Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στις δημοτικές εκλογές του 2002, μετά από 22 χρόνια συνεχούς διοίκησης του Δήμου Αγ. Παρασκευής από υποψηφίους που υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ, ο Βασίλης Γιαννακόπουλος ο οποίος είχε διαδεχτεί τον αιφνιδίως αποβιώσαντα δήμαρχο Σταύρο Κώτση με ενδοπαραταξιακές εκλογές, ηττήθηκε από τον Αντώνη Σιδέρη ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες- μέλη του ΠΑΣΟΚ που όμως ήταν κάθετα αντίθετοι τόσο στο μοντέλο διοίκησης του κ. Γιαννακόπουλου, όσο και στις εν γένει «πρακτικές» που χρησιμοποιούσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του και οι οποίες κατά τη γνώμη τους δεν κινιόντουσαν προς την διεύθυνση του «Συμφέροντος της πόλης».
Ο κ Σιδέρης, στην πρώτη σύνθεση της διοίκησης του, στηρίχθηκε κυρίως στα στελέχη που γνώριζε από τους κοινούς αγώνες που είχαν μέχρι τότε δοθεί καθώς και στον επί δύο τετραετίες πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και αποχωρήσαντα για τους προαναφερόμενους λόγους από το συνδυασμό του Βασίλη Γιαννακόπουλου, μαιευτήρα – γυναικολόγο Γιάννη Αργυρό.
Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της διοίκησης, ο κ. Σιδέρης δέχτηκε επιστολή από τρεις δημοτικούς συμβούλους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κ. Βασίλης Ζορμπάς οι οποίοι «διαμαρτύρονταν» για την μη αξιοποίηση τους…
Η αλήθεια είναι, ότι ο κ. Αντώνης Σιδέρης, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να αντιμετωπίσει θα ήταν μια ενδοπαραταξιακή γκρίνια του «Γιατί δεν με έκανες κι εμένα αντιδήμαρχο, πρόεδρο κ.λ.π» που πάντα συμβαίνει όταν ο αριθμός των μελών μιας παράταξης είναι μεγαλύτερος του αντιστοίχου που αναλογεί σε «θέσεις ευθύνης». Όπως είναι αλήθεια, ότι ο κ.Σιδέρης δεν είχε καμία πρόθεση να ζητήσει από λαό της Αγ.Παρασκευής την επανεκλογή του, πράγμα που δυστυχώς κοινοποίησε καλή τη πίστη προς στους συνεργάτες τους πολύ νωρίς.
Αποτέλεσμα αυτής της ενδόμυχης απόφασης του κ.Σιδέρη η οποία γνωστοποιήθηκε, ήταν να ξεσπάσει ένας ανηλεής πόλεμος μεταξύ όλων όσοι θεωρούσαν τον εαυτό τους ως «Διάδοχη κατάσταση» και «Επόμενο δήμαρχο» στην μετά Σιδέρη εποχή».
Ο πόλεμος αυτός, κόστισε πολύ στην πόλη, αφού οι εμπλεκόμενοι δεν φρόντιζαν μόνο για την προβολή του έργου του δικού τους τομέα δραστηριότητας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν τις προσπάθειες των εσωκομματικών αντιπάλων, να αφήσουν «φήμες» για την εντιμότητα των αντιπάλων τους και πολλά άλλα πολιτικά και όχι μόνο «μαχαιρώματα».
Για να κρατήσει τις ισορροπίες στην παράταξη του ο κ.Σιδέρης αναγκάστηκε να «μοιράσει» τις θέσεις ευθύνης της διοίκησης προς όλους τους «αντιπάλους», διατηρώντας όμως ως πιο «κοντινό» του συνεργάτη τον κ.Κώστα Στεροδήμα, ο οποίος αυτόματα στοχοποιήθηκε από όλους τους «ανταγωνιστές» του…
Ο Βασίλης Ζορμπάς, σε αντίθεση με κάποιους άλλους «ανταγωνιστές» του, ουδέποτε απέκρυψε την επιθυμία του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, αλλά αντίθετα «βγήκε μπροστά» με θέσεις, ιδέες, προτάσεις και με κύρια συνθήματα την «Διαφάνεια», την «Αξιοκρατία» και την «Μηδενική ανοχή και παραδειγματική τιμωρία» όλων όσοι δεν σέβονταν το «Δημόσιο χρήμα».
Στον τομέα τον οποίο είχε αναλάβει ο Βασίλης Ζορμπάς, δηλαδή την αντιδημαρχία καθαριότητος και περιβάλλοντος», θα μπορούσε κάποιος να τον χαρακτηρίσει ως απόλυτα πετυχημένο, εάν 1) Δεν είχε φροντίσει να προσλάβει στην καθαριότητα τον αδελφό του, με το πρόσχημα ότι «είχε οικονομική ανάγκη» (λες και ήταν ο εξαίρετος πράγματι αυτός κύριος, ο μοναδικός έλληνας που είχε «ανάγκες» και 2) Εάν δεν δικαιολογούσε την πρόσληψη αυτή ως «πρόσληψη συμβασιούχου» τη στιγμή που γνώριζε πολύ καλά ότι «άλλοι συμβασιούχοι» θα πήγαιναν μετά τη λήξη της σύμβασης σπίτι τους και άλλοι, όπως ο αδελφός του, θα γίνονταν μόνιμοι… και βεβαίως όλα αυτά θα γίνονταν «νομότυπα» άσχετα με το εάν το «νομότυπο» ήταν και «ηθικό», αφού το «ηθικό» είχε πάψει πια να παίζει κάποιο ρόλο ακόμη και για κάποιον που ζητούσε να αναλάβει τις τύχες μια ολόκληρης πόλης… και 3)Αν δεν είχε το θράσος να κατηγορεί για «Νεποτισμό» προηγούμενους δημάρχους, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι κανένας δήμαρχος από την μεταπολίτευση και μέχρι εκείνον δεν είχε προσλάβει συγγενικό του πρόσωπο στο δήμο μας.
Ενάμισι λοιπόν χρόνο πριν τις εκλογές του 2006 και με αφορμή την δαπάνη 80 περίπου εκατομμυρίων δραχμών για εργασίες που έγιναν στο ενοικιαζόμενο κτίριο δίπλα στο παλιό Δημαρχείο (απέναντι από την ΕΡΤ), αλλά και διάφορα άλλα έργα στα οποία ήθελε να προχωρήσει ο κ.Αντώνης Σιδέρης, ο Βασίλης Ζορμπάς απέστειλε επιστολή προς τον τότε δήμαρχο, με την οποία του ζητούσε ή να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση της παράταξης ή η παράταξη θα οδηγούταν σε ήττα στις προσεχείς εκλογές, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι επρόκειτο να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος, να αποχωρήσει από την παράταξη και να κατέβει ανεξάρτητος.
Για όλους όσοι ασχολιόντουσαν με τα κοινά εκείνη την περίοδο, ήταν σαφές ότι η συγκεκριμένη επιστολή του Βασίλη Ζορμπά, με την οποία πετούσε το πολιτικό γάντι στην τότε Δημοτική Αρχή αποτελούσε μια «Ματ» κίνηση κι αυτό για τους εξής λόγους:
1) Δεν ήταν δυνατόν ο Αντώνης Σιδέρης ν΄αποδεχθεί την κατηγορία, γιατί περί κατηγορίας επρόκειτο, και να προχωρήσει σε «Αυτοκάθαρση» της δημοτικής του παράταξης, αφού έτσι θα παραδεχόταν ότι «κάπου» υπήρχε «Βρωμιά».
2) Είχε στηρίξει με προσωπικό πολιτικό κόστος τον Κώστα Στεροδήμα στην υπόθεση του διπλανού κτιρίου, αποκλείοντας οποιαδήποτε περίπτωση «κακοδιαχείρισης» και αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη των όποιων λαθών.
Έτσι φτάσαμε στην 28η Ιουνίου 2005 όπου ο Βασίλης Ζορμπάς κάλεσε τον τοπικό τύπο και παραχώρησε συνέντευξη στην οποία ανέλυσε τις αιτίες οι οποίες τον οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση και τη δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, ο ΒασίληςΖορμπάς κατέβηκε «Αντάρτης» εναντίον του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Αντώνη Σιδέρη ο οποίος φυσικά ηττήθηκε και δήμαρχος ανακηρύχθηκε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος.
Στη συνέχεια το 2010, ο Βασίλης Ζορμπάς πέτυχε να του δοθεί το χρίσμα της Νέας δημοκρατία, τοπικά οι Νεοδημοκράτες γύρισαν την πλάτη στον «Αντάρτη» και εκλέχτηκε δήμαρχος αφού κατάφερε να πάρει 100 περίπου ψήφους περισσότερους από τον ανεξάρτητο Γιάννη Σταθόπουλο και ν΄ αντιμετωπίσει την δεύτερη Κυριακή τον πλήρως αποδυναμωμένο Βασίλη Γιαννακόπουλο.
Όλη αυτήν την ιστορική αναδρομή τη γράφουμε, επειδή: 1) Η ιστορία επαναλαμβάνεται. 2) Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει «μέλλον». 3)Ο ενημερωμένος πολίτης είναι ενεργός πολίτης. 4) Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. 5) Ο Ιανός μπορεί να είχε για τους Ρωμαίους «Δύο πρόσωπα», αλλά για τους Έλληνες δεν ήταν θεός αλλά Απατεώνας (ψεύτικοςθεός) αλλά κυρίως για το γεγονός ότι ως εφημερίδα, είχαμε τότε ζητήσει και μας είχε δοθεί από τον Βασίλη Ζορμπά, αποκλειστική συνέντευξη η οποία είχε δημοσιευτεί στο τεύχος του «Σχολιαστή» (Ιούλιος 2005) όπου μεταξύ άλλων ο νυν δήμαρχος τότε μας είχε πει για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης τα εξής:
Συνέντευξη Ζορμπά – Ιούλιος 2005
“Σ” Με το θέμα του δημαρχείου τι γίνεται»;
“Το θέμα του δημαρχείου δεν μπορεί να “προχωρήσει” γιατί έγιναν “θαύματα” στην επιτροπή στην οποία προήδρευε ο γραμματέας του δήμου. Ο Γραμματέας, όπως θα ξέρετε, αποτελεί επιλογή του δημάρχου, όπως επιλογές του ήταν και οι δύο προηγούμενοι Γραμματείς, ο κ. Κυπραίος και η κ. Βελέντζα.
Νομίζω όμως ότι στα επόμενο συμβούλιο θα υπάρχει θέμα “δημαρχείου” οπότε θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία…”.
“Σ” Αναφέρεστε στον διαγωνισμό μελέτη – κατασκευή ή σε άλλον;
“Αναφέρομαι στις παρατυπίες που καταγγέλθηκαν από τους μηχανικούς οι οποίες και συζητήθηκαν στη δημοτική μας ομάδα αναφορικά με τι; μελέτες (μηχανολογική, γεωλογική και στατική!.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, είχε έρθει και ο γραμματέας, ο οποίος αποδέχτηκε τις ευθύνες του και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι είναι “‘άπειρος”, ότι δεν γνώριζε από αυτές τις διαδικασίες.. .ανέλαβε τις ευθύνες του και δήλωσε ότι την επόμενη ημέρα θα υπέβαλε την παραίτηση του!”Βεβαίως ακόμη δεν έχει παραιτηθεί κι ας έχει περάσει περί-που ένας μήνας… ίσως να θέλει να “κλείσει” το θέμα αυτό καθώς και το θέμα του πάρκινγκ. Σε ότι αφορά τώρα το θέμα της τιμής του δημαρχείου, μας έχουν πει ότι θα στοιχίσει 3,5 δισ, για 3.000 τετραγωνικά! Δηλαδή περίπου 1,100.000 το τετραγωνικό για γραφεία και με δικό μας το οικόπεδο!!
Εξωφρενικά υψηλή τιμή. Κι εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να σας ξαναπώ ότι δεν επιτρέπεται νια έναν Αντιδήμαρχο, για ένα δημοτικό σύμβουλο, να μην έχει ποτέ συζητήσει στη δημοτική του ομάδα αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα…”.
“Σ” Δηλαδή μου λέτε ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην ομάδα των 15 συμβούλων;
“Οι αποφάσεις έρχονται “έτοιμες” από τον κ. δήμαρχο… και όπως σας είπα και στη συνέντευξη τύπου, μου έχει γεννηθεί η απορία το “ΠΟΥ” βρίσκει ο δήμαρχος τα “έργα” και μας τα φέρνει μετά “έτοιμα” για να τα ψηφίσουμε”!
“Σ” Αυτή η “πολιτική” τηρήθηκε και στο “Γιαβάσειο’;
“Ναι ακριβώς η ίδια. Εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα! Έφεραν το θέμα χωρίς εισήγηση… χωρίς μελέτη,.. και μετά αναγκάστηκαν να το αποσύρουν!!
Μια ακόμη “πατάτα”… ένας ακόμη “διασυρμός” της παράταξης μας!! και θα θυμάστε ότι επέμενα να μην αποσυρθεί για να καταψηφιστεί επιτέλους κι ένα θέμα που εισάγεται με τέτοιο τρόπο”.
“Σ” Στις 12 Ιουλίου έχουμε ασφαλιστικά μέτρα νια το κτήμα Σιστοβάρη… αισιοδοξείτε;
“Πιστεύω ότι κανείς δικαστής δεν θα τολμήσει να μη δικαιώσει το δήμο… Βεβαίως όπως έχω δηλώσει και στο δημοτικό συμβούλιο, ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται εκείνα μπουν εκεί μπουλντόζες… θα στήσουμε σκηνές! Και δεν το νομίζω μόνο εγώ, όλη η πόλη το “νομίζει”…
“Σ” Στη συνέντευξη που δώσατε. ζητήσατε από το δήμαρχο να κάνει “Αυτοκάθαρση”. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;
“Η δημοτική μας παράταξη “στηρίχθηκε” από τη Νέα Δημοκρατία και οι περισσότεροι από μας είμαστε στελέχη αυτής της παράταξης. Πριν από οκτώ περίπου χρόνια, ο πρόεδρος της Ν. Δ. ο κ. Καραμανλής, ξεκίνησε ένα αγώνα και σήκωσε τη σημαία της διαφάνειας. Αυτό ενώ το πίστεψα! Τώρα αν το πίστεψα καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι εγώ το πίστεψα.
“Άρχισε έτσι ένας αγώνας που είχε σαν αποτέλεσμα και ο κ. Καραμανλής να γίνει πρωθυπουργός αλλά και μετά από 22 χρόνια ν αναλάβει τη διοίκηση του δήμου μια παράταξη που στηρίχθηκε όχι μόνο, αλλά κυρίως από τη ΝΔ, Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι, είπαμε ότι εάν δεν σταματήσει αυτή η κατρακύλα με τη “αδιαφάνεια” και τη “διαπλοκή”, τότε το μέλλον αυτής της χώρας θα είναι αβέβαιο. Έχουμε παιδιά και επειδή αυτά θα συνεχίσουν να ζουν μετά από μας, έχουμε καθήκον να μεριμνήσουμε για το μέλλον τους και να μην κοιτάμε μόνο τους εαυτούς μας. Μ’ αυτές τις σκέψεις, ασχολήθηκα με πάθος και μεράκι και με φωνές καμιά φορά με τα “κοινά”, προσπαθώντας να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι.
Σήμερα λοιπόν δεν είναι δυνατόν μια παράταξη που έχει σηκώσει τη σημαία της διαφάνειας να “δίνει έργα” με τον περιβόητο “μαθηματικό τύπο”, ενώ μπορεί να τα δώσει με το νέο τρόπο…
Δεν μπορεί αυτή η παράταξη να “δίνει δουλειές” από τη δημαρχιακή επιτροπή για παράδειγμα για τον ηλεκτροφωτισμό με έκπτωση 2%!!!
Όπου κι αν πάμε αυτή τη στιγμή, ένα πέντε, ένα 10 τοις εκατό έκπτωση θα το πετύχεις… Τώρα με 2% έκπτωση δηλαδή τι μας “έκοψε”; ποιους κοροϊδεύουμε; τους συμπολίτες μας που πληρώνουν; ή αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν νια να διοικήσουμε με διαφάνεια; Σε μια αγορά προϊόντων αξίας 110.000 ευρώ “πετύχαμε” έκπτωση 1% και δεν ντρεπόμαστε που το λέμε; Δεν είναι μόνο αυτό το τυχαίο παράδειγμα. Για μένα πρωτίστως δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος να μην έχει αποδώσει “πολιτικές ευθύνες” νια το θέμα της επέκτασης του δημαρχείου… για το ένταλμα πληρωμής του εργολάβου που “χάθηκε” μέσα στο γραφείο του κ. Στεροδήμα…”.