Εννιά εκατομμύρια για τι είδους έργο ;

0
dervenakiwn - stath

Η χρηματοδότηση και η εκτέλεσή του πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής με απόφαση του Γιάννη Σγουρού και η κοστολόγηση έχει εκτιμηθεί στα 9.000.000 ευρώ, τιμή που είχε καθοριστεί το 2008 όταν επί δημαρχίας Βασίλη Γιαννακόπουλου είχαν υπογραφεί οι πρώτες διαδικαστικές αποφάσεις. Στη συνέχεια όμως η διαδικασία «πάγωσε» μέχρι που ο τ. Περιφερειάρχης επανέφερε το έργο και ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών  λίγες μέρες πριν τις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014.
Η χρονική στιγμή, η αναγκαιότητα και η έναρξη των εργασιών του έργου εύλογα εγείρουν κάποια ερωτήματα που πιθανόν να απαντηθούν από επίσημα χείλη.  
Το πρώτο ερώτημα που κατά την άποψή μου λοιπόν γεννιέται είναι το κατά πόσο είναι σώφρον στην εποχή που ζούμε σήμερα, υπό αυτή την κρίση των οικονομικών, της υγείας, της παιδείας, του ήθους και αρκετών ακόμα αρετών να δοθούν εννέα εκατομμύρια ευρώ σε αντικατάσταση πλακών πεζοδρομίου και δημιουργίας ποδηλατόδρομου.
Υπενθυμίζεται ότι οι πλάκες που θα αντικατασταθούν από κάποια πεζοδρόμια δεν μετράνε πολλά χρόνια ύπαρξης καθώς οι ίδιοι δρόμοι είχαν αναπλασθεί κάτι λιγότερο από μία δεκαετία πριν. Δηλαδή αναπλάθονται πεζοδρόμια που δεν χρειάζεται όταν υπάρχουν πεζοδρόμια στην ίδια περιοχή που βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση.
Το δεύτερο ερώτημα που μου γεννήθηκε είχε ως αφορμή την ολοκλήρωση μέρους του έργου στην οδό Δερβενακίων και

x 00102

γράφει ο Χρήστος Ανδ. Μπαλωτής

συγκεκριμένα το κομμάτι του ποδηλατόδρομου. Αν προσέξετε τη φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο θα παρατηρήσετε μία μαύρη λωρίδα η οποία είναι ο ποδηλατόδρομος. Αναρωτηθείτε τώρα λοιπόν κατά πόσο αν σ’ αυτή τη λωρίδα γίνεται να συνυπάρξουν  δύο ποδήλατα την ίδια στιγμή στο ίδιο σημείο και να έχουν είτε ίδια είτε αντίθετη κατεύθυνση. Προσωπικά δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς γίνεται να ξοδεύονται τόσα χρήματα για έναν ποδηλατόδρομο χωρίς σχέδιο χώρου διπλής κατεύθυνσης ποδηλάτων. Δηλαδή ο αρχιτέκτων του έργου σχεδίασε ένα ποδηλατόδρομο μίας κατεύθυνσης ; Κι αν ναι πως θα συνεννοούνται οι ποδηλάτες προς ποια κατεύθυνση θα κινούνται;
Επιπλέον αν κάποιος βασίσει αυτή την περίοδο των έργων την οδό Δερβενακίων πιθανόν να συμπεράνει το ίδιο με εμένα: ότι οι υπεύθυνοι τέτοιων αποφάσεων όπως η υλοποίηση αυτού του έργου τη συγκεκριμένη εποχή που διανύουμε είναι το λιγότερο απαράδεκτοι.
Είναι αδιανόητο ένα έργο που ψηφίστηκε το 2008 κι είχε κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας να επαναφέρεται την προεκλογική περίοδο για να «δείξει» η Περιφέρεια (άμεσα) και ο Δήμος (έμμεσα) έργο. Είναι ίδιες οι ανάγκες του 2008 με του 2014; Το ξέρω ότι θα στεναχωρήσω φίλους μου, λάτρεις του ποδηλάτου, αλλά σήμερα δεν μπορούμε να ξοδεύουμε εκατομμύρια για «καλλωπισμό» ήδη καλοφτιαγμένων πεζοδρομίων και δημιουργία «ημιτελούς» ποδηλατόδρομου.
Σήμερα νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, Δημοκρατία και βασικά θεμέλια – θεσμοί του κράτους μας ρίχνονται στον Καιάδα κι αντί να «υπάρξει στροφή» έστω για την επαναφορά της πατρίδας μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, κάποιοι αποφασίζουν να δοθούν 9.000.000 ευρώ για… ποδήλατο. Ουσιαστικά μαζί με τα προαναφερθέντα στον Καιάδα έχουμε πετάξει και τον όρο «Προτεραιότητα»!
Φυσικά αυτή η απόφαση δεν είναι τυχαία κι φαίνονται ξεκάθαρα οι προεκλογικοί λόγοι που υποβόσκουν του έργου, όχι τόσο από την πλευρά του πρόσφατα απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Ζορμπά αλλά της Περιφέρειας και του Γιάννη Σγουρού. Αν κάτι θα μπορούσε κανείς να επιρρίψει στον κ. Ζορμπά είναι την πολιτική κυβίστηση που πραγματοποίησε όταν ανακοινώθηκε το έργο υιοθετώντας το με την έκδοση φυλλαδίου γράφοντας κάτι από αυτά τα εμπριμέ που λένε σε ανάλογες περιπτώσεις οι διοικήσεις του εκάστοτε Δήμου, του στυλ «Αλλάζουμε το Κοντόπευκο (ψηφίστε μας!)». Το τελευταίο στην παρένθεση δεν το γράφουν αλλά αυτό εν ολίγοις εννοούν.  Μιλάω για κυβίστηση γιατί το 2008 ήταν ο μόνος που το χε καταψηφίσει και έξι χρόνια αργότερα το παρουσίασε με έξυπνο τρόπο στην κοινωνία ως δικό του. Θα περίμενε κανείς όπως δεν το ‘χε στηρίξει τότε το ίδιο να πράξει και τώρα. Σίγουρα σήμερα θα ‘χε πιο σοβαρούς λόγους να το κάνει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση