Ελισάβετ Πετσατώδη: Καθημερινότητα και Μεγάλα έργα Σχεδιασμός και Υλοποίηση

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αλήθεια είναι ότι η Διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου στα δυόμιση πρώτα χρόνια της θητείας της, έχει ξαφνιάσει θετικά τους Αγιοπαρασκευϊώτες οι οποίοι βλέπουν την καθημερινότητα τους ν’ αλλάζει προς το καλύτερο μέσα από μια σειρά έργων και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο ασφυκτικής οικονομικής πίεσης των δανειστών προς την χώρας μας.
Για το λόγο αυτό, επιδιώξαμε να συναντήσουμε και να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης με την αρμόδια Αντιδήμαρχο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ελισάβετ Πετσατώδη, η οποία μας είπε τα εξής:

Οι θέσεις μας

«Σ» Ποιοι ήταν οι στόχοι σας και «τι» το διαφορετικό από τις άλλες διοικήσεις που πέρασαν είχατε κατά νου να προσφέρετε στους συνδημότες σας όταν αναλάβατε τις τύχες της πόλης;
«Εμείς είχαμε δηλώσει εξαρχής ως στόχο, ότι θέλουμε μια έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με μεικτές χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού και σε ανοικτή και μόνιμη διαβούλευση με τους κατοίκους γιατί αυτό που ουσιαστικά θέλαμε να πετύχουμε από την αρχή ήταν ν’ ανατρέψουμε το «ατομοκεντρικό μοντέλο» στο οποίο είχε βασιστεί η πόλη για να δομηθεί και να εξαλείψουμε τη λογική της «ανάθεσης» που υπήρχε χρόνια τώρα στην πόλη.
«Σ» Τι ακριβώς εννοείτε;
« Υπήρχε η κρατούσα σ’ όλους τους Δήμους άποψη που έλεγε ότι όταν ένας πολίτης έχει ένα πρόβλημα κάνει «τα παράπονά του στο Δήμαρχο» και περιμένει να επιλυθούν μ’ ένα μαγικό τρόπο. Όμως μ’ αυτήν την άποψη δεν εμπλέκει τον εαυτό του, θεωρώντας ότι το πρόβλημα είναι έξω από αυτόν, ακόμα κι αν αυτό είναι «μπροστά από το σπίτι του» …με αποτέλεσμα να μην παλέψει για να διατηρήσει την καλή κατάσταση, ούτε ν’ αντιληφθεί το ρόλο και το βαθμό συμμετοχής του, ούτε στην επίλυση, ούτε στη διατήρηση του καλού αποτελέσματος, ούτε βέβαια και στο αντίθετο από αυτά».

Τι παραλάβαμε
«Σ» Παραλάβατε από τις προηγούμενες διοικήσεις μελέτες έργων;
«Παραλάβαμε μελέτες ώριμες και μελέτες που δεν μπορούσαν για διάφορους λόγους να υλοποιηθούν άμεσα. Αυτό που δεν παραλάβαμε και ούτε βρήκαμε και δρομολογήσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε, είναι τα συνολικά σενάρια του «πως πάμε από εδώ και πέρα» και βάση αυτών πώς υλοποιούνται και τα υπόλοιπα έργα που πρέπει να προχωρήσουν».
«Σ» Δηλαδή;
«Τέτοια σενάρια είναι για παράδειγμα το ΣΔΑΕ (Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας),ένα βασικό σενάριο για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο σ το σύμφωνο των Δημάρχων για υποχρεωτική μείωση ρύπων.
Άλλο εργαλείο είναι το ΣΒΑΚ (Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας) που «βλέπει» την Αγία Παρασκευή ως σύνολο, θέτει στόχους για το «πώς θέλω να κινούμαι στην πόλη» και «τι ακριβώς θέλω να εξυπηρετήσω» (ποιους θέλω να διευκολύνω, ποιους να επιβραδύνω) και βοηθά στο να κάνεις στρατηγικές επιλογές.
Δηλαδή λέει ότι: «εγώ θέλω να δώσω προτεραιότητα στα σημεία που έρχεται ο περισσότερος κόσμος, πως προσεγγίζω αυτά τα σημεία, κατά συνέπεια ποιους δρόμους επιλέγω για να διευκολύνω αυτή την ιστορία, όπως μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις κ.τ.λ. Ποιες κινήσεις βλάπτουν την πόλη μου ; η διαμπερής κυκλοφορία ; η ταχύτητα στη Μεσογείων ; Αυτά μπαίνουν στο σενάριο και γίνονται οι επιλογές που οδηγούν σε μελέτες εφαρμογής. Γιατί αν επιλέξω να μονοδρομήσω ένα δρόμο πρέπει να κάνω μια μελέτη και το αποτέλεσμα που θέλω να πάρω να είναι «αυτό».

Μεγάλα ανοιχτά θέματα του Δήμου
«Σ»Πως θ’ αντιμετωπίσετε τα μεγάλα και άλυτα μέχρι σήμερα θέματα του Δήμου;
«Με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό παραμένουν ανοιχτά σοβαρά θέματα υποδομής της πόλης, όπως το κολυμβητήριο, το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια, ο «Ιόλας», το αθλητικό και πολιτιστικό πάρκο «Σταύρος Κώτσης».
Λειτουργώντας «από κάτω προς τα πάνω», δηλαδή από το «ευρύ» προς στο «ειδικό», κάποια πράγματα που εκ των πραγμάτων είχαν τεθεί ως «προβλήματα» και χρειάζονταν επίλυση ξεκίνησαν και αντίστροφα.
Για παράδειγμα το κολυμβητήριο είναι ένα θέμα που είναι αποφασισμένο εδώ και 31 χρόνια και το μόνο που μπορούσε να γίνει είναι να φτάσει σε μια επίλυση. Είχαμε μία θέση με τροποποίηση ρυμοτομικού, ένα εγκεκριμένο περίγραμμα, αποφάσεις και αντιδράσεις ΣτΕ που έχουν «θεραπευτεί» και άρα είχαμε ένα οικόπεδο με ένα κτίσμα, ένα γιαπί που πρέπει να λυθεί και χρειάζεται πολύ κόπο.
Το ερώτημα ότι πρέπει να έχουμε κολυμβητήριο έχει απαντηθεί. Το θέμα είναι εάν ένα κολυμβητήριο στη συγκεκριμένη θέση με μείωση του μήκους της πισίνας, και τη δημιουργία θέσεων παρκαρίσματος κ.τ.λ. μπορεί να γίνει βιώσιμο.
Κάναμε μια μελέτη που δεν είναι απλή η οποία θέτει όρους, με τους οποίους αυτό το κτίριο θα είναι βιώσιμο και θα μπορεί να λειτουργεί, μετά την κατασκευή του. Το επόμενο βήμα απαιτεί από τον Δήμο να συμπληρώσει με κατάλληλο προγραμματισμό το ποσό που χρειάζεται για τη δημοπράτηση της μελέτης, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε δημοπράτηση.
«Σ» Δηλαδή θα λυθεί άμεσα;
«Εμείς θέλουμε μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως το Σεπτέμβριο, να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε διαγωνισμό. Δεν μιλάω βεβαίως για ένα ολοκληρωμένο κολυμβητήριο το 2019, μιλάω όμως για μια ώριμη μελέτη, έτοιμη να δημοπρατηθεί το 2018. Ο στόχος μας για το 2019 είναι να είναι ανοιχτά και να «τρέχουν» όλα τα θέματα ώστε να δημιουργούν δέσμευση στην όποια επόμενη διοίκηση, να τα συνεχίσει, χωρίς να μπορεί ν’ αρνηθεί – το βάζω και ηθικά – την υλοποίηση τους, όπως δεν μπορούσαμε κι εμείς να αρνηθούμε την υλοποίηση ενός Δημαρχείου που μας παραδόθηκε υπερώριμο».
«Σ» Μια και αναφερθήκατε στο Κολυμβητήριο, υπάρχει και μια πρόταση για «κοινό» κολυμβητήριο στο λόφο Τσακού σε συνεργασία με τον Χολαργό – Παπάγου;
«Δεν μπορούμε συγκρίνουμε μια «ιδέα» με έναν σαφή σχεδιασμό, γιατί το κολυμβητήριο στο λόφο Τσακού, είναι μία «ιδέα», γιατί δεν έχω δει κάτι έμπρακτο από μεριάς του Δήμου Χολαργού – Παπάγου ή από τη δική μας. Επίσης τα προβλήματα που υπήρχαν δεν είναι ανοιχτά γιατί πήγαμε στο κτηματολόγιο και δεν εμφανίζεται πουθενά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής…».
«Σ»Τελικά από τον στρατηγικό σχεδιασμό «γεννιούνται» οι μελέτες που θα αφήσετε στην επόμενη διοίκηση;
«Ναι. Από εκεί «γεννιούνται» ΚΑΙ αυτές οι μελέτες. Η προγραμματική σύμβαση που θέλαμε να κάνουμε με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε ακριβώς αυτό το σκοπό, να βάλει δηλαδή μια στρατηγική και να θέσει τις μελέτες που θέλουμε στο πλάνο κι αυτό επειδή οι εποχές είναι δύσκολες πλέον, και κάθε πράγμα που θες να δρομολογήσεις πρέπει να έχει μια σοβαρή τεκμηρίωση.
Αυτό ήταν και το «έλλειμμα» της βιοκλιματικής του Κοντόπευκου, γιατί είναι ένα έργο που ασφαλώς άλλαξε την καθημερινότητα πολλών κατοίκων, όμως από την αρχή δεν συζητήθηκε το σε ποιους δρόμους θα γίνουν αναπλάσεις και με ποιο σκοπό, άρα άφησε απ’ έξω ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που το αφορούσε άμεσα. Αφετέρου δεν είμαι σίγουρη ότι υπάρχει τεκμηρίωση για ποιο λόγο αναπλάσθηκαν οι δρόμοι που έγιναν ή το «γιατί» δόθηκε προτεραιότητα σ’ ένα δρόμο που ίσως να μην αξιολογούμε ως φοβερής σημασίας και άφησε κάποιους άλλους εκτός.

Έργα Καθημερινότητας
«Σ» Περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις στα μεγάλα θέματα της πόλης κι ας έρθουμε τώρα στα έργα της καθημερινότητας.
«Εκτός από τα μεγάλα έργα που πρέπει να δρομολογηθούν, γίνεται από τη διοίκηση μας και μια συστηματική δουλειά στα έργα καθημερινότητας κι αυτό που θέλω να τονίσω σ’ αυτό το επίπεδο είναι ότι και αυτά μπαίνουν σ’ ένα πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού.
Δηλαδή, σ’ ότι αφορά τα σχολεία που υπάρχει πολύ μεγάλη πληροφόρηση, ο ρόλος μας είναι λίγο μοιρασμένος και βασίζομαι σ’ αυτή τη συνεργασία με την αντιδημαρχία Παιδείας. Τα άλλα θέματα καθημερινότητας, όπως π.χ οι ασφαλτοστρώσεις, εντάχθηκαν στο προηγούμενο προϋπολογισμό και υλοποιήθηκαν και μάλιστα σε διάστημα ενάμισι μήνα περίπου. Το ίδιο δρομολογείται και φέτος με ίδιο ύψος μελέτης, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα – καθολικού τάπητα, όχι «μπαλώματα» – και ετοιμάζουμε άλλη μία μελέτη με άλλα οκτώ χιλιόμετρα, για να πιάσουμε όλους τους βασικούς άξονες που περνάνε λεωφορεία κι έχουν υποστεί πολύ μεγάλες φθορές.
Με το έργο που δημοπρατείται και ξεκινά μετά τον Απρίλιο, έχει μπει σε προτεραιότητα η οδός Γιαβάση, που είναι κομμάτι μιας επόμενης ευρύτερης ανάπλασης της περιοχής, και μετά από τη Μεσογείων μέσω της Αιγαίου Πελάγους ο σχεδιασμός φθάνει μέχρι το ήδη αναπλασμένο πάρκο Γραβιάς, ως δείγμα της σύνδεσης του βουνού με την πόλη και της αύξησης της βιώσιμης κινητικότητας στην περιοχή του κέντρου της πόλης.
Παράλληλα θα γίνουν επεμβάσεις γύρω από το κολυμβητήριο, στην αγίου Ιωάννου, στο κομμάτι της Μεσογείων απέναντι από την πλατεία και απέναντι από το κοιμητήριο. Σ’ ένα ιδανικό περιβάλλον θα έπρεπε τα έργα των συντηρήσεων να τρέχουν χωρίς διαδικασίες και να θεωρείται δεδομένο ότι κάθε χρόνο θα έχουμε έργα συντηρήσεων, χωρίς πολύ γραφειοκρατία. Ακόμα και το απλό έργο της συντήρησης θέλει ταλαιπωρία και προσπάθεια από τους μηχανικούς, για να εκπονηθούν με χρονοδιαγράμματα κ.τ.λ. Στο ίδιο πλάνο ας πούμε, κάτι που δεν θα φανεί αλλά το βάζουμε. 400,000 ευρώ προκειμένου να τελειώσουν οι εκκρεμότητες της βιοκλιματικής. Αυτό δεν μπορεί να μην μπει, γιατί είναι ρυμοτομήσεις που δεν έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν γιατί ουσιαστικά πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο γιατί ο βασικός τους σκοπός είναι η απελευθέρωση των πεζοδρομίων και η απόδοση του κοινόχρηστου στους πολίτες.
Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι προχωρά η πλατεία του Αη Γιάννη που χρειάζεται μια ανάπλαση γιατί είναι ταλαιπωρημένη λόγω της πάρα πολύ έντονης χρήσης, όπου θα καταργηθεί το σιντριβάνι – όπως και στην κάτω πλατεία- πρέπει θα πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο για να εντάξουμε το στοιχείο του «νερού».
Στις παιδικές χαρές που είναι έργο καθημερινότητας έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά κι είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που έχουν όλες τις παιδικές χαρές πιστοποιημένες. Έχοντας λοιπόν πιάσει το βασικό επίπεδο ασφάλειας, από δω και πέρα μπορούμε να σχεδιάζουμε πιο ανοιχτά. Π.χ. την επόμενη χρονιά έχουμε προγραμματίσει να πάρουμε καινούρια παιχνίδια, θα φτιάξουμε την Ησιόδου, μια ακόμα μελέτη που ήταν ημιτελής και θέλει επικαιροποίηση αλλά από τη στιγμή που μπορεί σε ένα μήνα να είναι έτοιμη, θα την τρέξουμε παρά το γεγονός ότι η παιδική χαρά της Ησιόδου έχει 200.000 προϋπολογισμό ευρώ.

Τεχνολογική αναβάθμιση της πόλης
«Σ» Υπήρχε μια μελέτη, αν δεν κάνω λάθος που αφορούσε σε τομέα τεχνολογικής αναβάθμισης της πόλης. Θα ήθελα να μου αποσαφηνίσετε αν έχει να κάνει με τον φωτισμό ή με υπόγειες καλωδιώσεις για wi-fi ή κάτι ανάλογο.
«Αυτή είναι μια μελέτη που έχει μπει στο πρόγραμμα από την αρχή και ουσιαστικά ήταν μια υποχρέωση από μέρους μας να την υλοποιήσουμε, γιατί όταν μιλάς για εξοικονόμηση πόρων, αυτό το πράγμα μπαίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Μια μεγάλη δαπάνη του Δήμου είναι ο οδοφωτισμός και τεράστια χρηματικά ποσά που πληρώνουμε στην ΔΕΗ ετησίως, άρα έπρεπε από κει να ξεκινήσουμε. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη καταγραφής του δημοτικού οδοφωτισμού και του φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων και ουσιαστικά προβλέπεται η αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού με τρία διαφορετικά σενάρια.
«Σ» Αντικατάσταση με τι;
«Με «έξυπνα» φωτιστικά και «έξυπνες» λάμπες ώστε να μειωθεί το κόστος στο μισό και ν’ αλλάξει η ποιότητα του φωτισμού και η υποδομή σε σχέση με τις ανάγκες αντικατάστασης. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε αποφασίσει στον τρόπο που θα γίνει η αντικατάσταση του οδοφωτισμού, με στόχο το 2017 το έργο να μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται».
Μελέτες έργων
«Σ» Μας είπατε ότι βρήκατε από τις προηγούμενες διοικήσεις μελέτες έργων σε διάφορα στάδια. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένη;
«Η αλήθεια είναι ότι αναλαμβάνοντας το Δήμο δε βρήκαμε πολύ καλά θεμέλια για να συνεχίσουμε. Δηλαδή μελέτες που ήταν θεωρητικά ολοκληρωμένες, χρειάστηκαν πολύ μεγάλες διαδικασίες για να θεωρηθούν ώριμες και υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας υλοποιημένης, ολοκληρωμένης μελέτης και μιας μελέτης ώριμης και έτοιμης να οδηγήσει σε αποτέλεσμα.
«Σ» Ποιες ώριμες μελέτες παραλάβατε;
«Μία μελέτη που ήταν ώριμη κι έτοιμη να δημοπρατηθεί, ήταν αυτή που αφορούσε τα όμβρια κόστους 4.300.000 ευρώ που πιάνει όλες τις περιοχές της πόλης κι έχει ήδη δρομολογηθεί προς υλοποίηση από το Δήμο και το υπόλοιπο τμήμα της το προχωρήσαμε για δημοπράτηση στην Περιφέρεια και πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση, οπότε μέσα στον Απρίλιο του 2017 θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.
Επίσης άλλη μια μελέτη που βρήκαμε έτοιμη ήταν αυτή της Αττικής οδού για κατασκευή ομβρίων. Απ’ αυτή εντάχθηκαν οι δύο οδοί που έχουν τους βασικούς αγωγούς, οι Γεωργίου Παπανδρέου και Αγίων Αναργύρων και ουσιαστικά δημοπρατούνται μετά από μακρόχρονη διαδικασία στις 28 Μαρτίου 2017.
Στη μελέτη αυτή υπάρχει κι ένα χρηματικό υπόλοιπο 3.000.000 ευρώ που αφορά αγωγούς μεγάλης διατομής στην ευρύτερη περιοχή των Πευκακίων και θα είναι η επόμενη διεκδίκηση μας από την Περιφέρεια.
Μία ακόμα μελέτη που βρήκαμε έτοιμη, ήταν αυτή του Δημαρχείου, που τελικά ωρίμασε τον προηγούμενο Νοέμβριο όταν και τελείωσαν όλες οι εγκρίσεις που έπρεπε να αποκτήσει, όταν πέρασε από το τεχνικό συμβούλιο της Περιφέρειας και πήρε την τελική έγκριση τα τεύχη του για να προχωρήσει στο τέλος του έτους σε δημοπράτηση και υλοποίηση κι όλοι αντιλαμβανόμασταν την ανάγκη ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να αποκτήσει «σπίτι» και να μην πληρώνουμε 600.000 ευρώ σε ενοίκια».
«Σ» Ποιες μελέτες δεν είχαν ωριμάσει;
«Μελέτη που βρήκαμε και δεν ήταν ώριμη, ήταν αυτή που σχετίζεται με την κατασκευή του παιδικού σταθμού στο Ο.Τ. 328 στα Πευκάκια, κι αυτό γιατί χρειάστηκε πολλές διορθώσεις, που επί της ουσίας επεσήμανε η Περιφέρεια σε σχετική λίστα , με αποτέλεσμα σήμερα να περιμένουμε την πιστοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τολμώ να πω ότι σε δύο μήνες θα έχουμε μία προγραμματική σύμβαση στα χέρια μας για να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει η κατασκευή του το φθινόπωρο του 2017.
Άλλο έργο που είχε ξεκινήσει η μελέτη του όταν αναλάβαμε αφορούσε την πεζογέφυρα στην οδό Ευαγγελιστρίας. Είχε ανατεθεί η μελέτη αλλά κανείς δεν είχε εξασφαλίσει ότι θα γινόταν η δημοπράτηση. Η πίεση που ασκήσαμε για την κατασκευή και των έξι πεζογεφυρών σε όλη την Αττική διαδραμάτισε ένα ρόλο, γιατί κάναμε όσες περισσότερες επισκέψεις σε Υπουργεία χρειάζονταν πείθοντας για την ωριμότητα και της δικής μας μελέτης.
«Σ» Ποιες μελέτες ξεκινήσαμε εσείς;
« Η Μελέτη που ξεκινήσαμε εμείς κι είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης είναι η μελέτη για τα όμβρια της πάνω περιοχής, στον Αη Γιάννη και τμηματικά στον Τσακό. Δηλαδή οι γύρω δρόμοι στην πλατεία Ύδρας, στον Τσακό μπροστά στο κοιμητήριο , στην οδό Ειρήνης και σε άλλες οδούς».
«Σ»Αναλαμβάνοντας τη θέση της αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών αισθανθήκατε ότι το φύλο και το νεαρό της ηλικίας σας θ’ αποτελούσε «εμπόδιο» στο έργο σας;
«Η αλήθεια είναι ότι είχα διπλό παράγοντα δυσκολίας. Μικρή ηλικία και «αδύναμο φύλο», αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι η σχέση με τους ανθρώπους της τεχνικής υπηρεσίας είναι πάρα πολύ καλή κι απ’ την αρχή ένιωσα να έχω αποδοχή κι ότι ήθελαν να ακούσουν αυτά που είχα να πω.
Η δυσπιστία, τις περισσότερες φορές βρέθηκε έξω από αυτόν τον κύκλο, δηλαδή σ’ ανθρώπους που έβλεπαν την σχέση μας ανταγωνιστικά. Κι αυτοί μπορεί να είναι στην αντιπολίτευση, μπορεί να είναι και μέσα στη συμπολίτευση αν και δεν αντιλήφθηκα τέτοιου είδους συμπεριφορά.
Εν πάση περιπτώσει αυτό που προσπάθησα να εμπνεύσω είναι ότι έχω μάθει να δουλεύω συλλογικά».