Διαμαρτυρία για τον “Ιόλα”

0
io 9

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κτήμα Ιόλα

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη σωτήρια του κτήματος Ιόλα, που κινδυνεύει να παραδοθεί στην κερδοσκοπία των εργολάβων, αφήνοντας στη θέση ενός χώρου ιστορικής μνήμης…πολυκατοικίες!

io 9Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν όλοι οι ομιλητές για την αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης, παρά τις ρητές δεσμεύσεις της κατά το παρελθόν.
Εκπρόσωποι του Περιβαντολλογικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου-Παραδείσου- Πευκακίων Αγίας Παρασκευής ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους πολίτες για όλες τις μέχρι τώρα διαδικασίες που έχουν γίνει, προκειμένου να μετατραπεί ο χώρος σε κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και μουσείο σύγχρονης τέχνης, ενώ ταυτόχρονα να παραμείνει και ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου σε μια περιοχή που της περισσεύει το τσιμέντο.
Αξιοσημείωτη ήταν η ομοφωνία δήμου και Δημοτικών Παρατάξεων για την διεκδίκηση του κτήματος Ιόλα, η οποία κατέληξε και στο ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα:

“Το Μέγαρο Ιόλα ένα σπάνιο και ανεπανάληπτο πολιτιστικό δημιούργημα, μέσα σε ένα πνεύμονα πρασίνου, μιας περιοχής που δοκιμάζεται σκληρά, περικυκλωμένη ασφυκτικά από μεγάλους οδικούς άξονες, κινδυνεύει να γίνει βορά μιας Ελλάδας της οικοπεδοποίησης και της τσιμεντοποίησης των πάντων: ιστορίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος. Είναι γνωστή η πολύχρονη μάχη των πολιτών της Αγίας Παρασκευής για τη διάσωση και την αξιοποίηση του Μεγάρου Ιόλα. Στα πλαίσια αυτά με σειρά ομόφωνων αποφάσεων ο δήμος Αγίας Παρασκευής έχει κινηθεί έτσι ώστε να σωθεί ο χώρος. Το κτήριο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο. Το σύνολο του χώρου έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο Δήμος παραχώρησε την πρωτοβουλία αλλά δεν υπέστειλε, ούτε στο ελάχιστο, το ενδιαφέρον του…

Όμως σήμερα…
«Το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να εγκαταλείπει την υπόθεση, βασιζόμενο σε μια τουλάχιστον περίεργη απόφαση μιας Εκτιμητικής Επιτροπής τουio 2 Υπουργείου Οικονομικών, η οποία καθορίζει τίμημα κατά 45% χαμηλότερο από το επίσημο και με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου συμβιβασμό της Πολιτείας.
Τσιμέντο να γίνει, λοιπόν:
ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.
Ζητάμε:
Άμεσα η Πολιτεία να κάνει το χρέος της απέναντι στην ιστορία και τον Πολιτισμό αυτού του τόπου. Να εκπληρώσει αυτό που επανειλημμένα έχει υποσχεθεί
Να προχωρήσει στην άμεση αγορά του κτήματος ή
Να επιχορηγήσει το Δήμο για να προχωρήσει αυτός στην απόκτηση και την μετατροπή του σε χώρο Τέχνης και Πολιτισμού.
Ο Υπουργός Πολιτισμού δεν πρέπει να «νίψει τας χείρας» του, στο ιστορικό, πολιτιστικό, και περιβαντολλογικό έγκλημα που πάει να συντελεστεί.
Δηλώνουμε:
Ότι θα ΄μαστε πάντα παρόντες. Η σημερινή εκδήλωση είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι μέχρι την τελική νίκη. Το χρωστάμε στον Α. Ιόλα, στον άνθρωπο με την τεράστια συμβολή στη σύγχρονη μοντέρνα τέχνη.
Αλλά πάνω από όλα το χρωστάμε στα παιδιά μας”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση