Γεράσιμος Βλάχος: «Στόχος μας είναι ν΄ανοίξει το Δημοτικό συμβούλιο στη Νεολαία της Πόλης».

0
vlaxos new

«Σ» Μια και αναφερθήκατε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου, πως τις αξιολογείτε;
«Αναφορικά με τη λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου, θεωρώ ότι θα πρέπει να ψηφιστεί ένας νέος εσωτερικός κανονισμός με προϋπόθεση και να μη στερείται η δυνατότητα  από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους να εκφράζονται ελεύθερα,  αλλά και για να μην γίνεται κατάχρηση αυτής της δυνατότητας.
Πολλές φορές που συμβαίνει αυτό, αναγκάζομαι να γίνω αυστηρός αλλά δίκαιος με σκοπό την εξοικονόμηση του  χρόνου γιατί δεν είναι δυνατόν μια συνεδρίαση να διαρκεί πέντε και έξι ώρες».
«Σ» : «Τον εσωτερικό κανονισμό θα τον συζητήσετε και με τις άλλες παρατάξεις»;
«Βεβαίως. Θα το συζητήσουμε αρχικά με τα μέλη του προεδρείου, τον κ. Μυλωνάκη και τον κ. Μπαρτόπουλο, και στη συνέχεια με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ούτως ώστε να οδηγηθούμε στην καλύτερη λειτουργία του οργάνου.
Όπως γνωρίζετε από την αρχή που ανέλαβα το προεδρείο, δικαίωμα δευτερολογίας  έχουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια και τον κανονισμό τουΥπουργείουΕσωτερικών που προέβλεπε του δικαιώματος αυτού να έχουν μόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων.
Επίσης διατηρώ τη δυνατότητα που εγώ είχα προτείνει όταν ήμασταν αντιπολίτευση, δηλαδή το να μπορεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος να εισάγει στο Δημοτικό συμβούλιο ένα θέμα της πόλης χωρίς να χρειάζεται η ενυπόγραφη συναίνεση εννέα συμβούλων.
Προσπαθώ δηλαδή η διαδικασία να μην αναλώνεται με την κατασπατάληση του χρόνου, μέσα από την κατ’ επίφαση που συχνά χρησιμοποιούν μέλη της αντιπολίτευσης λέγοντας «θέλω να κάνω μια δήλωση» ή «θέλω να δηλώσω επί της διαδικασίας» γιατί όπως φαίνεται κι από τα πρακτικά πάνω από το 70% του χρόνου το εξαντλεί η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο με τις τοποθετήσεις και με τις ερωτήσεις.
«Σ» Δεν θεωρείτε ότι είναι φυσικό αυτό;
«Είναι λογικό γιατί έτσι πραγματοποιείται ο έλεγχος της διοίκησης. Όμως, ενώ είναι στη διακριτική μου ευχέρεια να περιορίσω αυτή τη διαδικασία, δεν το κάνω γιατί πιστεύω στον δημοκρατικό διάλογο μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας βέβαια, αλλά είμαι αντίθετος στο να συζητούμε για θέματα που δεν αφορούν την πόλη.
Πάρα πολλές φορές είμαι αναγκασμένος να επαναφέρω τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης ακόμα και τους αντιδημάρχους, στο να περιορίζουν την ώρα της τοποθέτησής τους αποκλειστικάστο θέμα το οποίο συζητάμε.
Το άγχος του προεδρείου είναι να τίθενται τα θέματα που απασχολούν την πόλη, να παίρνονται οι συγκεκριμένες αποφάσεις είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία και να προωθείται δημοτικό έργο. Δυστυχώς πολλές φορές διακόπτω ακόμα και τον δήμαρχο,κι αυτό το κάνω όχι για να στερήσω τη δυνατότητα του να μιλάει ο δήμαρχος ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή οι άλλοι αρχηγοί ή και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά για να παραμένουν μέσα στη λογική της παραγωγής έργου κι όχι των αντεγκλήσεων.
Νομίζω ότι μοιράζω το «καρπούζι» όχι ακριβώς στη μέση, αλλά υπέρ της αντιπολίτευσης κάτι που φαίνεται και από τα πρακτικά».
«Σ»: Θεωρείτε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι όταν μιλούν στο δημοτικό συμβούλιο κι έχουν ένα θέμα προς ψήφιση πρέπει να είναι εντός πλαισίου και να τοποθετούνται καθαρά και μόνο στο θέμα αυτό χωρίς πολιτικές προεκτάσεις;
«Είναι προσωπική μου άποψη αλλά νομίζω ότι ισχύει ευρύτερα ότι η τοποθέτηση σ’ ένα ζήτημα αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Τώρα, για τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις θέλει να κάνει ένας από τους αξιότιμους συναδέλφους από την οποιαδήποτε παράταξη δεν έχω ποτέ στερήσει αυτή τη δυνατότητα αρκεί να είναι εντός του χρονικού διαστήματος που του αναλογεί. Δεν είναι ο πρόεδρος αυτός που θα καθορίζει το «τι» θα λέει ο ομιλητής, όμως είναι εκείνος που έχει την υποχρέωση να επαναφέρει τη συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα χωρίς καμία διάθεση «διακοπής» ή «φιμώματος».
«Σ» Θα συνεχίσετε να δίνετε τη δυνατότητα ερωτήσεων στους δημοσιογράφους; Τι αλλαγές κάνατε στη διαμόρφωση της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου ;
«Είναι βασική αρχή της δημοκρατίας να μπορεί ο οποιοσδήποτε συνδημότης να εκφράζεται στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου. Όπως έχετε δει κατ’ επανάληψη, όχι μόνο δίνω το δικαίωμα ερώτησης σε δημοσιογράφους, αλλά και σ όποιους συμπολίτες μας παρευρίσκονται στην αίθουσα και θέλουν να ρωτήσουν ή να τοποθετηθούν για θέμα που τους αφορά.
Η πρόθεση μου ως προέδρου, είναι να «ανοίξει» η ίδια διαδικασία και για τη νεολαία και το λέω αυτό,επειδή τα συμβούλια των νέων έχουν ουσιαστικά ατονήσει παρόλο που εμείς τους καλούμε πάντα, γιατί στόχος μας είναι να μετέχει με δικαίωμα λόγου στα Δημοτικά Συμβούλια ένας νέος άνθρωπος από τα 15μελή ούτως ώστε να υπάρξει μια σύζευξη μεταξύ αυτών που αποφασίζουν και αυτών που υφίστανται τις αποφάσεις.
Βεβαίως πρώτα θα ήθελα να το συζητήσω με τους εκπαιδευτικούς και με την Ένωση γονέων, ώστε η νεολαία ν΄ αρχίσει να μπαίνει σε μια λογική «του τι κάνουμε στο Δημοτικό συμβούλιο» πώς συζητάμε, πως προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα  και κυρίως να έχουμε και τη δική τους άποψη γιατί πιθανόν να έχουν μια άλλη ματιά σε διάφορα ζητήματα.
Σχετικά τώρα με τη διαμόρφωση της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, στο παρελθόν εάν κάποιος συμπολίτης ήθελε να μας παρακολουθήσει δεν είχε τη δυνατότητα να καθίσει ούτε για πέντε λεπτά σε μια καρέκλα… Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να «μαζέψουμε» τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων και εκμεταλλευόμενοι το κενό που υπήρχε μεταξύ των εδράνων και του τοίχου ν΄αναπτύξουμε 40 καρέκλες όπου μπορεί ο κάθε συμπολίτης μας να κάθεται και να παρακολουθεί τις  συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες ως γνωστόν είναι δημόσιες.
Επίσης είμαστε σε επικοινωνία με τα Εργαστήρια Τέχνης όπου θα υπάρξει ένας διαγωνισμός για τους μαθητές των εργαστηρίων του Δήμου μας με θέματα από αρχεία της παλιάς  Αγίας Παρασκευής.
Τα δύο καλύτερα έργα που θα βραβευτούν, θα στολίσουν τους τοίχους πίσω από εκεί που κάθονται οι δημοσιογράφοι και οι συμπολίτες μας , ενώ οι δημιουργοί -μαθητές δεν θα καταβάλουν δίδακτρα για ένα χρόνο.
Αυτή θα είναι η τελευταία πινελιά.

Απάντηση