Βρέθηκε η ληξιαρχική πράξη γέννησης της Σελήνης

0

Η Σελήνη σχηματίσθηκε πριν από 4.51 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή μόλις 60 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος κι αυτή η νέα εκτίμηση -που κάνει το φεγγάρι γηραιότερο από ό,τι θεωρείτο έως τώρα- βασίσθηκε σε μια νέα ανάλυση των σεληνιακών πετρωμάτων που είχαν φέρει στη Γη το 1971 οι Αμερικανοί αστροναύτες Αλαν Σέπαρντ και Έντγκαρ Μίτσελ της αποστολής «Απόλλων 14».
Η ηλικία της Σελήνης αποτελούσε θέμα επιστημονικής διαμάχης εδώ και αρκετά χρόνια αφού κάποιοι επιστήμονες υποστήριζαν ότι ο δορυφόρος της Γης σχηματίσθηκε 200 εκατ. έτη μετά τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και των πλανητών, ενώ κάποιοι άλλοι μετά από 150 έως 100 εκατ. έτη…αλλά η νέα εκτίμηση διαφοροποιείται απ’ όλους μια και τοποθετεί τη δημιουργία της Σελήνης ακόμη πιο πίσω στο χρόνο.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Μέλανι Μπαρμπόνι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), χρησιμοποίησαν μια νέα ακριβέστερη μέθοδο χρονολόγησης των σεληνιακών πετρωμάτων η οποία κατέδειξε ότι ηλικία της Σελήνης είναι 4.51 δισ. ετών, με περιθώριο σφάλματος μόνο συν/πλην δέκα εκατ. έτη.
Εκτός από την ηλικία του φεγγαριού, υπό συζήτηση είναι και το πώς ακριβώς δημιουργήθηκε. Η κύρια θεωρία είναι ότι αυτό συνέβη, όταν ένα ουράνιο σώμα, η Θεία, μεγάλο όσο ο ‘Αρης, έπεσε πάνω στη Γη και από τα υλικά που εκτινάχθηκαν στο διάστημα, τελικά σχηματίσθηκε η Σελήνη.
Εναλλακτικά, μπορεί να μην υπήρξε μόνο μια πρόσκρουση πάνω στον πλανήτη μας αλλά πολλές διαδοχικές σε διάστημα εκατομμυρίων ετών, από τις οποίες με περίπου παρόμοιο τρόπο δημιουργήθηκε τελικά το φεγγάρι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ