Η βράβευση των επιτυχόντων μαθητών και η «δεύτερη ευκαιρία» για όσους δεν κατάφεραν.

0

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα το τμήμα Παιδείας διοργανώνει εκδήλωση κοπής πίτας για να βραβεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημόσιων σχολείων που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 (κεντρικό αμφιθέατρο του Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «Δημόκριτος – 5:00 μ.μ.).
Με αφορμή αυτή τη βράβευση οφείλουμε να δώσουμε λίγη σημασία και στους μαθητές/μαθήτριες που δεν κατάφεραν όχι μόνο να περάσουν την εξοντωτική – για την ηλικία – διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά ούτε τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο λόγος για το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φάρα στην Παλλήνη το 2008 και χορηγεί τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου σε διετή φοίτηση. Στην αρχή υπήρξαν δύο τμήματα, στη συνέχεια τρία και μέχρι το 2015 δημιουργήθηκαν πέντε ενώ την τρέχουσα σχολική χρονιά λειτουργούν έξι τμήματα σε δύο κύκλους μαθημάτων.
Στο «σχολείο δεύτερης ευκαιρίας» διδάσκονται όλα τα μαθήματα που ισχύουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου εκτός της Γυμναστικής και των Θρησκευτικών, λειτουργούν ολιγομελή τμήματα με την όλη εργασία των μαθημάτων να γίνεται εντός αιθούσης.
Το τμήμα Παιδείας του Δήμου Αγίας Παρασκευής ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γκόνης, όπως και οι πρόεδροι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επιτροπής – Αύρα Καράμπελα και Βασίλης Τραυλός έθεσαν σε λειτουργία αυτό το θεσμό και στην Αγία Παρασκευή.
Μέχρι πρότινος το προσωπικό του σχολείου στην πόλη μας που απασχολείται, αποτελείται από έξι μόνιμους εκπαιδευτικούς αποσπασμένους στο «σχολείο δεύτερης ευκαιρίας» (διευθυντής, υποδιευθυντής και τέσσερις καθηγητές). Επιπλέον στην αναμονή της έγκρισης βρίσκεται η διαδικασία προσθήκης άλλων τεσσάρων ωρομίσθιων καθηγητών, όπως κι ένας ψυχολόγος κι ένας σύμβουλος επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
90 άτομα έχουν εγγραφεί ενώ η μέση ηλικία είναι τα 40 έτη και η κοινωνική προέλευση που κυρίως καθορίζει το λόγο εγγραφής τους είναι η χαμηλή υπαλληλική τάξη, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο.
Άνθρωποι που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, μια εξασφάλιση στην (όποια) εργασία, μία αναβάθμιση στο μισθό τους και στο προσωπικό τους βιογραφικό. Σε δεύτερο λόγο εγγράφονται μικρο – επιτηδευματίες, συνταξιούχοι και νοικοκυρές.
Το «σχολείο δεύτερης ευκαιρίας», σχεδιάστηκε για να παράσχει τόσο γνώσεις όσο και αύξηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης των εκπαιδευόμενων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάδειξης των κοινωνικών και άλλων δεξιοτήτων τους και είναι σαφές πως διευρύνεται πέρα από το κλασσικό πρόγραμμα μαθημάτων.