Γιάννης Γουργούλης: « Μαζί για την πόλη με νέα ηγεσία»

0
Gourgoulis kalo

Για το θέμα αυτό συναντηθήκαμε με τον τέως αντιδήμαρχο οικονομικών και δημοτικό δημοτικό σύμβουλο κ.Γιάννη Γουργούλη μιλήσαμε μαζί του και μας είπε τα εξης:
«Σ»: Πως αξιολογείται κατ΄ αρχήν τον προϋπολογισμό του 2012;
«Από τα αριθμητικά δεδομένα, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από τη διοίκηση του κ. Ζορμπά, καταδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα καθαράGourgoulis kalo «Διαχειριστικό προϋπολογισμό που κατά τη γνώμη μου δεν διαθέτει κανένα όραμα για την πόλη και μάλιστα στις σημερινές κρίσιμες αυτές στιγμές που περνάει η χώρα μας και η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Βασίλης Ζορμπάς δεν έχει ενισχύσει καθόλου την «Κοινωνική πολιτική», δηλαδή τις παροχές που πρέπει να κάνει ως Δήμος στους οικονομικά ανήμπορους συμπολίτες μας.
Στο συγκεκριμένο προϋπολογισμό δηλαδή, δεν φαίνεται το «Πώς» σκοπεύει να κινηθεί η νέα δημοτική αρχή στα δημοτικά ιατρεία και στα ΚΑΠΗ, εκεί δηλαδή που που υπάρχουν περικοπές από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης και με γνώμονα ότι τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ζεστασιά και φροντίδα που μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει μιας και το κράτος δείχνει να θέλει να απέχει μακράν από τέτοιες πράξεις.
Επιπλέον στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία μελέτη, δεν υπάρχει η παραμικρή προσπάθεια, όσον αφορά διεκδικήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, γεγονός που καταδεικνύει μία νοοτροπία αδιαφορίας της σημερινής διοίκησης για να εισρεύσουν κοινοτικά χρήματα στα ταμεία του Δήμου.
Επίσης δεν προβλέπεται καμία μελέτη για τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου, όπως για παράδειγμα στο πρώην στρατόπεδο «Σπυρούδη» νυν πολιτιστικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης», που να δείχνει ένα τεχνικό πλάνο για το τι μέλει γενέσθαι σ’ εκείνο το χώρο. Δεν υπάρχει τέλος καμιά πρόβλεψη σχεδίου για την προοπτική εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, όπως π.χ. το «Γιαβάσειο» που βρίσκεται στην οδό Ερμού και τέλος, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, καμιά μελέτη για τον αθλητικό χώρο στα Πευκάκια. Απολύτως τίποτα!! Κι αν ο Βασίλης Ζορμπάς παρουσιάσει μια «Γενική μελέτη» για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, αυτό ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από κούφια λόγια κενά περιεχομένου».
«Σ» Από την εμπειρία σας πιστεύετε ότι ο Δήμος έχει τις δυνατότητες να ξοφλήσει ένα χρέος 18.000.000 ευρώ μέσα σ’ ένα χρόνο, όπως ισχυρίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Ζορμπάς ότι έκανε στο πλαίσιο της εξυγίανσης των οικονομικών του δήμου;
«Αυτό είναι εντελώς αδύνατον και εξωπραγματικό και κανείς δεν μπορεί να το κάνει γιατί πολύ απλά ο Δήμος μας δεν έχει έσοδα που να του επιτρέπουν σε ένα χρόνο να κλείσει ένα οικονομικό άνοιγμα αυτού του μεγέθους.
Η δήλωση αυτή του δημάρχου σημαίνει ή ότι προεκλογικά ανέφερε για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων ανακριβή και υπέρογκα ποσά ή ότι σήμερα που έγινε δήμαρχος είτε επειδή δεν θέλει είτε επειδή δεν μπορεί να κάνει πραγματικό έργο, χρησιμοποιεί ως άλλοθι αυτά τα «Πυροτεχήματα» περί «Τιτάνιων αγώνων προκειμένου να κλειστεί η μαύρη τρύπα» για να δείξει προς το λαό ότι «Κάτι κάνει»…
Να θυμίσω σ’ αυτό το σημείο ότι όταν εμείς είχαμε αναλάβει τη διοίκηση από τον τ. Δήμαρχο κ. Σιδέρη ποτέ δεν αναφερθήκαμε σε «Μαύρες τρύπες» και «Χρέη» και λέγαμε στον κόσμο πως είχαμε τότε κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις για να ξεπληρώσουμε για να προχωρήσουμε σ’ ένα έργο που θα αφορούσε εμάς, γιατί
γνωρίζουμε ότι η διοίκηση του Δήμου έχει συνέχεια και πάντα θα έχει υποχρεώσεις.
Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα που διοικεί ο κ.Ζορμπάς, σε κανένα τομέα του Δήμου δεν «Έγινε οικονομία» ή «Περικοπές» που να δικαιολογούν εξόφληση υποχρεώσεων ύψους 10.000.000 ευρώ!!! Την μόνη «Οικονομία» που είδαμε, ήταν στον τομέα των «Υπερωριών» όπου επί ένα χρόνο δεν έδινε…τις οποίες όμως «Έδωσε μαζεμένες» στο τέλος του 2011!!! Από πού λοιπόν βρήκε τα 10.000.000 ευρώ και αποπλήρωσε τις υποχρεώσεις;».
«Σ» Να περάσουμε τώρα στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στο θέμα του «Απολογισμού» της παράταξης «Μαζί για την Αγ. Παρασκευή» στην οποία ανήκετε. Εσείς ήσασταν παρών; Τέθηκε θέμα εκλογής νέου επικεφαλής όπως είχε εξαγγείλει ότι θα κάνει ο κ. Γιαννακόπουλος πέρυσι;
«Με έκπληξη διάβασα ότι ο κ. Γιαννακόπουλος έκανε μία γενική συνέλευση της παράταξης «Μαζί» στην οποία εγώ δεν καλέσθηκα.
Δεν με κάλεσε όχι μόνο ο κ. Γιαννακόπουλος αλλά κι αυτοί οι οποίοι είχαν υποχρέωση να με καλέσουν δηλαδή η πολιτική γραμματεία της παράταξης.
Είμαι μέλος αυτής της παράταξης και πολύ περισσότερο συνιδρυτής της. Αυτή την παράταξη την συνιδρύσαμε κάποια στελέχη με όραμα και με πολιτικές θέσεις κι αυτή τη στιγμή κανένας μα κανένας δεν μπορεί να με διώξει από αυτό το χώρο.
Εγώ είχα τονίσει πέρυσι ότι σ’ αυτή την «Παρέα» δεν θα συμμετείχα γιατί ήξερα τα μετέπειτα που θα ακολουθούσαν κι είχε δεσμευτεί τότε ο κ. Γιαννακόπουλος ότι θα καλεσθούν όλα τα στελέχη και πολύ περισσότερο αυτοί που ιδρύσαν αυτήν την παράταξη. Αρκετοί από αυτούς που την ιδρύσανε δεν ήταν στην τελευταία συνέλευση της παράταξης και για μένα δεν δικαιούται ο κ. Γιαννακόπουλος να αναφέρει την παράταξη «Μαζί». Έχει το δικαίωμα να κάνει μία άλλη παράταξη της «Παρέας» αλλά όχι των «Μαζί». Δεν το δικαιούται και δεν μπορεί να οικειοποιείται την παράταξη, ειδικά αυτή τη στιγμή που έχει διαλυθεί.

 x 00102

 συνέντευξη στον

Χρήστο Μπαλωτή

Εκδότη – Δημοσιογράφο

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Γιαννακόπουλος είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο ότι θα γινόταν μία γενική συνέλευση με συμμετοχή όλων των στελεχών που θα διατυπωνόντουσαν θέσεις και απόψεις και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προχωρούσαμε σε συζήτηση για το αν χρίζει ανάγκη για αλλαγή ηγεσίας.
Πολλά από τα στελέχη είχαν τοποθετηθεί λέγοντας ότι δεν είναι το «Όνομα που θα βγει μπροστά» αλλά οι «Πολιτικές» που χαράζει μία παράταξη και στην τετραετία που μας πέρασε όντας η παράταξη των «Μαζί» να είναι διοίκηση είχαμε πολλές διαφωνίες στις πολιτικές που χάραζε μία συγκεκριμένη «Παρέα».
Στην παράταξη λόγο έχουν κυρίως οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και κατ’ επέκταση οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο της παράταξης.
Το να μαζεύεις «Χειροκροτητές», όπως έκανε ο κ. Γιαννακόπουλος στην τελευταία συνέλευση, και να λες ότι έχεις την παράταξη των «Μαζί» είναι εντελώς αντίθετο θεσμικά προς τον πολιτικό χώρο τον οποίο ανήκουμε.
Προσωπικά πικράθηκα γιατί δεν μου έδωσε το δικαίωμα να εκφραστώ μέσα στην παράταξη. Με τον Βασίλη Γιαννακόπουλο δεν έχω κάτι σε προσωπικό επίπεδο, είχαμε όμως πολλές πολιτικές αντιθέσεις.
Και γι’ αυτούς που λένε «Τώρα τα λες;». Όχι, τα έλεγα και τότε μέσα στην παράταξη ως αντιδήμαρχος και μάλιστα στον πρώτο προϋπολογισμό του 2007 εγώ είχα διαφωνήσει και δεν είχα πάει ούτε να τον ψηφίσω. Είχα διαφωνήσει πολιτικά στο ότι δεν γινόταν ο Δήμος να συντάσσει ένα εξωπραγματικό προϋπολογισμό για να ικανοποιήσει μόνο και μόνο κάποια «Συμφέροντα»
«Σ» Αν είχατε καλεστεί στη συνέλευση τι θα λέγατε;
«Θα έλεγα αυτά που είχα πει και τότε στις αρχές του 2011 και θα έθετα αυτά που καθυστερημένα έθεσε και ο Μιχάλης Γαβράς, δηλαδή ότι πρέπει να ανασυγκροτηθεί η παράταξη, να κάνει σωστή οικονομική διαχείριση και ο επικεφαλής της να είναι εγγυητής ενότητας και διεύρυνσης της παράταξης και όχι εγγυητής της συρρίκνωσης της και μιας «Παρέας».
Προς αυτή τη κατεύθυνση είχα κινηθεί κι αν τότε ο Μιχάλης Γαβράς που είχε τις ίδιες θέσεις με ακολουθούσε και δεν περίμενε ότι μπορεί ο κ. Γιαννακόπουλος να έφευγε και να άφηνε «Βέρα» σε κάποιους… τότε σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα γιατί θα είχαμε οδηγήσει την παράταξη σε μία συνέλευση ουσίας που μέσα από εκεί θα αποφασίζαμε τι θα κάναμε.
Εκ των υστέρων έρχεται τώρα ο κ. Γαβράς και λέει τα ίδια που λέω εγώ εδώ κι ένα χρόνο κι αυτές τις θέσεις τις είχαν κι άλλοι που έβλεπαν ότι δεν γίνεται αυτή η παράταξη να συρρικνώνεται συνεχώς για να καταλήξει σε μια παράταξη «Παρέας» και «Χειροκροτητών».
Πρέπει η παράταξη των «Μαζί» να ξαναβρεθεί μπροστά με κοινωνικό και πραγματικό πρόσωπο γιατί είναι μία μεγάλη παράταξη που χωράνε όλα τα υγιή στελέχη, με στόχο το όφελος της πόλης και όχι το όφελος διαπλεκόμενων οικονομικών συμφερόντων».
«Σ» Μιλάτε για την παράταξη των «ΜΑΖΙ» σαν ν’ ανήκετε ακόμη σ’ αυτήν.
«Κανένας δεν μπορεί να με διώξει από την παράταξη ασχέτως του ότι έχω επιλέξει να μην ακολουθώ την «Παρέα»… γι αυτό και καλώ όλα τα υγιή στελέχη της παράταξης σε μία συνέλευση με στόχο να δρομολογήσουμε μία διάδοχη κατάσταση».
«Σ» Τίθεται δηλαδή θέμα αντικατάστασης της ηγεσίας τη; Παράταξης;
« Το αν ο κ. Γιαννακόπουλος πρόσφερε ή όχι στην πόλη δεν μπορώ να το κρίνω γιατί το έκρινε ο λαός στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβει αυτό.
Οι πολίτες αποφασίσανε τη δεύτερη Κυριακή των τελευταίων εκλογών του Νοεμβρίου 2011 ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, τον Βασίλη Γιαννακόπουλο και τον Βασίλη Ζορμπά και κατά τη δική μου άποψη οι πολίτες αποφάσισαν ότι η πολιτική του Βασίλη Γιαννακόπουλου δεν τους «Έκανε» και τον Βασίλη Ζορμπά τον ψήφισαν μόνο και μόνο για να απαλλαχθούν από τις πολιτικές του κ. Γιαννακόπουλου».
«Σ» Γιατί μιλάτε για «Πολιτικές Γιαννακόπουλου»; Οι πολιτικές αυτές δεν ήταν όλης της παράταξης;
«Οι πολιτικές αυτές ήταν προσωπικές του κ. Γιαννακόπουλου και όχι συλλογικές κι αυτό αποδείχτηκε από το έργο που αφήσαμε, δηλαδή από τέσσερα πεζοδρόμια!
Τι κάναμε; το κολυμβητήριο ούτε καν το προχωρήσαμε, για το Δημαρχείο μόνο προμελέτες πληρώνουμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, την Αγ. Ιωάννου την εγκαταλείψαμε, τα έργα στο Κοντόπευκο ήταν μηδενικά, αθλητικούς χώρους και πλατείες δεν κατασκευάσαμε. Τι φτιάξαμε;».
«Σ» Ασκήσατε όμως μια κοινωνική πολιτική καλύτερη από αυτή που έχει να επιδείξει μέχρι τώρα η διοίκηση Ζορμπά.
«Η κοινωνική πολιτική είναι το Αυτονόητο. Έλεος πια! Αν δεν προσφέρει και κοινωνική παροχή ο Δήμος τότε τι θα κάνει;
Η «Πολιτική» που ασκήθηκε την περασμένη τετραετία δεν ήταν συλλογική.
Τις πολιτικές γραμμές τις όριζε μόνος του ο Βασίλης Γιαννακόπουλος με μια «Παρέα»! Στην Αγ. Ιωάννου δεν γνωρίζαμε οι περισσότεροι τίποτα για το «Τι» και «Πως» σχεδιαζόταν. Κάποτε κάναμε μία σύμβαση με τη Eurobank. Τότε η σύμβαση αυτή έλεγε πως όταν θα διαθέταμε το ταμειακό μας απόθεμα σ’ αυτή, θα μας επιχορηγούσαν με 25.000 ευρώ. Τα μισά, 12.500 ευρώ τα διαχειρίστηκε ο κ. Γιαννακόπουλος μόνος του, χωρίς να ξέρει κανένας τίποτα. Μάθαμε κάποια στιγμή ότι έφυγαν τα χρήματα με εντολή δική του και κατασκευάστηκε η εξέδρα για το «Θεατράκι» στη Β’ ζώνη Υμηττού. Όταν το μάθαμε προσπαθήσαμε να καλύψουμε το λάθος του και το κάναμε. Ποιος λέει λοιπόν ότι δεν τον στηρίξαμε στις επιλογές του, ακόμα κι αν ήταν λανθασμένες;
Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Έδωσε κάποια στιγμή χρήματα στη διαδημοτική επιχείρηση των Μελισσίων, μόνος του! Του το ‘χαμε πει ότι δεν θα μας πρόσφερε τίποτα αυτή η κίνηση. Αν θυμάμαι καλά ήταν 60.000 ευρώ. Απλά ήθελε «Ταμειακά» να ικανοποιήσει κάποιους και το έκανε!! Το είχαμε κατακρίνει πολλοί τότε.
Τέλος τις προεκλογικές κατευθύνσεις του 2011 αυτός τις είχε αναλάβει. Ο κ. Γιαννακόπουλος έθεσε τα άτομα που ήταν υπεύθυνα για τις εκλογές και οι πολιτικές του αυτές επιλογές οδήγησαν σε πολιτική ήττα της παράταξης.
Αυτός προχωρούσε μόνος του, αυτός αποφάσιζε και τα έκανε.
Στήριξα αυτήν την παράταξη, όχι τον κ. Γιαννακόπουλο γιατί είχαμε από πίσω πολύ κόσμο που πίστευε σε εμάς. Ήμασταν υποχρεωμένοι απέναντί τους, κι αυτή η υποχρέωση είναι που με κρατάει ενεργό».
«Σ» Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;
«Δηλώνω ότι θα περιμένω μέχρι το Πάσχα όπως και ο κ. Γαβράς, για να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο χώρο της παράταξης. Αν η παράταξη των «Μαζί» διασπαστεί εν τέλει και γίνει δύο ή τρία κομμάτια αποκλειστική ευθύνη θα έχει ο επικεφαλής, όχι των «Μαζί», αλλά της «Παρέας».
Η πόλη έχει ανάγκη μιας ενιαίας παράταξης όπως ήταν των «Μαζί», όπως έχει ανάγκη και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, είτε του κ. Σταθόπουλου, είτε του κ. Γκιζιώτη, είτε του κ. Κουβόπουλου, ακόμα και του κ. Ζορμπά.
Η Αγ. Παρασκευή πάνω απ’ όλα έχει ανάγκη μίας ομάδας ανθρώπων από όλους τους χώρους, γιατί δεν υπάρχουν «Χρωματισμοί» στην τοπική αυτοδιοίκηση, να μαζευτούν, να συμφωνήσουν σε πολιτικές που θα ωφελούν την πόλη και να προτάξουν το «Εμείς για την πόλη» και όχι το «Εγώ και ακολουθείστε».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση