Ένωση γονέων: «20 χρόνια αγώνες για τη στήριξη και την δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών και εγγονιών μας!».

0
enwsi giorti 01

Η αφήγηση της ιστορίας των τελευταίων 20 ετών πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της ένωσης, την κ. Μαίρη Ριζκ – Καρακάτσανη και τον κ. Σπύρο Καμινάρη, υπό το ευχάριστο μουσικό χαλί που πρόφεραν οι δύο μουσικοί. Όπως μάθαμε η πρώτη φορά που λειτούργησε η ένωση ήταν το 1987 δρώντας όμως για σύντομο διάστημα. Στις 25 Ιανουαρίου 1995, περίπου 50 εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων συναντώνται με αφορμή την υπεράσπιση του Υμηττού και συναποφασίζουν την επαναλειτουργία της Ένωσης Γονέων και τη σταθερή της ενεργό πορεία στα κοινά της πόλης.
Το  στοίχημα που τέθηκε τότε ήταν :
α) Να λειτουργήσουν την Ένωση Γονέων συλλογικά χωρίς, όμως, να υποκατασταθεί η δράση η λειτουργία των Συλλόγων Γονέων.
β) Να μην είναι η Ένωση Γονέων ένας φορέας έκδοσης ψηφισμάτων.
γ)  Να μην είναι τα μέλη του ΔΣ της περιφερόμενοι παράγοντες σε εκδηλώσεις.
δ)  Η Ένωση, να συμβάλει ουσιαστικά στην ανταλλαγή απόψεων, στον συντονισμό των πρωτοβουλιών και, εν τέλει, στη διαμόρφωση πολιτικής για τα θέματα Παιδείας στην πόλη μας.
Όπως δήλωσε  η κ. Ριζκ και συμφώνησε ο πρόεδρος της ένωσης του 1995 κ. Λεωνίδας Ριτζάκης, το στοίχημα κερδήθηκε από τους πρώτους συμμετέχοντες και εξέφρασαν τη σιγουριά τους ότι και στο μέλλον οι επόμενοι θα το κερδίζουν καθημερινά.enwsi giorti 02
Με μια σύντομη περιγραφή από το 1996 μέχρι σήμερα η ένωση έχει εκλέξει 10 Διοικητικά Συμβούλια διετούς θητείας, έχει συμμετάσχει στις Γενικές Συνελεύσεις της Ένωσης εκατοντάδες αντιπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις, συναντήσεις, διαμαρτυρίες, έχει παραστεί σε Διευθυντές Σχολείων, Διευθυντές Εκπαίδευσης, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει «χτίσει» στενές σχέσεις με τους Συλλόγους Γονέων, έχει συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καθώς και με τις Ενώσεις Γονέων Βόρειου Τομέα κι έχει συνεχή και σταθερή επαφή με τα παιδιά.
Μέσα απ’ όλα αυτά η ένωση έχει πετύχει το θέμα της Παιδείας  να είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην Αγία Παρασκευή καθώς και να τηρεί τις θέσεις της που αφορούν το παρόν και το μέλλον της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης.
Εκτός των αναφορών στο παρελθόν οι ομιλούντες έθεσαν και το τι πρέπει να ακολουθούν τα μέλη της ένωσης ώστε να κρατήσουν τον χαρακτήρα της. Συγκεκριμένα η ένωση συλλόγων γονέων Αγίας Παρασκευής θα πρέπει, χωρίς να υποκαθιστά τους Συλλόγους Γονέων, να πετύχει ακόμα περισσότερο την καθημερινή σύνδεση μαζί τους και τον συντονισμό της δράσης τους, να συνεχίσει να διαμορφώνει την πολιτική της πρόταση για την παιδεία στηριζόμενη στην εμπειρία, την γνώση, την φρεσκάδα του νέου, στην δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων, στον αλληλοσεβασμό θέσεων και εκτιμήσεων, να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την δυναμική της επιλέγοντας κάθε φορά, αυτές τις μορφές δράσης, που οι κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν, ώστε να λειτουργεί προς όφελος, τόσο των παιδιών που φοιτούν τώρα στα σχολεία μας, όσο και του μέλλοντος της Δημόσιας, Δωρεάν και Ενιαίας Εκπαίδευσης και να συνεχίσει να είναι παρούσα και καθημερινά εξελισσόμενη.
enwsi giorti 03Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή του θεάτρου και βραβεύτηκαν  τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που είχαν επαναλειτουργήσει την ένωση. Συγκεκριμένα τα μέλη είναι : Ριτζάκης  Λεωνίδα, Μπουρίκας Γιάννη, Ρήγα Τασία, Μπρας Αναστάσιος, Γιαγή Κατερίνα, Αυγερόπουλος Δημήτρη, Αθανασίου Γιάννης, Σκλήνος Γιάννης και Νιαβή Βιβή.
Επιπλέον βραβεύτηκαν κι άλλα μέλη που είχαν υπηρετήσει από το ίδιο πόστο όπως οι:  Θεοδώρου-Χλύκα Σούλα, Κοσκολού-Ζιώγα Αλέκα, Σταύρου Μιχάλης, Αλεξανδρή Γεωργία, Ορφανός Δημήτρης, Παπαϊωάννου Γιώτα, Στριφτάρης Αλέκος, Τραυλός Βασίλης, Φλαμιάτου-Αγάθου Ιωάννα, Αβραμίδου Άδα, Βάλβη Αναστασία, Κοκκινάκης Θεόδωρος, Γιαννοπούλου Εύα, Νιαβή-Μεθενίτη Βιβή, Μπουρίκας Γιάννης, Δημητρόπουλος Κων/νος, Καμπούρης Μανώλης, Μίχου Ελένη, Σμαΐλη-Τόττη Λίτσα, Τζαννετή Αικατερίνη,  Ραφαλέτος Κων/νος, Βογιατζή-Τσούμπου Ολυμπία, Γαβράς Μιχάλης,  Πατούνα-Μπλούτσου Ιωάννα και Ρακαντάς Βαγγέλης, Γάκη Άννα, Κάτσικα Καίτη, Μητροπούλου Άννα, Κορδά Μαρία, Παϊτάνη Ευδοκία,  Μπένου Ζωή, Ποθητού Δέσποινα, Σελιανίτης Παναγιώτης,  Σερβίου Κασσάνδρα  και η Ξένου Ειρήνη.
Η βραδιά έκλεισε με τη βράβευση δύο μητέρων που το 1995 συμμετείχαν στην επαναλειτουργία της Ένωσης, την κ. Κρητικίδου  Δέσποινα και τη κ. Ρούσση Βάσω και την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση