Αναμορφώσεις, μελέτες και τα «αποτελέσματα» στο τέλος του 2016.

0

Η έγκριση της δεύτερης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και του Τεχνικού προγράμματος εισήχθη στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2016.
Η συγκεκριμένη αναμόρφωση περιέχει πολλές ανακατατάξεις στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα σύσσωμη η αντιπολίτευση να αναρωτιέται τους λόγους για τους οποίους προέβη σ’ αυτήν την κίνηση η διοίκηση αλλά και να την κατακρίνει για έλλειψη οργάνωσης. Επιπλέον στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα των ολοκληρωμένων μελετών που υπάρχουν στο Δήμο και το κατά πόσο είναι χρήσιμες καθώς και ο συνολικός σχεδιασμός στον οποίο θέλει η διοίκηση να προχωρήσει.
Συγκεκριμένα ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς κατηγόρησε μεταξύ άλλων τη διοίκηση ότι οι μελέτες σχετικά με τα έργα της διάνοιξης οδών την περιοχή των Πευκακίων έχουν προγραμματιστεί από το 2013, ότι η αντίστοιχη για τα όμβρια προέρχεται από απόφαση του προηγούμενου Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού κι έκλεισε λέγοντας ότι το «Τίποτα» εκφράζει το Γιάννη Σταθόπουλο καθώς δεν έχει προγραμματίσει τίποτα ο ίδιος για την πόλη.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Ανδρέας Γκιζιώτης επεσήμανε ότι σε κάθε αναμόρφωση του προϋπολογισμού ο ίδιος παρατηρεί ότι όλο και περισσότεροι προγραμματισμοί «μένουν πίσω». Ο κ. Γκιζιώτης συνέχισε λέγοντας ότι τα έργα της διοίκησης μένουν μόνο στο επίπεδο της προπαγάνδας κι ότι τα σοβαρά ζητήματα της πόλης δεν αποτελούν θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ζήτησε να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένας πλήρης κατάλογος με όλες τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί, που δεν έχουν συνταχθεί και αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν.
Από τη «Συμμαχία Ευθύνης» ο κ. Κώστας Κρητικίδης χαρακτήρισε «σημαντική και μεγάλη» την αναμόρφωση κι ότι αφήνει κενά για μελλοντικές δαπάνες ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς δήλωσε ότι η συγκεκριμένη αναμόρφωση σε συνδυασμό με την πρώτη που είχε ψηφιστεί στο πρόσφατο παρελθόν αναμοχλεύουν το 35% του προϋπολογισμού. Τελευταίος από την πλευρά της αντιπολίτευσης μίλησε ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Μυλωνάκης που δήλωσε ότι η αναμόρφωση σημαίνει αναπροσαρμογή των στόχων της διοίκησης, γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού.
Από την πλευρά της διοίκησης η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε σχετικά με τις κυκλοφοριακές μελέτες που είχαν συνταχθεί στο παρελθόν ότι η κάθε μία εξετάζει διαφορετική περιοχή της πόλης και πολλές φορές στη μεταξύ τους σύγκριση συναντώνται αντιθέσεις με συνέπεια να είναι αναγκαίο πλέον η κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης να χρειάζεται συνολική στρατηγική λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Οι προηγούμενες μελέτες δεν αγγίζουν κάποια θέματα, όπως το αν η πόλη θα διακατέχεται από διαμπερή κυκλοφορία ή όχι». Η κ. Πετσατώδη εξήγησε ότι τα προβλήματα της πόλης δεν μπορούν να λυθούν «γειτονιά – γειτονιά» αλλά πρέπει όλες οι μελέτες να μπουν σε μια ενιαία βάση ώστε να είναι χρηστικές για την πόλη. Η αντιδήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας αποτελεί βασικό εργαλείο και προϋπόθεση , για τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως κάποτε το ΣΔΑΕ, κι είναι γεγονός ότι οι προηγούμενες κυκλοφοριακές μελέτες όσο καλές κι αν ήταν τον παράγοντα «βιωσιμότητα» τον «άφηναν εκτός».
Πριν την ψήφιση του θέματος, ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος υπενθύμισε στον κ. Ζορμπά ότι η εργολαβία για τα τους βυθιζόμενους κάδους, η μελέτη για το κολυμβητήριο οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν σε όλα τα σχολεία και τα έργα για τα όμβρια αποτελούν έργα της τωρινής διοίκησης ενώ δήλωσε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ότι: «βιάζεστε να κρίνετε.. θα δούμε στο τέλος του 2016 τι θα έχει γίνει».