Η Ελπίδα χάνεται.

0
giannakopoulos 2014

Στα είκοσι αυτά χρόνια που η Δημοτική Παράταξη του Γιάννη Σταθόπουλου βρισκότανε στην Αντιπολίτευση του Δήμου, λογικά θα έπρεπε να είχε αποκτήσει απόλυτη γνώση των προβλημάτων της πόλης και με την εμπειρία της να είχε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα πλάνο με  υπεύθυνο και  απόλυτο προγραμματισμό που θα έθετε τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της πόλης την επόμενη πενταετία, που τα στελέχη της,  θα έπρεπε άμεσα να εφαρμόσουν όταν αναλάβουν την διοίκηση του Δήμου.
Το σχέδιο αυτό, θα έπρεπε, ευθύς εξ αρχής να το έφερνε ο Δήμαρχος προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό και να ψηφιστεί, εάν όχι ομόφωνα, τουλάχιστον από την πλειοψηφία των παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων. Παράλληλα να εύρισκε τρόπο διεκδίκησης της εφαρμογής του σχεδίου του, ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης που διανύουμε και χρειάζεται η συμπόρευση όλων των αυτοδιοίκητών δυνάμεων και ενσωμάτωσή τους με τους ενεργούς πολίτες και Συλλόγους της πόλης για μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας και επίτευξη του στόχου.
Είναι αλήθεια, ότι από τις πρώτες ημέρες, πέρσι το Καλοκαίρι ( 2014 ) και κατά το διάστημα προετοιμασίας της Δημοτικής Παράταξης του Γιάννη Σταθόπουλου για την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής, δεν βλέπαμε να γίνεται κάτι από όλα αυτά, που να έδειχνε μια συγκροτημένη Διοίκηση.
Παρά το γεγονός αυτό, εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμμαχίας Ευθύνης, δείξαμε ανοχή και στηρίξαμε τις όποιες προσπάθειες παραγωγής έργου για την πόλη μας.
Ως ομάδας, διαθέσαμε με απόλυτη καλή διάθεση συνεργασίας τη μεγάλη διοικητική εμπειρία που έχουμε αποκτήσει.  Τόσο ο Κώστας Κρητικίδης που έχει ασχοληθεί με τα τεχνικά θέματα του Δήμου, ιδιαίτερα την συντήρηση των σχολείων, τα έργα υποδομής και τα θέματα πολεοδομίας, όσο  και ο Γιάννης Μυλωνάκης, νεότερος μεν διαθέτει όμως σημαντική εμπειρία θέματα αθλητισμού – πολιτισμού, στα ζητήματα των παιδικών σταθμών και τώρα στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ως Γραμματέας.  Από την πλευρά μας δεν υπήρχε κανένα απολύτως ίχνος αντιπολιτευτικής κριτικής ή έστω προσπάθειας προσωπικής προβολής και αντιπαράθεσης.
Περιμένοντας, η Διοίκηση της πόλης μας να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και να ξεκινήσει συντονισμένη την παραγωγή κάποιου έργου προσφοράς στους δημότες, απογοητευτήκαμε… Δυστυχώς η ανοχή και η υπομονή μας έχουν εξαντληθεί… Η ελπίδα πως η νέα διοίκηση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη με μόνη κερδισμένη την πόλη… δυστυχώς χάνεται!
Και τι διαπιστώνουμε σήμερα;
Ένα αποτυχημένο μοντέλο Διοίκησης παλιάς κοπής, άνευρης, να λειτουργεί μόνο και μόνο για να …μπαλώνει τρύπες, να προχωρά αργά και απρογραμμάτιστα διαχειριζόμενη την καθημερινότητα δίχως κανένα, έστω βραχυπρόθεσμο σχέδιο ενός ή δυο ετών.
Ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί φθαρμένα πρόσωπα σε θέσεις προέδρων, αποκλείοντας τους περισσότερους νεοεκλεγέντες από τον στενό πυρήνα αποφάσεων, αλλά και από την ανάληψη θέσεων ευθύνης.
Το χειρότερο όλων είναι, ότι αν και βλέπει την αποτυχία κάποιων, αντί να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή και αντικατάστασή τους προς όφελος φυσικά των πολιτών, σκέφτεται και λειτουργεί με γνώμονα την ενότητα της παράταξής του εις βάρος της Αγίας Παρασκευής. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αναγκάζεται να υποστηρίξει πρόεδρο Νομικού Προσώπου που αναθέτει εργολαβία με οικονομικά οφέλη στον … εαυτό του!…  
Ο στενός πυρήνας διοίκησης, επιλέγεται με κυρίαρχο γνώμονα την κομματική προέλευση και τις προεκλογικές δεσμεύσεις, παροπλίζοντας δυνάμεις της Δημοτικής Ομάδας, ικανές και άξιες, που όμως έχουν διαφορετικές απόψεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίεργη αντιμετώπιση της πλειοψηφίας στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Όχι μόνο δεν προκάλεσαν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έγινε με τις δυο προηγούμενες και δεν αντέδρασαν έντονα στην επιβολή πρόσθετων φόρων, αλλά αντίθετα η Δημοτική Αρχή έκανε τα πάντα προκειμένου να αποφύγει την συζήτηση επί του θέματος, παρά την σχετική πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Σπύρου Αλεξίου.
Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα, η διοίκηση Σταθόπουλου διαχειρίζεται μόνο την καθημερινότητα και θεωρείται απίθανο να καταφέρει, να μελετήσει, να οργανώσει και να ξεκινήσει έστω ένα μεγάλο ζωτικό έργο για την πόλη.
Έτσι η Αγία Παρασκευή έχει σήμερα έναν Δήμαρχο χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική.
Να υπενθυμίσουμε, ότι πριν από τέσσερα περίπου χρόνια που παραδώσαμε την Διοίκηση του Δήμου, ήταν ήδη σε εξέλιξη πέντε μεγάλα έργα: Η ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου, το έργο της Πατριάρχου Γρηγορίου & Ελευθερίου Βενιζέλου στον Τσακό, η διαπλάτυνση πεζοδρόμων και η σύνδεση του Τσακού με το metro από την Κυκλάδων – Σολωμού και το μεγάλο έργο της αλλαγής της εικόνας του Κοντοπεύκου με πεζοδρομήσεις και ποδηλατοδρόμους. Κι ακόμα η ανακαίνιση δημοτικών χώρων μέσα από το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” ύψους 750.000 ευρώ.
Σήμερα αν και η Δημοτική θητεία είναι 5ετής, πολύ δύσκολα βλέπουμε να ξεκινά έστω και ένα μεγάλο έργο τέτοιου βεληνεκούς.
Εύχομαι να διαψευσθώ για το συμφέρον και μόνο των δημοτών και της πόλης μας.

                        Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση