«Σ» Πρόσφατα με δήλωσή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο ανεξαρτητοποιηθήκατε από τη Δημοτική παράταξη «Μαζί για την Αγ. Παρασκευή». Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση;
Καταρχάς θέλω να τονίσω ότι δεν ανεξαρτητοποιήθηκα από την παράταξη. Όπως είπα και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορώ να συμμετέχω σε μια παρέα. Αυτό το αποφάσισα μετά από έντονο προβληματισμό τον οποίο είχα αρκετό καιρό, ίσως από πρόπερσι.
Κατά καιρούς είχα δηλώσει ότι ο Δήμος δεν διοικείται από παρέα. Διοικείται από μία ομάδα συνεργατών οι οποίοι μέσα από διαφορετική άποψη και θέση μπορούν να συνθέσουν και μέσα από τη διαφορετικότητα να προσφέρουν ότι το δυνατόν καλύτερο για την πόλη μας. Εγώ ανεξαρτητοποιήθηκα από την παρέα. Είμαι στην παράταξη και πιστεύω ότι μέσα από μία ήττα που υπέστη η παράταξή μας, δηλαδή στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις η παράταξη έχασε δύο φορές, πιστεύω ότι έγιναν λάθη και δεν κατορθώσαμε να βρούμε τα αίτια της ήττας και να μιλήσουμε πολιτικά για αυτήν. «Τι έφταιξε;». «Που πήγαμε καλά και που όχι;».
Να γίνει μία συζήτηση και να ματώσουμε πάνω σ’ αυτό το θέμα γιατί αν δεν πεις και κάποιες πικρές αλήθειες δεν βγαίνει κι αποτέλεσμα. Το να τα στρογγυλοποιούμε όλα δεν είναι η λύση. Μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία οι τρεις – τέσσερις συνεδριάσεις που κάναμε σαν παράταξη, ιδιαίτερα ως διοικούσα, με κάποιους από τους ήδη εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους κι από τους συμβούλους της προηγούμενης διοίκησης δεν μας οδήγησε στο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Για μένα πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες μιας ήττας. Το να το κάνεις αυτό είναι αρετή και γνώση και αποτελεί σωστό πολιτικό ανάστημα. Αυτό δεν έγινε.
Δυστυχώς, γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή, η παράταξη έχει σκορπιστεί.
Πολλά ικανά στελέχη της παράταξης έχουν φύγει, άλλα έχουν μείνει σπίτι τους και πρέπει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, να προχωρήσουμε μπροστά ανασυγκροτώντας την παράταξη και να προσπαθήσουμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία, στους φορείς, σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να φέρουμε τον κόσμο δίπλα μας. Αλλά αυτό δεν γίνεται με καθεστωτική νοοτροπία τύπου: «Αυτός…αυτός κι αυτός». Πρέπει να ανοιχτούμε στην κοινωνία, να αποφασίσει μέσα από μια συζήτηση με την παράταξη, για το τι μέλει γενέσθαι για το καλύτερό της.
«Σ» Είχατε ζητήσει εσείς να γίνει απολογισμός σχετικά με την πρόσφατη ήττα αλλά και για άλλα θέματα;
Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοί μου είχαμε ζητήσει να κάνουμε επί της ουσίας έναν απολογισμό και της ήττας όπως προανέφερα, στο τι έφταιξε πολιτικά, αλλά να γίνει κι ένας απολογισμός οικονομικών πεπραγμένων της παράταξης.
Κι αυτό γιατί θεωρώ πως πρώτα μέσα από το «Σπίτι σου» κάνεις οικονομική διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Νομίζω ότι αυτά τα δύο σε συνδυασμό με τους θεσμούς και την ιεραρχία μπορούνε να μας οδηγήσουν στο να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
«Σ» Σχετικά με τον οικονομικό απολογισμό έχει ακουστεί στην πόλη πως ο κ. Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι έθεσε το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό προς όφελος της παράταξης και γι’ αυτό δεν δέχτηκε να γίνει και η συγκεκριμένη διαδικασία του απολογισμού. Επειδή η κοινωνία δεν γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργούσατε ενδοπαραταξιακά τι μερίδιο είχε ο καθένας για να «Κινείται» η παράταξη;
Όταν δημιουργήθηκε η παράταξη, υπήρχαν κάποιες εισφορές από τους δημοτικούς συμβούλους, τα μέλη και τους φίλους για κάποιες εκδηλώσεις Το αν έβαζε περισσότερα ή λιγότερα χρήματα ο κ. Γιαννακόπουλος δεν το γνωρίζω γιατί ποτέ δεν έγινε ο οικονομικός απολογισμός. Δεν γνωρίζαμε πόσα χρήματα είχαμε στη διάθεσή μας και πόσα ξοδέψαμε.
«Σ» Αυτή την περίοδο είστε στην παράταξη αλλά έχετε διαχωρίσει τις θέσεις σας από την «Παρέα» , όπως την χαρακτηρίσατε, που βρίσκετε μέσα της;
Είμαι ένας από τους ιδρυτές της παράταξης και στρατιώτης της. Δεν είναι δυνατόν να φύγω από κάτι που κόπιασα και κοπιάσαμε όλοι μαζί για να την δημιουργήσουμε. Με στεναχωρεί το γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται δημοκρατικά, δεν γίνονται μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών. Όλοι έχουν φιλοδοξίες, και καλό είναι να έχεις φιλοδοξίες,
|
συνέντευξη στον Χρήστο Α. Μπαλωτή Εκδότη – Δημοσιογράφο |
γιατί μέσα από αυτές έχεις και στόχους, στοιχείο θετικό, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι πρέπει να υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες. Προσωπικά μάχομαι απέναντι καθεστωτικών νοοτροπιών όπως τη νοοτροπία του να διορίζεις χωρίς να συζητήσεις. Με το όρο «Παρέα» δεν χαρακτηρίζω όλα τα πρόσωπα της παράταξης, γιατί όπως είπα υπάρχουν αξιόλογα στελέχη και στην παράταξη και στη γραμματεία και μάλιστα πολλά, αλλά αναφέρομαι σε λίγα και μεμονωμένα πρόσωπα για να είμαι σαφής και να μην τους βάλω όλους στο καζάνι. Υπάρχουν στελέχη, καλοί φίλοι, που έχουν, για διάφορους λόγους, απομακρυνθεί και περιμένουν να δουν έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της παράταξης ώστε να ξαναεμπιστευτούν την παράταξη αναμένωντας κάποιες εξελίξεις και πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ανασυγκρότηση γιατί και σαν διοίκηση δεν μείναμε άπραγοι, αλλά δεν κάναμε κι αυτά που υποσχεθήκαμε, αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε μια αποτίμηση της διοίκησής μας συζητώντας γιατί δεν τα κάναμε, τι μας εμπόδισε να τα υλοποιήσουμε.
«Σ» Ως αντιδήμαρχος οικονομικών που ήσασταν επί τέσσερα χρόνια τι αρμοδιότητες είχατε;
Ως αντιδήμαρχος οικονομικών που ήμουν είχα όλες τις αρμοδιότητες που αρμόζουν για τη συγκεκριμένη θέση. Από τον τρίτο – τέταρτο μήνα και μετά από την αρχή της διοίκησής μας, δηλαδή περίπου τον Απρίλιο του 2007 δεν είχα το δικαίωμα της υπογραφής των ενταλμάτων. Αυτό όμως για μένα είναι το λιγότερο. Εγώ είχα βάλει ως στόχο να οργανώσω την οικονομική υπηρεσία και μέχρι τότε δεν υπήρχαν ισολογισμοί και οικονομικά αποτελέσματα ώστε να ‘χω σωστή πληροφόρηση.
Αυτό που ήθελα ήταν να οργανώσω την οικονομική υπηρεσία, σπάζοντας κάποια στεγανά, γιατί πάντοτε σ’ ένα τομέα υπάρχουν και στεγανά, με απώτερο στόχο όλες οι υπηρεσίες να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ιδιαίτερα όταν χρειάζεσαι την πληροφορία πρέπει όλες οι υπηρεσίες, Οικονομική, Τεχνική, Νομική κ.τ.λ. να επικοινωνούν μεταξύ τους. Σ’ ένα μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε να γίνει αυτό. Στόχος ήταν να πάρω την οποιαδήποτε πληροφορία, να την πάω στην ομάδα, να συζητήσουμε και να δούμε ποια ήταν η οικονομική θέση του Δήμου και τι μπορούσαμε να κάνουμε από αυτά που είχαμε υποσχεθεί. Υπήρχαν έσοδα ανταποδοτικά που έπρεπε να δοθούν με παροχή υπηρεσίας κι ανταποδοτικότητας στους πολίτες και κάποια έσοδα να πάνε σε κοινωνικές υπηρεσίες και έργα. Ιδιαίτερα για τον τελευταίο χρόνο που ήταν καθοριστικός και ακούστηκαν και πολλά προεκλογικά, ως αντιδήμαρχος έχεις ένα μερίδιο ευθύνης της διοίκησης του Δήμου κι όταν βλέπεις ότι σε μια οικονομική κρίση, που ξεκίνησε από τις αρχές του 2010, και φαινόταν στην πορεία ότι με τις πληροφορίες που είχαμε θα μειωνόντουσαν 30 – 40% οι επιχορηγήσεις από το κράτος, όπως κι έγινε, κι όταν το ίδιο το κράτος με έγγραφά του έλεγε σε όλο τον δημόσιο τομέα να περιορίσουν το κόστος και τις δαπάνες αυτό έκανα κι εγώ. Προσωπικά με έγγραφό ενημέρωσα όλες τις υπηρεσίες του Δήμου να συγκλίνουν στις οδηγίες της κρατικής εξουσίας μειώνοντας δαπάνες, όχι κοινωνικού περιεχομένου, αλλά αυτές που ήταν άσκοπες. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι εννοώ. Σ’ αυτόν τον τομέα δεν ανταποκριθήκαμε. Αυτό που έπρεπε εγώ να κάνω το έκανα. Προσπαθούσα να περάσω και να δίνω τις πληροφορίες.
«Σ» Ο κ. Γιαννακόπουλος θεωρεί πως ήσασταν φίλος μόνος μόνο «στα καλά»; Εσείς στηρίξατε τη διοίκηση. Πως αποφασίσατε να μιλήσετε τώρα;
Δεν είχα πάρει αυτή την απόφαση από παλιά αλλά όπως είπα είχα έντονο προβληματισμό. Μαζί με τον Βασίλη Γιαννακόπουλο κι αρκετά ικανά στελέχη συνιδρύσαμε μία παράταξη. Γεγονός είναι ότι όταν είσαι αντιπολίτευση αλλιώς τα βλέπεις, όταν γίνεσαι διοίκηση αλλιώς σου παρουσιάζονται. Ο προβληματισμός μου ήταν ως προς το γεγονός ότι δεν συνεργαζόμασταν και δεν συναποφασίζαμε. Για κάποια πράγματα που γινόντουσαν στη διοίκηση του Δήμου δεν υπήρχε από πριν μία ενημέρωση και συζήτηση, όχι για όλα τα θέματα, αλλά για κάποια σοβαρά που απασχολούσαν το Δήμο και τα οποία έπρεπε να συζητηθούν και σε επίπεδο διοίκησης αλλά και παράταξης, όπως π.χ. το θέμα της Αγ. Ιωάννου.
Ερχόντουσαν αρκετές φορές θέματα για τα οποία έπρεπε να πούμε το «Ναι», στηρίζοντας είτε την διοίκηση, είτε την παράταξη, είτε τον πολιτικό φορέα που ήταν από πίσω μας. Αντιδράσεις φυσικά υπήρχαν και πολλές φορές είχαμε βρεθεί σε αντιπαράθεση, με την καλή την έννοια, με την άποψη ότι δεν μπορούσαμε συνέχεια να στηρίζουμε και να λέμε «Ναι» έχοντας πίσω στο κεφάλι μας την διαφορετική άποψη αλλά για το καλό της παράταξης και δείχνοντας της εμπιστοσύνη και θέλοντας να κάνουμε καλό συμφωνούσαμε στο τέλος. Το αποτέλεσμα όλου αυτού του προβληματισμού ήρθε όταν πλέον τελείωσε η θητεία μας και ξεκινήσαμε μια νέα αρχή.
Όταν όμως βλέπεις ότι δεν έχουμε μάθει από το παρελθόν και συνεχίζουμε μ’ έναν ίδιο τρόπο που έχει ήδη αποδοκιμαστεί κι από το λαό, γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι δεν μας ψήφισαν περίπου 1000 συνδημότες μας σε σχέση με το 2006, έπρεπε να μας προβληματίσει.
Αυτή τη στιγμή κάποιοι άνθρωποι της παράταξής μας και στελέχη ικανά και φίλοι πολύ καλοί, πήγανε σε άλλες δημοτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό του κ. Σταθόπουλου, ένα μεγάλο κομμάτι πήγε σπίτι του κι ακόμα και ο πολιτικός φορέας που στήριζε τον κ. Ζορμπά, η Ν.Δ. που σε κεντρικό επίπεδο έχει ένα 40%, τοπικά έφτασε στο 26% και μέσα στην παράταξή του υπήρχαν κι άνθρωποι από το χώρο μας. Οπότε η δύναμη του ως πολιτικός φορέας ήταν πολύ μικρότερος. Εμείς δεν καταφέραμε ούτε αυτόν τον κόσμο να πάρουμε.
Εν κατακλείδι ο έντονος προβληματισμός μου ήταν σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες που δεν τηρούνταν, στον απολογισμό που δεν έγινε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όπως έχω κι εγώ μερίδιο αυτών. Δεν το αποποιούμαι γιατί κι εγώ τέσσερα χρόνια διοίκηση ήμουν. Δεν ξεχνάω το χθες. Έχω κι εγώ τεράστιο μέρος της ευθύνης. Αλλά λέω ότι φταίξαμε όλοι μαζί και πλέον πρέπει να ανασυγκροτηθούμε με διαδικασίες σωστές, θεσμικές, ιραρχικές και να πάμε μπροστά.