«Δημόσιο χρέος και στρατιωτικές δαπάνες»

0

Εκδήλωση με θέμα «Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας και οι Στρατιωτικές Δαπάνες»,διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), το Σάββατο 22 Απριλίου 2017, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Η Εκδήλωση αυτή ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της δεκαήμερης Παγκόσμιας Εκστρατείας για την μείωση των στρατιωτικών δαπανών (18-28 Απριλίου 2017) και ειδικός ομιλητής ήταν ο Πάνος Τριγάζης, Οικονομολόγος ,Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Διεθνούς Εκστρατείας για μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες, σε μια περίοδο βαθιάς διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου και το 2015 ανήλθαν παγκοσμίως σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως, αφαιρώντας πόρους ζωτικής σημασίας από τους λαούς και τις κοινωνίες.
Όπως επισήμανε ο κ. Τριγάζης, ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας μας οφείλεται στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των τελευταίων δεκαετιών, ενώ η απόφαση για αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ δεν υπηρετεί το όραμα μιας ειρηνικής και ευημερούσας Ευρώπης.
Στη συνέχεια υπήρξαν παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο, την βουλευτή Β΄ Αθήνας Χαρά Καφαντάρη και την Όλια Νικηφορίδη αδελφή του πρώτου μάρτυρα του αντιπυρηνικού κινήματος Νίκου Νικηφορίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη στα 22 χρόνια του στις 5.3.1951 με την κατηγορία ότι διακινούσε την Έκκληση Ειρήνης της Στοκχόλμης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος Κ.Θεοχάρη, o Αντιδήμαρχος Σπ. Παπαγεωργίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σωτ. Παπαπιχαήλ, Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ και Σοφ. Αϊδίνη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Κασαπίδης κ.α.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ