Για την απόφαση αγοράς του ΙΟΛΑ

0
Ιόλας

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου –Πευκακίων, λάβαμε ανακοίνωση αναφορικά με την αγορά της Βίλας Ιόλα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μη πραγματοποίηση της.
Είναι γεγονός ότι η παράταξη που εκπροσωπεί τοπικά τη Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που εκπροσωπεί τοπικά το Κ.Κ.Ε, ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι που εκπροσωπούν τον «εαυτό» τους και τις προσωπικές φιλοδοξίες τους, αλλά κι ένας «Δούρειος ίππος» που λειτουργούσε υπόγεια μέσα στην παράταξη που διοικεί το Δήμο και σε απόλυτη συνεργασία με την αντιπολίτευση…προσπαθούσαν είτε καταψηφίζοντας, είτε μέσω ενστάσεων στην Περιφέρεια, ν’ αποτρέψουν την συγκεκριμένη αγορά ώστε να οδηγηθεί η διοίκηση «Σταθόπουλου» στις προσεχείς δημοτικές εκλογές «χωρίς έργο»…

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει τα εξής:
«Μια απ’ τις αιτίες δημιουργίας του Συλλόγου μας, όπως είναι γνωστό, είναι η διάσωση του ΙΟΛΑ από την οικοπεδοποίηση και η απόκτησή του για λογαριασμό του δήμου.
• Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1998, πραγματικά διασώσαμε τον ΙΟΛΑ από την οικοπεδοποίηση, με καίριες παρεμβάσεις σε νομικό – δικαστικό επίπεδο, με παρεμβάσεις στην Βουλή των Ελλήνων, με εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας, με δημοσιεύσεις στα τοπικά αλλά και στα πανελλαδικής κυκλοφορίας έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
• Όλα αυτά τα χρόνια, στηρίξαμε ΟΛΕΣ τις προσπάθειες, ΟΛΩΝ των Δημοτικών αρχών της πόλης, για την απόκτηση του ΙΟΛΑ, με όποιο τρόπο έκριναν οι ίδιοι σκόπιμο.
• Όλα αυτά τα χρόνια, ακούγαμε ΟΛΟΥΣ τους Δημάρχους στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούσαμε, αλλά και στον προεκλογικό τους λόγο, να θέτουν την απόκτηση του ΙΟΛΑ ως κύριο στόχο, της κάθε φορά Δημαρχίας τους.
• Όλα αυτά τα χρόνια, βλέπαμε τις ευκαιρίες να αποκτηθεί ο ΙΟΛΑΣ από την πολιτεία και τον δήμο, να χάνονται η μια πίσω από την άλλη, χωρίς να ρίξουμε μομφή σε κανένα Δήμαρχο, θεωρώντας πως ακόμη κι αν συνέβαλε κάποιος σε αυτό, τούτο έγινε χωρίς πρόθεση.
• Όλα αυτά τα χρόνια, δεν διανοηθήκαμε να εγκαλέσουμε ΚΑΝΕΝΑ Δήμαρχο για την ιεράρχηση που έβαζε την απόκτηση του ΙΟΛΑ, σε σχέση με άλλους στόχους – έργα που υλοποιούντο στην πόλη.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε τις προσπάθειές μας να δικαιώνονται, με την απόφαση της σημερινής Δημοτικής αρχής να αποκτηθεί ο ΙΟΛΑΣ με απ’ ευθείας αγορά από τον δήμο μας.
Το τίμημα είναι το μικρότερο που έχει επιτευχθεί σε όλη αυτή την 15άχρονη πορεία διεκδίκησης. Ξεκινήσαμε με τιμή 17.000.000€, μετά στα 9.000.000€, ακολούθησε η εκτίμηση για 5.500.000€ και σήμερα ο εκτιμητής το κοστολόγησε 3.400.000€.
Η απόφαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, για την αγορά του με 3.000.000€ σε έξι (6) χρόνια (750.000€ φέτος και 450.000€ για τα επόμενα πέντε χρόνια), θεωρείται από μας πως είναι στις δυνατότητες του δήμου μας και αντιστοιχεί στην σημερινή αξία οικοπέδου και οικίας, χωρίς να συνυπολογίζουμε την ανυπολόγιστη αξία του ονόματος ΙΟΛΑ.
Αυτήν την απόφαση ο Σύλλογός μας την στηρίζει.
Χωρίς να υιοθετούμε το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”, ούτε να στηρίζουμε έκνομες ενέργειες. Εξ άλλου, νομικές γνώσεις για την κρίση διαδικασιών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ούτε μπορούμε να έχουμε, ούτε είναι στο ρόλο μας να τις παρακολουθούμε και να τις ελέγχουμε. Έχουν άλλοι αυτή την θεσμική αρμοδιότητα.
Αυτό που μπορούμε εμείς να πούμε, είναι πως: Οι όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις, θα πρέπει να κατευθύνονται στο κύριο στόχο, που είναι η απόκτηση του ΙΟΛΑ.
Ενστάσεις που υποσκάπτουν αυτό τον στόχο μας βρίσκουν αντίθετους.
Ο ΙΟΛΑΣ ανήκει στην πόλη και στην τοπική κοινωνία και επιθυμούμε να τον δούμε αποκαταστημένο, ως τοπόσημο πανελλαδικής εμβέλειας και παγκόσμιας αναγνώρισης που είναι.
Στην επιτυχία αυτού του στόχου, θα μας βρουν συμπαραστάτες και συνεργούς και η σημερινή, αλλά και όλες οι επόμενες δημοτικές αρχές, που θα διαχειριστούν την υπόθεση ΙΟΛΑ».