Δημοτικό συμβούλιο σε πλαίσιο λειτουργίας «Άμεσης Δημοκρατίας».

0
vlaxos new

Πρώτος μας στόχος ήταν οι ωφελούμενοι να εξυπηρετηθούν πολύ καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση και αφ’ ετέρου οι συνδημότες μας να ανακαλύψουν  τη φτώχεια της  διπλανής πόρτας και να ευαισθητοποιηθούν. Για τις γιορτές προσπαθήσαμε και πετύχαμε μην υπάρχει κανένας από τους συμπολίτες μας που να στερηθεί τα απαραίτητα. Η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες στην κατεύθυνση του να μη λείπουν σε κανέναν από τους συμπολίτες μας τουλάχιστον τα εντελώς απαραίτητα που δίνουν τη δυνατότητα της επιβίωσης.
Εκτός από τις προσφορές που έχουμε από πάρα πολλούς συμπολίτες στην κατεύθυνση αυτή,  γιατί όλο αυτό το έργο στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά επαγγελματιών και επιχειρηματιών του προαστίου μας και όχι μόνο, σκεφτήκαμε  να κάνουμε εξορμήσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης ώστε να συλλέξουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Αυτό επετεύχθη με τη βοήθεια των εθελοντών του «Δράσε» και του Κώστα Παπουτσή που  με το σαξόφωνο του δημιουργούσε ένα περιβάλλον εορταστικό κι ευχάριστο δίνοντας ένα στίγμα προς τους συμπολίτες μας για το που είμαστε.
 Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν συγκινητική. Το αποτέλεσμα είναι ότι στο κοινωνικό μαγειρείο διατηρούμε σταθερά μια επάρκεια 15ημέρου καθώς το ίδιο διαπιστώνεται και στο κοινωνικό παντοπωλείο.
ε ότι αφορά το κοινωνικό φαρμακείο, με τη βοήθεια των φαρμακοποιών ευαισθητοποιούμε τους κατοίκους ότι ακόμα κι ένα χάπι να τους περισσεύει  είναι εντελώς απαραίτητο να το  δίνουμε σε οικογένειες οι οποίες δεν έχουν καμία ασφάλιση και που προσπαθούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.
Από το δικό σας βήμα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες οι οποίοι με αγάπη και με περίσσευμα ψυχής από το υστέρημα τους παρέχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω ημών στους συμπολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν όλα αυτά που προανέφερα.
Θέλω να επισημάνω ότι έχουμε επίσης καταφέρει να μοιράζουμε  φρούτα όπως ακτινίδια, αγγούρια και συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο και τον γραμματέα των λαϊκών αγορών μια φορά το μήνα να μας δίνουν φρούτα, νωπά λαχανικά, όσπρια, ψάρια και ότι εμπορεύματα υπάρχουν στη λαϊκή, όχι απ’ αυτά που τους περισσεύουν αλλά από τους πάγκους τους ώστε να τα δίνουμε στους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα παραγωγοί της λαϊκής αγοράς  του Κοντόπευκου μας έδωσαν γύρω στα 400 κιλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και γενικά ότι υπήρχε πάνω στους πάγκους. Αυτό θα συνεχίζεται κάθε μήνα εξασφαλίζοντας νωπά φρούτα και λαχανικά, κρέατα και ψάρια, λάδι, ρύζι,  ζυμαρικά, όσπρια και γάλατα. Όσα προϊόντα πρέπει να καταναλωθούν σε τέτοιο χρονικό διάστημα ώστε να μην λήξουν ή χαλάσουν έχουμε δημιουργήσει μία λίστα με τα στοιχεία των ωφελούμενων ώστε να τους τηλεφωνούμε έγκαιρα.  
Επιπλέον συνεργασία υπάρχει και με φορείς της πόλης όπως η σχολική κοινότητα (δάσκαλοι, μαθητές  και  γονείς) , το Αμερικάνικο και το Γαλλικό Κολλέγιο και από πολλές οικογένειες που θελουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Αυτό το πλαίσιο ήταν σε συνέχεια αυτού που είχαμε ξεκινήσει , δηλαδή την περισυλλογή του λαδιού από  τις ελιές που είναι στο προάστιο μας το οποίο είχε πολύ θετικά αποτελέσματα γιατί συλλέξαμε γύρω στα 200 κιλά λάδι τα οποία και δώσαμε στο κοινωνικό παντοπωλείο και στο κοινωνικό μαγειρείο.
Είμαστε στην κατεύθυνση να συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό γιατί θεωρούμε ότι είναι μια διαδικασία που είμαστε υποχρεωμένοι να την ενισχύσουμε, να καταγράψουμε κι άλλους ωφελούμενους και ευχή μας όπως είπα και στην αρχή είναι να μειωθεί αυτός ο αριθμός παρόλο που η αίσθηση μας μέσα στην οικονομική κρίση την οποία περνούμε όλοι μας δεν μας γεμίζει από αισιοδοξία ότι αυτό το νούμερο μειωθεί».
«Σ».: Θεωρείτε ότι το να ακολουθεί ένας δήμος αυτή την κοινωνική πολιτική λύνει το πρόβλημα που υπάρχει με τη φτώχεια;
«Σαφώς και δεν το λύνει γιατί το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ευρύτερα πολιτικό. Γνωρίζετε  ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή μας είναι πάρα πολλοί. Το ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να δοθεί μια λύση σε πολιτικό επίπεδο δε σημαίνει ότι εμείς τουλάχιστον με τις όποιες δυνάμεις έχουμε δεν μπορούμε να απαλύνουμε το πρόβλημα
Εκτός από το δικό μου αντικείμενο στο δήμο λειτουργούν κι άλλες δομές όπως η τράπεζα χρόνου που είναι στην αρμοδιότητα της κ. Ζωής Φωτεινού, το ανταλλακτήριο ρούχων  καθώς και το κοινωνικό φροντιστήριο που το έχει αναλάβει ο κ. Παναγιώτης Γκόνης.
 Τα δημοτικά ιατρεία απέκτησαν 50 εθελοντές γιατρούς που αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κι έχουμε συμμετάσχει ήδη σε δύο κοινωνικά προγράμματα τα οποία είναι ευρύτερα από ΕΣΠΑ  και που αφορούν τη φτώχεια και τους ανέργους και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιλεγούμε ως Δήμος . Αυτά βέβαια θα σας τα εξηγήσει η κ. Φωτεινού που είναι δική της αρμοδιότητα αλλά σε κάθε περίπτωση η κοινωνική πολιτική του δήμου είναι ενιαία, με υπάρχει απόλυτη συνεργασία μεταξύ μας».

x 00102
συνέντευξη στον Χρήστο Ανδ. Μπαλωτή

«Σ»: Να περάσουμε λίγο στον εξίσου σημαντικό και δύσκολο ρόλο που έχετε αναλάβει, αυτόν του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήσασταν αντιπρόεδρος και σε μια συνέντευξη μαζί μας είχατε μιλήσει περί έλλειψης πολιτικού πολιτισμού μιλώντας για τις τότε συνεδριάσεις που γινόντουσαν. Σήμερα είστε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Σε τι πλαίσιο τοποθετείται την έκφραση «πολιτικός πολιτισμός» και πώς θα το πετύχετε ;
«Η λογική μου στρέφεται στις εξής κατευθύνσεις. Ο πρώτος στόχος είναι να λειτουργεί το προεδρείο ως προεδρείο και όχι ως πρόεδρος παρόλο που ο Καλλικράτης δίνει εξουσίες μόνο στον πρόεδρο.
 Από την πρώτη στιγμή ανήγγειλα ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να εισάγει ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και ότι θα έχει δικαίωμα στη δευτερολογία, παρόλο που ο Καλλικράτης δεν το επιτρέπει γιατί στόχος μας είναι ν’  αναβαθμιστεί ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου και αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου του δημοτικού συμβούλου .
Δεν είναι δυνατόν να προκύψει αναβάθμιση στο δημοτικό συμβούλιο εάν δεν είσαι δίκαιος σαν πρόεδρος και ιδιαίτερα πρόεδρος όλου του σώματος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είσαι αυστηρός και να τηρείς τις διαδικασίες αλλά πρέπει παράλληλα να είσαι απολύτως δημοκρατικός στη διαδικασία βλέποντας όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου και να τηρείς τις αποστάσεις όσον αφορά την αντιπολίτευση και τη συμπολίτευση.
Το ότι προέρχομαι από τη συμπολίτευση δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσω αυτές τις διαδικασίες. Μέσα από αυτές θα να προκύψει ο  πολιτικός πολιτισμός. Ο στόχος μου είναι η αναβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου στη λογική του να λύνουμε τα ζητήματα με δημοκρατικό τρόπο που απαιτεί το προάστιο μας γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας και στο μέτρο του δυνατού να αποφευχθούν οι συγκρούσεις που κατευθύνονται σε προσωπικό επίπεδο.
Όπως έχετε παρατηρήσει πολλές φορές σταματάω και δεν επιτρέπω να ακούγονται εκφράσεις  οι οποίες είναι ανάρμοστες με τον πολιτικό πολιτισμό. Εξάλλου δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα μεταξύ μας αλλά μόνο να λύσουμε τα ζητήματα της πόλης. Από μένα το γραμματέα και τον αντιπρόεδρο θα δίνεται η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών ώστε να απορρέονται και  οι καλύτερες αποφάσεις  που θα βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων. Βέβαια κανείς δεν είναι άνευ λαθών και μπορεί να προκύπτουν και λάθη από τη μεριά μου, τα οποία προφανώς δεν είναι ηθελημένα.
Μερικές φορές είμαι αναγκασμένος να γίνομαι λίγο πιο αυστηρός , αλλά δεν είναι δυνατόν το δημοτικό συμβούλιο να έχει άλλο ρόλο πέρα από το να επιλύει τα δημοτικά ζητήματα. Προσωπικά δεν θέλω η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να μετατραπεί σε χώρο επίλυσης προσωπικών αντεγκλήσεων. Για την αποφυγή αυτού του φαινομένου διακόπτω ακόμη και τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους και τους συμβούλους της παρατάξεως που ανήκω.
Επίσης ανακαινίσαμε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπως είδατε και θα θελα να σας εκμυστηρευτώ μία σκέψη που στόχο έχει να προσελκύσουμε τη νεολαία  και να την πείσουμε να μας γνωρίσει σε μια λογική συμμετοχής της στις συνεδριάσεις του συμβουλίου και ανάπτυξης της αγωγής του πολίτου στο επίπεδο της μαθητικής κοινότητας.
Δυστυχώς το συμβούλιο νέων παρόλο που καλείτε δεν μετέχει γιατί είναι ένας θεσμός που έχει αποδομηθεί. Έτσι λοιπόν μέσα από διάφορες ενέργειες που θα αναγγελθούν στο μέλλον θέλουμε να πετύχουμε την ενεργή συμμετοχή των σχολείων σε μια λογική rotation δηλαδή διαφορετικής εκπροσώπησης κάθε μήνα από κάθε σχολείο ή από τα 15μελη συμβούλια αυτών.
Πρέπει να καταφέρουμε να γίνουν οι νέοι άνθρωποι κοινωνοί αυτών που πράττουμε εμείς στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό θα βοηθήσει συνολικά στη συμμετοχή του κοινού με την πολιτική και σε κάθε περίπτωση αποτελεί στοιχείο που οδηγεί τον νέο στο να αγαπήσει τον τόπο του μετέχοντας στις αποφάσεις με δικαίωμα λόγου (όχι ψήφου).
Μέσα από τη συμμετοχή του θα αισθάνεται ότι δεν είναι στο περιθώριο αλλά μέσα στα κέντρα λήψης απόφασης και νομίζω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενεργοποιηθεί η νεολαία. Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε τον στόχο αλλά σίγουρα αξίζει να προσπαθήσουμε και θεωρώ ότι με τη συμπαράσταση των γονέων και των εκπαιδευτικών μπορεί να γίνει πιο εύκολο.
Για να γυρίσω στο προηγούμενο θέμα, προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μέχρι σήμερα. Σίγουρα έχουν γίνει και λάθη αλλά είμαι της άποψης ότι αρχίζουμε όλοι μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου να έχουμε μια τελείως διαφορετική  λογική του πως πραγματοποιούνται και εκτελούνται τα συμβούλια. Υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση  του διαθέσιμου χρόνου, μιλούν όλοι ουσιαστικά κι όχι κατ’ επίφαση. Έχει σταματήσει δηλαδή η εσκεμμένη κωλυσιεργεία της διαδικασίας με τη δικαιολογία «επί της  διαδικασίας» ή  της «δηλώσης»  κτλ.  Επιπλέον θεωρώ ότι δεν έχω στερήσει σε κανένα το λόγο και δεν θα το κάνω.
Τέλος σκεφτόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να εισάγουν θέματα στην ημερήσια διάταξη με λιγότερες από 25 υπογραφές που υπαγορεύει ο «Καλλικράτης».
Τα ζητήματα αυτά θα εισάγονται κανονικά στην ημερησία διάταξη και όχι προ ημερησίας διάταξης για να προστατευθούν οι διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι έχει διαφορετική αντιμετώπιση ένα ζήτημα που επί τόπου εισάγει ο πολίτης από το αντίστοιχο που εισάγεται δομημένο και με το εισηγητικό του.
Αυτή είναι μια σκέψη που την έχει κάνει και ο δήμαρχος στη λογική της ενεργοποίησης των δημοτών, οι οποίοι θα γνωρίσουν ότι  υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή και στο δημοτικό συμβούλιο που θα εκφράζουν το πρόβλημα τους λαμβάνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις κι εκφράζοντας είτε ένα προσωπικό ζήτημα είτε ένα ευρύτερα κοινωνικό που αφορά στο προάστιο μας».

Απάντηση