Τα έβδομο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της 13ης Σεπτεμβρίου 2017, αφορούσε την επικαιροποίηση των μελετών για την κατασκευή του Δημαρχείου της Αγ. Παρασκευής.
Η εισαγωγή θέματος που αφορούσε την ανέγερση του Δημαρχείου της Πόλης, εύλογα άνοιξε και πάλι τη συζήτηση, του κατά πόσον ο τρόπος που θα κατασκευαστεί είναι ο προσφορότερος, ο οικονομικότερος και ο πλέον ενδεδειγμένος. Γιατί τόσο οι μηχανικοί, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται πιο ενεργά με τα «δρώμενα», γνωρίζουν ότι η μέθοδος «Μελέτη –Κατασκευή» και ο «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός» το «πρώτο βραβείο» του οποίου ΔΕΝ μπορεί ν’ αλλάξει… το μόνο που ΔΕΝ εξασφαλίζει είναι το συμφέρον του Δήμου και Δημοτών.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η Αγία Παρασκευή είναι ο μόνος Δήμος που δεν διαθέτει ιδιόκτητο Δημαρχείο, αλλά πληρώνει (δηλαδή εμείς) περισσότερα από 300.000 ευρώ κάθε χρόνο για να στεγάζει τις υπηρεσίες του, αναγκάζει πολλά «χείλη» να παραμείνουν κλειστά μπας και τελειώσει κάποτε αυτός ο εφιάλτης…
Στην εισήγηση τώρα του συγκεκριμένου θέματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, είπε ότι το θέμα της ανέγερσης του Δημαρχείου βρίσκεται στην τελική του φάση και λίγο πριν από την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια.
Όπως διευκρίνισε ο κ.Βλάχος, έχει ήδη κατατεθεί στην περιφέρεια ο πλήρης φάκελος με τις μελέτες όλων των εργασιών που έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό συμβούλιο, όπως επίσης και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, αλλά με το νέο νόμο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, προέκυψε μια μικρή διαφορά στις τιμές ορισμένων εργασιών.
Οι τιμές αυτές, είπε ο κ. Βλάχος,δεν αλλάζουν το ύψος του προϋπολογισμού του έργου , αλλά προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στην υπογραφήτης προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της εύρεσης του αναδόχου του έργου, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου υποχρεούταν να προχωρήσει σε νέα τιμολόγηση, αυτή να εγκριθεί από το Δημοτικό συμβούλιο και ν’ αποσταλεί στη συνέχεια στην Περιφέρεια.
Αφού τελείωσε την εισήγηση του θέματος ο κ.Βλάχος ανέγνωσε επιστολή που είχε πρωτοκολληθεί στο Δήμο από τους πολιτικούς μηχανικούς και συμπολίτες μας κυρίους Γιώργο Δημαρά, Θεόδωρο Βουδικλάρη και Γιώργο Καράμπελα, που είχε να κάνει με τις ενστάσεις τους ως προς το ύψος του ποσού που θα δαπανηθεί για την ανέγερση του Δημαρχείου και που εκείνοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να ήταν μικρότερο.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον αρχιτέκτονα μηχανικό – υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος είπε ότι: «Στο θέμα της επιστολής δεν μπορώ να υπεισέρθω επειδή οι μελέτες στις οποίες αναφέρονται οι τρεις μηχανικοί έχουν ήδη εγκριθεί. Σ΄ ότι αφορά το σημερινό θέμα που καλείστε να ψηφίσετε, αυτό προέκυψε από την απαίτηση της περιφέρειας να γίνει επανέγκριση με νέα ημερομηνία της μελέτης του Δημαρχείου ώστε να είναι εναρμονισμένη με το νέο νόμο. Εμείς, συνέχισε ο κ.Θεοδωρίδης, ετοιμάσαμε όλα τα σχετικά κι εσείς καλείστε σήμερα να τα ψηφίσετε για να τα επαναπροωθήσουμε .

Η διαδικασία των ερωτήσεων ξεκίνησε με τον επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης», Ανδρέα Γκιζιώτη ο οποίος ζήτησε να μάθει το «Τι» θα σήμαινε πρακτικά μια επανεξέταση συνολικά στο τεχνικό και οικονομικό ζήτημα που θέτουν οι τρεις συμπολίτες μας
Επίσης ο Διονύσης Λέκκας ρώτησε εάν μπορεί ή εάν έχει το δικαίωμα το δημοτικό συμβούλιο να τροποποιήσει το «όλο σκεπτικό» και να προχωρήσει σε ενέργειες που μπορούν να μειώσουν τον προϋπολογισμό του έργου.
Απαντώντας στις ερωτήσεις ο κ.Βλάχος είπε ότι αναγνώστηκε η επιστολή των τριών συμπολιτών μας, αλλά το περιεχόμενο της δεν αφορούσε το προς ψήφιση θέμα.
Η συγκεκριμένη επιστολή, διευκρίνισε ο κ. Βλάχος, θέτει θέματα που έχουν συζητηθεί κατά κόρον κι έχουν ήδη ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και το μόνο που μπορούσε να γίνει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν να εγκριθούν ή όχι οι νέες τιμολογήσεις που ζητούσε η περιφέρεια ώστε το ενταγμένο στον προϋπολογισμό της συγκεκριμένο έργο να προχωρήσει και ν΄αποκτήσει το «σπίτι» του ο μοναδικός στην Αττική Δήμος που δεν διαθέτει ιδιόκτητο Δημαρχείο.
Ο κ. Θεοδωρίδης από την πλευρά του είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια που συζητιόντουσαν και ψηφίζονταν οι διάφορες μελέτες, οι συγκεκριμένοι μηχανικοί έθεταν τις ίδιες ενστάσεις. Συνεχίζοντας ο κ. Θεοδωρίδης, διευκρίνισε ότι για μεν το αρχιτεκτόνημα δεν γίνεται συζήτηση αφού έχει υπάρξει διαγωνισμός και θα πρέπει να φτιαχτεί βάσει το σχεδίου που βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο. Σ΄ ότι αφορά τώρα, συνέχισε ο κ.Θεοδωρίδης , την αναζήτηση «άλλου τρόπου» της επίλυσης του «στατικού φορέα», αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα γιατί σε όλα τα αρχιτεκτονικά κτίρια μπορείς να εφαρμόσεις αρκετές διαφορετικές λύσεις ανάλογα με τις παραδοχές και τον τρόπο που θέλεις να επιλύσεις το πρόβλημα αυτό.
Για το Δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής, είπε ο κ.Θεοδωρίδης, επιλέχθηκε να επιλυθεί το πρόβλημα του στατικού φορέα με τη μέθοδο που είχε εφαρμοστεί στο «Τείχος του Βερολίνου». Αυτή τη μέθοδο επέλεξε ο διακεκριμένος μηχανικός Στάθης Μαραγκός να εφαρμόσει σ’ ένα αρχιτεκτονικό κτίριο που έχει τη μορφή του γράμματος «Γ» χωρίς αντισεισμικό αρμό, είπε ο κ. Θεοδωρίδης, γεγονός που αναγκάζει τον κατασκευαστή να «επιβαρύνει» τα περιφερειακά τοιχία με κάποια επιπλέον «φορτία», αλλά έχει άλλα οφέλη, όπως το να μπορεί να συμπεριφερθεί καλύτερα σε περίπτωση σεισμού.
Τελειώνοντας επί του θέματος αυτού, ο κ.Θεοδωρίδης είπε , ότι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου κ.Σαπουντζάκης, ως μέλος του περιφερειακού συμβουλίου που ενέκρινε τη συγκεκριμένη μέθοδο, είχε πει ότι αυτή η στατική επίλυση αποτελούσε ένα από τα καλύτερα δείγματα στατικών επιλύσεων σε κτίριο που έχει γίνει στην Ελλάδα!
Στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων όπου ο Βασίλης Ζορμπάς, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Δημαρχείου, είπε ότι η Αγ. Παρασκευή πρέπει ν’ αποκτήσει Δημαρχείο… ότι επί δικής του θητείας προχώρησαν όλες οι μελέτες… ότι ως αντιπολίτευση ο σημερινός δήμαρχος έλεγε για το δημαρχείο τα ίδια που λένε και οι τρεις μηχανικοί οι οποίοι τον συμβούλευαν ως μέλη της παράταξης του … ότι ο κ. Βλάχος είχε στην ουσία τοποθετηθεί ως «εποπτεύων» της τεχνικής υπηρεσίας… ότι ο κ. Κονταξής μάλλον «καρατομείται»… ότι όλοι θέλουν να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο από την περιφέρεια και ν’ αποκτήσουμε Δημαρχείο… ότι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν… προφήτευσε ότι και να προχωρήσει το συγκεκριμένο οι τρεις αυτοί μηχανικοί με τις ενστάσεις τους θα το σταματήσουν… κι ότι η όλη «ιστορία» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «παραμύθι»… ένα προεκλογικό πυροτέχνημα της διοίκησης για να πετύχει την επανεκλογή της.
Απαντώντας στις καταγγελίες αυτές, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος χαρακτήρισε την μνήμη του κ.Ζορμπά ως «ασθενή» και του υπενθύμισε ότι οι ενστάσεις που είχε διατυπώσει ο ίδιος, αφορούσαν στην «Έωλη λύση» που ο κ. Ζορμπάς είχε προτείνει ως δήμαρχος. Δηλαδή την εποχή που ο κ. Ζορμπάς έλεγε ότι για την ανέγερση του Δημαρχείου θα χρησιμοποιούσε «ίδιους πόρους»… ότι θα δανειζόταν 3.000.000…κι ότι τα υπόλοιπα θα τα κάλυπτε από τα έσοδα των τελών που οι δημοτικοί αστυνόμοι θα εισέπρατταν… αστυνόμοι οι οποίοι μετά από δύο μήνες «τέθηκαν σε διαθεσιμότητα»!
«Εμείς, συνέχισε ο κ.Σταθόπουλος, δεν λογοκρίνουμε την άποψη κανενός συμπολίτη μας, είτε μας συμπαθεί είτε δεν μας συμπαθεί, είτε είναι βουλευτής, είτε δεν είναι βουλευτής. Ο καθένας σ’ αυτόν τον τόπο δικαιούται να έχει την άποψη του, δικαιούται να θέλει «φθηνότερο δημαρχείο»…αλλά έχουμε φθάσει στο σημείο το έργο να είναι ενταγμένο στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2017 επειδή η μελέτη ήταν εντελώς ώριμη και χωρίς να υπάρχει καμία συμπαιγνία Σταθόπουλου -Δούρουγια «παραμύθια» και «εκλογές» όπως ισχυρίζεστε….
Σε ότι αφορά την πιθανότητα ένστασης, ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι έχουμε Δημοκρατία και ο καθείς μπορεί να ενίσταται… όμως το σίγουρο και το δεδομένο είναι ότι προχωρά η προγραμματική σύμβαση , που σημαίνει την Κατοχύρωση της ανέγερσης του Δημαρχείου με χρήματα της Περιφέρειας κι ευχόμαστε να δοθεί μεγάλη έκπτωση στη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού γιατί κι εμείς σεβόμαστε τα χρήματα του λαού… κι ελπίζουμε ν’ αναγερθεί σύντομα προς όφελος των συνδημοτών μας.
Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Γκιζιώτης, ο οποίος είπε ότι δεν του δόθηκε σαφή απάντηση στην ερώτηση του «Τι» θα σήμαινε μια «επανεξέταση» του θέματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξέρει ούτε το χρονικό διάστημα αλλά και να μην μπορεί να κάνει υπολογισμό του οικονομικού οφέλους το οποίο πιθανόν να προέκυπτε. Ο κ. Γκιζιώτης είπε επίσης ότι δεν μπορούσε να σχηματίσει σαφή εικόνα για το εάν η επιστολή των τριών μηχανικών θα έπρεπε να αξιολογηθεί με τρόπο που θα απαιτούσε την απόσυρση του θέματος και την επανεισαγωγή του.
Όλοι όσοι δημαρχεύσατε, συνέχισε ο κ. Γκιζιώτης, είχατε τα μεγάλα έργα ως «έτοιμα για γίνουν» και βέβαια τίποτα δεν γινόταν όλα αυτά τα χρόνια… και μιλώ για το Δημαρχείο και το Κολυμβητήριο, όπου επαναλαμβάνετε το «Έτσι θα γίνει» χωρίς να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας τις διαβουλεύσεις με τους κατοίκους.
Η χρηματοδότηση είπε ο κ. Γκιζιώτης δεν είναι αυτοσκοπός. Τα χρήματα της Περιφέρειας δεν είναι χρήματα για να δίνονται «έτσι όπως να’ ναι» και οι προτεραιότητες της πόλης δεν είναι μόνο το Δημαρχείο, είναι και πάρα πολλές άλλες και ίσως η πιο ρεαλιστική πρόταση να είναι αυτή που λέει «να μην πάμε τώρα (στην ανέγερση) έτσι βιαστικά»…
Στη συνέχεια μίλησε ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Κρητικίδης, ο οποίος είπε ότι η συζήτηση όπως άνοιξε ήταν «εκτός του συζητούμενου θέματος» αλλά ήταν υποχρεωμένος να την «ακολουθήσει».
Ρώτησε λοιπόν ρητορικά ο κ.Κρητικίδης λέγοντας: « Κατ’αρχήν σήμερα, αν έπρεπε, να σχεδιάσουμε το Δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής θα το κάναμε με τον ίδιο τρόπο; Η απάντηση είναι όχι!». Κι αυτό επειδή έχει μειωθεί το προσωπικό, έχουν μειωθεί οι ανάγκες, υπάρχει οικονομική κρίση και το σίγουρο είναι ότι θα το σχεδιάζαμε διαφορετικά. Θεωρώ όμως ότι ίσως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί η Αγ. Παρασκευή για ν’ αποκτήσει Δημαρχείο!
Στην πορεία των χρόνων η Αγ. Παρασκευή έχει χάσει πολλές ευκαιρίες, είπε ο κ. Κρητικίδης, στη «λογική» του «άσε να το δούμε έτσι…άσε να το δούμε αλλιώς»… Σέβομαι απόλυτα τους ενδοιασμούς των συναδέλφων, γιατί κι εγώ όταν ήμουν αντιδήμαρχος και είδα τον προϋπολογισμό «τρόμαξα».
Σε ότι αφορά τις λύσεις του στατικού φορέα, εύλογα υπάρχουν διάφορες απόψεις … αλλά το μόνο που έχει σημασία σήμερα είναι να μην βγαίνει μέσα από το Δημοτικό συμβούλιο μια «αμφισβήτηση» του έργου γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον στη χρηματοδότηση από πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συγκεκριμένες μελέτες που έχουμε υποβάλει, έχουν εγκριθεί από το Περιφερειακό συμβούλιο, κι εδώ μπαίνει το ερώτημα που λέει: «Με ποια δικαιολογία μπορεί ο Δήμος να επαναδημοπρατήσει τη στατική μελέτη του κτιρίου όταν την έχει πληρώσει; Και τι σημαίνει αυτό σε «χρόνο»;
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ.Λέκκα, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος με την ανέγερση του Δημαρχείου, αλλά πρέπει να λάβει υπ’ όψη του και τις ενστάσεις που προβάλουν οι μηχανικοί κυρίως για τα «υπόγεια» του κτιρίου που κρίνονται ως πολύ «κοστοβόρο» και ίσως να ήταν η ευκαιρία να μην προχωρήσει ο Δήμος στη συγκεκριμένη ανέγερση.
Ο κ. Θεοδωρίδης έλαβε το λόγο και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει «επανεξέταση» ενός θέματος αλλά μόνον επανεξέταση «εφ’ όλης της ύλης» με την υποχρέωση να μην αλλάξεις την όψη του κτιρίου, γιατί αυτό απαγορευόταν λόγω του «βραβείου» που είχε προβλεφθεί στο διαγωνισμό… κι ότι μια επαναδημοπράτηση χρειάζεται πέντε χρόνια που μπορεί να γίνουν τριάμισι ή μπορεί και 10 !
Από την πλευρά της η κ. Πετσατώδη είπε η χρηματοδότηση του Δημαρχείου ήταν «πολιτική απόφαση»… ότι ανησυχεί για την εξέλιξη του θέματος… ότι «καλό θα ήταν το σχέδιο της προγραμματικής, πριν περάσει την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου, να έχει έρθει στο Δήμο για να γνωρίζουν το «Τι» περιέχεται μέσα σ’ αυτήν… και ότι κατά τη γνώμη της αυτό που κατοχυρώνει το Δημαρχείο δεν είναι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, αλλά η έγκριση της.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κονταξής, πολιτικός μηχανικός και αντιδήμαρχος υλοποίησης των έργων του Δήμου, είπε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία του Δήμου ν’ αποκτήσει δημαρχείο, κι αυτό γιατί το κόστος που απαιτείται δεν μπορεί να το διαθέσει από «ίδιους πόρους».
«Κι εγώ όταν είχα δει τη μελέτη είχα αντιρρήσεις, συνέχισε ο κ.Κονταξής, όμως εάν ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή και η νέα μελέτη «βγει» ακριβότερη από την υπάρχουσα τι θα κάνουμε; Κι αν πράγματι η νέα μελέτη είναι οικονομικότερη, αλλά έλθει πάλι κάποιος και πει ότι και πάλι είναι ακριβή ..τι θα γίνει; Θα πάμε και πάλι σε νέα μελέτη; Και πότε θα έχουμε επιτέλους ένα δημαρχείο»;
Τέλος, ο κ.Κονταξής ευχαρίστησε (ειρωνικά) τον Βασίλη Ζορμπά που τον «βοήθησε» να γίνει αντιδήμαρχος, προτείνοντας κατ’ επανάληψη στο δήμαρχο να κάνει εκείνον αντιδήμαρχο κι όχι την κ.Πετσατώδη που ήταν «άσχετη» αλλά την είχε «επιβάλλει» ο ΣΥΡΙΖΑ…».
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Γκόνης ο οποίος είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν πολύ μεγάλο και αφορούσε όλους και όλες ως πολίτες αυτής της πόλης, πέρα από επαγγέλματα και κομματικές ταυτότητες. «Δεν μπορώ να κρίνω τεχνικά χαρακτηριστικά και ενστάσεις επιφανών ανδρών της πόλης με τους οποίους έχω και προσωπική φιλία, είπε στη συνέχεια ο κ. Γκόνης, αλλά συμφωνώ με την άποψη του κ. Κρητικίδη ότι το θέμα είναι πολυδιάστατο και θεωρώ ότι η σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία δεν θα πρέπει να κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες ιδιοτελούς συμπεριφοράς.
Ο κ. Σωτήρης Ησαίας, δήλωσε ότι παρά τις ενστάσεις του, επηρεάστηκε από την τοποθέτηση του κ. Κρητικίδη και θα ψήφιζε θετικά.
Κατά τη διαδικασία των δευτερολογιών, ο Βασίλης Ζορμπάς είπε ότι η θέση της παράταξης που διοικεί το Δήμο, πριν γίνει διοίκηση,για το θέμα του Δημαρχείου ήταν να αγοραστεί ένα κτίριο επί της Λεωφ. Μεσογείων.
Ο κ. Γκιζιώτης είπε ότι οι όλες απόψεις επί του συγκεκριμένου θέματος είχαν βάση και ήταν πολύ ισχυρές, αλλά το «μπαλάκι» είχε δοθεί στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα έπρεπε να μάθει να καταπίνει «κακές επιλογές», «κακές εξελίξεις» σε σχέση με τις διοικήσεις που πέρασαν από την Αγ. Παρασκευή… ότι θα πρέπει να «σωπάσει» γιατί ενδεχομένως αυτά που θα πει μπορεί να είναι σε βάρος του Δήμου μας… και θα πρέπει να συνηθίσει ότι τα περισσότερα θέματα είναι επινοήσεις κάποιων «σοφών»,αναφέροντας την αγορά της«Ανεμώνης», και κατέληξε λέγοντας ότι ευτυχώς που δεν αγοράστηκε, γιατί τώρα υπάρχει δωρεάν η αίθουσα των ΕΠΑΛ, κι ότι δυστυχώς η Αγ. Παρασκευή έχει «υστέρηση» διαλόγου και ανοιχτών διαδικασιών.
Ο κ. Λέκκας είπε ότι δεν ήταν αντίθετος με την ανέγερση… ότι είχε θέσει ερωτήσεις για διευκρίνιση… κι ότι η άποψη που λέει ότι: « ή τώρα θα γίνει το Δημαρχείο ή ποτέ» τον ωθεί να υπερψηφίσει το θέμα.
Τέλος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, έκανε έκκληση προς τους συμβούλους να υπάρξει ομόφωνη θετική απόφαση που θα ισχυροποιήσει τη θέση του Δήμου, μια έκκληση που βρήκε σύμφωνο και το δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο ο οποίος έκλεισε και την συζήτηση.
Το θέμα τελικά ψηφίστηκε θετικά από όλους εκτός του κ.Γκιζιώτη και της κ. Ρεμπούτσικα αλλά και των κ. Τσιαμπά και Μυλωνάκη οι οποίοι είχαν αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία…