Το ζήτημα της αύξησης των διδάκτρων στους μη δημότες των Εργαστηρίων Τέχνης εισήγαγε στα προ – ημερησίας θέματα του Δημοτικού συμβουλίου της 3ης Νοεμβρίου 2016 ο Σύλλογος των σπουδαστών των εργαστηρίων ζητώντας την επαναφορά των διδάκτρων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Νικολέτα Μπελεχρή τόνισε ότι 130 μαθητές – μη δημότες- είναι σε αναμονή για το αν θα πραγματοποιούσαν την επανεγγραφή για το νέο έτος και παράλληλα εξέφρασε την αγωνία της για το κατά πόσο θα μπορούν να λειτουργούν τα εργαστήρια με την απώλεια αυτού του αριθμού ατόμων.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος εξήγησε ότι το πρόβλημα δεν προέκυψε από τη βούληση της διοίκησης να αλλάξει την τιμολογιακή πολιτική αλλά από την κείμενη νομοθεσία την οποία η υπεύθυνη της ταμειακής υπηρεσίας ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής επιτρόπου με τον κ. Σταθόπουλο να καταλήγει προτείνοντας συνάντηση με τον σύλλογο ώστε να βρεθεί μία λύση.
Συγκεκριμένα ο ισοσκελισμός των εσόδων και εξόδων των εργαστηρίων Τέχνης οφείλουν να ανταποκρίνονται και στο επίπεδο της ανταποδοτικότητας κι όχι μόνο στη χρηματοδότηση του, κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα και είναι ο λόγος που υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές κάποιων ενταλμάτων του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού (ΠΑΟΔΑΠ).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ επεσήμανε ότι ανάλογο παράδειγμα δεν υπάρχει σε άλλο Δήμο και μίλησε για τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε και ο ίδιος με το σύλλογο για την ενημέρωσή του.
Από την αντιπολίτευση ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είπε ότι οι «συναντήσεις» προτείνονται από τη διοίκηση ώστε να πάει το θέμα στις «καλένδες», τόνισε ότι η πολιτική που ασκείται στα εργαστήρια Τέχνης είναι αντίστοιχη του «Μαυρογιαλούρου», υποστήριξε ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε ανάλογο πρόβλημα και κατέληξε μιλώντας για «οικονομική τρύπα» που υπάρχει στον ΠΑΟΔΑΠ.
Ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος αφού επιτέθηκε λεκτικά στον κ. Παπαμιχαήλ εστιάζοντας στον «κακό χαρακτήρα» του, μίλησε για ειλημμένη απόφαση της διοίκησης που οδηγεί στη διάλυση των εργαστηρίων Τέχνης.
Από την πλευρά του κ. Ανδρέας Γκιζιώτης αναφερόμενος στη διεκδίκηση των πολιτών από το Δήμο δήλωσε ότι «ήρθε το βουνό στον Μωάμεθ», επεσήμανε ότι δεν είναι «κακός» ο πρόεδρος αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται και υπογράμμισε ότι 50.000 ευρώ σ’ έναν προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ζητώντας από τη διοίκηση μ’ αυτόν τον τρόπο να «καλύψει» την όποια ανάγκη έχει προκύψει.
Λύση για το ζήτημα δεν δόθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση καθώς όλοι περίμεναν τα αποτελέσματα της συνάντησης του Δημάρχου με τον σύλλογο, κάτι το οποίο υπενθύμισε ο κ. Ζορμπάς σε μετέπειτα συνεδρίαση και συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου 2016.
Ο κ. Ζορμπάς ρώτησε τον Δήμαρχο ποια ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης και γιατί δεν κλήθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και το αποτέλεσμα που σημειώθηκε ήταν η μείωση κατά 50% της αύξησης που είχε αρχικά γίνει στους μη δημότες, δηλαδή αντί για επιβάρυνση των μη κατοίκων – δημοτών στα έως 60 ευρώ το χρόνο, πλέον η αύξηση (ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια) είναι έως 30 ευρώ το χρόνο.
Από τη μεριά του ο κ. Παπαμιχαήλ σημείωσε ότι ουδείς γνώριζε την τελευταία τριετία ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας περί αντιτίμου θα γινόταν με αυτόν τον τρόπο και ζήτησε να μη γίνεται λαϊκισμός για τα προβλήματα των εργαζομένων όπως τους καθηγητές των εργαστηρίων Τέχνης και του Ωδείου.
Ο κ. Ζορμπάς μετά το πέρας των συζητήσεων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τη διοίκηση να εισάγει ξανά το ζήτημα των διδάκτρων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Νοεμβρίου 2016, αλλά λόγω της αναβολής του και της άρνησης του κ. Σταθόπουλου να ικανοποιήσει το αίτημα του πρώην Δημάρχου ο κ. Ζορμπάς εξέδωσε ακόμα μία ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «κατάρρευση των δομών του Πολιτισμού» της πόλης, καλεί όλη την αντιπολίτευση και τους «ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών» να ενώσουν μαζί του τις φωνές τους.