Ένοχος ο κ. Λάμπρος Σαμουρέλης! Νίκησε η Αγία Παρασκευή!

0
Katsaras 02

 

Παράνομη η κατεδάφιση του εθνικού κληροδοτήματος «Σιστοβάρη».


Katsaras 02

antwnis sideris

Ιστορική ημερομηνία για την Αγ. Παρασκευή αποτελεί η 28η Ιανουαρίου 2013, ημέρα Δευτέρα, καθώς το τριμελές πλημμελειοδικείο δικάζοντος κατ’ έφεση, έκρινε ένοχο τον κατασκευαστή – μεγαλοεργολάβο κ. Λάμπρο Σαμουρέλη για την παράνομη κατεδάφιση του Εθνικού Κληροδοτήματος (Βίλλα) «Σιστοβάρη», έπειτα από μήνυση (κατόπιν εντολής του Δημοτικού Συμβουλίου) που είχε καταθέσε ο τ. δήμαρχος κ. Αντώνης Σιδέρης.

Στο δικαστήριο παραβρεθήκαμε ζητώντας άδεια από την πρόεδρο για την καταγραφή των λεγομένων των μαρτύρων ώστε να μπορέσουμε να σας τα μεταφέρουμε κι η οποία ενώ αρχικά είχε κάποιους ενδοιασμούς στη συνέχεια απεφάνθη θετικά.

Η απόφαση του δικαστηρίου λοιπόν, όντας πλέον τελεσίδικη, καταδίκασε τον κ. Σαμουρέλη, ως εκπρόσωπο της «Σαμουρέλης και ΣΙΑ Ο.Ε.», για την αυθαίρετη και άνευ αδείας κατεδάφιση της «Βίλλας» σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Η τελεσίδικη αυτή απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί δικαίωση για μια μικρή ομάδα πολιτών (Αντώνη Σιδέρη, Κώστα Κατσάρα, Ανδρέα Μπαλωτή, Κατερίνα Γιαγή, Μιχάλης Ρέϊερ, Σωτήρη Παπαμιχαήλ, Θοδωρή Κοκκινάκη, Κώστα Κουβόπουλου)  που «Βγήκαν μπροστά» ενάντια στις πράξεις του κ. Σαμουρέλη, σχετικά με την παράνομη κατεδάφιση της πάλαι ποτέ «Βίλλας» του αείμνηστου ευεργέτη Αθανασίου Σιστοβάρη, αλλά και για την πλειοψηφία των Αγιοπαρασκευιωτών που είχαν αγανακτήσει με την δημιουργία του κτηρίου – τέρατος στην καρδιά της Αγ, Ιωάννου, το οποίο αντικατέστησε τα αιωνόβια πεύκα και την όμορφη «Βίλλα».

Σύντομο ιστορικό

Όπως είναι γνωστό ο Λάμπρος Σαμουρέλης όντας ενοικιαστής του χώρου το 2005 και χωρίς άδεια κατεδάφισε το κληροδότημα παράνομα με τον τ. δήμαρχο Αντώνη Σιδέρη να προχωρεί την ίδια μέρα σε σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου όπου και με ψήφισμά του καταδίκασε την αυθαίρετη αυτή πράξη μειοψηφούντος μόνο, τότε, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Σάββα Αντωνιάδη, ο οποίος συμμετείχε στην εταιρεία που είχε συστήσει ο κ. Σαμουρέλης για την εκμετάλλευση του χώρου.

Τις επόμενες μέρες ο κ. Σιδέρης με μάρτυρα τον κ. Κώστα Κατσάρα, υιό του αείμνηστου δημάρχου Σωτήρη Κατσάρα, είχε καταθέσει μήνυση για την παράνομη ενέργεια του κ. Σαμουρέλη.

Δικαίωση των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την πόλη

 

 sistovar 02

 Το Ιστορικό Εθνικό Κληροδότημα όπως ήταν

πριν την κατεδάφιση του και την κοπή

των πεύκων σε αντικατάστασή τους από φοίνικες 

Εφτά χρόνια αργότερα ο κ. Σιδέρης και ο κ. Κατσάρας δικαιώνονται για την επιλογή τους με το να καταφέρουν να δικάσουν και σε δεύτερο βαθμό τον κ. Σαμουρέλη για την ανεπίτρεπτη σε βάρος της πόλης ενέργειά του να κατεδαφίσει την ιστορική βίλλα το «Μέλλον» της οποίας σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη θα μπορούσε να το καθορίσει ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα εκλεγεί το 2025 όταν αυτό (το εθνικό κληροδότημα) θα περιέλθει στην απόλυτη κυριότητα του Δήμου μας. Τον Νοέμβριο του 2011 ο κ. Σαμουρέλης υπέστη την πρώτη δικαστική του ήττα από τον κ. Σιδέρη , αφού καταδικάστηκε πρωτόδικα για την αυθαίρετη κατεδάφιση του Εθνικού Κληροδοτήματος.

 x 00101
 γράφει ο Χρήστος Ανδ. Μπαλωτής

Η δεύτερη ήττα ήρθε στις 28 Ιανουαρίου 2013 κατά την εκδίκαση της εφέσεώς του κατά της πρωτόδικης απόφασης με τον κ. Σιδέρη να καταθέτει φωτογραφίες από την γκρεμισμένη «Βίλλα», να εξιστορεί τα γεγονότα όπως τότε συνέβησαν και να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Τίποτα δεν θυμίζει την παλιά Βίλλα, έχει κατεδαφιστεί ολοκληρωτικά!».

Από την πλευρά του ο κ. Κατσάρας ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο κ. Σαμουρέλης λίγο μετά τις «Εργασίες» του  στο κτήμα (την κατεδάφιση δηλαδή) απαγόρευε συστηματικά σε αρμόδια όργανα, όπως στο Τεχνικό Επιμελητήριο να ελέγξει τις «Εργασίες» και τις καταγγελίες για «Παράνομη κατεδάφιση».

«Δεν ήθελε ο κ. Σαμουρέλης να τον ελέγξουν γιατί ήξερε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να είχε άδεια κατεδάφισης. Μιλάμε για κληροδότημα!» είπε ο κ. Κατσάρας και συνέχισε αντικρούοντας τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του κ. Σαμουρέλη που είχαν χρησιμοποιηθεί πρωτοδίκως.

Συγκεκριμένα στο επιχείρημα ότι τα φωτογραφισμένα τούβλα και πέτρες ήταν από το σκάψιμο της «Πισίνας» ο κ. Κατσάρας δήλωσε ότι όπου κι αν σκάψει κάποιος στην Αγ. Παρασκευή θα δει χώμα κι όχι μπετό να βγαίνει από τη γη και τέλειωσε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Προσπαθούν να μας βγάλουν ελέφαντες!».

Εκτός των δύο μαρτύρων (κ. Σιδέρη και κ. Κατσάρα) στις δύο δίκες παραβρέθηκαν επίσης και διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις η υποψήφια Βουλευτής με τους Οικολόγους κ. Αικατέρινη Τσιούφη – Γιαγή όπως και ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος και δικηγόρος κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ. Επίσης στο δικαστήριο της 28ης Ιανουαρίου το παρόν για ηθική υποστήριξη υπέρ των συμφερόντων του Δήμου έδωσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Νίκη για την Αγ. Παρασκευή» κ. Γιάννης Σταθόπουλος ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε τόσο η απουσία των υπολοίπων ηγετών των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και των ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων .

Δικαίωση τέλος αποτελεί και για τον «Σχολιαστή» η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, αφού τόσα χρόνια που κάλυπτε το ρεπορτάζ του θέματος (για την παράνομη κατεδάφιση) και φιλοξενούσε όλες τις απόψεις κυνηγήθηκε από τον κ. Σαμουρέλη με την προσφιλή μέθοδο αυτών που θέλουν να σωπάσει ο Τύπος, της συκοφαντικής δυσφήμησης (μήνυση η οποία εκκρεμεί ακόμη…).  

Ποιοι κατέθεσαν υπέρ του Σαμουρέλη και κατά των συμφερόντων του Δήμου

Στον αντίποδα, αρχικά μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Σαμουρέλη ήταν ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος, τ. πρόεδρος της ΔΗΠΕΑΠ, επί δωδεκαετία πρόεδρος της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Αγ. Παρασκευής, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. και συνεταίρος στην «Λάμπρος Σαμουρέλης και ΣΙΑ Ο.Ε.» κ. Σάββας Αντωνιάδης.  Ο κ. Αντωνιάδης με το ίδιο θράσος με το οποίο είχε βαφτίσει στο παρελθόν τα αιωνόβια, παρανόμως κομμένα πεύκα, ως «Κάποια λιγούστρα»,  στη συγκεκριμένη δίκη καταθέτοντας υπέρ του συνεταίρου του και κατά της πόλης κατέφυγε στα εφευρήματα ότι: «Δεν κατεδαφίστηκε ποτέ η βίλλα», «Κομμάτια ολόκληρου ξύλου φεύγανε μόνα τους από τα παράθυρα!…» , «Μπαίνανε οι ηλεκτρολόγοι και έφευγαν οι κολώνες» (σ’ ένα κτίσμα το οποίο μέχρι τότε φιλοξενούσε ως νηπιαγωγείο που λειτουργούσε δεκάδες παιδιά!), «Τα πατώματα είχαν τρύπες» , «Το παλιό κτήριο δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό» και τέλος ότι «Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες πολύ αργότερα κι όχι από την κατεδάφιση».

Μετά τη δυσάρεστη έκπληξη που προκαλεί εδώ και χρόνια ο κ. Αντωνιάδης με το να καταθέτει κατά της πόλης, πολύ πιο δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί η παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου και τ. αναπληρωτή δημάρχου – τ. αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσίων, κ. Κώστα Κριτικίδη.   

kritikid02Ο κ. Κρητικίδης με την εμφάνισή του ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Σαμουρέλη αλλά και με την κατάθεσή του διεγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει στην υπόθεση αυτή που ταλανίζει την πόλη τόσα χρόνια. Συγκεκριμένα ο κ. Κρητικίδης είπε ότι «Κάποιοι τοίχοι» έπεσαν μόνο αλλά ότι το κτήριο δεν έχει κατεδαφιστεί όλο!!! Για όσους δεν γνωρίζουν ο κ. Κρητικίδης ήταν σύμβουλος στην αντιπολίτευση όταν είχε ψηφίσει και ο ίδιος για την καταδίκη της παράνομης κατεδάφισης κατά τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Σιδέρη αμέσως μετά την παράνομη αυτή πράξη του κ. Σαμουρέλη.

Για όσους πάλι δεν ξέρουν ή δεν θυμούνται, προεκλογικά ο κ. Σαμουρέλης είχε «Τραπεζώσει» τους Γιαννακόπουλο – Κρητικίδη και μέλη της παράταξης «Μαζί για την Αγ. Παρασκευή» δηλώνοντας έτσι φανερά την στήριξή του προς τα πρόσωπά τους.

Τα συμπεράσματα δικά σας για ποιους λόγους ο κ. Κρητικίδης ξαφνικά, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Σαμουρέλη για να καταθέσει το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που είχε καταδικάσει χρόνια πριν.

Τέλος ως μάρτυρας ήρθε και μια συνταξιούχος υπάλληλος της πολεοδομίας η οποία δήλωσε κι αυτή λίγο πολύ τα ίδια με τους προηγούμενους μάρτυρες. Το μόνο επιπλέον που δήλωσε είναι ότι σκοπός του κ. Σαμουρέλη ήταν να ενισχύσει το κτήριο. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας προτρέψουμε στις δηλώσεις του κ. Ρακιτζή περί «Διαφάνειας και Διαφθοράς» και «Ποιος» κρατά τα πρωτεία στο Δημόσιο Τομέα.

Όσον αφορά τα λεγόμενα του κ. Σαμουρέλη, αυτά είναι σαφές ότι προσανατολίστηκαν στην ρήση που χρησιμοποίησε και ο κ. Κατσάρας, δηλαδή «Να μας βγάλουν ελέφαντες».   

Απών ο Δήμος!


zorbas - edrano

Όπως και πρωτόδικα έτσι και στο εφετείο ο Δήμος ήταν «Απαράδεκτος», αφού έτσι έκρινε το δικαστήριο την έφεση που είχε ασκήσει ο Δήμος από την πλευρά του. Να υπενθυμίσουμε ότι και στο πρώτο δικαστήριο ο Δήμος δεν κατάφερε να «Πείσει» ώστε να έχει δικηγόρο στην προάσπιση των συμφερόντων του, με αποτέλεσμα ο κ. Σιδέρης και ο κ. Κατσάρας να μην έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν έγγραφα, αλλά απλά να μιλήσουν ως μάρτυρες.

Ωστόσο μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει τώρα ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς κι αν θα έχει το θάρρος να αξιοποιήσει την απόφαση αυτή του δικαστηρίου προς το συμφέρον των δημοτών.

Οψόμεθα…  

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση