Γιάννης Σταθόπουλος: «Οι βασικές Μας αρχές για τη διοίκηση του Δήμου»

0
ekdilwsi stath 02

ekdilwsi stath 02Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε στις 26 Ιανουαρίου 2014, στο θεατράκι του 2ου γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, η παράταξη «Νίκη για την Αγία Παρασκευή». 

Ο χώρος του θεάτρου, που «φιλοξενεί» σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται από τους φορείς της πόλης, ήταν γεμάτος από κόσμο που προσήλθε για να ακούσει τις προγραμματικές αρχές του επικεφαλής της παράταξης, κ. Γιάννη Σταθόπουλου.
Ο κ. Σταθόπουλος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για το παρών που έδωσαν το πρωινό της Κυριακής και ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας έμφαση στην «πολυχρωμία» της παράταξης σε ότι αφορά τα στελέχη που την απαρτίζουν και τον κοινό τους παρανομαστή, ένα κοινό όραμα, πλαίσιο αρχών και φυσιογνωμίας σχέδιο που αφορά την διοίκηση του Δήμου.
«Υπερασπιζόμαστε και υπηρετούμε τον στόχο της ανθρώπινης πόλης, της πόλης των κοινόχρηστων ελεύθερων και αθλητικών χώρων, του Δημόσιου σχολείου, των αναπλάσεων σε όλες τις γειτονιές, της βιώσιμης κινητικότητας, της παραγωγής πολιτιστικού έργου, την νεολαία και τέλος την Αγία Παρασκευή της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης» εξήγησε ο κ. Σταθόπουλος.
Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος έκανε μία σύντομη αναφορά στην παράταξη «Συνεργασία Πολιτών» που αποτελεί τον κύριο πυρήνα της, από το 2010, παράταξης «Νίκη για την Αγία Παρασκευή» και μίλησε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η παράταξη τα τελευταία 17 χρόνια, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:
Πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες για τα κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά θέματα της πόλης, συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές, κινηματογραφικές και μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, δενδροφυτεύσεις, ημερίδες για τον αθλητισμό, συνεχείς διεκδικητικούς αγώνες με συμμετοχή σε όλα τα κινήματα της πόλης, ποδηλατοδρομίες για μια άλλη εναλλακτική πολιτική για τον πεζό, την 3η ηλικία και τους ποδηλάτες, λειτουργία του ΄΄Κοινωνικού Φροντιστηρίου΄΄, συγκέντρωση τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη αλλά και για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Μαγειρείο του Δήμου, φάρμακα για την Στέγη Γερόντων και τους ΄΄Γιατρούς του κόσμου΄΄, καθαρισμός Οικοπέδων στα Πευκάκια και το Κοντόπευκο, άμεση κινητοποίηση για τις απολύσεις των Δημοτικών Αστυνόμων και των Σχολικών φυλάκων, ανοιχτή στήριξη του αγώνα των εργαζομένων του Δήμου και συμμετοχή στις απεργίες της Αυτοδιοίκησης σε σύγκρουση με την απεργοσπαστική (όπως την χαρακτήρισε) σημερινή Δημοτική αρχή του Βασίλη Ζορμπά, συμμετοχή στις διαθέσεις προϊόντων χωρίς Μεσάζοντες από το Δίκτυο Αλληλεγγύης, εκδήλωση και συμβουλευτική δωρεάν για τα Υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις σημερινές συνθήκες που απειλούνται με εξόντωση όπως και δημιουργία ομάδας αλληλεγγύης γιατρών, δικηγόρων και λογιστών για τους παρίες των σημερινών πολιτικών, για όλους όσους έχουν ανάγκη στην εποχή της Μνημονιακής κρίσης, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της φτωχοποίησης μεγάλου τμήματος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των μεσαίων στρωμάτων.

Ο κ. Σταθόπουλος στάθηκε και επεσήμανε κυρίως το θέμα των αγώνων που η παράταξη έχει είτε ξεκινήσει, είτε υποστηρίξει.ekdilwsi stath 03 Συγκεκριμένα ο επικεφαλής αναφέρθηκε στον αγώνα που είχε γίνει για την ανέγερση σχολείου αντί πολυκατοικιών στο κτήμα ΄΄Μπαρμπίκα΄΄, στον αγώνα για την απόκτηση του κτήματος Ιόλα που κι ο ίδιος έχει μηνυθεί από τους ιδιοκτήτες, στην αντίσταση για την τσιμεντοποίηση και παράνομη λειτουργία του DaVinci στο κτήμα Σιστοβάρη, στην ανάδειξη του προβλήματος για την απομάκρυνση του πρώην ΙΚΑ από την Αγία Παρασκευή, στην έγκαιρη επισήμανση για τη μεταφορά της εφορίας στο αντίστοιχο κτήριο του Χολαργού και στην εναντίωση για την επιφανειακή χάραξη της Αττικής οδού στον Υμηττό.

Μετά την ιστορική αναδρομή της πολιτικής πορείας της παράταξης που ηγείται, ο κ. Σταθόπουλος προέβη σε μια σύντομη ανάλυση του «σήμερα», των δυσκολιών δηλαδή που υφίσταται η κοινωνία και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί και πρέπει να ανταπεξέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση στον βαθμό διοίκησης ενός Δήμου.
Έτσι λοιπόν ο Γιάννης Σταθόπουλος υποστήριξε ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω των μειωμένων κατά 60% πόρων που λαμβάνει από την κεντρική διοίκηση, λόγω των παράλογων, όπως τις χαρακτήρισε, συγχωνεύσεις Δήμων που επέφερε ο «Καλλικράτης» και λόγω της συρρίκνωσης των κοινωνικών δομών και της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης στον τομέα της καθαριότητας που επιβάλλει το πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει ως δομή εξουσίας κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του να :

α) επαναδιεκδικήσει επιτακτικά τον ρόλο της, τους πόρους που δικαιούται και τις παλαιές οφειλές του κράτους με στόχο να «ανακουφίσει» τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται εντονότερα από τις δημοσιονομικές πολιτικές, και
β) να αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία με δημοκρατικό προγραμματισμό και συμμετοχικές διαδικασίες, έχοντας ως κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Σταθόπουλος δεσμεύτηκε στη συνέχεια ότι όποιες και αν είναι οι κυβερνητικές πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση, θα τοποθετείται και θα δρα πάντα προς όφελος του «αυτοδιοίκητου», της αποκέντρωσης, της συμμετοχής και των αναγκών των Πολιτών.

«Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ουσιαστική Αυτοδιοίκηση, να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να προστατεύσουμε τα συλλογικά δικαιώματα» τόνισε ο επικεφαλής της «Νίκης» και προχώρησε στην διακήρυξη των αρχών και των κατευθύνσεων που θα έχει ως βασικό άξονα διοίκησης η παράταξη, οι οποίες είναι οι εξής:

1) Στήριξη του κοινωνικού κράτους – δομών πρόνοιας και των προοδευτικών συλλογικών πρωτοβουλιών.

2) Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των Πολιτών.
Οικολογία – Παιδεία – Πολιτισμός – Νεολαία – Αθλητισμος.

3) Δημοκρατικός προγραμματισμός – συμμετοχικές διαδικασίες
και διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου.

4) Τοπική ανάπτυξη με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες των Δημοτών, την προάσπιση των δημόσιων αγαθών και την προστασία του περιβάλλοντος.

5) Δράσεις ενίσχυσης του επιπέδου εξυπηρέτησης των Πολιτών
και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Δήμου.

Μετά την διακήρυξη των πέντε βασικών αρχών ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος προέβη σε κριτική των πράξεων και ενεργειών της σημερινής Δημοτικής Αρχής όσον αφορά την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της πόλης.

ekdilwsi stath 01Ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε τη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση που έχει σημειώσει η πόλη τα τελευταία τρία χρόνια κατά τη διάρκεια διοίκησης της πόλης από τη σημερινή διοίκηση του Βασίλη Ζορμπά.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στους κοινόχρηστους και αθλητικούς χώρους , στους αύλειους χώρους σχολείων, στην τοπική αγορά, στην ελεγχόμενη στάθμευση, στον πολιτιστικό και αθλητικό χώρο «Σταύρος Κώτσης», στο Γιαβάσειο, στο κτήμα Ιόλα, στο Υπουργείο Γεωργίας, στα οικοδομικά τετράγωνα 118 και 119 στον Τσακό, κ.ά.

«Ο Δήμος με τη σημερινή διοίκηση έχει απαξιώσει τη Δημοκρατία, τους Πολίτες, τους Συλλόγους και τις Παρατάξεις, εκφέροντας συχνά διχαστικό λόγο δια στόματος Δημάρχου και επιδεικνύει αλαζονεία και αυταρχικότητα, με μόνιμη επωδό τη συκοφαντία και τον λαϊκισμό» υποστήριξε ο κ. Σταθόπουλος και τόνισε ότι αυτή η «κατάσταση» επιβάλλεται να αλλάξει γιατί η πόλη έχει ανάγκη μια δραστήρια και αγωνιστική Δημοτική αρχή με ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και έμπνευση.

Ο κ. Σταθόπουλος προς το τέλος της ομιλίας του δεσμεύτηκε ενώπιο των παρευρισκομένων για :

1) Διάφανο Δήμο, χωρίς σπατάλες, αναθέσεις και ιδιοτέλειες με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στη λειτουργία του, σπάζοντας στεγανά, εμπνέοντας τους εργαζόμενους και αλλάζοντας πολιτικές ετών.
2) Μη εμπαιγμό των Δημοτών στα ουσιαστικά τους προβλήματα με παράλληλη κινητοποίηση κοινωνικών και επιστημονικών δυνάμεων.
3) Την ένωση και συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας ασκώντας εναλλακτικές πολιτικές χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτελή συμφέροντα σε σύγκρουση με τις πελατειακές σχέσεις κράτους – Αυτοδιοίκησης και Αυτοδιοίκησης – τοπικής κοινωνίας.

«Σήμερα, ήρθαμε εδώ να δηλώσουμε την σταθερή μας αντίθεση στις μνημονιακές πολιτικές που υποβαθμίζουν και φτωχοποιούν την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία» είπε ο κ. Σταθόπουλος και κάλεσε τους πολίτες σ’ ένα ειλικρινή, σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο για την παράταξη της Αγ. Παρασκευής που δεν έχει ανάγκη ΄΄αυτόν΄΄ ή ΄΄εκείνον΄΄ αλλά «όλους» με σκοπό να αναμετρηθούν με τη λογική του «δεν γίνεται τίποτα» υπηρετώντας την πόλη με κέφι, αγωνιστικότητα, διάθεση και δυναμισμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση