Η αγορά της Βίλας Ιόλα και η παροιμία « Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει»

0

Η πολύωρη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 για την αγορά του οικοπέδου και της Βίλας του εμπόρου και διακινητή έργων τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα, βοήθησε στο ν’ αναδειχθούν ανάγλυφα οι προσωπικότητες και τα πραγματικά πολιτικά «πιστεύω»» των επικεφαλής αλλά και των συμβούλων των διαφόρων δημοτικών παρατάξεων της Αγ. Παρασκευής, αλλά και κατέδειξε με σαφήνεια τα «μοντέλα διοίκησης» που αυτοί πρεσβεύουν αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα, μια εισήγηση που δημιούργησε περισσότερες απορίες απ΄αυτές που διευκρίνισε.
Ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων που ξεκίνησε μ΄έναν καταιγισμό του Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος ζήτησε να μάθει αν το κτίριο μετά τους σεισμούς του 1981 και 1999 είχε «χαρτί» που να το χαρακτήριζε «κίτρινο» ή «κόκκινο»… αν ήταν αυθαίρετο ή διέθετε οικοδομικές άδειες… αν το Δημόσιο μπορεί ν΄αγοράζει «αυθαίρετα»… αν γνώριζε η διοίκηση ότι κάθε χρόνος που περνά η αξία των ακινήτων μειώνεται κατά 5 -10%… αν η στατική επάρκεια μετά από τόσους σεισμούς επιτρέπει την αγορά του από Δημόσιο πρόσωπο… το «γιατί» η τιμή του τετραγωνικού του υπογείου ήταν ίδια με αυτήν του ισογείου… το γιατί ο εκτιμητής είχε υπολογίσει παραπάνω τετραγωνικά… το γιατί δεν είχε φτιαχτεί ένα «masterplan» για το «τι» θα κάνει εκεί ο δήμος… και τέλος «πόσο» το είχε αγοράσει ο κ.Γεωργίου.
Κι όλες αυτές οι ερωτήσεις από ένα άνθρωπο ο οποίος όχι μόνο είχε διατελέσει δήμαρχος την περασμένη τετραετία… αλλά είχε, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του κ.Γεωργίου, συνεχείς συνομιλίες μαζί τους για την αγορά του. Τέλος, Όχι, ο κ.Ζορμπάς δεν ρώτησε για τα «πολιτικά φρονήματα» του κτιρίου ούτε και για το εάν διώκεται για τρομοκρατικές ενέργειες…
Στη συνέχεια μίλησε ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και «δεξί χέρι» του κ.Ζορμπά στα «κατασκευαστικά» κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, ο οποίος εξέφρασε το «παράπονο» ότι ο δήμαρχος εξακολουθεί να μην του απαντά εγγράφως, παρά το γεγονός ότι για το λόγο αυτό είχε προσφύγει στην Περιφέρεια η οποία τον είχε προτρέψει όταν θα λάμβανε την απάντηση να της την κοινοποιούσε… Ο κ. Τσιαμπάς απηύθυνε ρητορικό ερώτημα προς το δήμαρχο ζητώντας να μάθει το «Που μας πάτε (οικονομικά) με τη δαπάνη αυτή;» και προχώρησε στο «Γιατί συμφωνήσατε να εξοφληθεί η οφειλή μέχρι το τέλος της θητείας σας» και ολοκλήρωσε με το επίσης ρητορικό ερώτημα που έλεγε: « Η διαπραγμάτευση που κάνατε ωφελεί το Δήμο; Ή μια επιτροπή θα είχε καταφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα;».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Κ.Κ.Ε Ανδρέας Γκιζιώτης ρώτησε το εάν η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν «άρτια»… και το εάν στο χώρο των επτά περίπου στρεμμάτων θα δημιουργηθούν θέσεις πάρκινγκ και πόσες.
Ο λόγος δόθηκε στον αποχωρήσαντα από την παράταξη του Βασίλη Γιαννακόπουλου και ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Μυλωνάκη, τον οποίο έγκυρες πληροφορίες φέρουν ως επικεφαλή παράταξης που θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2019, ο οποίος ρώτησε εάν έχουν κρατηθεί πρακτικά από τις συναντήσεις με τον ιδιοκτήτη και με ποιους όρους θα γίνει η αγοροπωλησία.
Στις απαντήσεις ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος απευθυνόμενος προς τον Βασίλη Ζορμπά, ανέγνωσε προεκλογικό φυλλάδιο της παράταξης του πρώην δημάρχου, στο οποίο αφού γινόταν λόγος για «αδιαφορία» των προηγούμενων διοικήσεων, υπήρχε ρητή δέσμευση του για την αγορά της Βίλας Ιόλα είτε με δανεισμό είτε με απ ευθείας αγορά!
Στη συνέχεια ο δήμαρχος είπε ότι επί των τεχνικών θεμάτων θ΄απαντούσαν οι πολιτικοί μηχανικοί… ότι απαγορεύεται στο Δήμο να πραγματοποιεί μελέτες και «masterplan» επί ακινήτων που ΔΕΝ είναι στην ιδιοκτησία του… ότι η εξόφληση θα γίνει σε τέσσερις δόσεις το 2017, 2018, 2019 και 2020… ότι η Βίλα Ιόλα δεν είναι «Αυθαίρετο»… ότι παρά τις προσπάθειες του ο οίκος Σόθμπις του Λονδίνου προχώρησε στη δημοπράτηση των αντικειμένων της βίλας αντί του ποσού του 1. 500.000 λιρών… κι ότι ο χώρος θα λειτουργήσει με τη μορφή Νομικού προσώπου του Δήμου ως «Μουσείο Ιόλα»
Ο δημοτικός σύμβουλος – πολιτικός μηχανικός και εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας για την απόκτηση της βίλας,Δημήτρης Κονταξής, είπε ότι η εκτίμηση έγινε με βάση τα σχέδια των υπηρεσιών… ότι υπάρχουν υπερβάσεις στη δόμηση και γι αυτό ο εκτιμητής αναφέρει 140 περίπου τετραγωνικά μέτρα επιπλέον της άδειας και οι οποίες νομιμοποιήθηκαν με τον χαρακτηρισμό του ως «Διατηρητέο»… ότι το 2014 η Πολεοδομία πραγματοποίησε ελέγχους και υποχρέωσε τον ιδιοκτήτη να προχωρήσει σε απαραίτητες εργασίες, όπως κι έγινε και ότι σήμερα από το κτίριο έχει αρθεί ο κίνδυνος επικινδυνότητας… κι ότι ο κ. Γεωργίου το είχε αγοράσει 1.600.000 δρχ.
Από την πλευρά του ο κ. Ιωσηφίδης που εκπροσώπησε τον κ.Γεωργίου, είπε ότι ο Δήμος το 1997 (έκανε αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη στο Εθνικό κληροδότημα Σιστοβάρη), δηλαδή άλλαξε το ρυμοτομικό για το συγκεκριμένο χώρο και τον χαρακτήρισε «χώρο πολιτισμού»… ότι το 1998 με σχετικό Φ.Ε.Κ χαρακτηρίστηκε ΜΟΝΟΝ η Βίλα ως «Διατηρητέα» και όχι ο περιβάλλων χώρος της… ότι το 2000 χαρακτηρίστηκε ΚΑΙ ο περιβάλλων χώρος… ότι προσέφυγαν στο δικαστήριο και απέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό του περιβάλλοντος χώρου.. ότι το 2002 το Υπουργείο Πολιτισμού ήθελε ν΄αγοράσει το ακίνητο για τις ανάγκες τις πολιτιστικής Ολυμπιάδας αντί 9.000.000 ευρώ αλλά η πώληση δεν προχώρησε… ότι επί θητείας του Βασίλη Ζορμπά υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις οι οποίες δεν κατέληξαν θετικά… και τέλος ότι η τιμή των 9.000.000 κατέπεσε σήμερα στα 3.000.000 που θα εξοφληθούν σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις.
Ο Νίκος Σταθούλης , βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, χαρακτήρισε ως ιστορικό γεγονός παγκοσμίου ενδιαφέροντοςτη δημιουργία ενός μουσείου Ιόλα κι ότι θα υπάρξουν πολλοί φιλότεχνοι απ΄όλον τον κόσμο οι οποίοι θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου –Πευκακίων – Παραδείσου, Βούλα Κουτσογιάννη, είπε απευθυνόμενη προς τους δύο πρώην δημάρχους Γιαννακόπουλο και Ζορμπά, ότι όλα αυτά τα χρόνια εμφανίζονταν στους κατοίκους ως υπέρμαχοι της αγοράς και αναρωτήθηκε αν είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί που στην συνεδρίαση έλεγαν «αυτά» που άκουγε… τους ρώτησε ευθέως ότι αν εκείνοι το είχαν αγοράσει όπως διαβεβαίωναν τους κατοίκους, θα «είχαν λύσεις» για όλα τα προβλήματα που προέβαλαν; Και κατέληξε λέγοντας ότι εκείνη, ο σύλλογος και οι κάτοικοι περιμένουν απ΄όλους ΜΟΝΟ θετική ψήφο.
Ο Πανεπιστημιακός συμπολίτης μας κ.Καλιαμπάκος, αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες κατοίκων, συλλόγου και παρατάξεων… υπενθύμισε ότι οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες έσωσαν τη Βίλα «Στο παραπέντε» από τις μπουλντόζες (και θυμίζουμε ότι ουδείς προσπάθησε να κάνει το ίδιο στο Εθνικό κληροδότημα Σιστοβάρη)… ότι ο εκτιμητής έκανε τη «δουλειά» του σωστά αντιμετωπίζοντας τη Βίλα σαν ένα «απλό κτίσμα» ενώ στην πραγματικότητα η αξία της είναι διαφορετική… ότι «απόρησε» με το συλλογισμό της αντιπολίτευσης για το εάν η αγορά επτά στρεμμάτων που περιβάλλουν τη Βίλα Ιόλα αποτελεί επένδυση που ωφελεί το Δήμο!!! Και κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει θετική ψήφος για την αγορά του χώρου.
Ο Διονύσης Γιαννακόπουλος που μίλησε εκπροσωπώντας την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων, είπε ότι έχουν πραγματοποιήσει δράσεις μέσα και έξω από το κτήμα κι ότι έχουν αγωνιστεί για την απόκτηση του χώρου ώστε να αισθάνεται ο κάθε πολίτης ότι υπάρχει ένας χώρος «για κείνον» κι ότι ο πολιτισμός παράγεται εκεί «από εκείνο»
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος διάβασε επιστολή που του είχε στείλει ο κ Μιχάλης Γαβράς στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όποιος ψηφίσει αρνητικά για την αγορά της Βίλας θα είναι σαν να λέει ότι η Αγ. Παρασκευή δεν θέλει τον Ιόλα.zorbas dim simvoulio
Στις τοποθετήσεις τώρα, ο λόγος δόθηκε στον πρώην δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος είπε ότι το κτίριο έχει «στατική επικινδυνότητα»… ότι ο πολιτισμός της πόλης δεν είναι η αγορά της Βίλας Ιόλα… ότι έρχονται δύσκολα χρόνια… ότι η διοίκηση αγοράζει ακριβά τον Ιόλα… ότι η παράταξη του πράγματι το 2010 ήθελε ν΄αγοράσει το ακίνητο αλλά τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν… ότι «πως γίνεται» το Υπουργείο πολιτισμού να μην μπορεί να το αγοράσει αλλά να μπορεί ο δήμος!!! … ότι το 2019 η Αγ. Παρασκευή θα είναι «τελειωμένη» επειδή είναι ένας «ελλειμματικός Δήμος»… ρώτησε και πάλι το «που» θα βρει τα λεφτά η διοίκηση για να πληρώσει… ότι ο δήμος έχει πολλά αναξιοποίητα πολλά στρέμματα και γιατί η διοίκηση τον «φορτώνει» και με άλλα… αναρωτήθηκε το «γιατί» η διοίκηση «τους δεσμεύει» οικονομικά αν γίνουν πρόωρες εκλογές!!… ζήτησε δημοψήφισμα για αποφασίσει ο λαός… και αποκάλυψε ότι είχε προτείνει στον κ.Γεωργίου να χαρίσει τη Βίλα στο Δήμο κι εκείνος να του επιτρέψει να χτίσει ότι θέλει στον περιβάλλοντα χώρο!!!!!!
Στη συνέχεια μίλησε ο άλλος πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο οποίος είπε: «Δεν κάνατε διαπαραταξιακή επιτροπή. Η σημερινή μέρα θα έπρεπε να είναι «μέρα γιορτής». Είναι;. Γιατί δεν έρχεται ένας υπάλληλος να μας διαβεβαιώσει ότι η διαδικασία είναι νόμιμη; Μήπως επειδή κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη; Θα καταλήξει η υπόθεση σαν το Davinci. Θα καταπέσει στην περιφέρεια. Το κάνατε στα μουλωχτά, συνέχισε ο κ. Γιαννακόπουλος, ενώ θα έπρεπε να το αποκτήσουμε πανηγυρικά. Υπάρχει οικονομική κρίση για το Υπουργείο και δεν υπάρχει για τον Δήμο; Θα σας βρίζουν από τις άλλες περιοχές της Αγ. Παρασκευής όταν δεν θα μπορείτε να κλείσετε ούτε μια λακκούβα…».
Ο Ανδρέας Γκιζιώτης στην τοποθέτηση του διευκρίνισε ότι όταν η παράταξη του ζητούσε «Διαβούλευση» αυτό δεν σήμαινε ότι ήταν εναντίον της αγοράς του Ιόλα… ότι δεν είχε εμπιστοσύνη στους εκτιμητές γιατί υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις για το ίδιο αντικείμενο… ότι ο κ. Γεωργίου το αγόρασε 1.600.000 για να βγάλει κέρδος αλλά έπαιξε κι έχασε… αναρωτήθηκε μήπως με την αγορά αυτή απλά προστίθεται ένα ακόμη ακίνητο στην αναξιοποίητη δημοτική περιουσία και πρότεινε την απόσυρση του θέματος, το «άνοιγμα» του θέματος στην πόλη και στην Ελλάδα… τον αποκλεισμό της περίπτωσης αξιοποίησης του συντελεστή δόμησης και την προσπάθεια για χρηματοδότηση της αγοράς.
Από την παράταξη «Φυσάει κόντρα» ο κ. Ανδρίτσος χαρακτήρισε τη θέμα της αγοράς ως πολύ σημαντικό για την πόλη… εξέφρασε τις ενστάσεις της παράταξης ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και αιτιολόγησε την θετική τους ψήφο λέγοντας ότι θεωρούν την αγορά της Βίλας σημαντική και αναγκαία για το Δήμο και δικαιώνει έναν πολύχρονο αγώνα των κατοίκων.
Στη συνεδρίαση προσήλθε ο συμπολίτης μας Γιώργος Δημαράς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από τους οικολόγους – πράσινους, ο οποίος είπε ότι η Αγ. Παρασκευή έχει ανάγκη από κοινόχρηστους χώρους… ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι της τάξεως των επτά στρεμμάτων και μάλιστα στην τιμή των 500.000 το στρέμμα… και προέτρεψε τους δημοτικούς συμβούλους να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος που έγιναν για πολιτικούς λόγους στις υποθέσεις του Μετρό και του Εθνικού κληροδοτήματος «Σιστοβάρη».
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Βασίλη Ζορμπά, Σωτήρης Ησαίας, είπε ότι διαφωνεί με τον τρόπο που είχε εισαχθεί το θέμα κι ότι εάν αποσυρόταν και επανερχόταν τον Σεπτέμβριο με πλήρη ανάλυση του «πως και από πού» θα αποπληρωθεί η αγορά αυτή, θα ψήφιζε θετικά πράγμα που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσε να κάνει.
Ο Γιάννης Μυλωνάκης είπε ότι υπήρξε εμμονή της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου να φέρουν το θέμα με τόση προχειρότητα μέσα στον Ιούλιο θέτοντας εκβιαστικά διλλήματα και χωρίς σχέδιο αξιοποίησης της Βίλας.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ.Γιώτσας από την πλευρά του, ρώτησε τον Βασίλη Ζορμπά ότι αν ήθελε να αγοράσει το άγαλμα της Απτέρου Νίκης θα το πλήρωνε με βάση το βάρος του μαρμάρου του;
Ο Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, αφού είπε ότι όλοι θέλουν να αγοραστεί η Βίλα, επεσήμανε τρία σοβαρά προβλήματα και συγκεκριμένα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, την τιμή που καθορίστηκε και τη χρηματοδότηση του. Ο κ. Τσιαμπάς είπε επίσης ότι κατά τη γνώμη του, δεν θα έπρεπε να αγοραστεί η Βίλα επειδή σήμερα ζούμε σε οικονομική κρίση και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, ότι «δεν βλέπει» ποιες πολιτιστικές ανάγκες για τον πολίτη καλύπτονται από τη συγκεκριμένη αγορά κι ότι ο δήμος έχοντας ελλειμματικό προϋπολογισμό δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή του τιμήματος.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας, η κ.Γκιόκα είπε ότι συντάσσεται με τις τοποθετήσεις των κατοίκων οι οποίοι αναφέρθηκαν στον πολιτισμό κι αναρωτήθηκε αν οι παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο είχαν το δικαίωμα να στερήσουν από τις επόμενες γενιές έναν χώρο πολιτισμού.
Ο σύμβουλος της παράταξης του Βασίλη Ζορμπά Διονύσης Λέκκας, αναφέρθηκε στα λεγόμενα του δημάρχου ο οποίος είχε πει ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν αφορούσε την Αγ. Παρασκευή αλλά όλη της Ελλάδα και τον προέτρεψε αν αυτό που είπε το πίστευε, να επισκεφτεί μαζί με τον βιογράφο του Ιόλα τους Δήμους της χώρας και να μαζεύει τα απαιτούμενα για αγορά χρήματα!
Από την πλευρά της συμπολίτευσης, ο Κώστας Χατζηανδρέου είπε ότι είχε γνωρίσει τον Αλέξανδρο Ιόλα κι ότι θυμόταν τη Βίλα στις «δόξες» της… ότι τα 3.000.000ευρώ ήταν ένα λογικό ποσό για την αγορά της… ότι σήμερα ο πολιτισμός ασκείται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, αλλά στη Βίλα Ιόλα για να υπάρξει παραγωγή πολιτισμού απαιτείται η ύπαρξη ενός σοβαρού οργανισμού. «Το θέμα του τι θα κάνουμε εκεί και πως θα το διαχειριστούμε, συνέχισε ο κ.Χατζηανδρέου, θα έπρεπε να ήταν το θέμα που θα είχε απασχολήσει μια ομάδα εργασίας που θα είχε συγκροτηθεί για το θέμα αυτό, αλλά δεν έγινε και αυτό οφείλεται σε ολιγωρία της Δημοτικής αρχής.
Ο κ. Δημήτρης Κονταξής στάθηκε στο ερώτημα που τέθηκε αναφορικά με την δυνατότητα που έχει ή όχι ο δήμος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη αγορά, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή είχε τη διαβεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας ότι το δάνειο μπορεί να εξοφληθεί τμηματικά από «ίδιους πόρους».

Η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Ελισάβετ Πετσατώδη στην τοποθέτηση της είπε ότι αντί η συγκεκριμένη συνεδρίαση να είναι «γιορτή σύνθεσης» με ομόφωνο αποτέλεσμα, είχε αναχθεί σε «προσωπική υπόθεση τιμής» και είχε υποβιβαστεί σε ανάλυση λεπτομερειών. Το πρόβλημα, είπε η αντιδήμαρχος, ξεκινά από τη δημοτική αρχή και έχει τρεις διαστάσεις, δηλαδή είναι πολιτικό, διαδικαστικό και τεχνοοικονομικό. Το πρόβλημα στην πολιτική στόχευση υπήρχε επειδή η διοίκηση δεν μπορούσε να πει ποιος είναι ο «προορισμός» του ακινήτου, δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει τον «τρόπο διαχείρισης» κι ότι η συζήτηση όλων αυτών ήταν «ταμπού» λόγω διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων χωρίς ουσιαστική επιχειρηματολογία και η ότι η «ασάφεια» που υπήρχε ως προς το περιεχόμενο και την ουσία του στόχου είναι «Ηθελημένη»!
«Οι αποσπασματικές ενέργειες κατά τη διαδικασία καθιστούν το στόχο επισφαλή, είπε η κ. Πετσατώδη, γιατί πρόκειται για βιαστικές και ανοργάνωτες ενέργειες με τυπικά και ουσιαστικά λάθη! Ενώ υπήρξε απροθυμία να συσταθεί ομάδα επεξεργασίας του θέματος, με σαφείς υποχρεώσεις και τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας συνολικής πρότασης που θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο της χρηματοδότησης, της οργάνωσης, της διοίκησης και της αξιοποίησης της Βίλας όταν αυτή περιέλθει στο Δήμο.Έτσι σήμερα έχει προκύψει ένα ασαφές εισηγητικό με κενά και ασυνέχειες που θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα της απόφασης και την αγορά του ακινήτου. Παράλληλα, η Νομική γνωμάτευση που μας παραδοθεί είναι η ίδια που μας αμφισβητεί το οικονομικό αντικείμενο για το οποίο συζητάμε σήμερα.
Δεν περιμένω βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας για το αν μπορεί ή όχι ο Δήμος να διαθέσει τμηματικά τα 3.000.000ευρώ, συνέχισε η κ.Πετσατώδη, γιατί ο δήμος θα έχει αναλάβει μια πολυετή υποχρέωση την οποία θα την αφαιρεί κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό και θα κάνει κουμάντο με ότι θα έχει απομείνει.
Διαφωνώ επίσης, είπε η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, με τον εκτιμητή για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα κι έχω προσπαθήσει ν΄ αναλύσω τις ενστάσεις μου χωρίς να έχω εισακουστεί ποτέ!! Προφανώς θεωρώ ότι όταν ΔΕΝ υπάρχει «πλάνο» είναι εξίσου αόριστο κι επικίνδυνο να προσδιορίσεις και το κόστος της επένδυσης σου, πρέπει επίσης να προσδιοριστεί και το κόστος λειτουργίας «αυτού» που φανταζόμαστε ότι θα δημιουργηθεί γιατί μιλάμε για ένα «πράγμα» που όταν καταφέρουμε να λειτουργήσει θα΄χει προϋπολογισμό 1,5 -2.000.000 ευρώ το χρόνο! Κι αυτά τα χρήματα από πού θα προκύψουν;».
Η κ. Πετσατώδη είπε επίσης ότι ο δήμος δεν διαθέτει επιμελητές εκθέσεων, καλλιτεχνικούς διευθυντές, συντηρητές έργων τέχνης, νυχτοφύλακες κι ότι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει έναν νομικό πρόσωπο όποια μορφή κι αν έχει αυτό.
«Καθίσαμε, είπε η κ.Πετσατώδη με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος Γιάννη Σιδέρη και φτιάξαμε μια πρόταση σε σχέση με τους όρους, με τις δόσεις καιμε την ομάδα που πρέπει να συσταθεί και να δουλέψει, γιατί έτσι όπως είναι φοβάμαι ότι ακόμη κι αν το ψηφίσουμε θα΄χουμε πρόβλημα μετά κι ας συνομολογήσουμε ότι το θέμα δεν είναι έτοιμο να ψηφιστεί τώρα και θα πρέπει να μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σωτήρης Παπαμιχαήλ που πήρε μετά τον λόγο, είπε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφασίζουν για τα της πόλης με γνώμονα την «εκπροσώπηση» των συνδημοτών τους και όχι ως φυσικά πρόσωπα ή με βάση τα επαγγέλματα τους… ότι για το συγκεκριμένο θέμα η κοινωνία έχει εκφράσει εδώ και πολλά χρόνια τη θέση της με κινητοποιήσεις και αγώνες…ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξεικαι πάλι περίπτωση παρόμοια με του Σιστοβάρη… κι επειδή η τιμή είναι σωστή και η βούληση της κοινωνίας ρητά διατυπωμένη, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ψήφιση του θέματος.
Ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Γιάννης Σιδέρης που μίλησε στη συνέχεια, είπε ότι μ΄ ένα πλάνο βιωσιμότητας κι ένα πλάνο σχεδιασμού της αξιοποίησης του ακινήτου θα υπήρχε ομόφωνη απόφαση της αγοράς γιατί οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν θα είχαν απορίεςκι αγωνία! Το ερώτημα που με απασχολεί, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, είναι το κατά πόσον η τέχνη και ο πολιτισμός είναι βιώσιμοι στο δήμο μας. Δεν έχουμε αποκομίσει κάτι απ΄τον πολιτισμό! συνέχισε ο αντιδήμαρχος, αντίθετα πληρώνουμε για να κάνουμε το φεστιβάλ στην ΕΡΤ… και στον κινηματογράφο δεν έχουμε βάλει εισιτήριο!! Δεν θεωρώ ότι ο Δήμος μπορεί μόνος του να κάνει «κάτι» με τον Ιόλα, κατέληξε ο κ.Σιδέρης, και γι αυτό χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Παναγιώτης Γκόνης κατάφερε σε μια πρόταση να σκιαγραφήσει την πραγματικότητα λέγοντας ότι: «Ενδιαφέρον συμβούλιο με εναλλασσόμενους συσχετισμούς δυνάμεων που δεν ξέρω που θα βγάλει, αλλά εύχομαι να είναι προς όφελος του Δήμου. Ως σύμβουλος ενδιαφέρομαι για το δημόσιο όφελος γι αυτό και ψηφίσωτην εισήγηση του δημάρχου. Παρακολουθώ με προσοχή ένα προσχηματικό προβληματισμό διαδικαστικών προβλημάτων και θεμάτων, καθώς κι έναν προσχηματικό προβληματισμό για το «Μετά»… έτσι όμως χάνουμε το «Τώρα». Αξίζουν οι οικονομικές θυσίες τριών χρόνων για την αγορά της Βίλας.
Ο κ. Κώστας Κρητικίδης είπε ότι όλοι οι σύμβουλοι εξέφρασαν ομόφωνα την αναγκαιότητα για την απόκτηση του χώρου, αλλά εξέφρασαν τις απορίες τους αναφορικά με «τι» θα το κάνουμε, το «πως» θα το λειτουργήσουμε και άκουσα την κ. Πετσατώδη που έθεσε το ζήτημα όπως θα’ πρεπε να τεθεί και διαβλέπω κίνδυνο να καταψηφιστεί το θέμα, γι αυτό αποσύρετε το και φέρτε το κανονικά Σεπτέμβρη –Οκτώβρη και δεσμευόμαστε να το ψηφίσουμε.
Τελευταίος πριν το δήμαρχο τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος ο οποίος είπε τα εξής: «Ακούσαμε την άποψη σύσσωμης της αντιπολίτευσης η οποία δεν με ξενίζει καθόλου και κινείται στη γραμμή ότι «ναι θέλουμε τον Ιόλα».
Δεν τον θέλετε τον Ιόλα κύριοι, τόνισε με έμφαση ο κ.Βλάχος, και στόχος σας είναι να μην αγοραστεί ο Ιόλας και να μην κάνει τίποτα η διοίκηση Σταθόπουλου. Η στάση σας αυτή δεν αφορά μόνο τον Ιόλα, την κρατήσατε στη λειτουργία του κινηματογράφου, αλλά και σε κάθε προσπάθεια που καταβάλει αυτή η διοίκηση. Είμαι δημοτικός σύμβουλος από το 1998 και είναι η πρώτη φορά που βλέπω αντιπολίτευση όχι μόνο να σαμποτάρει τις προσπάθειες της διοίκησης στα μείζονα θέματα της πόλης, να διαδίδει ασύστολα ψέματα με διάφορους «δορυφόρους» στο διαδίκτυο, αλλά και να προσφεύγει στην αστυνομία, στην πυροσβεστική, στο ελεγκτικό συνέδριο και όπου αλλού μπορεί με στόχο να μην γίνει τίποτα για την πόλη!
Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την πολιτική θέση του Ανδρέα Γκιζιώτη. Οι άλλες όμως δημοτικές παρατάξεις μόνο κατ΄επίφαση λένε ότι θέλουν να αγοραστεί ο Ιόλας από τη διοίκηση Σταθόπουλου, γι αυτό και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μεταφέροντας τη λήψη απόφασης χρονικά. Το κάνουν αυτό επίσης για να μπορούν να λένε στους κατοίκους ότι ‘εμείς θα το ψηφίζαμε… το θέλουμε… αλλά τους είπαμε να το μεταφέρουν τον Σεπτέμβρη… όλα τα «ναι μεν αλλά» κι «όλα τα διαδικαστικά» είναι Άρνηση για την αγορά της Βίλας και θα εκφραστούν απόψε με «όχι» στη διάρκεια της ψηφοφορίας, γιατί εμείς απόψε θα «μετρηθούμε» στο ποιος θα ψηφίσει θετικά και ποιος αρνητικά και βεβαίως αύριο η πόλη θα γνωρίζει την θέση του καθενός για το θέμα αυτό.
Το Υπουργείο πολιτισμού μας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορείνα αγοράσει, ούτε και να χρηματοδοτήσει την αγορά του, συνέχισε ο κ.Βλάχος, η περιφέρεια λέει «αγοράστε το και θα σας χρηματοδοτήσω την ανάπλαση». Υπάρχει η Ο.Χ.Ε, υπάρχει το ΕΣΠΑ όπου θα προσπαθήσουμε να πάρουμε χρήματα. Μελέτη αν δεν είναι δικό μας ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που μπορούμε είναι: 1) να το αγοράσουμε, 2)να δημιουργήσουμε διαπαραταξιακή επιτροπή που θα τρέξει το θέμα, 3) να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από εξειδικευμένα μέλη που θα φέρει την αξιολόγηση της και 4) να δημιουργήσουμε το Νομικό πρόσωπο.
Σε ότι αφορά τα χρήματα έχουμε τη διαβεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας ότι μπορούμε να το αποπληρώσουμε σε δόσεις, να δεχτούμε την άποψη της κ.Πετσατώδη και του κ.Σιδέρη και να τις επιμηκύνουμε, κι αυτό επειδή η «διάθεση» της πρότασης τους είναι στην κατεύθυνση «να το πάρουμε» γι αυτό και συμφωνώ με όσα λένε.
Τελευταίος μίλησε ο δήμαρχος, ο οποίος είπε ότι υπάρχει η διαβεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας ότι ο δήμος μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή σε δόσεις…ότι εκτιμώ την τοποθέτηση του Κώστα Χατζηανδρέου ο οποίος βρήκε θετικά πράγματα στην πρόταση, γιατί πάντα συζητούσαμε και πάντα τα δουλεύαμε.
Έχετε δίκιο όσοι λέτε ότι το κείμενο της εισήγησης σας ήρθε αργοπορημένο, συνέχισε ο δήμαρχος, αλλά δεν περιέχει «κενό» για το «κοινωφελές» του χώρου και τέλος για το Νομικό πρόσωπο, η μόνη δυνατότητα μας είναι: «Αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο Ιδρύματος- Μουσείο».
Κατά τη διαδικασία των δευτερολογιών επαναλήφθηκαν τα ίδια με τις Πρωτολογίες και το μόνο ενδιαφέρον ήταν η πρόταση που έθεσε ο Ανδρέας Γκιζιώτης για αναβολή του θέματος και η οποία καταψηφίστηκε.
Επακολούθησε η ψηφοφορία όπου «Ναι» στην αγορά ψήφισαν οι: Σιδέρης, Πετσατώδη, Κοντοπούλου, Γιώτσας, Παπαμιχαήλ, Κονταξής, Παπαγεωργίου, Φωτεινού, Γκιόκα, Αιδίνη, Γκόνης, Δημητρίου, Ψύλλα, Σταφυλοπούλου, Μποσταντζόγλου, Χατζηανδρέου, Γιαννακόπουλος, Κρητικίδης και Ανδρίτσος.
«Όχι» στην αγορά της Βίλας Ιόλα ψήφισαν οι: Ζορμπάς, Καψοκεφάλου, Τσιαμπάς, Λέκκας, Μυλωνάκης, Μουστόγιαννης, Ρεμπούτσικα (λευκό) και Γκιζιώτης (παρών).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ