Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η αγορά της “Βίλα Ιόλα”

0
Ιόλας

Το ζήτημα της αγορά της βίλας του Αλέξανδρου Ιόλα στην περιοχή του Κοντοπεύκου φαίνεται ότι κορυφώνεται, καθότι στις τελευταίες δημόσιες συζητήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών αρχόντων αποτελεί πρώτο θέμα στην ατζέντα των ζητημάτων που απασχολούν την πόλη.
Συγκεκριμένα η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου έχει θέσει σα στόχο την αγορά του κτήματος, δίνοντας έτσι ένα οριστικό τέλος σ’ ένα χρόνιο ζήτημα της πόλης. Η λύση του προβλήματος της αγοράς μετά από εκτίμηση αρμόδιου φορέα ανέρχεται κοντά στα 3.000.000 ευρώ, μία τιμή που είναι η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας και κυρίως αποδεκτή από τον εργολάβο και ιδιοκτήτη της βίλας κ. Γεώργιο Γεωργίου.
Η θέληση του Γιάννη Σταθόπουλου για την άμεση αγορά του «Ιόλα» έχει δημιουργήσει συμμαχίες ανάμεσα στους Δημοτικούς Συμβούλους εντός και εκτός της δημοτικής του παράταξης, καθώς κάποιοι συμφωνούν με την κίνησή του, άλλοι διαφωνούν και υπάρχουν και κάποιοι που έχουν απλώς αμφιβολίες.
Συγκεκριμένα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι πρώην Δήμαρχοι Βασίλης Ζορμπάς και Βασίλης Γιαννακόπουλος προβάλλουν επιχειρήματα κατά της αγοράς του κτήματος στον παρόντα χρόνο με πρόσχημα είτε ότι η διάθεση κονδυλίων θα επηρεάσει αρνητικά την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, είτε ότι η τιμή του κόστους της αγοράς θα μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου (και πιθανόν την επίμονη παρουσία της κρίσης στη χώρα μας).
Όπως είχε παρουσιαστεί σε ρεπορτάζ του τεύχους Απριλίου, οι πρώην Δήμαρχοι είχαν εκφράσει αρνητική στάση για την αγορά του κτήματος στο «σήμερα», θέση που και οι δύο μετέβαλλαν σχετικά πρόσφατα. Αναλυτικότερα ο Βασίλης Ζορμπάς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Μαΐου 2017 είχε δηλώσει ότι : «στρατηγικός στόχος είναι η απόκτηση της βίλας Ιόλα.. μακάρι να χε γίνει πιο παλιά.. διαφωνούμε στον τρόπο που το κάνετε». Επιπλέον ο κ. Ζορμπάς στην ίδια συνεδρίαση είχε δηλώσει ότι το κόστος για την αγορά δεν ξεπερνά τα 2.200.000 ευρώ κι ότι οποιαδήποτε τιμή άνω του προαναφερθέντος αριθμού σημαίνει ότι «χαρίζονται» χρήματα στον ιδιοκτήτη που με τη σειρά του θα τα διαθέσει σε μορφή φιλανθρωπικών ανδραγαθημάτων στην πόλη.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Γιαννακόπουλος στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής στις 12 Ιουνίου 2017 δήλωσε ότι : «Δεν είναι ότι δεν θέλαμε τον Ιόλα όταν δεν ψηφίσαμε την άμεση αγορά του (!!) …. Εξάλλου εγώ ήμουν αυτός που δέσμευσα τον Ιόλα.. βεβαίως και θέλουμε να είναι ελεύθερος χώρος αλλά η δική μας διάθεση είναι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα διεκδίκησης πρώτα».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανδρέας Γκιζιώτης έχει έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι διαχειριστής ο Δήμος κι όχι κάποιο «επιχειρηματικό κεφάλαιο» θεωρώντας παράλληλα ότι η διοίκηση χαϊδεύει αυτιά όταν προβαίνει σε «μεγάλες» δηλώσεις.
Από τους Δημοτικούς Συμβούλους της διοίκησης ο πρώην αντιδήμαρχος διοίκησης κ. Κώστας Χατζηανδρέου έχει δηλώσει υπέρμαχος της αγοράς της βίλας εκφράζοντας την άποψη ότι αυτή η κίνηση θα «πάει σε βάθος» απασχολώντας στο μέλλον πολλές δημοτικές αρχές. Ο κ. Χατζηανδρέου ωστόσο θεωρεί ότι ακόμα κι αν δινόταν στην ιδιοκτησία του Δήμου την επόμενη μέρα η βίλα, δεν υπάρχει σχεδιασμός για το πώς η διοίκηση θα το διαχειριστεί, βήμα το οποίο πιστεύει ότι είναι πρωτεύον.
Αντιθέτως ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παναγιώτης Γκόνης και ο υπεύθυνος Δημοτικός Σύμβουλος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας Δημήτρης Κονταξής δήλωσαν ότι πρώτα πρέπει να αγοραστεί το οικόπεδο και στη συνέχεια να χαραχθεί το πλάνο διαχείρισης αυτού.
Αναλυτικότερα ο κ. Κονταξής δήλωσε ότι 155 έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα της σπάνιας και για πολλά χρόνια εξαφανισμένης συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα βγήκαν σε δημοπρασία από τον ΟΙΚΟ SOTHEBY’S στο Λονδίνο, παρά την προσπάθεια του Δήμαρχου να αποσυρθούν μέχρι να διερευνηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις Εισαγγελικές Αρχές καταγγελία για κλοπή της συλλογής. Το γεγονός αυτό κατά τον κ. Κονταξή ελλοχεύει τον κίνδυνο να τεθεί και το ίδιο το οικόπεδο στα επίπεδο των ίδιων προσφορών με συνέπεια να αγοραστεί από ιδιώτη και κατέληξε λέγοντας : «Θα χουμε μούτρα μετά να δούμε τους δημότες.. θα πρέπει να εξαφανιστούμε.. να το αγοράσουμε ακόμα και με αιματηρές οικονομίες».
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σπύρος Παπαγεωργίου χαρακτήρισε ως υψίστης σημασίας την αγορά του κτήματος Ιόλα συμπληρώνοντας ότι βάση των όρων του marketing στην καπιταλιστική κοινωνία καλώς ή κακώς το όνομα του Αλέξανδρου Ιόλα αποτελεί διαφήμιση για την πόλη ενώ κατέληξε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση να σταματήσει την κακή μικροπολιτική.
Ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Γαβράς έδωσε το παρών στη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου 2017 δηλώνοντας σχετικά ότι και ο ίδιος εξαρχής ήταν υπέρ της ύπαρξης προϋποθέσεων για την αγορά, όμως σήμερα είναι της άποψης να πραγματοποιηθεί πρώτα η αγορά.
Τέλος από την αντιπολίτευση, η κ. Έφη Καψοκεφάλου ζήτησε στην ίδια συνεδρίαση να δοθεί λύση στο « χρόνιο αγκάθι» – όπως το χαρακτήρισε – της αγοράς της βίλας ενώ ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι κάποιοι επικεφαλής παρατάξεων κατ’ επίφαση θα βρουν οποιοδήποτε λόγο για να μην αγοραστεί η βίλα καθώς θεωρούν ότι στις εκλογές του 2019 οι πολίτες θα τους κατατάξουν στις ίδιες θέσεις (αυτές της αντιπολίτευσης).