Γιατί τα κορδόνια των παπουτσιών λύνονται μόνα τους;

0

Μπέρκλεϊ/Καλιφόρνια
Την επόμενη φορά που θα σκοντάψετε επειδή λύθηκαν τα κορδόνια σας, παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι έχετε να αντιμετωπίσετε ανώτερες δυνάμεις της φύσης κι αυτή είναι η απάντηση μιας μελέτης Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο του γιατί λύνονται τα κορδόνια των παπουτσιών ακόμη και αν τα δέσεις καλά.
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, επί το έργον βρίσκονται δύο δυνάμεις, που συνωμοτούν για να σας εκνευρίσουν ή να σας κάνουν να παραπατήσετε. Από τη μία, είναι η δύναμη του ποδιού που πιέζει το έδαφος και σταδιακά χαλαρώνει τον κόμπο καιαπό την άλλη, μια δεύτερη δύναμη που προκαλείται από την κίνηση του ποδιού μπρος-πίσω και η οποία δρα στις άκρες των κορδονιών με αποτέλεσμα οι δύο αυτές δυνάμεις να λειτουργούν σαν ένα αόρατο χέρι και να λύσουν τους κόμπους ακόμη και μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα !
Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ που πραγματοποίησαν την έρευνα με επικεφαλής τον τον Κρίστοφερ Ντέϊλι-Ντάϊαμοντ, αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν μια κάμερα αργής κίνησης για να μελετήσουν μια σειρά από πειράματα με κόμπους κορδονιών, ενώ ένας ερευνητής φορούσε αθλητικά παπούτσια και έτρεχε σε διάδρομο γυμναστικής και οι άλλοι βιντεοσκοπούσαν σε υψηλή ταχύτητα τα κορδόνια.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι όταν κανείς περπατά γρήγορα ή τρέχει, το πόδι του χτυπά το έδαφος με δύναμη επταπλάσια της βαρύτητας και αντιδρώντας σε αυτή τη δύναμη, ο κόμπος των κορδονιών αρχικά τεντώνεται και μετά χαλαρώνει. Όταν ο κόμπος έχει χαλαρώσει, το πόδι που πηγαίνει πέρα-δώθε καθώς κινείται, ασκεί μια δεύτερη δύναμη αδράνειας στις ελεύθερες άκρες των κορδονιών, πράγμα που οδηγεί στο γρήγορο λύσιμο τους ακόμη και με δύο δρασκελιές.
Τα πειράματα έδειξαν επίσης ότι μερικά κορδόνια είναι δυσκολότερο από άλλα να λυθούν, όλα όμως μπορεί να λυθούν από τις ίδιες δυνάμεις και εννοείται ότι όσο πιο σφιχτά δέσει κανείς τα κορδόνια του, τόσο πιο δύσκολα αυτά θα λυθούν.
Αλλά τελικά θα λυθούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ