Ο κ. Γκιζιώτης στην εισήγηση του είπε ότι η κατάργηση του εκλεγμένου δημάρχου Σωτήρη Κατσάρα και των Δημοτικών Συμβούλων και η απόλυτη περιφρόνηση της λαϊκής θέλησης από την στρατιωτική δικτατορία με την αντικατάσταση του, από τον δοτό – χουντικό «Παπαγιάννη» αποτελεί την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του θεσμού στην πόλη μας, ότι το επιχείρημα που αναφέρει ότι είχε διατελέσει και εκλεγμένος πρόεδρος της Κοινότητας δεν τον ‘’ξεπλένει’’, αλλά τον εκθέτει γιατί καταπάτησε τον όρκο πίστης που είχε δώσει στο Σύνταγμα και τους νόμους και οι διάφορες δικαιολογίες για την αποκατάσταση της «ιστορικής συνέχειας» είναι απαράδεκτες.
«Η ιστορία πρέπει ν’ αναφέρεται σε όλα να κρίνει και να διδάσκει, είπε ο κ. Γκιζιώτης, αλλά η ανάρτηση του πορτραίτου του δίπλα στους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους, του προσδίδει μια τιμή που δεν του ανήκει και κατέληξε λέγοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να δώσει άριστες εξετάσεις και μαθήματα Δημοκρατίας, ειδικά στα νέα παιδιά της πόλης.
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος μιλώντας για «λάθη» στην εισήγηση του Ανδρέα Γκιζιώτη σχετικά με το Ιστορικό της υπόθεσης και τους λόγους για τους οποίουςορισμένοι σύμβουλοι είχαν ψηφίσει «Λευκό». Στη συνέχεια ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι είναι υπέρ της πρότασης για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης κι έθεσε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής που κάλυπτε αυτή του κ. Γκιζιώτη συμπληρώνοντας επιπλέον την συνολική απόσυρση των πορτραίτων των διατελεσάντων δημάρχων και την αντικατάσταση των πορτραίτων με μαρμάρινη πλάκα που θα αναγράφει τα ονόματά τους.
Ο κ. Γκιζιώτης απάντησε στον Δήμαρχο ότι όσοι ψήφισαν «Λευκό» τότε το έπραξαν για «τεχνικούς λόγους» ενώ ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε ότι όταν προκύπτουν «δύσκολες» ψηφοφορίες ο κ. Σταθόπουλος «την κάνει» υπενθυμίζοντας στους παρόντες ότι στην ψηφοφορία του 2012 ήταν απών.
«Δεν πήρατε θέση όμως κ. Ζορμπά» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα» κ. Σπύρος Αλεξίου και δήλωσε ότι η αναφορά σε κάποιον αποτελεί «τιμή» και σε «διορισμένους» καμιά τιμή δεν πρέπει να προσδίδεται.
Ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς επεσήμανε ότι η Ιστορία δεν κάνει διακρίσεις και δεν μπορεί κανείς να την παραγράψει, ενώ ανέφερε ότι ακόμα και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση τσαρικά αγάλματα είχαν παραμείνει σε ένδειξη σεβασμού.
Η πρόεδρος των παιδικών σταθμών κ. Μαργαρίτα Δημητρίου είπε ότι η ίδια είχε ψηφίσει για την ανάρτηση με την προσθήκη κάτω από τη φωτογραφία της φράσης «ως διορισμένος επί Χούντας» ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί με το να μην υπάρχει κανένα πορτραίτο γιατί η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι μαυσωλείο.
«Θεωρώ ότι το πολυπαλεύουμε» είπε ο Παναγιώτης Γκόνης, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Παιδείας συμπληρώνοντας ότι και οι δύο προτάσεις (Γκιζιώτη – Σταθόπουλου) συγκλίνουν και πρόσθεσε ότι η μη τιμή και η ανάκληση της απόφασης είναι δεδομένη.
Ο Γιάννης Λογοθέτης, υπεύθυνος για τη διαδικτυακή πύλη του Δήμου ξεκαθάρισε ότι είναι «άλλο» η Ιστορία και «άλλο» η τιμή και δήλωσε ότι όσο καλός (άνθρωπος) κι αν ακουγόταν ότι ήταν, είχε διοριστεί.
Ο υπεύθυνος για θέματα καθημερινότητας, Δημήτρης Κονταξής, από την πλευρά του, δήλωσε ότι τα πρόσωπα πρέπει να κρίνονται συνολικά για τη στάση τους προσθέτοντας ότι στον Γεώργιο Παπαγιάννη δεν εντοπίζονται πύρινοι δικτατορικοί λόγοι αλλά αντιθέτως είχε κατηγορηθεί για μετριοπάθεια αφού δεν είχε κυνηγήσει κομμουνιστές. Ο κ. Κονταξής στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στην Ευρυτανία και ανέφερε ότι εκεί μνημονεύονται μαζί ο Τσιριμώκος με τον Σάντο και τον Βελουχιώτη χωρίς να έχει υπάρξει αντίρρηση από κάποιον για αποκαθήλωση πορτραίτου. Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Κονταξής ανέφερε άλλο ένα επιχείρημα λέγοντας ότι προσωπικά θεωρεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως τον μεγαλύτερο εθνάρχη της χώρας που όμως κι αυτός είχε διαπράξει πραξικόπημα, ωστόσο αγάλματά του έχουν τοποθετηθεί σε πλατείες, οδοί έχουν τον όνομά του κ.τ.λ.
Η αντιπρόεδρος της δημοτικής βιβλιοθήκης Μαρία Κοντοπούλου δήλωσε ότι το να μην συμπεριλάβεις κάποιον στη βάση της ιστορικής καταγραφής αλλοιώνει την ιστορική αλήθεια και δεν τον τιμωρεί αλλά του δίνει «συγχωροχάρτι». Αντιθέτως, τόνισε η κ. Κοντοπούλου, η αναφορά του προσώπου θυμίζει ποιος είναι, πότε έδρασε και τι έκανε δίνοντας το δικαίωμα στον μελλοντικό παρατηρητή της Ιστορίας να χρησιμοποιήσει τη δική του κριτική ικανότητα και έκλεισε την ομιλία της επισημαίνοντας ότι η ίδια δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τη δική της άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, στον μελλοντικό αναγνώστη της Ιστορίας.
Η αντιπρόεδρος των παιδικών σταθμών κ. Σοφία Αηδίνη δήλωσε ότι ο καθένας κρίνεται από τη στάση ζωής του και δήλωσε υπέρ της αποκαθήλωσης όλων των πορτραίτων με την αντικατάστασή τους από την πλακέτα που πρότεινε ο Δήμαρχος.
Η νεαρότερη Δημοτική Σύμβουλος και υπεύθυνη για τον τομέα της νεολαίας Χρύσα Κολώνια δήλωσε ότι ένας εκλεγμένος Κοινοτάρχης που στη συνέχεια διορίστηκε πρόδωσε τον όρκο της προηγούμενης εκλογής του.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος έχοντας ακούσει πολλές απόψεις και παρατηρώντας ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ήθελαν να ψηφίσουν και τις δύο προτάσεις! ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Ο κ. Βλάχος προχώρησε αναπτύσσοντας την δική του άποψη για το θέμα δηλώνοντας ότι τιμά την οικογένεια Παπαγιάννη, ζώντες και μη, ότι δεν έχει καμία σχέση με «κύκλους της Χούντας» καθώς η οικογένειά του είχε διωχθεί και θεώρησε ότι η αποδοχή ενός τέτοιου διορισμού ήταν απαράδεκτη.
Ο κ. Βλάχος είπε επίσης ότι η οικογένεια Παπαγιάννη είναι εξαιρετική και θα ήθελαν έστω να αναφέρεται το πρόσωπο του προγόνου τους,ωστόσο ο ίδιος συμφωνούσε με την πρόταση του Δημάρχου και συμπλήρωσε ότι η πιθανή τοποθέτηση της πλακέτας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τους Δημοτικούς Συμβούλους όπως και τους δωρητές.
Ο Διονύσης Λέκκας λακωνικά δήλωσε ότι οι μισοί Αγιοπαρασκευιώτες τότε είχαν ευεργετηθεί από τον Παπαγιάννη με την Μαρία Ρεμπούτσικα να απαντά ότι δεν χωράνε συναισθηματισμοί σ’ ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, ενώ η Ζωή Φωτεινού τάχθηκε υπέρ της ανακλήσεως της προηγούμενης απόφασης.
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης λίγο πριν την ψηφοφορία διευκρίνισε ότι το θέμα είναι η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης ενώ απάντησε στον κ. Τσιαμπά ότι τα αγάλματα είναι έργα τέχνης γι’ αυτό κι παρέμειναν.
«Έχετε δει τον Παπαδόπουλο σε φωτογραφία στη Βουλή;»ρώτησε ρητορικά ο κ. Γκιζιώτης ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι θεωρούσε«άκομψη» την πρόταση του Δημάρχου που στόχο είχε να «καλύψει»τη δική του και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι το πρώτο θέμα που έπρεπε να είχε φέρει ο Δήμαρχος όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του ήταν η ανάκληση της απόφασης.
Ο κ. Σταθόπουλος απέσυρε την πρότασή του για να μην δημιουργήσει περαιτέρω πολιτικές αντιπαραθέσεις… χαρακτήρισε απρεπείς τις δηλώσεις του κ. Γκιζιώτη και ζήτησε την τροποποίηση της εισήγησης.
Τελικά το σώμα ψήφισε μόνο για την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης με τον Γιάννη Σιδέρη, την Μαρία Κοντοπούλου και τον Γεράσιμο Βλάχο ν’απέχουν, την παράταξη του Βασίλη Ζορμπά και τον Αλέξη Μουστόγιαννη να ψηφίζουν κατά της ανάκλησης ενώ η κ. Δημητρίου ψήφισε «Λευκό».
Αρχική
Περί του Δήμου
Δημοτικά Συμβούλια Αποκαθηλώθηκε η φωτογραφία του διορισμένου από τη Χούντα Δημάρχου.