Γιάννης Σταθόπουλος: «Καλώ το δήμαρχο να σοβαρευτεί και να σκύψει με περισσότερη φροντίδα πάνω στα προβλήματα της πόλης».

0
stathopoulos 2010

stathopoulos 2010Συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής της παράταξης “Νίκη για την Αγ. Παρασκευή” κ. Γιάννη Σταθόπουλο και μας μίλησε για τη στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο ζήτημα αυτό και την συμπεριφορά της προς τους εργαζόμενους και την αντιπολίτευση.  

«Σ»: Ψηφίζεται το μνημόνιο και το ίδιο βράδυ η ΠΟΕ – ΟΤΑ εξαγγέλλει κατάληψη και απεργιακές κινήσεις ώστε να αποτρέψει το να δοθούν οι λίστες των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κεντρική εξουσία. Γίνεται κατάληψη στο Δήμο. Συγκαλεί ο δήμαρχος Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ο ίδιος το διαλύει κι ερχόμαστε πριν λίγες μέρες να συζητείται το θέμα του κατά πόσο θα σταλούν οι λίστες από το Δήμο και στο κατά πόσο θα υπάρξουν απολύσεις. Πως κρίνεται τη στάση της διοίκησης στο ζήτημα αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες;

 

«Η στάση της διοίκησης όπως σε όλα τα σοβαρά θέματα χαρακτηρίζεται ως αντιδραστική. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε καταρχήν μια «Ακραία»- όπως συνηθίζει ο δήμαρχος να παίρνει – στάση τον οποία στο τέλος, ως συνήθως κάνει, την εγκαταλείπει και υποχωρεί απέναντι στις λογικές απαιτήσεις των εργαζομένων ή του όποιου προβλήματος προκύπτει στην πόλη.
Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω στην ερώτηση σας το εξής. Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, δηλαδή του Τρίτου Μνημονίου την Τετάρτη το βράδυ, προκάλεσε την επόμενη ημέρα συνέλευση αυθόρμητη στο Δημαρχείο και παρότι η ΠΟΕ – ΟΤΑ είχε πει απεργία Πέμπτη και Παρασκευή, οι εργαζόμενοι αυθόρμητα αποφάσισαν κατάληψη.
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ δεν είχε αποφασίσει δηλαδή κατάληψη εκείνο το διήμερο. Αυτές τις μέρες «Μιλά» για καταλήψεις, σήμερα δηλαδή που συζητάμε 19 Νοεμβρίου 2012. Έτσι λοιπόν στο Δήμο Αγ. Παρασκευής συνέβη κάτι που δεν προβλεπόταν. Τι; Την Πέμπτη το πρωί οι εργαζόμενοι ζώντας μέσα σ’ ένα μεγάλο κυκεώνα πληροφοριών ότι απολύονται… αυθόρμητα και χωρίς καθοδήγηση από πολιτική ομάδα- και το λέω μετά λόγου γνώσεως- αποφάσισαν ομοφώνως, το οποίο «Ομοφώνως» πρέπει να το τονίσουμε, κατάληψη του Δημαρχείου για δύο μέρες.
Όταν οι εργαζόμενοι αποφασίζουν ομόφωνα κατάληψη του Δημαρχείου δεν επιτρέπεται, απαγορεύεται, είναι αστείο, είναι χειρότερο από έγκλημα, είναι μεγάλο λάθος να έχεις ένα δήμαρχο να τους καταγγέλλει!
Η δουλειά του δημάρχου είναι να συμβιβάσει τις κοινωνικές ομάδες, να αντιληφθεί και τον πόνο των εργαζομένων που αποφασίζουν κατάληψη και την ανάγκη να λειτουργήσει ο Δήμος από την άλλη μεριά.
Δεν είμαι υπέρ του να διαλυθεί ο Δήμος. Ο δήμαρχος Ζορμπάς επειδή βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο πολιτικής και αναγκάζεται συχνά να κάνει πολιτικές κωλοτούμπες προσπαθεί να «Δείξει» την αντιπολίτευση – ιδιαίτερα εμάς γιατί εμάς «Φοβάται» για τις επόμενες εκλογές – και να μας καταγγείλει ως ανεύθυνους, ως καταληψίες, ως ακραίους κ.λ.π.
Τα γεγονότα όμως δεν είναι έτσι! Εμείς ζητούσαμε και ζητούμε να ακολουθούνται πάντα συναινετικές διαδικασίες στα του Δήμου μας , θέλουμε δηλαδή μια Δημοτική Αρχή που να συνομιλεί με τους εργαζόμενους, που να προσπαθεί να ενώσει τις αγωνίες, που να παλεύει προς την κατεύθυνση του να δώσει λύσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, και να προσπαθήσει να τις φέρει σε έναν διάλογο, γιατί εκείνη εκφράζει εν τέλει το σύνολο της κοινωνίας».

«Σ» Κατά τη γνώμη σας ο κ. Ζορμπάς δεν ακολουθεί αυτήν την πολιτική;
«Όχι βέβαια! Ο κ. Ζορμπάς είναι ένας άνθρωπος που πολώνει και με την μεγαλύτερη ευκολία μετατρέπεται σε υβριστή των πάντων μ΄ έναν ιδιαίτερα χυδαίο πολιτικό λόγο. Δυστυχώς είναι ένας άνθρωπος που «Στα δύσκολα» βγάζει τον χειρότερό του εαυτό, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να οδηγείται στα «Άκρα» και δεν λέω στην «Ακροδεξιά» γιατί δεν θέλω να τον κατατάξω σε κάποιο κομμάτι του πολιτικού φάσματος, γιατί όπως σας είπα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος σε επείγουσες, σε δύσκολες και σε ξαφνικές καταστάσεις που δημιουργούνται για το Δήμο, αντιδρά με έντονη συναισθηματική φόρτιση η οποία τον οδηγεί σε ακραίες και πολλές φορές αχαρακτήριστες για δήμαρχο συμπεριφορές. Αυτό βεβαίως δεν συμβαίνει πάντα γιατί τον έχουμε δει και λίγο συναινετικό, τον έχουμε δει και λίγο γελαστό αλλά συνήθως είναι ένας άνθρωπος που δεν αντέχει τις «Πιέσεις» που μοιραία δέχεται ένας δήμαρχος και αντιδρά μ’ έναν ακραίο, νεοφιλελεύθερο και ταυτόχρονα αντιδραστικό λόγο».

«Σ» Συνηθίζει και αντί για πολιτικές αντιπαραθέσεις προχωρεί σε προσωπικές επιθέσεις;
«Δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια και το κάνει προς όλους συνεχώς, και το συγκεκριμένο βράδυ της Πέμπτης ήμουν στο ιατρείο, έφυγα με την ψυχή στο στόμα κι έφτασα με λίγη καθυστέρηση και γνωρίζει βεβαίως πολύ καλά ότι είμαι μαιευτήρας – γυναικολόγος που αντιμετωπίζω έκτακτα περιστατικά και ο οποίος είχα ειδοποιήσει το Γεράσιμο Βλάχο ότι θα καθυστερούσα και τον είχα παρακαλέσει να παρευρίσκεται έγκαιρα ώστε να κάνει την πρωτολογία στο συγκεκριμένο θέμα κι εκ των υστέρων βλέπω μια ανακοίνωση του Δημάρχου η οποία αντί να αναφέρεται σε ενέργειες του Δήμου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, κατηγορούσα γιατί έφτασε όταν είχε αρχίσει το συμβούλιο λες κι εγώ διοικώ το δήμο και δεν μπορούσε να βρεθεί λύση χωρίς την παρουσία μου.
Δηλαδή όχι μόνο δεν σέβεται τον ιδρώτα μας και την εργασία του συναδέλφου του, αλλά αντιμετωπίζει τις «Κρίσεις» ωσάν να ήμουν εγώ ο δήμαρχος κι εκείνος αντιπολίτευση… ωσάν να μην μπορεί ολόκληρη η διοίκηση του να λειτουργήσει επειδή εγώ καθυστέρησα!».

«Σ» Πιστεύετε δηλαδή ότι η μη παραγωγή έργου εκ μέρους της διοίκησης του, η αδυναμία άρθρωσης πολιτικού λόγου και οι επερχόμενες εκλογές έχουν οδηγήσει τον κ. Ζορμπά στην εύκολη λύση του «Λαϊκισμού»;
«Εξαιρετικά συχνά! Αλλιώς γιατί να διαλύσει το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ο ίδιος συγκάλεσε με αποτέλεσμα να στρέφει εναντίον του όλο το Δημοτικό Συμβούλιο κι όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι και τον σχολιάζουν συνέχεια και έχουν τεράστιο πρόβλημα με τη συμπεριφορά του και να από το γραφείο τύπου του δήμου να εκδίδεται ανακοίνωση για την καθυστέρηση προσέλευσης του Σταθόπουλου; Η έγκαιρη προσέλευση του Σταθόπουλου ήταν το πρόβλημα των εργαζομένων;
Να πω και κάτι ακόμα. Οι εργαζόμενοι και για τους παιδικούς σταθμούς ήθελαν να βοηθήσουν και για τα σκουπίδια είχαν προγραμματίσει να τα μαζέψουν από ένα δύο ευπαθή σημεία της πόλης όπως σχολεία, καταστήματα και ΙΚΑ. Επίσης και τους αθλητικούς χώρους λειτούργησαν και τον προγραμματισμένο για εκείνη την Κυριακή «Μαραθώνιο» ήθελαν να πραγματοποιήσουν αλλά η Δημοτική Αρχή με το φόβο της κατάληψης βιάστηκε να τον ακυρώσει, ενώ θαυμάσια θα μπορούσε να τον πραγματοποιήσει απασχολώντας δύο – τρεις υπαλλήλους και δύο στελέχη δικά της».

«Σ» Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα πως ερμηνεύετε την στάση που κράτησε ο Δήμαρχος;
«Πιστεύω ότι δεν ήθελε να πάρει καμία απόφαση γι αυτό και προχώρησε στη διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου που ο ίδιος είχε συγκαλέσει.
Στη συνέχεια πιεζόμενος από την αντιπολίτευση και κυρίως από τους εργαζόμενους, αναγκάστηκε να επανέλθει με ειλημμένη απόφαση και μεθοδολογία που θα οδηγούσε τελικά στη λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό, ενώ στην αρχή ήθελε απλή συζήτηση χωρίς να υπάρξει κάποια απόφαση.
Δυστυχώς θα το επαναλάβω για μία ακόμη φορά, ο Βασίλης Ζορμπάς είναι κλασσικός τύπος ανθρώπου που τα ξέρει όλα. Τα έχει σκεφτεί εκείνος όλα σωστά… Με αποτέλεσμα να μην είναι συναινετικός σε κανένα σχεδόν θέμα της πόλης από αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση και όχι μόνο απαξιώνει της προτάσεις της αλλά την καταγγέλλει ότι του φέρνει προσκόμματα και τον εμποδίζει να παράξει έργο, παρά το γεγονός ότι έχουμε ψηφήσει θετικά σε πάρα πολλά θέματα που εισηγήθηκε κρατώντας μια στάση συναινετική, τη στιγμή κατά την οποία δεν μας έχει καλέσει σε διάλογο ποτέ».

«Σ» Δεν σας έχει καλέσει ποτέ σε συζήτηση για σύγκληση πάνω στα μεγάλα θέματα της όλης;
«Αν θυμάμαι καλά, μας κάλεσε στην αρχή της θητείας του μία δύο φορές, και στην ψήφιση του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» για να παραστήσει ότι έκανε διάλογο».

«Σ» Που καταλήξατε εκείνο το βράδυ;
«Με την πίεση των εργαζομένων καταλήξαμε στο να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο πρώτο του ψήφισμα ήθελε να δώσει και αριθμό, να απαντήσει «Αριθμητικά» στην πρόταση του Υπουργείου και έβαζε μέσα και την «Αξιολόγηση» που δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνει.
Όχι γιατί δεν πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ο τρόπος που το κάνει τώρα η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα είναι για να επιλεγούν άνθρωποι μη αρεστοί στην αξιολόγηση ώστε να υποβαθμίζονται ή να απολύονται. Όπως επίσης ήθελε με την περίφημη λέξη «Επίορκοι» να φύγουν δημόσιοι υπάλληλοι από το Δημαρχείο, ήδη ο ίδιος έχει στοχοποιήσει ανθρώπους ως γνωστόν, μόνο με την απλή παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο ή στο δικαστήριο όπως λέει και η απόφαση του «Μεσοπρόθεσμου».
Μα είναι δυνατόν να απολυθούν υπάλληλοι χωρίς να τελεσιδικήσει η απόφαση με βάση της οποίας παραπέμπονται είτε στο πειθαρχικό είτε στο δικαστήριο;».

 x 00102

 συνέντευξη στον

Χρήστο Α. Μπαλωτή 

Εκδότη – Δημοσιογράφο

«Σ» Η απόφαση που βγήκε είναι τελικά αρνητική;
«Όχι απόλυτα γιατί έχει και θετικά σημεία. Κάτω από την δική μας πίεση αναγκάστηκε να αποσύρει ότι θα στείλει και «Αριθμητικά στοιχεία» οπότε σ αυτό το σημείο συμφωνούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ψηφίσαμε «Όχι» και ψηφίσαμε «Λευκό». Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε «Όχι» όπως και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλεξόπουλος ενώ ο κ. Γιαννακόπουλος απείχε.
Εμείς ψηφίσαμε «Λευκό» διότι αναγνωρίσαμε και θετικά σημεία που τελικώς ψήφισε. Βεβαίως θα μπορούσε να είχε πάει σε μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υποχωρώντας σε κάποιες ακραίες εκφράσεις που είχε στο κείμενό του για συγκεκριμένα θέματα του Δήμου, κι έτσι θα πηγαίναμε σε μία ομόφωνη απόφαση όπως ψήφισε όλη η υπόλοιπη αντιπολίτευση. Ξέρετε είναι από τις λίγες φορές που συμφωνήσαμε οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος να ψηφίσουμε το ίδιο κείμενο. Δεν έχει γίνει πολλές φορές αυτό. Μην το υποτιμούμε. Θα μπορούσε να το είχε κάνει αν ήταν στοιχειωδώς συναινετικός αλλά επέμενε στο δικό του κείμενο που δεν ήταν και τελείως αρνητικό. Η αντιπολίτευση κατέβασε δικό της ψήφισμα όπου σύσσωμη ψήφισε υπέρ ενώ ο δήμαρχος κατέβασε το δικό του που το ψήφισε μόνο η παράταξή του».

«Σ» Τι έλεγε περιληπτικά η απόφαση;
«Η απόφαση είχε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα οικονομικά των Δήμων στα οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε κι εμείς, συνέχιζε το «Βιολί» με τους «Επίορκους» χωρίς να αναφέρεται στην τελεσίδικη απόφαση και την τελευταία στιγμή απεσύρθη η αναφορά των αριθμητικών στοιχείων στο Υπουργείο. Ήδη όμως είχε πολώσει τις σχέσεις με εμάς όλους και πήγαμε σε δύο ξεχωριστά ψηφίσματα. Παρά ταύτα ξαναλέω ότι το ψήφισμά του δεν είναι αρνητικό τελείως στο σύνολό του. Έχει και θετικά σημεία».

«Σ» Ποια ήταν η αίσθηση των εργαζομένων στο τέλος;
«Η αίσθηση των εργαζομένων είναι ότι έχουν να κάνουν με έναν δήμαρχο με τον οποίο δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Μάλιστα χθες κάλεσε το σωματείο των εργαζομένων της καθαριότητας και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα στείλει στοιχεία. Θετικό! Τα πιο πολλά που κάνει στο τέλος και συμπεριφέρεται θετικά γίνονται μετά από μία ομόθυμη αντίδραση του συνόλου της πόλεως. Το ίδιο είχε κάνει και με το θέμα του «Χαρατσιού». Όταν πρωτοήρθαν οι πολίτες για το συγκεκριμένο θέμα ήταν πυρ και μανία. Στη δεύτερη μαζική παρουσία κατοίκων για το ίδιο θέμα και σε συνδυασμό με την δική μας κριτική αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να πάει σε μια σχετικά σωστή απόφαση που μετά συνοδεύτηκε και από δουλειά για εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουνε τη ΔΕΗ, η οποία φέτος είναι πολύ περισσότερη κι όπως ξέρετε ήδη πολλοί δεν πληρώνουν ήδη τους λογαριασμούς. Έχουμε βλέπετε δυστυχώς πολλές διακοπές παροχής ρεύματος. Που; Στην Αγ.Παρασκευή.
Οι εργαζόμενοι με το δίκιο τους είναι αναστατωμένοι από τη συμπεριφορά του γιατί όπως σας είπα είναι ακραίος, διχαστικός και παρά το γεγονός ότι στο τέλος αναγκάζεται να υποκύψει και να υποχωρήσει … δεν πάει να έχει δημιουργήσει εξαιρετικά χείριστη εντύπωση σε όλους όσους τον συναντούν είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, είτε φορείς της πόλης, είτε απλοί πολίτες».

«Σ» Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Πως θα διαχειριζόσασταν εσείς τις καταστάσεις; Δεν θα ήσασταν τόσο ακραίοι όπως λέτε; Πιο συναινετικοί; Θα παίρνατε ομόφωνη απόφαση όπως π.χ. για το θέμα των εργαζομένων;
«Βεβαίως! Τη λειτουργία μας όλα αυτά τα χρόνια την ξέρει η πόλη και μας επιβραβεύει κάθε φορά και με περισσότερες ψήφους, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι προσπαθούμε να συνθέσουμε τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις τις κοινωνίας. Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής.
Εμείς προωθούμε επίκαιρα αιτήματα της κοινωνίας, σύγχρονα, προοδευτικά αιτήματα, όχι με την παλιά φθαρμένη έννοια «Από εδώ η πρόοδος, από εκεί η συντήρηση» αλλά προωθώντας σύγχρονα, μεταρρυθμιστικά αιτήματα προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας για να συνθέσουμε όσο μπορούμε περισσότερο το πολιτικό τοπίο της πόλης. Αυτό άλλωστε το κάνουμε κι ως πολυτασική δημοτική κίνηση που είμαστε.
Για μας είναι εκ των ουκ άνευ ο απόλυτος σεβασμός και διάλογος με τους εργαζομένους στις ομόφωνες αποφάσεις τους. Σ αυτές τις περιπτώσεις δεν συμφωνείς ή διαφωνείς. Τις σέβεσαι! Σέβεσαι την αυτονομία του ρόλου του σωματείου και της συνέλευσης των εργαζομένων υποχρεωτικά. Όπως εκείνοι θα σεβαστούν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

«Σ» Αν διοικούσατε εσείς ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα κάνατε διαφορετικές από του κ.Ζορμπά»;
«Να σας το απαντήσω ευθέως. Ένα πρόβλημα που προέκυψε ήταν με τους παιδικούς σταθμούς. Επέδειξαν ωριμότητα οι εργαζόμενοι ώστε μετά τις δύο μέρες κατάληψης, όντας υπό λειτουργία την πρώτη μέρα, την Πέμπτη, μόνο την Παρασκευή δεν λειτούργησαν. Σήμερα Δευτέρα λειτουργούν κανονικά τη στιγμή που τώρα η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει αναγγείλει να γίνονται καταλήψεις. Στην Αγ. Παρασκευή δεν το έχουμε αυτό το φαινόμενο. Θα προσπαθούσα να τους πως «Κοιτάξτε, αύριο κάποιοι θα φέρουν τα παιδιά τους. Θα τους διώξουμε; Ας έχουμε έναν ανοιχτό παιδικό σταθμό». Έναν!
Για την καθαριότητα εγώ ο ίδιος θα προέτρεπα τους υπαλλήλους να προστατέψουν τα ευπαθή σημεία της πόλης, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ίδιοι έδειξαν ωριμότητα και το αποφάσισαν μόνοι τους. Επεσήμανα τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι έδειξαν υπευθυνότητα οι δύο πρόεδροι των σωματείων και με ειρωνευόντουσαν από την πλευρά του κ. Ζορμπά ότι είμαι «Εργατοπατέρας».
Δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί δύο χρόνια διοίκηση, ότι η δουλειά του δημάρχου είναι να λύσει το οξυμένο πρόβλημα χωρίς να σπάσει την απεργία. Είναι δυνατόν να είναι απεργοσπάστης ο δήμαρχος σε μία ομόφωνη απόφαση των εργαζομένων για απεργία ή κατάληψη;».

«Σ» Γιατί χαρακτηρίσατε «Μνημονικό δήμαρχο» τον κ. Ζορμπά;
«Μα είναι σαφές ότι η συμπεριφορά του στο πρώτο συμβούλιο που διέλυσε ο ίδιος αλλά και στο δεύτερο είναι «Φιλομνημονιακή». Του βάλαμε ένα ερωτηματικό στην ανακοίνωση της «Νίκης για την Αγ. Παρασκευή» για να του δώσουμε την ευκαιρία να απαντήσει. Και η απάντηση του ήταν «Ύβρεις» , «Ακρότητες» και «Χυδαιολογία». Σήμερα δεν μπορεί να συμφωνεί κανείς με τις απολύσεις οι οποίες για το 2013 προβλέπονται στις 25.000 λένε όλα τα κείμενα των ανθρώπων που έχουν μελετήσει το «Μεσοπρόθεσμο».
Πως θα λειτουργήσει ο Δήμος; Και ποια σκέψη είναι αυτή που λέει ότι έχουμε υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους; Το είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι μία τέτοια άποψη είναι λάθος. Έχουμε κάποιους υπαλλήλους που δεν αποδίδουν όπως πρέπει, που είναι λάθος η κατανομή τους στους χώρους δουλειάς, που δεν φροντίσαμε εμείς οι ίδιοι να τους επιμορφώσουμε και να τους οδηγήσουμε σ’ έναν διάλογο και σ’ έναν τρόπο που να καταφέρουμε να αποδώσουν το μέγιστο καλύτερο των δυνατοτήτων τους. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο. Όχι απολύσεις όμως. Όχι εξόντωση των εργαζόμενων οικογενειών που σήμερα είναι 1.500.000 οι άνεργοι και η ύφεση λόγω των απολύσεων θα συνεχίζει να καλπάζει το 2013. Κανένας δεν ελπίζει ότι θα πάμε καλύτερα το 2013. Δεν είναι κομματικός ο λόγος μου. Προσπαθώ να μελετήσω τι λέγεται από πολλές πλευρές. Δεν φαίνεται ελπίδα και μακάρι να διαψευστώ. Δεν παίρνει «Μπρος» η κοινωνία. Κάθε μέρα έχουμε χειρότερες συνθήκες, ψάξιμο των σκουπιδιών, αυτοκτονίες, τεράστιο πρόβλημα στις οικογένειες. Ξέρετε πόσοι ψάχνουν δανεικά;».

«Σ» Με τους χειρισμούς του στο θέμα της εφορίας συμφωνείτε;
«Όχι βέβαια. Ακολούθησε αλλοπρόσαλλη πολιτική και του το επισημάναμε. Αυτός ο πολιτικά «Πάντα σωστός δήμαρχος» ο οποίος είναι κατά των καταλήψεων απέκλεισε για μία μέρα την είσοδο της εφορίας με οχήματα του Δήμου! Την επόμενη τα απέσυρε και έστελνε «Όρκο πίστης» στον πρωθυπουργό και στον Υπουργό Οικονομικών για το ίδιο θέμα!!
Μα όταν αποκλείεις με οχήματα την είσοδο της εφορίας έρχεσαι την άλλη μέρα να καταγγείλεις τους υπαλλήλους του Δήμου που χάνουν τη δουλειά τους επειδή κάνουν δύο μέρες κατάληψη;».

«Σ» Δηλαδή ο κ. Ζορμπάς στις αρχές δύσκολων αποφάσεων λειτουργεί «Θυμικά» ενώ προς το τέλος ακολουθεί την κομματική πειθαρχία;
«Αυτό έγινε στο θέμα της εφορίας και των εργαζομένων. Το έχει κάνει αρκετές φορές. Είναι δύσκολο όμως να τον κατατάξεις κάπου παρόλο που στην πραγματικότητα αναγκάζεται στο τέλος από όλο αυτό που τον συνιστά ως πολιτική οντότητα να μην αντιλαμβάνεται το τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία και τους εργαζόμενους όχι μόνο της αυτοδιοίκησης..
Ποιο είναι π.χ. το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου; Αν εξαιρέσουμε ένα κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο έχει χαθεί ανοίγοντας κάθε δεύτερη Παρασκευή, δεν το βλέπω να είναι όπως θα το ήθελα εγώ, αξιοπρεπές, παρότι το βοηθήσαμε και με 1,5 τόνους τρόφιμα στην αρχή. Κάτι άκουσα για ανταλλαγή ρούχων στην οδό Ρόδων. Έχει αντιληφθεί κάποιος το ιδιαίτερο αυτό κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου; Δεν έχουν γίνει ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Σ» Θα μπορούσαν να έχουν γίνει παραπάνω»;
«Θα μπορούσε να είχε γίνει Κοινωνικό Φροντιστήριο, ένα Κοινωνικό Φαρμακείο που και τα δύο τα χουμε κάνει εμείς ως παράταξη. Θα μπορούσε να είχε γίνει ένα σοβαρό παντοπωλείο που να μην θέλει οκτώ έγγραφα και να μην ξέρουμε αν πραγματικά πιάνει τόπο… Θα μπορούσαν να είχαν γίνει συσσίτια για τους φτωχούς. Και πολλά ακόμα!
Έτσι όπως πάει η κοινωνία ο εθελοντισμός σε μια σειρά από τομείς είναι το μέλλον. Βεβαίως υπάρχει η αντίσταση στον νεοφιλελευθερισμό και η υποστήριξη του Κοινωνικού κράτους αλλά για κάποια χρόνια θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους εθελοντές που υπάρχουν και θέλουν να βοηθήσουν την πόλη.
Θα ήθελα τέλος μέσα από αυτή τη συνέντευξη να καλέσω τον Δήμαρχο να επιδείξει περισσότερη σοβαρότητα, διάλογο με την αντιπολίτευση, διάλογο με τους εργαζόμενους και να σταματήσει αυτήν την απολιτική, λαϊκίστικη και ακραία συμπεριφορά που επιδεικνύει όταν τα πράγματα ζητούν «Καλό καπετάνιο».

Απάντηση