Ανίκανοι στα «μικρά» ονειρεύονται «μεγαλεία»…

0
tasoulis dim simvoulio

Έτσι λοιπόν ο ενεργός πολίτης κ. Φώτης Τασούλης μαζί με συνδημότες της περιοχής μάζεψαν υπογραφές και εισήγαγαν το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2013 ζητώντας από το Δήμο να φροντίσει για την υγιεινή της περιοχής.

Η απόφαση που πάρθηκε, εκτός μικροφώνων, από το δήμαρχο ήταν να τοποθετηθεί μία ταμπέλα απαγόρευσης της εισόδου των σκύλων και να γίνεται συχνότερος καθαρισμός του εν λόγω χώρου.
Αναφέρουμε «εκτός μικροφώνων» γιατί η εισήγηση του κ. Τασούλη, επίσημα, καταψηφίσθηκε από την Δημοτική Αρχή με το αιτιολογικό ότι αυτή είχε ως περιεχόμενο «αυτονόητα» πράγματα που η Δημοτική Αρχή υλοποιούσε ούτως ή άλλως μέχρι τότε και δεν μπορούσε να ψηφίσει για ενέργειες που ήδη πράττει…
Έτσι όταν «επίσημα» καταψηφίστηκε , ο Βασίλης Ζορμπάς είχε προβεί σε δήλωση με την οποία δεσμευόταν να τοποθετηθεί η ταμπέλα και να καθαρίζεται συχνότερα ο χώρος.
Πέρασαν τρεις μήνες και οι κάτοικοι της περιοχής δεν είδαν καμία διαφορά όπως και καμία ταμπέλα με αποτέλεσμα ο κ. Τασούλης να απευθυνθεί στην ανεξάρτητη αρχή του «Συνηγόρου του Πολίτη».
Η ανεξάρτητη αρχή του «Συνηγόρου του Πολίτη» απάντησε στον κ. Τασούλη, με αριθμ. Πρωτοκόλλου 179223/2285/2014 λέγοντας ότι την υπόθεση θα αναλάμβανε η επιστήμονας κ. Θεοδώρα Πετούση η οποία και θα αναλάμβανε την προκαταρτική εξέταση των στοιχείων.
Ύστερα από την έρευνα που διεξήχθη, η ανεξάρτητη αρχή απέστειλε έγγραφο στο Δήμο Αγίας Παρασκευής περιγράφοντας τα παράπονα των κατοίκων για την μόλυνση του χώρου εξαιτίας περιπτώσεων ζώων συντροφιάς που κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο στον κοινόχρηστο χώρο, του οποίου η χρήση, όπως τονίζει ο «Συνήγορος του Πολίτη», είναι η άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων και όχι ο περίπατος!
Επιπλέον σύμφωνα με το έγγραφο του «Συνηγόρου» ορισμένα δεσποζόμενα ζώα έχουν δείξει επιθετική συμπεριφορά σε αθλούμενους και η παρουσία τους λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους και επισημαίνει την έκπληξή της όταν διαπίστωσε την απόρριψη της πρότασης των κατοίκων χωρίς αυτή (η απόφαση) να συνοδεύεται από οποιαδήποτε μορφή αιτιολόγησης.
Μετά το σύντομο ιστορικό και τις διαπιστώσεις αυτές, η ανεξάρτητη αρχή στο έγγραφό της τονίζει τις υποχρεώσεις του Δήμου βάσει του Νόμου για:
1) Την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας
2) Την καθαριότητα και την λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
3) Την κατασκευή, διαχείριση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων – κέντρων.
Παράλληλα ο «Συνήγορος του Πολίτη» με το έγγραφο του, υπενθυμίζει στη διοίκηση του κ. Ζορμπά, ότι οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις θέτοντας κανόνες για την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους και υπογραμμίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς αναφέροντας συγκεκριμένα ότι: «Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου όπως και ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο».
Τέλος ο «Συνήγορος του Πολίτη» ζητά από το Δήμο να επανεξετάσει το ζήτημα, να λάβει μέτρα για τη δημόσια υγεία και την ομαλή λειτουργία του αθλητικού κέντρου, να γίνει πράξη η υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώου συντροφιάς και να πάψουν να στοχοποιούνται τα ίδια τα ζώα που είναι άμοιρα ευθυνών.
Σημ. Σχολιαστή
Αν κάποιος κάτοικος πρέπει να φτάσει μέχρι και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να καταφέρει να ζει σε υγιές περιβάλλον χωρίς περιττώματα ζώων γιατί να πληρώνουμε υπέρογκους φόρους για να λειτουργεί το «μαγαζί» (όπως το κατάντησε η σημερινή δημοτική αρχή) που λέγεται Δήμος;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση