Δήμοι χωρίς γήπεδα και Δήμοι με «Αθλητικούς χώρους» – χωματερές…

0
skilia

Από την ονομασία του χώρου θα περίμενε κανείς όταν επισκεφτεί τον χώρο να συναντήσει μερικές αθλητικές εγκαταστάσεις κι ένα ευπρεπή και καθαρό περιβάλλοντα χώρο. Αντ’ αυτού για πολλά χρόνια ο χώρος δεν θυμίζει τίποτα σε αθλητικό κέντρο αλλά σε «αλάνα»αφού στη μια γωνία λειτουργεί  ένα γήπεδο μπάσκετ με την υπόλοιπη έκταση να παραμένει αναξιοποίητη κι εγκαταλελειμμένη .
Στο χώρο αυτό, πολλοί ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων) ενθαρρυμένοι από την προσωπική «πολιτική» που ασκούσε προς τους πελάτες της, στέλεχος της προηγούμενης διοίκησης,τον επισκέπτονται καθημερινά και πολλοί κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τασούλης έχουν διαπληκτιστεί μαζί τους γιατί δεν φροντίζουν για τη συλλογή των απορριμμάτων των ακαθαρσιών των ζώων που συνοδεύουν δημιουργώντας μείζον θέμα στους περιοίκους.
Κατά τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης του Βασίλη Ζορμπά ο κ. Τασούλης είχε εισαγάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να βρει θετική ανταπόκριση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της περιοχής, με αποτέλεσμα ν΄ αναγκασθούν οι κάτοικοι να απευθυνθούν στο «Συνήγορο του πολίτη» με μια σειρά εγγράφων και να επιτύχουν την διενέργεια αυτοψίας το αποτέλεσμα της οποίας τους δικαίωσε απόλυτα και  κοινοποιήθηκε και στις υπηρεσίες του Δήμου μας..
Αυτά σε ότι αφορά ένα σύντομο ιστορικό του ζητήματος. Όσον αφορά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Μαρτίου 2015 ο κ. Τασούλης επανέλαβε τα «ίδια» που καταθέτει κάθε φορά για το θέμα αυτό και κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
1) Απαγόρευση της εισόδου ατόμων με δεσποζόμενα σκυλιά τοποθετώντας πινακίδες που θα γίνεται γνωστό ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με επιβολή προστίμου για έκαστο σκύλο. 2) Τακτικός καθαρισμός του χώρου. 3) Ηλεκτροφωτισμός. 4) Να τοποθετηθούν παγκάκια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Πευκακίων κ. Μπακογιάννης, ταυτίστηκε με τις απόψεις του κ. Τασούλη ενημερώνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος έχει δεχθεί πολλάκις έντονες διαμαρτυρίες και μίλησε για αξιοποίηση και διαμόρφωση του χώρου σε πραγματικό αθλητικό κέντρο.
Στην πρωτολογία του ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος συμφώνησε με την άποψη της διαμόρφωσης χώρου αλλά πήρε αποστάσεις από την απαγόρευση στους ιδιοκτήτες και τα σκυλιά. «Να υπάρχουν ταμπέλες που να συστήνουν…  είπε ο δήμαρχος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε «απαγόρευση», ενώ τόνισε ότι μια σύγχρονη πόλη που έχει 23 στρέμματα δεν μπορεί να τα διαθέτει στα σκυλιά και υποστήριξε ότι πρέπει να περιοριστεί με κάποιο τρόπο το πεδίο δράσης των ιδιοκτητών με τα ζώα συντροφιάς.
Η καθ’ ύλην αρμόδια Δημοτική Σύμβουλος κ. Στέλλα Ψύλλα, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να τεθεί απαγορευτική ταμπέλα σε αθλητικό χώρο, και διευκρίνισε ότι ναι μεν ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως «αθλητικό κέντρο» αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται  απλά για μια αλάνα.
Από τη «Συμμαχία ευθύνης» ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης υποστήριξε την αξιοποίηση του χώρου ως μόνη λύση ώστε να αποτελέσει έναν περιποιημένο χώρο που όλοι οι περίοικοι και επισκέπτες θα σέβονται, και υπενθύμισε ότι ακόμη κι αν υπάρξει απαγόρευση ο Δήμος  δεν διαθέτει  ελεγκτικούς μηχανισμούς» και πρότεινε ένα κομμάτι του χώρου να διαμορφωθεί με πλέγμα για τη φιλοξενία των ζώων.
Από το «Φυσάει Κόντρα»,  ο Σπύρος Αλεξίου μίλησε για τον χώρο λέγοντας ότι αυτός προσεγγίζει την έννοια του σκουπιδότοπου και μόνο η σωστή διαμόρφωσή του θα αποτελέσει σίγουρη λύση. Μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξίου κατήγγειλε ότι σε μη διαμορφωμένους χώρους,  όπως το ανοικτό κομμάτι που ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας είχε καταγγελθεί ότι στο παρελθόν κάποιοι πέταξαν εντόσθια από «τρελές αγελάδες» με σκοπό τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων και εξέφρασε τους φόβους του για πιθανές μελλοντικές αντίστοιχες ενέργειες και στα Πευκάκια.
Ο κ. Σωτήρης Ησαΐας δήλωσε ότι ο «άνθρωπος» ευθύνεται για την ύπαρξη περιττωμάτων και αδέσποτων ζώων…  διαφώνησε με τη λύση του περιφραγμένου χώρου και έκανε λόγο για εποπτεία του χώρου από τους ίδιους τους περίοικους αφού θα έχουν τοποθετηθεί πρώτα οι απαγορευτικές ταμπέλες.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η πρώην αντιδήμαρχος και πρώην  αναπληρώτρια δημάρχου, κτηνίατρος κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου, η οποία υπερασπίστηκε τις ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης, δηλώνοντας ότι δεν αρνήθηκε τις τότε προτάσεις του κ. Τασούλη, ότι ταμπέλες τοποθετήθηκαν αλλά καταστράφηκαν! κι ότι όταν επισκέφτηκαν τον χώρο με τη συνήγορο του πολίτη, η τελευταία «έψαχνε να βρει περιττώματα»!! όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό το πόρισμα του «Συνηγόρου» που έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες του Δήμου!!!.
Η πρώην αντιδήμαρχος είπε επίσης ότι στην αυτοψία που είχε διεξαχθεί μαζί με τη συνήγορο του πολίτη, ο χώρος ήταν «πεντακάθαρος» αλλά κατά τα άλλα συμφώνησε  ότι χρειάζεται να καθαρίζεται!.
Ο κ. Τασούλης από την πλευρά του, αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς της κ. Παπαδοπούλου αναφορικά με το περιεχόμενο  του πορίσματος του Συνήγορος του πολίτη και  κατέθεσε την αλληλογραφία που είχε ανταλλάξει με τη το στέλεχος του «Συνήγορου του πολίτη» κ. Θεοδώρα Πετούση, που αποδείκνυε  ότι μετά από μία σειρά επιστολών της προς τον Δήμο και περιορισμένης ανταπόκρισης εκ μέρους του… είχε συστήσει την απαγόρευση εισόδου των δεσποζόμενων σκύλων!.
Εν τέλει το θέμα έκλεισε με την πρόταση του Δημάρχου να υπερψηφίζεται και η οποία προβλέπει έναν  περιφραγμένο χώρο εντός των 23 στρεμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα καθώς και την τοποθέτηση πινακίδων  που να ενημερώνουν των ιδιοκτητών ζώων για τις υποχρεώσεις αλλά  και για τις συνέπειες σε περίπτωση αγνόησης των.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση