Ένας χρόνος «Δημοτική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Αλέκος Κοντόπουλος»

0
Gioka terpsixori

Παράλληλα αποφασίστηκε – δίπλα στον παραδοσιακό ρόλο της Βιβλιοθήκης ως δανειστικής και του Μουσείου – η συνέχεια και επέκταση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων  που αφορούν στην καλλιέργεια και προώθηση του λόγου – προφορικού και γραπτού – και των εικαστικών, με επίκεντρο, πάντα, το έργο του Αλέκου Κοντόπουλου και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.  
Όλες οι παραπάνω δράσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό της πόλης μας αλλά ταυτόχρονα πραγματοποιούνται και δράσεις για πιο περιορισμένες ομάδες – στόχους που δίνουν την ευκαιρία στους/στις ενδιαφερόμενους/ες, να καλλιεργήσουν τα ατομικά τους μέσα έκφρασης, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και – σε κάποιες περιπτώσεις – να μπορέσουν να συμβάλλουν στην προώθηση των γραμμάτων και των τεχνών, πάντα, όμως, μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από το καταστατικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου.
Πιο συγκεκριμένα κατά το 2014-2015
• Διατηρήθηκαν, ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν οι καλές πρακτικές των περασμένων ετών.
1. Πραγματοποιήθηκαν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις με την ονομασία «Πολιτιστικές Συναντήσεις  Αλέκος Κοντόπουλος» εντός κι εκτός του κήπου του Νομικού Προσώπου με τη συμμετοχή καταξιωμένων αλλά κι ανερχόμενων καλλιτεχνών κι επιστημόνων.  2. Διατηρήθηκε το «Σάββατο στη Βιβλιοθήκη», οι εκδηλώσεις για τα παιδιά της πόλης μας με διαφορετική οργάνωση, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα κατά την προσέλευση και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων.
3. Επανήλθε η μεγάλη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για παιδιά με γενικό τίτλο «Χριστούγεννα στην Πόλη», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση  με τη διαχείριση και τους καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου Venus.
4. Συνεχίστηκαν οι παιδικές λέσχες ανάγνωσης στα Παιδικά Τμήματα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Παραρτήματος στο Κοντόπευκο. 5. Πραγματοποιήθηκε κύκλος Βιβλιοπαρουσιάσεων κατά τον Νοέμβριο με τίτλο «Στη σκιά της Ιστορίας».
6. Συνεχίστηκε η συνεργασία με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», με οργανωμένες εκδηλώσεις για τάξεις σχολείων, στα Παιδικά Τμήματα.
• Παράλληλα εγκαινιάστηκαν νέοι θεσμοί και πραγματοποιήθηκε πληθώρα εκδηλώσεων:
1. Δημιουργία της «Λέσχης Ανάγνωσης στα ΚΑΠΗ» σε διαφορετικές ημέρες και ώρες  στα δύο ΚΑΠΗ του Δήμου.
2. Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία «Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής» ενηλίκων, στο πλαίσιο των ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ που οργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη και θα συνεχιστεί με  καινούριες ομάδες και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. 3. Ιδρύθηκε η «Λέσχη των Μεταφραστών» – ανοιχτή στο πλατύ κοινό- που αποτέλεσε μια ιδιαιτέρως καινοτόμο δράση, καθώς τα βιβλία που είχαν μελετηθεί από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες παρουσιάζονταν και συζητούνταν με τη συμμετοχή των μεταφραστών τους.   4. Θεσμοθέτηση του Μαΐου ως «Μήνα των συγγραφέων της πόλης μας», οπότε και η Βιβλιοθήκη παραχωρεί το αναγνωστήριο στους/στις συγγραφείς συμπολίτες μας,  προκειμένου να παρουσιάσουν το έργο τους.
5. Θεσμοθέτηση των  «Εικαστικών Εργαστηρίων στον Κήπο του Ζωγράφου» για παιδιά, που διοργάνωσε το Μουσείο και που εντάχθηκε και εγκαινίασε τις «Πολιτιστικές Συναντήσεις Αλέκος Κοντόπουλος». 6. Εγκαινίαση συνεργασίας με τη «Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας – Αλέκος Κοντόπουλος» και εκδήλωση αφιέρωμα στον Ζωγράφο. 7. Συνεργασία με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο), με στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στο Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. 8. Διήμερο χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. 9. Εκδήλωση για την Ίμβρο και την Τένεδο σε συνεργασία με το ΙΔΙΣΜΕ Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών. 10. Παρουσίαση του εκλεκτού φωτογράφου της πόλης μας Άγγελου Καλογερίδη και έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με τον Διαλεκτικό Όμιλο Αγίας Παρασκευής. 11. Μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά στον χώρο της Βιβλιοθήκης  σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία της πόλης μας. 12. Πλήθος βιβλιοπαρουσιάσεων σε συνεργασία με το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης, τον Σύλλογο Κρητών και πολλά πρόσωπα της πόλης.
Επίσης: • Υπήρξε τροποποίηση του ωραρίου του Μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο κάθε Τετάρτη κατά τις απογευ­ματινές ώρες. • Προετοιμάστηκε και οργανώθηκε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει Βιβλιοπαρουσιάσεις και πολλές δραστηριότητες για τη γνωριμία με το χώρο και το υλικό της Βιβλιοθήκης, για τα παιδιά των παιδικών σταθμών που ξεκινούν μέσα στο φθινόπωρο, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις της ηλικίας. • Προετοιμάστηκαν και οργανώθηκαν στο πλαίσιο των ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, τρία «Εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης» για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, το πρώτο από τα οποία   θα ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου, στο Παράρτημα του Κοντόπευκου.
• Τέλος, πραγματοποιήθηκε από τους υπεύθυνους της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου προσχέδιο για την πλατφόρμα  ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης και την εικονική περιήγηση του Μουσείου που θα κατασκευαστούν μαζί με την καινούρια ιστοσελίδα του φορέα μετά από τις απαιτούμενες διαδικασίες. Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι πλήθος κατοίκων της πόλης μας αξιοποιήθηκαν αυτήν τη χρόνια και υπήρξαν εξωτερικοί συνεργάτες του Νομικού Προσώπου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι προσφέρθηκε κοινωνική εργασία συγκεκριμένων ωρών από εθελοντές/τριες που είχαν περίσσευμα  χρόνου και διάθεσης.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει, πάντως, στο Διοικητικό Συμβούλιο που στηρίζει με ειλικρίνεια τις προσπάθειες της Διοίκησης και βέβαια στο προσωπικό της του Νομικού Προσώπου, το οποίο ξεπερνά καθημερινά τον εαυτό του πετυχαίνοντας την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του φορέα, αλλά και την άρτια οργάνωση όλων των δράσεων.
Και την τρέχουσα χρονιά συνεχίζουμε με όραμα και ρεαλισμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της πόλης μας και προς όφελος όλων των κατοίκων, με τον άνθρωπο, πάντα, στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση