Για πρώτη φορά μετά από χρόνια «Ποιοτικός έλεγχος» στα έργα κοινής ωφέλειας

0
elegxos ergwn 01

Η νέα αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αρχιτέκτων Μηχανικός, κ. Ελισάβετ Πετσατώδη, που ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές του Σεπτέμβρη, ήρθε αντιμέτωπη με τα παράπονα των κατοίκων, αλλά το κυριότερο  την Άρνηση των εργολαβικών εταιρειών- οι οποίες συνηθισμένες από διοικήσεις που για «Διάφορους λόγους» τις «Χάιδευαν»- να συνεργαστούν μαζί της και την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου της οποίας προίσταται, και να τηρήσουν κατά γράμμα όλα όσα ο Νόμος προβλέπει για την καλύτερη διεκπεραίωση των έργων (υπέρ των συμφερόντων των κατοίκων). petsatwdi
Η νέα αντιδήμαρχος έχοντας θέσει ως πρώτο στόχο το συντονισμό των εργολαβιών προχώρησε σε συνεννόηση με τις εταιρείες, κυρίως για την περιοχή του Κοντοπεύκου, ώστε ΟΤΕ και ΔΕΔΔΗΕ να υλοποιήσουν πρώτα τις εργασίες τους και μετά να ξεκινήσει τις εργασίες η εταιρεία που έχει αναλάβει την βιοκλιματική ανάπλαση ς, ώστε να μην «ανοιχτούν» ξανά πεζοδρόμια τα οποία θα είχαν ήδη αναπλασθεί.        
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της,  κ. Πετσατώδη ενεργοποίησε μια διαδικασία η οποία στην ουσία ήταν ανενεργή  εδώ και πολλά χρόνια… δηλαδή να λαμβάνει δείγματα από τα έργα και να ελέγχει το κατά πόσον σ΄ αυτά τηρείτο η προβλεπόμενη ποιότητα των υλικών που τοποθετούνται από τις εταιρείες στο τέλος των εργασιών τους.
 Έτσι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μαζί με τους αρμόδιους τεχνικούς των ΟΤΕ και ΔΕΔΔΗΕ πήραν δείγματα από 15 σημεία των έργων, με  αποτελέσματα να αποδειχτεί ότι σε 15 αυτά τα υλικά ήταν κακής ποιότητας, γεγονός που οδήγησε την αντιδήμαρχο στην Απαίτηση της ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ  ποιοτικότερων υλικών από τις εταιρείες, ακόμα για τα σημεία που ήδη είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες! Αυτό όπως ήταν  φυσικό δεν ήταν αποδεχτό εξαρχής από τις εταιρείες αλλά υπό την απειλή μη έκδοσης περαιτέρω «άδειας τομής» από την κ. Πετσατώδη (που νομικά χρειάζονται οι εταιρείες για να κάνουν τις εργασίες) κι άλλες κυρώσεις που πιθανόν μπορούσαν να εκμαιευθούν από την ισχύουσα νομοθεσία, οι ανάδοχοι των έργων υποχώρησαν.
elegxos ergwn 02Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τιμολόγιο της εταιρείας «ΘΕΜΕΛΗ» που πραγματοποιεί εργολαβίες για λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ είχε κοστολογήσει συγκεκριμένη τιμή υλικών ενώ τοποθετούσε διαφορετικά. Επιπλέον εργάτες της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ» που πραγματοποιεί έργα  για λογαριασμό του ΟΤΕ, είχαν τοποθετήσει «βαμμένους» σε χρώμα γκρι κυβόλιθους ώστε να μοιάζουν με τα υλικά που προϋπήρχαν!
Έχοντας σε γνώση της αυτές τις παρατυπίες η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, υποχρέωσε τις εταιρείες σε πλήρη ενημέρωση (ακόμα και με φωτογραφίες) των επαναληπτικών τοποθετήσεων των σωστών υλικών και να «λογοδοτούν» καθημερινά για το «που» και «πως» εξελίσσονται οι εργασίες.
Στο θέμα της αντικατάστασης των ΚΑΦΑΟ από τον ΟΤΕ, η κ. Πετσατώδη έλαβε υπόψιν της το συγκριτικά μεγαλύτερο μέγεθος αυτών σε σχέση με τα αντικατασταθέντα και δρομολόγησε σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία, την διαπλάτυνση των στενών πεζοδρομίων όπου χρειαστεί.
Τέλος στην οδό Ειρήνης που οι εργολαβικές εργασίες θυμίζουν τις ανασκαφές της «Αμφίπολης»… καθώς οι τομές είναι μεγάλες στο οδόστρωμα, υπεύθυνη είναι η ανάδοχη εταιρεία του «Φυσικού Αερίου». Το «Φυσικό Αέριο» βάση ΦΕΚ δεν χρειάζεται να εξασφαλίσει «άδεια τομής» αλλά απλά ενημερώνει το Δήμο για το «που» θα πραγματοποιήσει α έργα, γεγονός που αρκετές φορές αποθρασύνει τη συμπεριφορά των εργολάβων.
 Ωστόσο μετά από συζητήσεις μεταξύ της αντιδημάρχου και του αναδόχου και με αφορμή τις έντονες βροχερές συνθήκες που παρέσερναν τα «μπάζα» και τα «χώματα» μέχρι και την οδό Μεσογείων, η κ. Πετσατώδη εξασφάλισε τη δέσμευση του εργολάβου για προστατευτικά μέτρα και «νοικοκύρεμα» του δρόμου μετά το τέλος των καθημερινών εργασιών.        

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση