Γιάννης Γουργούλης: “Mέσα στο βωμό της κοινωνικής μέριμνας περάσαμε “Πελατειακές καταστάσεις”!

0
Gourgoulis kalo

Συναντηθήκαμε με τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Γουργούλη και μας μίλησε για τη στάση της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό όπως και το τι μέλει γενέσθαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

«Σ»: Ας ξεκινήσουμε από την ημέρα που ψηφίστηκε το «Μεσοπρόθεσμο», όταν συγκαλέστηκε Δημοτικό Συμβούλιο από το Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά το οποίο και «Διέλυσε» εκείνη την ημέρα με πρόφαση την κατάληψη που είχαν οι εργαζόμενοι. Πως κρίνετε τη στάση της Δημοτικής Αρχής;
“Εκείνη την ημέρα έλαβα κι εγώ μία κλήση και μου είπαν ότι έχουμε έκτατο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της ψήφισης του Μνημονίου κι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνουν αλλαγές στο κρίσιμο ζήτημα της απόλυσης εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με είχαν καλέσει από το γραφείο του Δημάρχου και από το γραφείο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για να με ενημερώσουν ότι ο δήμαρχος συγκαλεί Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας κατά νου τη στήριξή του προς τους εργαζόμενους και σκόπευε να παρθεί μία απόφαση υπέρ τους.
Είναι γεγονός ότι μόλις μαζευτήκαμε και ξεκίνησε η διαδικασία ο δήμαρχος κάλεσε τη Δημοτική του ομάδα να αποχωρήσουν λόγω του ότι οι εργαζόμενοι είχαν κάνει κατάληψη στο Δήμο και σε Νομικά Πρόσωπα, όπως και στους παιδικούς σταθμούς. Η στάση του δημάρχου δεν ήταν η πρέπουσα. Ενήργησε βιαστικά, τελείως αντίθετα με τις αρχικές του προθέσεις, να στηρίξει δηλαδή τους εργαζόμενους. Δεν ξέρω τι «Άνωθεν» παρεμβάσεις του ασκήθηκαν, αλλά δυστυχώς η απόφαση να αποχωρήσει από την αίθουσα η παράταξη που διοικεί το Δήμο κινήθηκε σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που είχε αποφασίσει νωρίτερα, δηλαδή στο να στο σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων».

«Σ» Στην επόμενη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε το ίδιο θέμα χωρίς «Λήψη απόφασης» αλλά μόνο ως απλή «Συζήτηση». Αυτή τη φορά διέκοψε το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ζορμπάς και επανήλθε με πρόταση για «Λήψη απόφασης». Από δική σας πίεση ως αντιπολίτευση έγινε αυτό;
«Η στάση της Δημοτικής Αρχής εξαρχής ήταν να μην ληφθεί καμία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο που θα ήταν αντίθετη στην κυβερνητικές αποφάσεις με αποτέλεσμα να θέλει να προχωρήσει σε μια «Απλή συζήτηση» ώστε πολιτικά να πατάει σε δύο βάρκες δηλαδή αυτό που λέει ο απλός λαός να είναι και με τον «Χωροφύλακα» και με τον «Αστυφύλακα». Δηλαδή και με τους εργαζόμενους αλλά και με την κυβέρνηση και γενικότερα με την πολιτική του «Μνημονίου».
Εμείς ως αντιπολίτευση που γνωρίζοντας πολύ καλά τις πραγματικές του προθέσεις, είχαμε φροντίσει και είχαμε μαζέψει ένα μεγάλο αριθμό υπογραφών, ώστε σε περίπτωση που θα επέμενε σε μια «Απλή συζήτηση» να μπορούμε να επαναφέρουμε το θέμα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά με «Λήψη απόφασης».
Προσωπικά είχα πει στο δήμαρχο ότι η κατάληψη ή η απεργία που γίνεται από κάποιους εργαζόμενους είναι ένας τρόπος αντίδρασης για τις αλλαγές που έβλαπταν τους ίδιους αλλά και γενικότερα τη λειτουργία του Δήμου. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν είτε στο Δήμο είτε στα Ν.Π.Δ.Δ. προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες.
Αν αυτοί απολυθούν αυτόματα θα υπάρξει πρόβλημα στην κοινωνική παροχή που προσφέρεται προς τους δημότες. Συμπέρασμα; πάλι οι δημότες θα την «πληρώσουν»!
Σ’ εκείνη λοιπόν τη συνεδρίαση τέθηκαν δύο εισηγήσεις, μία ήταν σύσσωμης της αντιπολίτευσης και μία της διοίκησης. Εγώ ψήφισα και τις δύο και το έκανα αυτό με γνώμονα ότι έπρεπε να παρθεί μία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο πολιτικής σημασίας, ότι αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό. Δηλαδή δεν γίνεται, για τον «Α» ή «Β» λόγο η κεντρική εξουσία και περισσότερο η Τρόικα να περνάει ένα μήνυμα ισοπέδωσης στην κοινωνία όσον αφορά θεσμούς εργασίας και κοινωνικής παροχής, και παράλληλα ο δήμαρχος να εμμένει στο θέμα των «Επίορκων» υπαλλήλων, για τους οποίους επέμενε στην απόλυση τους».

«Σ»: Εσείς σ’ αυτό το θέμα είχατε εμμείνει έτσι δεν είναι;
«Ναι είχα πει ότι δεν μπορεί να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι ως «Επίορκοι» χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση. Δεν γίνεται ποτέ κανένας μόνος του. Η εκάστοτε διοίκηση ευθύνεται όταν ένας υπάλληλος δεν είναι παραγωγικός, ή αν δεν πάει στη δουλειά του ή αν λουφάρει ή αν δεν ασκεί σωστά τα καθήκοντά του και παράλληλα δημιουργεί «Θέματα» ώστε να χαρακτηριστεί ως «Επίορκος υπάλληλος». Ο δήμαρχος πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν οι «Καλοί» και οι «Κακοί». Πρέπει να υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση γιατί εκείνη τη στιγμή κοιτάμε τα συμφέροντα των εργαζομένων όπως και τα συμφέροντα των δημοτών. Λειτουργεί ορισμένες φορές στενόμυαλα ο δήμαρχος και δυστυχώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα γενικά δεν λειτουργεί σωστά. Λειτουργεί σπασμωδικά και βεβιασμένα. Πρέπει να καταλάβει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί αυτόνομα. Δεν γίνεται να τα χει καλά και με την κυβέρνηση και με τους εργαζόμενους. Βέβαια λανθασμένη σ’ ένα βαθμό ήταν και η στάση της αντιπολίτευσης που κινήθηκε με το δόγμα «Ή αυτό ή τίποτα άλλο». Γι αυτό ψήφισα και τις δύο εισηγήσεις γιατί και οι δύο είχαν να κάνουν με το συμφέρον των εργαζομένων».

«Σ» κατά τη γνώμη σας, τους εργαζόμενους τους βοηθά τελικά με τη στάση του αυτή ο κ. Ζορμπάς;
«Οι εργαζόμενοι ζήταγαν από εμάς μία απόφαση να τους στηρίξουμε πολιτικά. Δηλαδή να δηλώσουμε ότι αυτό που γίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι σωστό. Είναι σε λάθος κατεύθυνση. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι για οποιοδήποτε λόγο να χάνουν μετά από 10 και 15 χρόνια την εργασία τους γιατί πρέπει να μειώσουμε τα δημόσιο χρέος, για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Το δημόσιο χρέος δεν δημιουργήθηκε από τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Από «Άλλα» δημιουργήθηκε. Δεν θέλω να ανοίξω τώρα αυτό το κομμάτι. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι καθόλου για το χρέος».

«Σ» Το Μεσοπρόθεσμο πόσους περίπου απειλεί με απόλυση; Γενικά και στο δικό μας Δήμο.
«Το Μεσοπρόθεσμο υπαγορεύει στους συμβασιούχους που είχαν σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και μετατράπηκε σε αορίστου. Εκεί παρατηρούμε και το Νόμο «Παυλόπουλου» που αναφέρεται. Δηλαδή όσοι υπάγονταν σ’ αυτό το Νόμο θα απολυθούν. Απ ‘ότι μας είπαν για να γίνουν αυτές οι απολύσεις θα πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Αυτό όμως δεν διασφαλίζει κανέναν. Έπρεπε να είχαν διασφαλίσει το δικαίωμα στο δήμαρχο και να του πουν: «Έλα εδώ, πόσες οργανικές θέσεις έχεις, πόσες θέσεις εργασίας πιστεύεις εσύ ότι πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργεί ο Δήμος κοινωνικά» γιατί ο Δήμος δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση».

«Σ» Μπορείτε να μας αναφέρετε τις τρεις προϋποθέσεις;
«Πρώτον να μην υπερβαίνουν 10 εργαζόμενοι σε έναν τομέα, δεύτερον το 25% του τακτικού προσωπικού και τρίτον αν θυμάμαι καλά αφορούσε υπαλλήλους που χαρακτηρίζονται «Επίορκοι». Στα Νομικά Πρόσωπα, ιδιαίτερα στους παιδικούς σταθμούς όπως ανέφερε και η κ. Καψοκεφάλου υπάρχει πρόβλημα. Μιλάμε για 30 με 40 άτομα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Το ζήτημα όμως ήταν ότι οι εργαζόμενοι περίμεναν από εμάς να δηλώσουμε την αντίθεση μας στην καταιγίδα που έρχεται από την Τρόικα».

«Σ» Τους δόθηκε αυτό το μήνυμα κατά τη γνώμη σας;
«Δυστυχώς όχι, δεν το έδωσε ο κ. Ζορμπάς. Είναι γεγονός ότι δεν πήραν αυτό που ήθελαν και μετά άρχισαν και κάποιες ίντριγκες μεταξύ των παρατάξεων για το ποιος είναι «Καλός» και ποιος «Κακός». Δεν ενδιέφερε τους εργαζόμενους αυτό. Περίμεναν από εμάς που διοικούμε το Δήμο να περάσουμε ένα πολιτικό μήνυμα ότι ήμασταν αντίθετοι προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης που πάει εργασιακά και κοινωνικά να ισοπεδώσει τη χώρα μας.

«Σ» Πως βλέπετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξελίσσεται μετά από όλα αυτά τα «Μνημόνια»;
«Δεν νομίζω ότι θα έχει ζωή η Τοπική Αυτοδιοίκηση με όλες αυτές τις «Καταιγίδες». Θα αλλάξει το σκηνικό γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς η κεντρική εξουσία έδωσε πολλές αρμοδιότητες, όπως «Βοήθεια στο σπίτι», «ΚΑΠΗ, «Κοινωνική μέριμνα», στους Δήμους χωρίς να εξασφαλίσει και τους αντίστοιχους πόρους.
Ο Δήμος παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες, όχι πελατειακές. Είχαμε μπερδέψει δυστυχώς και στο παρελθόν και γενικότερα όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις κοινωνικές με τις πελατειακές παροχές. Πιστεύω ότι μέσα στο βωμό της κοινωνικής μέριμνας περάσαμε «Πελατειακές καταστάσεις».

«Σ»: Αυτά ήταν τα «Άλλα» που αναφερθήκατε πριν;
«Ναι… και όπως είπα, δεν φταίνε οι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι. Στους εργαζόμενους δόθηκε μια θέση εργασίας. Από εκεί και πέρα προσφέρουν, και έτσι πρέπει να κάνουν και έρχεται η διοίκηση με την καλή έννοια του ελέγχου να δει αν πράγματι υλοποιείται η κοινωνική μέριμνα προς τους πολίτες.
Θέλω να προσθέσω ότι κάποτε ένας πολιτικός είπε ότι «Μαζί τα φάγαμε». Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί! Είμαι κάθετος σ΄ αυτό. Εξυπηρετηθήκαμε όλοι μαζί μέσα από αυτό το σύστημα. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα πρέπει και οι εργαζόμενοι, εργαζόμενος είμαι κι εγώ, να συνειδητοποιήσουν ότι οι παλιές καταστάσεις, οι παλιές μέρες δεν υπάρχουν. Παλιότερα υπήρχε ένας εφησυχασμός στο Δημόσιο τομέα από όλους κι είχανε επαναπαυθεί ότι θα πάρουν ένα μισθό και δεν κατόρθωσαν ποτέ να γίνουν παραγωγικοί. Με την έννοια ότι οι εξελίξεις και οι τεχνολογίες έτρεχαν οπότε χρειαζόντουσαν επιμορφωτικά σενάρια, που δεν έγιναν ποτέ. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι μαζί με τα «Ξερά» καίγονται και τα «Χλωρά». Υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι που δουλεύουν και μια μερίδα που δεν ασκούσε τα καθήκοντά της. Εκεί πρέπει όλοι μαζί να ξεχάσουμε τι γινόταν παλιά μπαίνοντας σε άλλους κανονισμούς εργασιακών σχέσεων και να επιμορφωνόμαστε με στόχο να γίνουμε παραγωγικοί».

Απάντηση