Η ανάδειξη του βιβλίου, του μουσείου της πόλης και το «άνοιγμα» στην κοινωνία , οι προτεραιότητες της Δημοτικής βιβλιοθήκης.

0
gkioka dimotiko simvoulio

Η κ. Γκιόκα μίλησε για συνεργασία του νομικού προσώπου με τα ΚΑΠΗ, για την τόνωση της φιλαναγνωσίας, για την  παρέμβαση της βιβλιοθήκης στα γυμνάσια της πόλης, για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων, για συνέδριο με θέμα το βιβλίο, για ψηφιοποίηση των αρχείων και πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και για συντήρηση των υπαρχόντων κτηρίων.
Από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης και κυρίως του Δημοτικού Συμβούλου κ. Σωτήρη Ησαΐα, η κ. Γκιόκα ενημέρωσε το Σώμα ότι το «δεκαήμερο του Κοντόπουλου» θα τροποποιηθεί ξεπερνώντας για αρχή το όριο των 10 ημερών καθώς και θα «αποκεντρωθεί».
«Θα πάμε εμείς στους κατοίκους κι όχι το αντίθετο» είπε η κ. Γκιόκα εξηγώντας τι εννοούσε με τον όρο «αποκέντρωση» και συνέχισε μιλώντας για την προσπάθεια συλλογής φωτογραφιών από κατοίκους με στόχο την δημιουργία φωτογραφικού αρχείου.
Η πρόεδρος επιπλέον αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα που όπως χαρακτηριστικά είπε «έχει μείνει χρόνια πίσω» τονίζοντας την ανάγκη της αναβάθμισής της, καθώς και την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών μέσω αλληλογραφίας για τα νέα της βιβλιοθήκης σχετικά με την μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν γνώσεις υπολογιστή.
Από την μείζονα αντιπολίτευση ο π. Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, θυμήθηκε τις μέρες 2006 -2010, όταν κατηγορούσε τους πάντες και τα πάντα μιλώντας για «μαύρες τρύπες», για «νεποτισμό», για «διαφάνεια» κ.λ.π.
 Έτσι, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε «σκοτεινές υποθέσεις» που πιθανόν να επισκιάζουν την σχεδιασμένη μετεγκατάσταση του παραρτήματος της βιβλιοθήκης στο Κοντόπευκο  εκφράζοντας την άποψη ότι μπορεί και να είναι προμελετημένη με την πιθανότητα να έχει ήδη βρεθεί ο ανάδοχος που θα φιλοξενήσει το τμήμα…
Ο Κωνσταντίνος Τσιαμπάς διαφώνησε με την μετεγκατάσταση δηλώνοντας ότι το υπάρχον κτήριο βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής του Κοντοπεύκου εξυπηρετώντας αρκετούς συνδημότες ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Ησαΐας θεώρησε υπερβολικό το ποσό των 8.000 ευρώ που προορίζονται για αναβάθμιση λογισμικού.  
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανδρέας Γκιζιώτης δήλωσε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει συνολική πολιτιστική άποψη και δράση με συνεργασία του Λαϊκού Πανεπιστημίου, του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού και της βιβλιοθήκης  και υποστήριξε  ότι το «βιβλίο» πρέπει να πάει στο σχολείο και υπενθύμισε ότι ο Δήμος κάποτε πρέπει να αγοράσει και το φωτογραφικό αρχείο του γνωστού φωτογράφου της Αγίας Παρασκευής Τσακιριάν Μπέρτς του οποίου   ο φακός του έχει απαθανατίσει την ιστορία του Δήμου μας.
Από το «Φυσάει Κόντρα» ο κ. Αλέξανδρος Κουτσούκος ( που αναπλήρωνε τον απουσιάζοντα κ.Αλεξίου) , μίλησε με τη σειρά του για την ανάγκη συζήτησης στο  Δημοτικό  Συμβούλιο  σχετικά με το «Τι εννοούμε ως πολιτισμό» .
Απαντώντας η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης,είπε  ότι η βιβλιοθήκη θα «μπει» στα σχολεία… ότι η μετεγκατάσταση επιβάλλεται ώστε  να γίνει   λειτουργία  ενός χώρου πολιτισμού και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και κύκλος βιβλιοπαρουσιάσεων.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στην κ. Γκιόκα και στους εργαζόμενους για τη δουλειά τους και χαρακτήρισε «νοσηρό εγκέφαλο» τον κ. Ζορμπά για τη δήλωσή του περί «σκοτεινών υποθέσεων» δηλώνοντας ότι ο χώρος δεν έχει βρεθεί ακόμα και για την επιλογή του θα συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή.
Ο προϋπολογισμός της βιβλιοθήκης ψηφίστηκε θετικά σχεδόν απ’ όλες τις παρατάξεις και ήταν ο μοναδικός που απέσπασε τόσες θετικές ψήφους από την αντιπολίτευση σε σχέση με τους αντίστοιχους των άλλων νομικών προσώπων, των παιδικών σταθμών και του πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού.

Απάντηση