Ένα μέλος του Κινήματος που ποτέ δεν εξαρτήθηκε από πολιτικά συστήματα κι από πολιτικά γραφεία, που δεν αποδέχθηκε να γίνει μέλος του κρατικού μηχανισμού, που έδωσε μεγάλες προσωπικές μάχες και δέχθηκε σφοδρό πόλεμο, που δεν συμβιβάστηκε όλα αυτά τα χρόνια για να κάνει τη «Ζωή του καλύτερη» αλλά αντίθετα μόχθησε για να συγκροτηθεί ένα ιδεολογικό ρεύμα το οποίο θα άλλαζε το ΠΑΣΟΚ, θα άλλαζε τη διακυβέρνηση της χώρας και θα έδινε ένα νέο όραμα για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας με κοινωνικό και ανθρώπινο ορόσημο.
Συναντηθήκαμε με τον κ. Δημήτρη Σακελλάρη και μιλήσαμε μαζί του «Εφ΄ όλης της ύλης».
«Σ» : κ. Σακελλάρη τι είναι το Ρεύμα των Νέων Σοσιαλιστών;
«Το Ρεύμα των Νέων Σοσιαλιστών δημιουργήθηκε όταν ήμουν ακόμη Γραμματέας Σπουδάζουσας, με σκοπό να συγκροτηθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ μια συντεταγμένη ιδεολογική και πολιτική ομάδα στελεχών, μελών και οργανώσεων, η οποία θεωρούσε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να είναι πολιτικά κοντά στην ιδρυτική του διακήρυξη και να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα της πολιτικής κατάστασης θέτοντας ένα στόχο: Τη βελτίωση των όρων κοινωνικής διαβίωσης».
«Σ» Διαπιστώσατε «Απομάκρυνση» του ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία κι από πότε;
«Από την πρώτη στιγμή που ως πρωτοετής φοιτητής την περίοδο 1995 – 96 μπήκα στην ΠΑΣΠ, αντιλήφθηκα ότι το ηγετικό ΠΑΣΟΚ είχε απομακρυνθεί από την Ιστορία του, και από τη βάση του κινήματος. Θεωρούσα όμως ότι αυτή η μετεξέλιξη αποτελούσε μια ιστορική αναγκαιότητα ώστε να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να ξαναεκφράσει τα νέα κοινωνικά αιτήματα, τις νέες κοινωνικές ανάγκες. Όμως την περίοδο που ο Σημίτης με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού οδήγησε την οικονομία σε μία κατεύθυνση «παροχής υπηρεσιών», και ουσιαστικά στη «Φούσκα» της παροχής υπηρεσιών εννοώντας το χρηματιστήριο, ήμουν απόλυτα σίγουρος για την απόφαση μου να σταθώ απέναντι σ’ αυτή τη πολιτική».
«Σ» «Με ποιο τρόπο σταθήκατε «Απέναντι» στην πολιτική «Σημίτη»;
«Είτε μέσω της προσωπικής μου πορείας, είτε μέσω της συλλογικότητας που προσπαθούσα να χτίζω σε κάθε επίπεδο δράσης μου, είτε μέσω κινήσεων, διεκδικήσεων, δράσεων, διαδηλώσεων, όπως τότε για παράδειγμα που ήμουν πιτσιρικάς μαζί με το εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης, ως ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης, απέναντι στο νομοσχέδιο «Γιαννίτση» για την αλλαγή των εργασιακών συνθηκών, που σήμερα βέβαια περνάει μέσω της Τρόϊκας, εσωτερικού και εξωτερικού μαζί.
” Το Πασοκ πέθανε! Και η ηρωίνη ξέρουμε ότι σκοτώνει. Η ηρωίνη της εξάρτησης στα οικονομικά συμφέροντα σκοτώνει περισσότερο… Σκοτώνει τους γύρω σου. Κι αυτό δεν είναι πολιτικό λάθος.. είναι πολιτικό έγκλημα!” |
«Σ» Αφού είδατε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεφύγει από τις αρχές του, γιατί επιμείνατε να παραμείνετε εντός των τειχών του και να συνεχίσετε τον αγώνα;
«Ρομαντικά ή μη η εξωκοινοβουλευτική αριστερά με αποκαλούσε ρεμφορμιστή, αποδεχόμενη όμως τις αρχές μου και τις απόψεις μου για «Αλλαγή εκ των έσω του συστήματος». Επέλεξα αυτό το δρόμο και μπορώ να πω ότι μετά το Μνημόνιο, ναι μεν ηττήθηκα αλλά περήφανα έδωσα έναν αγώνα ενάντια των δυνάμεων του.
Το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία δεν ήταν η μεσαία τάξη, ήταν το γεγονός ότι το παρασιτικό ισχυρό κεφάλαιο που χρηματοδοτεί το πολιτικό κεφάλαιο που διοικεί τη χώρα ήθελε προνόμια, αλλά κάποιοι δεν εξαγοραστήκαμε, το τονίζω ότι κάποιοι δεν εξαγοραστήκαμε».
Έδινα μία μάχη η οποία είχε σαφή πλειοψηφικά χαρακτηριστικά στη νεολαία ΠΑΣΟΚ τότε και για να μην εκφραστεί ως διοίκηση από έναν γραμματέα νεολαίας ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου και το περιβάλλον του την περίοδο που διέλυαν το κόμμα και διέλυαν κάθε θεσμό συλλογικότητας και δημοκρατικής έκφρασης άλλαζαν κατά το δοκούν το καταστατικό για μην υπάρχει η «Άλλη άποψη».
«Σ» Τι εννοείτε ακριβώς;
«Όταν οι κοινωνικές πλειοψηφίες εντός ενός πολιτικού φορέα που είναι πλειοψηφικές με ιδεολογικά χαρακτηριστικά ριζοσπαστικοποιούνται και οι δυνατότητές τους δείχνουν ότι πιθανόν να κερδίσουν το «Σύστημα», τότε καταργούνται τα «Όργανα» ώστε να μην υπάρχουν εσωτερικές ιδεολογικές ανατροπές.
Αυτό το βίωσα έντονα αλλά δεν τα παράτησα γιατί θεώρησα ότι η διαδικασία και ο δρόμος της «Αλλαγής» είναι «Δρόμος αντοχής» κι όχι «Δρόμος ταχύτητας».
«Σ»: Από τη στιγμή που εσείς είχατε θεσμικό ρόλο μέσα στο ΠΑΣΟΚ , πώς κινήθηκε το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών ώστε να πετύχει τους στόχους του;
Το «Τι» κάναμε το έχουμε αποδείξει πριν το πρώτο μνημόνιο, με ενυπόγραφα κείμενα , με συλλογές υπογραφών, με ανοικτές πολιτικές εκδηλώσεις , με τις διαδικασίες τις οποίες ο ίδιος προωθούσα συνεχώς για την αλλαγή πολιτικής πλεύσης».
«Όμως η εκάστοτε εναλλασσόμενη φατριαστική ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επέλεγε να αποκλείει σιγά σιγά τις δημοκρατικές διαδικασίες στα θεσμοθετημένα όργανα λόγω διαφορετικών ιδεών ή πολιτικών που δεν ήταν «Αρεστές» αποδεικνύοντάς μας ότι η ίδρυση και δράση του «Ρεύματος των Νέων Σοσιαλιστών» ήταν μια αναγκαιότητα γιατί εξέφραζε κοινωνικές ανάγκες . Όντας μέλη ενός κόμματος που είχε μετεξελιχθεί σε τέτοιο σημείο που να μην θεωρούμε πλέον αυτό ως «Μετεξέλιξη» αλλά ως «Μετάλλαξη», αποδείκνυε το γεγονός γιατί δεν ήμασταν αρεστοί στην εκάστοτε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Μέσα από τα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα δεν ήμουν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εκφραστής της γνήσιας έκφρασης της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία σήμερα εν έτη 2012 διακυβέρνησης της Τροϊκας εσωτερικού δεν υφίσταται, γιατί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν υφίσταται».
«Σ»: «Μπαίνατε στην συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κι είχατε απέναντι σας όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη και τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αυτά τα οποία μας λέτε σήμερα τα λέγατε τότε και σ΄ αυτούς;
«Όχι απλά τα έλεγα, αλλά τα έθετα ως προαπαιτούμενο για να υπάρξει όχι μόνο η χώρα και το ΠΑΣΟΚ αλλά για να υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην κοινωνία μας . Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτά τα οποία «Έβγαιναν στον αέρα» από τις συνεδριάσεις ήταν από τα ελεγχόμενα “Pay roll” του εκάστοτε υπουργού …
«Σ» Επιμένετε να αλλάξετε το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια και σας ρωτάω. Την τριετία που διανύουμε βλέποντας την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετανιώνετε για την πορεία σας στο εσωτερικό του τη στιγμή που όλα αυτά για τα οποία χύθηκε αίμα για να αποκτηθούν, εν μια νυκτί χάθηκαν;
«Δεν καταργούνται εν μια νυκτί. Καταργούνται στην πορεία λίγων ετών κι αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η αδυναμία του πολιτικού συστήματος, η αντισυνταγματική κατάργηση της εσωτερικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της λειτουργίας των κομμάτων.
Έχω ν’ απολογηθώ απέναντι στον εαυτό μου για την πολιτική που είχα ότι ήταν εφικτό «Εκ των έσω» και ιδιαίτερα εντός του ΠΑΣΟΚ να αλλάξουμε τον κόσμο. Όμως εντός του ΠΑΣΟΚ δεν έγινα ποτέ «Μέρος του συστήματος» και γι αυτό ήμουν πολλές φορές “Mισητός”.
Εντός ΠΑΣΟΚ έδωσα έναν αγώνα όπου η Αριστερά ως κοινωνική βάση ήταν πλειοψηφία κι αυτό φαίνεται εκλογικά σήμερα. Δεν μας άφησε το σύστημα ή δεν μπορέσαμε να νικήσουμε το σύστημα. Είναι η μόνη «Συγγνώμη» που έχω να πω απέναντι σε όσους με πίστεψαν. Δεν μπόρεσα ΑΚΟΜΑ να ανατρέψω το σύστημα. Θα συνεχίσω όμως να συμβάλω στο να ανατραπεί. Δεν άλλαξε ιδέες το «Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών», δεν άλλαξαν ιδέες οι άνθρωποι που έδιναν αγώνες τόσα χρόνια. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απλώς δεν επέτρεπε τις άλλες ιδέες!».
«Σ» Δεν αλλάξατε δηλαδή εσείς πολιτική αλλά το ΠΑΣΟΚ;
« Το Πασοκ πέθανε! Και η ηρωίνη ξέρουμε ότι σκοτώνει. Η ηρωίνη της εξάρτησης στα οικονομικά συμφέροντα σκοτώνει περισσότερο. Γιατί δεν σκοτώνει εσένα που τη διαπράττεις. Σκοτώνει τους γύρω σου. Κι αυτό δεν είναι πολιτικό λάθος.. είναι πολιτικό έγκλημα! Πολιτικά λάθη έχω κάνει, πάντα όμως με καλή προαίρεση. Είναι αυτό που λέμε και στις ανθρώπινες σχέσεις ή στις αγάπες και τους έρωτές μας: «Πέφτουμε έξω». Δεν εγκληματούμε όμως απέναντι σε άλλους για τον εαυτό μας.
Όταν παραιτήθηκα – και παραιτήθηκα τελευταίος – μετά τις πρώτες εκλογές της ήττας του ΠΑΣΟΚ περίμενα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο έστω και την τελευταία στιγμή να προχωρήσει σε μια εσωτερική διαδικασία για να ξεκαθαριστούν τα αίτια της παρακμής του ΠΑΣΟΚ και της χώρας.
Η απάντησή τους στο αίτημά μου αυτό ήταν η ολοκληρωτική κατάργηση των οργάνων και ο διορισμός ημετέρων! Ας μείνουν λοιπόν με τη μονολιθικότητά τους, ως συμπλήρωμα μαζί με τον Κουβέλη στη «Δεξιά του κ. Σαμαρά». Σ’ αυτές τις πολιτικές ήμουν πάντα αντίθετος πριν από πολλούς άλλους οι οποίοι εκ των υστέρων παραιτήθηκαν, ή εντός του κοινοβουλίου διαφοροποιήθηκαν.
Διαφοροποιήθηκα πρώτος επειδή προέρχομαι από την κοινωνία κι όχι από πολιτικά γραφεία ή «Τζάκια» κι όταν η αξιολόγηση επιφέρει αναθεώρηση και αλλαγή πολιτικής και «Κάποιος» έχει βήμα έκφρασης για να αλλάξει αυτή την πολιτική, πρέπει να έχει την αξιοπρέπεια κι όχι την ιδιοτέλεια να πει: «Τέρμα κύριοι μέχρις εδώ ήταν, παραιτούμαι γιατί ούτε ως μέλος δεν μπορώ να αλλάξω αυτήν την πορεία που έχετε επιλέξει». Εξάλλου η παραίτησή μου δεν απευθυνόταν στον πρόεδρο ή τον γραμματέα τότε του κόμματος, αλλά κοινοποιήθηκε σ’ αυτούς που είχαν διάλογο με την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, σ΄ αυτούς που όπως κι εγώ προσπαθούσαμε ν’ αντιστρέψουμε αυτή τη φθίνουσα δεξιά πολιτική πορεία που επέλεξαν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ από το 1996 και έπειτα.
Είναι γεγονός ότι τα «Επίθετα», η οικογενειοκρατία και τα οικονομικά συμφέροντα καθόρισαν κι επέλεξαν τις πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού ιστού της χώρας, της εκμετάλλευσης των φυσικών του πόρων στο πλαίσιο μιας κερδοσκοπίας αμιγώς νεοφιλελεύθερων χαρακτηριστικών, η οποία επιβάλλεται από το διευθυντήριο, όχι των Βρυξελλών αλλά του Βερολίνου. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στο λαό της Γερμανίας, αναφέρομαι στην πολιτική κυρίαρχη επιλογή για την Ευρωπαϊκή προοπτική».
«Σ» Με αφορμή την αναφορά σας σε «Επίθετα» θα ήθελα να μας εξηγήσετε τη σχέση σας με τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Ενταχθήκατε στο ΠΑΣΟΚ το 1995 και γνωρίζουμε ότι τότε είχατε πάρει το μέρος του κ. Τσοχατζόπουλου στην κομματική διαμάχη που είχε με τον Κώστα Σημίτη. Τελικά Αυτή η επιλογή που κάνατε σας στοίχισε πολιτικά στην μετέπειτα πορεία σας και πως απαντάτε στα δημοσιεύματα που σας συνδέουν σε επίπεδο «Συμφερόντων» με τον τ. Υπουργό;
“Δεν μας άφησε το σύστημα ή δεν μπορέσαμε να νικήσουμε το σύστημα. Είναι η μόνη «Συγγνώμη» που έχω να πω απέναντι σε όσους με πίστεψαν. Δεν μπόρεσα ΑΚΟΜΑ να ανατρέψω το σύστημα. Θα συνεχίσω όμως να συμβάλω στο να ανατραπεί”. |
«Βουλευτές και Υπουργοί με προκαλούσαν εδώ και ένα χρόνο να απαντήσω και τους έλεγα ότι σε “Υπάλληλους” δεν απαντώ. Σε σας μπορώ να απαντήσω πολύ απλά. Σας καλώ στα κάτω Πατήσια σπίτι μου να δείτε που μένω. Σας δείχνω τις φορολογικές μου δηλώσεις από τότε που, αν και αρκετά χρόνια άνεργος, κατόρθωσα να κάνω. Οι λογαριασμοί μου είναι «Μείον». Η πιστωτική μου «Φούλ». Οικονομικά – ηθικά δεν έχω να απαντήσω κάτι αλλά θεωρώ ότι το ερώτημά σας είναι βασικά πολιτικό . Το 1996 ήμουν πρωτοετής φοιτητής, κι όχι σύνεδρος, και επέλεξα να μην είμαι με τον Σημίτη με αποτέλεσμα να «καταχωρηθώ» από κάποιους «Μηχανισμούς» ως «Φίλος του Άκη»!
Το ίδιο συμβαίνει και με τις «Ερωτήσεις» κάποιων δημοσιογράφων – υπαλλήλων του συστήματος οι οποίες «Οδηγούν» στο συμπέρασμα ότι όσοι δεν ήθελαν αυτό το οποίο διαβιώνουμε σήμερα, την κατάργηση δηλαδή της παραγωγής στη χώρα, το να περάσει η πραγματική οικονομία στο παρασιτικό κεφάλαιο, το να γίνει το χρηματιστήριο ιδεολογία, είμαστε υπόλογοι για το τι έκαναν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και ο κάθε «Τσοχατζόπουλος» !
Δηλαδή η μισή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ που ήθελε τότε «Αριστερή πολιτική» ενοχοποιείται σήμερα από κάποια Μ.Μ.Ε ως «Διεφθαρμένη», επειδή τάχθηκε τότε με την υποψηφιότητα που το εξέφραζε!! Ε είναι το λιγότερο ΑΣΤΕΙΟΙ.
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, όλοι εμείς οι επονομαζόμενοι «Κοινωνική Αριστερά» και το «Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών» οι οποίοι γράφαμε για να εκφράσουμε τις απόψεις μας, εκ διαμέτρου αντίθετες απ΄ τις αντίστοιχες των «εκσυγχρονιστών», ήμασταν άνθρωποι του Τζοχατζόπουλου και κατ΄ επέκταση «ένοχοι διαφθοράς»!! ενώ αν «Είχαμε Υπουργεία» και εκφράζαμε άλλες πολιτικές θα ήμασταν προφανώς «Παραδείγματα προς μίμηση»!!!
Μας κατηγόρησαν επίσης ότι ως «Ρεύμα» πραγματοποιούσαμε «Summer Campς» με ημερίδες πολιτικού διαλόγου – την ίδια χρονική περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου καταργούσε τη Νεολαία Πασοκ – κι ότι καλέσαμε τον Άκη Τσοχατζόπουλο για να μιλήσει. Όμως δεν κλήθηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης; Δεν κλήθηκε η Λούκα Κατσέλη; Δεν κλήθηκε ο Στέφανος Τζουμάκας; και πόσοι άλλοι ήρθαν! Κλήθηκαν εκσυγχρονιστές!
Παρά το γεγονός ότι διαφωνούσαμε κάθετα μαζί τους κλήθηκαν γιατί εμείς θέλαμε αντιπαράθεση στις διαδικασίες. Δεν θέλαμε διαδικασία «Ζύμωσης» αλλά αντιπαράθεσης ακριβώς για να φανεί η διαφορετικότητα της Αριστερής βάσης του ΠΑΣΟΚ που την εξέφραζε η νεολαία του, που την εξέφραζε το «Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών», γιατί ήταν το μόνο τμήμα της νεολαίας του σε επίπεδο ανθρώπων που αντιλαμβανόταν τι γινότανε και το μόνο τμήμα της νεολαίας που δεν «Διορίστηκε» στο κράτος και στη διακυβέρνηση. Και τολμούν δημοσιογράφοι «Μεγάλων» εφημερίδων να αναφέρουν το όνομά μου ως «Ακόλουθου του Άκη» και δεν αναφέρονται σ’ αυτούς που ήταν πρόεδροι δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, έμμισθοι σύμβουλοι, βουλευτές και Υπουργοί».
«Σ» Το γεγονός ότι παραμείνατε στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο του Δ.Ν.Τ. προκάλεσε τριβές με τα στελέχη του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών ως προς το αν θα έπρεπε να παραμείνετε ή όχι;
«Πιστεύω ότι σε κάθε ζωντανό πολιτικό οργανισμό, ο οποίος διαμορφώνεται από μία πολιτική αναγκαιότητα κι όχι για να εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, είναι λογικό να διαμορφώνονται διαφορετικές αντιλήψεις, όπως π.χ. για το αν ο αγώνας μας θα έπρεπε να συνεχιστεί εντός ή εκτός του ΠΑΣΟΚ.
Σαφώς κι υπήρχαν αντίθετες γνώμες και απόψεις κι αυτό είναι σημάδι υγείας, κι είμαι περήφανος για αυτήν την «Υγεία». Όταν ο ίδιος επέλεξα να μείνω «Εντός», οι σύντροφοί μου παραιτούνταν, όμως ήξεραν ότι έμενα «Εντός» μέχρι τέλους για να μην δώσω άλλοθι να μιλήσουν για «Εύκολες εξόδους» και για να είμαι ξεκάθαρος απέναντι στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ ότι για μάς η πολιτική διαδικασία δεν ήταν μια «Μπίζνα», αλλά τρόπος ζωής».
«Σ»: Έχοντας πλέον παραιτηθεί από το ΠΑΣΟΚ θεωρείτε ότι πρέπει να επανενώθουν μαζί σας τα στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν από το «Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών» και με ποια προοπτική;
«Πρώτον δεν παραιτηθήκαμε εμείς από το ΠΑΣΟΚ. Παραιτήθηκε το ΠΑΣΟΚ από τον εαυτό του. Δεύτερον όσοι δεν ακολουθήσουν αυτήν την επιλογή του «Ρεύματος» να συγκροτήσουμε άμεσα τη νέα, όχι κυβερνώσα, αλλά κυβερνητική αριστερά, δεν θα είναι υπόλογοι σε μένα αλλά απέναντι στα παιδιά τους.
Εμείς καλούμε το σύνολο των συντρόφων και των ανθρώπων που πίστεψαν σ΄ ένα άλλο ΠΑΣΟΚ και δεν ήθελαν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ επάγγελμα, να έρθουν σήμερα σε μία νέα, ίσως και πιο σημαντική προσπάθεια και προσωπικά έχω να απευθύνω ένα ερώτημα που λέει: Είστε ευχαριστημένοι με τη ζωή σας; Είστε ευχαριστημένοι με την προοπτική που σας δίνουν κόμματα εξαρτημένα και συμβιβασμένα από εγχώρια οικονομικά συμφέροντα;
Εγώ απάντησα ήδη «Όχι». Δεν είμαι βολεμένος και υποφέρω όπως όλοι οι άλλοι αν όχι και παραπάνω. Ως «Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών» είμαστε ένα με την πραγματικότητα και θα πρέπει συνειδητά όλοι μας να επιλέξουμε αν θα μείνουμε στον καναπέ μας και θα βλέπουμε να απελαύνει η Χρυσή Αυγή, ή αν θα συμβιβαστούμε και θα γίνουμε ένα με το σύστημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Δεξιά «Σαμαρά – Κουβέλη – Βενιζέλου», ή αν θα συγκροτήσουμε μέσω του πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ την μετεξέλιξη του.
Το ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ μπορεί σήμερα να γίνει η σύγχρονη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς και μέσα από τις αντιφάσεις μας, τα προβλήματά μας, να συγκροτήσουμε μια διακυβέρνηση που να είναι αναγκαία για τον τόπο, διαφορετικά δεν θα υπάρχει ούτε μέλλον, ούτε δικαίωμα. Δεν θα υπάρχει ζωή. Θα το επιτρέψουμε αυτό στους εαυτούς μας και στην προοπτική των παιδιών μας;».
συνέντευξη στον Χρήστο Α. Μπαλωτή Εκδότη – Δημοσιογράφο |
“Ως «Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών» είμαστε ένα με την πραγματικότητα και θα πρέπει συνειδητά όλοι μας να επιλέξουμε αν θα μείνουμε στον καναπέ μας και θα βλέπουμε να απελαύνει η Χρυσή Αυγή, ή αν θα συμβιβαστούμε και θα γίνουμε ένα με το σύστημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Δεξιά «Σαμαρά – Κουβέλη – Βενιζέλου», ή αν θα συγκροτήσουμε μέσω του πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ την μετεξέλιξη του”. |
«Σ» : Πως θεωρείτε ότι θα υλοποιήσετε αυτό που θέλετε μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ;
«Πάνω απ’ όλα αποδέχομαι ως ειλικρινή την πρόσκληση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωράει σε μία μετεξέλιξη για να εκφραστεί μία νέα μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στον τόπο απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη λαίλαπα η οποία επιβάλλεται τάχα ως αναγκαιότητα αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι μόνο δημοσιονομικούς στόχους δεν εξυπηρετεί. Όπως τη διάλυση των «Εργασιακών», ή τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Το ερώτημα είναι άλλο: «Θα το επιτρέψουμε»; Κι εγώ δεν θα μιλήσω τόσο επαναστατικά να πω «Θα αλλάξουμε τον κόσμο στους δρόμους». Στους «Δρόμους» θα δώσουμε το μήνυμα. Τον κόσμο θα τον αλλάξουμε στις κάλπες! Γιατί θα έχουμε συνειδητοποιήσει το διακύβευμα. Ή όλα ή τίποτα. Το «Τίποτα» μας το διαγράφουν. Το «Όλα» μπορούμε να το παλέψουμε. Δεν θα εγγυηθώ τίποτα σε όσους καλώ σε συστράτευση. Θα εγγυηθώ μόνο τη δυνατότητα να μπορούν να κοιτάξουν «Αύριο» τα παιδιά τους μέσα από τον αγώνα που θα χουμε κάνει, αν τολμήσουν φυσικά να κάνουν οικογένεια, γιατί ούτε κι εγώ το τολμώ, λόγω της οικογενειακής μου κατάστασης, όπως όλοι μας. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να τολμήσουμε.
«Σ» ‘Οταν καλείται για συσπείρωση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να «Τολμήσουμε», τι ακριβώς εννοείται;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ή θα μετεξελιχτεί και θα υπάρξει ελπίδα ή θα οδηγηθούμε σε έναν νέο μεσαίωνα, όχι εργασιακό αλλά ανθρωπιστικό. Είμαι περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα οποία ο ίδιος έλεγα χρόνια πριν ως νέος, βλέπω να τα αναφέρει σήμερα σε πολλά σημεία ως κεντρική πολιτική του γραμμή. Βέβαια υπάρχουν κενά. Πρέπει για παράδειγμα να υπάρξει ένας πατριωτικός προσανατολισμός που θα αναφέρεται στο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να υπάρχει ένας πατριωτισμός που θα αναφέρεται στο ανθρώπινο στοιχείο των Ελλήνων και που δεν θα τους φταίνε οι μετανάστες και τα φτηνά άλλοθι, ασχέτως αν υπάρχει τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά οι πολιτικές που επιβάλλονται από μονοπώλια, ολιγοπώλια, συμφέροντα, «Τραπεζίτες» κι όχι τραπεζικούς υπαλλήλους».
«Σ» Η «Αριστερά» είναι καινούργιο «Σπίτι» για σας ή όλα αυτά τα χρόνια είχατε καλές σχέσεις μαζί της;
«Η Αριστερά είναι αφηρημένο ουσιαστικό. Είναι ιδέα, είναι αίσθηση, είναι τρόπος ζωής.
Αν μη τι άλλο η Αριστερά είναι αντίληψη αλληλεγγύης, αντίληψη ανθρωπισμού, αντίληψη μετασχηματισμού της κοινωνίας σ’ ένα δρόμο που θα εξασφαλίζει πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίδιοι αλλά πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι. Κι αν ακόμα δεν είμαστε όλοι ίσοι, πρέπει να έχουμε όλοι ίσες δυνατότητες. Από τότε που μπήκα στην ΠΑΣΠ και έγινα γραμματέας Σπουδάζουσας μέχρι σήμερα πάλευα για την ισότητα των δυνατοτήτων όλων».
«Σ» Γιατί να ενταχθείτε τότε εξαρχής στο ΠΑΣΟΚ, όντας πολιτικό ον με καθαρά αριστερές πεποιθήσεις και δεν ενταχθήκατε, αν όχι από την αρχή, μετέπειτα, ή έστω πριν το Δ.Ν.Τ. στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποιο άλλο αριστερό κόμμα;
«Η Αριστερά ως ένα βαθμό είναι πλειοψηφική στην κοινωνία μας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ήταν τότε στο ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν δεν εξέφραζε αυτό το οποίο εκφράζει σήμερα, γι αυτό και η ίδια του η ηγεσία δεν αναφέρεται στο όνομα «ΣΥΡΙΖΑ», αλλά στο «ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο» που σηματοδοτεί την δημιουργία της δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς.
Όπως ανέφερα και πριν, πάντα ήμασταν «Απέναντι» σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά το θέμα δεν είναι να σαι μόνο «Απέναντι», το θέμα είναι «Ποιοι» θα χτίσουμε την αντιπρόταση. Κι αυτή μπορεί να τη χτίσει η νέα παράταξη της Αριστεράς και στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα εγώ θα είμαι παρών, όχι μόνο επειδή το είπε ο ίδιος, αλλά επειδή η κοινωνία και ο κόσμος αυτό θέλει να κάνουμε».
«Σ» Είστε έτοιμος δηλαδή να μην νιώσετε ηττημένος αυτή τη φορά αλλά νικητής;
«Η ήττα ή η νίκη είναι συμβατικές έννοιες που γράφει η Ιστορία μετά από 50 χρόνια.
Νιώθω αγωνιστής και το αποδεικνύω από τον τρόπο ζωής μου και καλώ όλους τους συντρόφους που ήταν δίπλα μας και απογοητεύτηκαν από τη μάχη απέναντι στο σύστημα να ξαναενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να δώσουμε μια ακόμα σημαντική μάχη, κι αυτή τη φορά η μάχη δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά και τα παιδιά μας.
Εγώ την μάχη θα την δώσω. Τι πιστεύω και τι νιώθω είναι μέρος της ζωής μου, είναι μέρος της κοινωνικής μου πραγματικότητας και δεν θα με κρατήσει τίποτα πίσω».