«Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Βιοπαλαιστής!»

0

Το θέμα των καθαριστριών που εργάζονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στα εργαστήρια τέχνης, στο δημοτικού Ωδείο και σε άλλες υποδομές του ΠΑΟΔΑΠ και σι οποίες παραμένουν απλήρωτες για λόγο με τον οποίο θ’ ασχοληθούμε εκτενώς στη συνέχεια, έφερε στη συνεδρίαση της 28ης Σεπτεμβρίου 2017 η η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Αγ. Παρασκευής Στέλλα Τζανίνη.
Για αντιληφθείτε το πρόβλημα που έχει προκύψει, θα πρέπει να πούμε τα εξής.
Στο Δήμο, οι εργαζόμενοι/ες σε θέσεις καθαριότητας, κατά τον νομοθέτη, μπορούν να πληρώνονται χωρίς «πρόβλημα» επειδή εκτελούν μια «Ανταποδοτική εργασία», καλύπτοντας συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί.
Δηλαδή εμείς πληρώνουμε Δημοτικά τέλη για την καθαριότητα κι έτσι δικαιούμαστε «ανταπόδοσης», δηλαδή μπορούν οι υπηρεσίες του Δήμου να προσλάβουν για τον συγκεκριμένο λόγο υπαλλήλους και να τον πληρώνουν κανονικά.
Εάν τώρα κάποιοι συνδημότες, χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, ή παρακολουθούν τα μαθήματα στα εργαστήρια τέχνης, ή στέλνουν τα παιδιά τους στο δημοτικό ωδείο, δηλαδή σε δραστηριότητες οι οποίες, κατά τον νομοθέτη, δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του δήμου, αλλά σε «Νομικό πρόσωπο» του δήμου, δηλαδή στον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγ. Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ) τα πράγματα αλλάζουν!
Κατά τη «στενή» ερμηνευτική «έννοια» του νόμου, επειδή ο ΠΑΟΔΑΠ δεν εισπράττει «ανταποδοτικά τέλη» όπως ο δήμος , η διαδικασία πρόσληψης και πληρωμής των εργαζομένων αλλάζει. Αλλάζει γιατί θα έπρεπε προ πολλών χρόνων να είχαν προστεθεί στον κανονισμό λειτουργίας του, περισσότερες θέσεις μονίμων υπαλλήλων καθαριότητος ώστε να μην λειτουργεί με μικροκομματικά κριτήρια απασχόλησης, ούτε να χρειάζεται η μεσολάβηση των σύγχρονων δουλεμπόρων -διακινητών έκτακτου προσωπικού…
Τώρα κατά την «ευρεία» ερμηνευτική «έννοια» του νόμου, όλοι όσοι πληρώνουν «δίδακτρα» για τις προσφερόμενες υπηρεσίες που τους παρέχονται δικαιούνται «Ανταπόδοσης». Δηλαδή τα δίδακτρα είναι ότι και τα δημοτικά τέλη.
Αυτήν, ας την ονομάσουμε «αντίφαση» ή «κενό» του νόμου, την επιλύουν οι κατά δήμο θεσμικοί ελεγκτές, οι οποίοι ανήκουν στο δικαστικό σώμα, και οι οποίοι είναι ελεύθεροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να χρησιμοποιούν την «στενή» ή της «ευρεία» του νόμου… με αποτέλεσμα, σε κάποιους δήμους ο πρόεδρος του Οργανισμού που υπέγραψε τις εντολές πληρωμών να «έχει πράξει ορθά» και σε άλλους να «έχει παραβιάσει το νόμο» και να τιμωρείται με καταλογισμό στον ίδιο του χρηματικού ποσού που υπέγραψε για την πληρωμή των υπαλλήλων!
Θα ρωτήσει κάποιος: «Αυτό είναι κάτι καινούργιο, απ’ «αυτά» που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές της χώρας; Όχι βέβαια. Είναι «παλιό», όσο «παλιές» είναι και οι «αμαρτίες» όλων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτήν τη χώρα, όλων όσοι «νομοθετούν» με «κενά» , «ασάφειες» και «παραθυράκια» που χρήζουν περαιτέρω ερμηνείας ή χρησιμοποιούνται κατά των δοκούν, «υπέρ των δικών μας» ή «κατά όσων είναι εναντίον μας»…
Θα ρωτήσει και κάποιος άλλος: «Ο Βιοπαλαιστής, αυτός δηλαδή που ζει από την προσωπική του εργασία, γιατί να καθαρίζει τα απορρίμματα των συνανθρώπων του στους διάφορους δημοτικούς χώρους και να μην πληρώνεται έγκαιρα; Γιατί να ταλαιπωρείται από «στενές» ή «ευρείες» ερμηνείες;
Προφανώς επειδή έχει γεννηθεί σε μια χώρα, όπου ο «ανώνυμος», ο «απλός» άνθρωπος, αντιμετωπίζεται ως ένα ΑΜΚΑ, ως ένα ΑΦΜ, ως ένας «Αριθμός» σε μια ταυτότητα και ΤΙΠΟΤΑ άλλο.
Στο δημοτικό μας συμβούλιο τώρα, η πρόεδρος των εργαζομένων ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή να μην χάσουν οι εργαζόμενες τα χρήματα τους από τα «κενά» … ν’ αλλάξει ο «κανονισμός» που φτιάχτηκε επί «Γιαννακόπουλου», λειτούργησε επί «Ζορμπά» κι εξακολουθεί επί «Σταθόπουλου»… και συγκεκριμένα να προβλεφθούν Οκτώ θέσεις ΜΟΝΙΜΩΝ καθαριστών και να προκηρυχθούν οι θέσεις εργασίας, ώστε και να λυθεί για τα επόμενα χρόνια το συγκεκριμένο πρόβλημα και να τελειώσει η ιστορία με την κάθε διοίκηση που θέλει να ικανοποιεί τα αιτήματα για εργασία των «δικών της παιδιών»…
Παρακολούθησα όλη τη διαδικασία που ακολούθησε, αλλά ειλικρινά δεν θέλω ν’ ασχοληθώ ούτε με τους «Λεονταρισμούς» της αντιπολίτευσης που άλλα έπραττε ως διοίκηση κι άλλα λέει ως αντιπολίτευση, ούτε με τις σαθρές δικαιολογίες της διοίκησης που όφειλε να είχε λήξει ριζικά το θέμα από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι η απερχόμενη διοίκηση, προφανώς επειδή διαισθανόταν το «μαύρο» που ερχόταν, δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν καθηγητές την 1η Σεπτεμβρίου 2014 που παρέδωσε τη διοίκηση.
Τέλος, πιστεύω ότι η έκδοση «ψηφισμάτων» δεν δίνει καμιά λύση. Την θεωρώ «απομεινάρι» μιας εποχής και μια καλή δικαιολογία για δήθεν «δράση» και «αγώνα» όλων όσοι ενδιαφέρονται για κομματικές «περγαμηνές» και «αγωνιστικά παράσημα»…

Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής
Δημοσιογράφος –Μέλος ΕΣΗΕΑ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ