Αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο και συγκεκριμένα στις γυναίκες δημιουργούς ταινιών παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2018 και θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης» (πρώην Στρατόπεδο Σπυρούδη – Σπάρτης 1). Αν είστε σινεφίλ, αν δεν είστε αλλά έχετε την περιέργεια να παρακολουθήσετε κάτι πρωτότυπο για τα γούστα σας ή αν απλά θέλετε να περάσετε ποιοτικά ένα απόγευμα παρακολουθώντας ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και συζητώντας για αυτές, τότε οφείλετε να σημειώσετε τις ημερομηνίες προβολής των ταινιών.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι των σκηνοθετριών Φρίντα Λιάππα, Πένυ Παναγιωτοπούλου και Ελίνα Ψύκου, με τις δύο τελευταίες να φαίνεται πως θα δώσουν το παρών τις ημέρες προβολής των ταινιών τους για συζήτηση και ανάλυση των θεμάτων που αγγίζουν.
Η ταινία :”Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί” της Φρίντας Λιάππα θα είναι η πρώτη ταινία που θα προβληθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018.
Οι ομιλητές που θα παραβρεθούν στην προβολή θα είναι οι : κ.κ. Γιώργος Μπράμος κριτικός κιν/φου-συγγραφέας, Κυριάκος Αγγελάκος σκηνοθέτης, Λίζα Θεμελή Ιστορικός Κινημ/φου ενώ το συντονισμό θα αναλάβει ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Γαβράς.
Η *Φρίντα Λιάππα καταγόταν από τη Μεσσηνία και εκτός από σκηνοθέτιδα ήταν επίσης και ποιήτρια. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινηματογραφική τέχνη στο London Film School του Λονδίνου. Μέλος της «δημοκρατικής νεολαίας Λαμπράκη», συνελήφθη και φυλακίστηκε.
Ανέπτυξε επίσης, αντιδικτατορική δράση. Ύστερα από ορισμένες μικρού μήκους ταινίες, όπως το Μετά σαράντα μέρες (1972), Μια ζωή σε Θυμάμαι να φεύγεις (1977), η οποία τιμήθηκε με το 2ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου), Απεταξάμην (1980), παρουσίασε την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί, που απέσπασε το 1ο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν τα έργα της Ήταν ένας ήσυχος θάνατος (1986) και Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης (1992).
Τον Ιανουάριο της ίδιας εκείνης χρονιάς, ο τότε σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού Απόστολος Δοξιάδης την κατήγγειλε για κακοποίηση παιδιού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας της, ωστόσο η σκηνοθέτις απαλλάχθηκε με το υπ’ αριθμόν 2826/1993 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Την ίδια περίπου χρονική περίοδο η Λιάππα διαγνώσθηκε ότι έπασχε από κακόηθες νεόπλασμα στον εγκέφαλο, ασθένεια από την οποία και απεβίωσε στις 28 Νοεμβρίου 1994, σε ηλικία μόλις 46 ετών.
Η δεύτερη ταινία που θα προβληθεί ονομάζεται “September” και είναι δημιουργία της Πένυς Παναγιωτοπούλου. Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 με την παρουσία της σκηνοθέτριας.
Η κ. Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Από το 1982 έως το 1985, έζησε στο Λονδίνο όπου σπούδασε φωτογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Polytechnic of Central London (University of Westminster).
Από το 1986 εργάζεται ως συνεργάτης με την Ελληνική τηλεόραση, παράγοντας και σκηνοθετώντας σειρές κοινωνικού και ψυχαναλυτικού προβληματισμού και σειρές πολιτιστικού περιεχομένου.
Η τρίτη ανήκει στην κ. Ελίνα Ψύκου με τον τίτλο “Ο γιός της Σοφίας” και θα προβληθεί Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 με την παρουσία της σκηνοθέτριας.
Η *Ελίνα Ψύκου είναι Ελληνίδα σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», απέσπασε το πρώτο βραβείο στο τμήμα Works in Progress του Karlovy Vary IFF 2012 και έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2013 (τμήμα Forum)[1]. Σκηνοθέτησε δύο μικρού μήκους ταινίες, «Κυριακάτικες διαδρομές» (2004) και «Διακοπές καλοκαιρινές» (2006)[2]. Mε τους Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου και Παναγιώτη Φαφούτη ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής, «Guanaco».
*πηγή Βικιπαιδεία