Δημοτική αρχή, αντιπολίτευση και ένωση γονέων σε κοινό αγώνα κατά της υποβάθμισης της Δημόσιας Παιδείας.

0
themata paideias

Η κ. Καράμπελα είπε επίσης, ότι η «Ένωση Γονέων» ζητά  την ολοκλη­ρωμένη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, την απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων που αναφέρονται στην  αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα κατά 10%, την άμεση πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, την κατάργηση του «Νέου Λυκείου καθώς και την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων.
Ολοκληρώνοντας η πρόεδρος, εξέφρασε  την  συμπαράσταση του συλλόγου στους αγώνες των εκπαιδευτικών και των μαθητών και πρότεινε, δια του ψηφίσματος που εισήγαγε, την Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 20 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Πέμπτη, στα γραφεία της Δευτερο βάθμιας  Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος είπε  ότι ως Δημοτική Αρχή,  έχουν ήδη επισκεφτεί πολλά σχολεία,  ότι αξιακή αρχή της διοίκησης είναι η στήριξη του δημόσιου σχολείου κι ότι τα σχολεία γενικά έχουν πολλές εκκρεμότητες, ιδιαίτερα στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Μετά το δήμαρχο, ο λόγος δόθηκε στον  «ειδικό αγορητή» που ήταν  ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης που διοικεί το Δήμο σε θέματα Παιδείας κ. Παναγιώτης Γκόνης.
Ο κ. Γκόνης ως μέλος επί πολλά χρόνια της Ένωσης Συλλόγων Γονέων,  τόνισε ότι το αρμόδιο Υπουργείο λάμπει δια της απουσίας του στα σοβαρά θέματα της Παιδείας, φροντίζοντας να  τα «φορτώνει» στην Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Γκόνης   υπενθύμισε  τη δέσμευση της διοίκησης για την καταβολή του ύψιστου, βάσει Νόμου, χρηματικού ποσού που θα χορηγηθούν στις σχολικές επιτροπές, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (260.000 ευρώ), μια «πηγή»  από την οποία μπορεί ένας Δήμος ν’  αντλήσει χρήματα και να χρηματοδοτήσει λύσεις για τα προβλήματα των σχολείων καθώς και από την κρατική επιχορήγηση που ανέρχεται περί τις 280.000 ευρώ το χρόνο και από ΣΑΤΑ για επισκευές περίπου 80.000 ευρώ.
«Καταγράψαμε 230 αιτήματα από τους διευθυντές των σχολείων», τόνισε με έμφαση ο κ. Γκόνης,  εξηγώντας παράλληλα προς το σώμα, ότι πολλά  απ’  αυτά έχουν χρεωθεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου, ενώ άλλα έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015.
Ο κ. Γκόνης είπε επίσης ότι ο Δήμος σε λίγες μέρες θα αναλάβει και «επισήμως» στην ιδιοκτησία του τα σχολεία!! κάτι που μέχρι σήμερα, καμία διοίκηση δεν είχε μεριμνήσει να κάνει  με αποτέλεσμα εάν συνέβαινε ένα  ατύχημα εντός σχολικού χώρου να μην ήταν δυνατό ν’ αποδοθεί ευθύνη (και όχι μόνο «πολιτική) σε κανέναν!
Ο κ. Γκόνης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις απαλλοτριώσεις – διεκδικήσεις που η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο να πετύχει,  μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το οικόπεδο «Μπαρμπίκα», η ανέγερση μέσω ΕΣΠΑ του 6ου Γυμνασίου καθώς και το ξεκίνημα των έργων στο Ο.Τ. 328 στην περιοχή των Πευκακίων.
Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος  κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι δεν είχε  καταφέρει να εκτελέσει την εργολαβία του ΟΣΚ για τα προαύλια των σχολείων! ενώ η νέα διοίκηση διεκδίκησε και πέτυχε εργολαβία ύψους  500.000 ευρώ για το 3ο και 9ο Δημοτικό Σχολείο.
Στη συνέχεια ο κ. Σταθόπουλος χαρακτήρισε  προηγούμενη δημοτική αρχή του Βασίλη Ζορμπά ότι «είχαν δημοτική δομή με μαύρα!»  και ως χαρακτηριστικό  παράδειγμα  «μαύρου χρήματος» που σχετίζονταν με την Κοινωνική Πολιτική , έφερε το πρόγραμμα «Γυναίκα και Δημιουργία» που είχε ξεκινήσει η διοίκηση Ζορμπά τρεις μήνες πριν τις εκλογές!
Στην καταγγελία αυτή του δημάρχου, ο Βασίλης Ζορμπάς κινούμενος στην «πάγια γραμμή» των ασκούντων εξουσία στην Ελλάδα, τον προέτρεψε «Να πάει στον…εισαγγελέα!».
Ο π. Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στην  δική του καλή συνεργασία με την Ένωση Γονέων τη διάρκεια 2006 – 2010, φέρνοντας ως παραδείγματα  το μαθητικό φεστιβάλ, τα προγράμματα αθλητισμού που είχε από κοινού υλοποιήσει ο οργανισμός άθλησης με την ‘Ενωση και υποστήριξε  ότι η Αγία Παρασκευή έχει «καλά» σχολεία.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Ανδρέας Γκιζιώτης χαρακτήρισε «ελλειπή» την εισήγηση της διοίκησης υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε «εντοπισμός των προβλημάτων», κατήγγειλε  ότι τα προγράμματα σπουδών των σχολείων είναι «φτιαγμένα» για να εξυπηρετούν  την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστήριξε ότι το «Νέο Λύκειο» θέτει ταξικούς φραγμούς .
Στη συνέχεια ο κ. Γκιζιώτης με μια σειρά επιχειρημάτων κατέδειξε  ότι μαθητές κυρίως από φτωχιές οικογένειες εγκαταλείπουν το σχολείο, χαρακτήρισε ως «διαχειριστική» την πολιτική της διοίκησης του Γιάννη Σταθόπουλου και  πρότεινε  για μία μέρα, να κλείσουν συμβολικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής
Από την δημοτική παράταξη «Φυσάει Κόντρα», ο Σπύρος Αλεξίου δήλωσε ότι η «Ιστορία» στην Παιδεία είναι το «Νέο Λύκειο», η  νομοθεσία του οποίου δημιουργεί μια κατάσταση «κόλαση» για τα παιδιά,  ενώ επεσήμανε ότι στις βόρειες συνοικίες των Αθηνών το ποσοστό εγκατάλειψης των μαθητών από το σχολείο αγγίζει το 28%, αριθμός που αυξάνεται κατά πολύ στις δυτικές με τα ποσοστά να φθάνουν το 41% και κατέληξε λέγοντας ότι: «Εμείς θα καλέσουμε τους μαθητές να πολώσουν τις κινητοποιήσεις»
Από την παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»,  ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών  Κωνσταντίνος Τσιαμπάς δήλωσε ότι τα χρήματα που θα πάρει η διοίκηση από τις διεκδικήσεις της δεν θα φθάσουν για όλους τους σχολικούς χώρους, επισημαίνοντας παράλληλα  ότι οι μειώσεις της κεντρικής εξουσίας για εργολαβίες εντός των σχολείων θα μειωθούν το 2015 και το 2016.
Ο Σωτήρης Ησαΐας κατήγγειλε  ότι κανείς δεν είχε το θάρρος να καταγγείλει την «παραπαιδεία» και τη «λίστα των εκπαιδευτικών» που «βγάζει χρήματα εκτός Ελλάδας»…  ότι τα σχολεία δεν ανήκουν στους μαθητές αλλά στους έλληνες φορολογούμενους… και διαφώνησε με μία πρόταση της ένωσης γονέων στο ψήφισμα που είχε καταθέσει αναφορικά με το αν είχαν «έγνοια» οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , δηλώνοντας ότι αν δεν τροποποιηθεί, ο ίδιος θα απείχε από την ψηφοφορία, ;όπως κι έκανε.
Ο κ. Ησαΐας τέλος, «έριξε το γάντι» προς τους επικεφαλής των αριστερών παρατάξεων,  λέγοντας τους ότι οι καταλήψεις στα σχολεία δεν λύνουν τα προβλήματα.
Κλείνοντας ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι δεν θα προτείνει η Δημοτική Αρχή να κλείσουν τα σχολεία,  αλλά θα σταθούν αλληλέγγυοι  στους μαθητές σε περίπτωση που το πράξουν.

Απάντηση