Βίλα Ιόλα: «Το Όνειρο γίνεται πραγματικότητα».

0

Από τον Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων, λάβαμε δελτίο τύπου αναφορικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στον πρόσφατα αποκτηθέντα χώρο της Βίλας Ιόλα.
Στην ανακοίνωση του συλλόγου, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:
« Η συγκεκριμένη εκδήλωση, ήταν εορταστική, ιστορική, κι όχι απλά «μια ακόμα Πολιτιστική μουσική εκδήλωση», κι αυτό γιατί δικαιώθηκαν οι πολύπλευρες ενέργειες 20 ετών για την διάσωση από την οικοπεδοποίηση του χώρου και την προστασία από κακόβουλες καταστροφικές παρεμβάσεις στο κτίριο.
Ο Σύλλογος μας, είχε μια από τις κύριες αιτίες ίδρυσής του, την διάσωση της Βίλας «Ιόλα» κι απ΄ το 1998 στηρίξαμε τις προσπάθειες, όλων των Δημοτικών Αρχών για την απόκτηση της, μέχρι σήμερα που ο Δήμος Αγ. Παρασκευής αποφάσισε να την αγοράσει με δικά του χρήματα, μια και δεν βρέθηκαν άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Το πρώτο αυτό βήμα για την απόκτηση μας έκανε να θυμηθούμε και ν’ αναφερθούμε στους ανθρώπους, που συνέβαλαν στην διάσωση του «Ιόλα» από την οικοπεδοποίηση, για να μπορέσει η σημερινή Δημοτική Αρχή να βρει οικόπεδο και βίλα για να αγοράσει, έστω και σε αυτή την λεηλατημένη κατάσταση, και συγκεκριμένα την Ελένη Δελάλη ( μηχανικό Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου), τους αείμνηστους, Δημήτρη Χατζή και Γιάννη Βουτσινά, την Τούλα Καλογερά, την Εφη Ροδοπούλου, το Δημήτρη Καλιαμπάκο και το Μιχάλη Γαβρά.
Θυμηθήκαμε επίσης τις δικαστικές περιπέτειες, του Γιώργου Ματσούκα, ως μάρτυρα, μετά από έγγραφες καταγγελίες του Συλλόγου μας, για την εγκατάλειψη της βίλας σε κινδύνους τέτοιους, που θα έχανε τα χαρακτηριστικά του διατηρητέου, δικαστικές περιπέτειες οι οποίες κατέληξαν σε δική μας νίκη.
Στόχος μας είναι, ν΄ αναδειχτεί ο χώρος και να αποκτήσει την αίγλη που του αρμόζει, και δηλώσαμε ότι, προς αυτή την κατεύθυνση και η σημερινή και οι επόμενες Δημοτικές Αρχές θα μας βρουν συμπαραστάτες τους.
Κάναμε ξεκάθαρη την θέση μας ότι, στηρίζουμε τον Πολιτισμό, στηρίζουμε την ανάδειξη ενός ιστορικού μνημείου σε Μουσείο, σε Κέντρο Παραγωγής Πολιτισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής και γιατί όχι, να μην οραματιστούμε, ορμώμενοι από την οπτική του Νίκου Σταθούλη ( βιογράφου του Αλέξανδρου Ιόλα), ένα Μητροπολιτικό Δήμο Πολιτισμού.
Ζήσαμε τέλος όλοι μαζί, ένα μουσικό ταξίδι, με εκλεκτούς καλλιτέχνες, την Ερωφίλη και τον
Βασίλη Γισδάκη και η τέχνη του φωτισμού και του ήχου , καθώς και η αίσθηση που αποπνέει ο περιβάλλων χώρος από την αλλοτινή του αίγλη, μαζί με τα έντεχνα ακούσματα, μετέτρεψαν τον χώρο σ’ ένα μικρό Ηρώδειο με αποτέλεσμα, μουσικοί και παρευρισκόμενοι να γίνουν ένα χορωδιακό σύνολο.
Την αρχή την κάναμε. Για όλα τα επόμενα, εξ ίσου σημαντικά και δύσκολα, ευθύνη μας είναι να θυμόμαστε για την ιστορία της βίλα Ιόλα, από πού ξεκινήσαμε και που θέλουμε να φτάσουμε.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Γεράσιμος Βλάχος, οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας & Πολιτισμού Πάνος Γκόνης, Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Κονταξής και Διοικητικών Υπηρεσιών Μαρία Κοντοπούλου, ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σωτήρης Παπαμιχαήλ , η πρόεδρος του ΠΑΙΣΔΑΠ Μαργαρίτα Δημητρίου, οι αρχηγοί παρατάξεων Βασίλης Γιαννακόπουλος και Ανδρέας Γκιζιώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Κορωναίου, Πρόεδροι τοπικών Συλλόγων αλλά και της ΕΝΕΒΑΠ Βασίλης Τσαγκάρης ο Βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα , Νίκος Σταθούλης και πλήθος κόσμου».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ