«Η επιχορήγηση του ναού των Αγ. Αναργύρων με 10.000 ευρώ και το βάπτισμα του «Κρέατος» ως «Ψάρι.

0

Στο τεύχος 193 του Ιουνίου 2018 του «Σχολιαστή» και συγκεκριμένα στη σελίδα 5, δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ από το δημοτικό συμβούλιο της 31ης Μαΐου 2018, με τίτλο: «Η επιχορήγηση του ναού των Αγ. Αναργύρων με 10.000 ευρώ και το βάπτισμα του «Κρέατος» ως «Ψάρι.
Το εν λόγω ρεπορτάζ προκάλεσε στους υπευθύνους του ναού, την ανάγκη να εκφράσουν και τη δική τους άποψη στα όσα ελέχθησαν από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανδρέα Γκιζιώτη , και για το λόγο αυτό την δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσια:

«Οφειλομένη απάντηση σε ρεπορτάζ της εφημ. «Ο Σχολιαστής»
Στην τοπική εφημερίδα «Ο Σχολιαστής» (Ιούνιος 2018, αριθμ. φύλλου 193, σελ. 5)και σε ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο: «Η επιχορήγηση των Αγίων Αναργύρων με 10.000 ευρώ…» αναφέρονται ορισμένες ανακρίβειες – αναλήθειες, τις οποίες οφείλουμε να επισημάνουμε:
1. Οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιείται μέσα στο ανακαινισμένο Παρεκκλήσιο (και όχι στον αύλειο χώρο, όπως αναφέρεται) σε συνεργασία με τον Δήμο, θα είναι σύμφωνη με τα πλαίσια που οριοθετούνται από την ελληνορθόδοξη παράδοση και διδασκαλία και με σεβασμό πάντα στον ιερό χώρο (π.χ. μια ομιλία ιατρικού περιεχομένου, μια αιμοδοσία, μια πολιτιστική ή πνευματική εκδήλωση κλπ).
2. Η επιχορήγηση εγκρίθηκε σύμφωνα με το σκεπτικό της αίτησής μας για την στήριξη κοινωνικών, πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων προς ενίσχυση των εκκλησιαζομένων ή άλλων κατοίκων της απομακρυσμένης από το κέντρο περιοχής των Πευκακίων.
3. Ο δημοτικός σύμβουλος που αναφέρει το ρεπορτάζ (κ. Ανδρέας Γκιζιώτης) είχε ενημερωθεί από εμένα προσωπικά για το επιτελούμενο έργο της ανεγέρσεως του νέου Ιερού Ναού καθώς και για την ανακαίνιση του Παλαιού. Η ενημέρωσή του έγινε στα πλαίσια της ενημερώσεως των αρχηγών και των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων. Απ᾽ό,τι αντιλαμβάνομαι, οκ. Γκιζιώτης δεν έχει αντιληφτεί ότι τα χρήματα της Διαθήκης προορίζονταν για την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού και μόνο και ότι δεν τα διαχειρίζεται ο Ιερός Ναός, αλλά η εκτελέστρια της Διαθήκης η κ. Μαρία Ζαφειράκη, όπως ρητά ορίζει η θανούσα διαθέτιδααείμνηστη Ευθυμία Γεωργιοπούλου και σύμφωνα πάντα με τις κατά καιρόν εγκρίσεις – αποφάσεις τόσο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όσο και της διεύθυνσης κληροδοτημάτων της Περιφέρειας.
Σε κάθε μάλιστα πληρωμή του εργολάβου πού γίνεται στο γραφείο του ΙεροῦΝαοῦ παρίστανται εκτός από την εκτελέστρια και τον εργολάβο, ο υπεύθυνος ιερέας του Παρεκκλησίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ανεγέρσεως, οι δύο δικηγόροι (του ΙεροῦΝαοῦ και της εκτελέστριας της διαθήκης) και ο μηχανικός του Ναού. Υπογράφεται ειδικό Πρακτικό και δίνεται η επιταγή στον εργολάβοενώπιον όλων, αφού προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα πού αποδεικνύουν την πορεία των εργασιών. Επομένως, ο υπεύθυνος ιερέας δεν διαχειρίζεται ούτε ένα ευρώ από τη διαθήκη κι θα ήταν παράνομοεάν επιχορηγούσε το αθλητικό κέντρο ή την παιδική χαρά, όπως άστοχα ανέφερε ο κ. Γκιζιώτης με σκοπό να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.
4. Ο κ. Γκιζιώτης είχε εκφράσει την άποψη να γκρεμιζόταν ο παλαιός Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, άποψη σεβαστή μεν, όμως μη αποδεκτή. Το εκκλησάκι έχει καθιερωθει εδώ και 40 χρόνια ως χώρος λατρείας των πιστών, οι οποίοι το έκτισαν με κόπους και θυσίες. Εγώ ποτέ δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να γκρεμίσω κάτι το ιερό και στη θέση του να βάλω παγκάκια. Χτίζω ιερούς ναούς, δεν γκρεμίζω.
Η ιστορία μας έχει διδάξει ποιοί γκρεμίζουν εκκλησίες. Σήμερα μάλιστα, όσοι βλέπουν το ανακαινισμένο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων το χαίρονται και το θεωρούν ένα κόσμημα για την περιοχή των Πευκακίων. Σίγουρα δεν περιμένουμε από τον κ. Γκιζιώτη να έχει τέτοιες ευαισθησίες για τους ιερούς χώρους των πιστών, για λόγους που όλοι μας κατανοούμε…
5. Το γεγονός ότι η επιχορήγηση για το Ιερό Παρεκκλήσιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τό Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνει ότι όλοι κατανοούν και συμμερίζονται το δίκαιο αίτημά μας και τους ευχαριστούμε.
Υ. Γ. Παρακαλώ πολύ η επιστολή μου να δημοσιευτεί στον ίδιο χώρο της εφημερίδας με το επίμαχο ρεπορτάζ και χωρίς περικοπές.
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία
π. Σταύρος Τρικαλιώτης, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής
Υπεύθυνος του ενοριακού Παρεκκλησίου των Αγίων Αναργύρων.».

 

Απάντηση «Σχολιαστή».
Αξιότιμε Εφημέριε του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής και Υπεύθυνε του ενοριακού Παρεκκλησίου των Αγ . Αναργύρων, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα εξής:
1) Τις όποιες επιστολές λαμβάνουμε τις δημοσιεύουμε πάντα αυτούσιες κι αυτό γιατί: 1) Δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να κάνουμε το αντίθετο και 2) Για να έχει ο αναγνώστης πλήρη και σαφή εικόνα.
2) Το ρεπορτάζ που αφορά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, περιέχει- και μόνο – αυτά που οι δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχος λέγουν. Σε περίπτωση «Σχολιασμού», αυτός γίνεται με εμφανή τρόπο για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το «ποιος» λέει «τι».
3) Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφέρονται αποκλειστικά αυτά που ελέχθησαν από το δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Γκιζιώτη, οπότε οιαδήποτε «διευκρίνιση», «αντίρρηση» ή «αποκατάσταση αλήθειας» αφορούν εκείνους κι όχι τον «Σχολιαστή» ο οποίος «μετέφερε» τα λεχθέντα στους συμπολίτες μας.
4) Ο τίτλος του ρεπορτάζ, που συνήθως ανήκει στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας, βασίστηκε στα λεγόμενα του κ.Γκιζιώτη,, με αφορμή την επανεισαγωγή, λόγω απορρίψεως, του συγκεκριμένου θέματος μια και η «επιχορήγηση για ΕΡΓΑΣΙΕΣ» απαγορεύονται από το νόμο.
5) Σ’ ότι αφορά τώρα την απόφαση να δοθούν στο ναό των Αγ. Αναργύρων 10.000 ευρώ για την παραχώρηση εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου για «πολιτιστικές εκδηλώσεις», τη στιγμή που η πόλη διαθέτει 42 στρέμματα Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου… που πρόσφατα αγόρασε τη «Βίλα Ιόλα»… που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς αυτούς το θεατράκι του 2ου Γυμνασίου… τις αίθουσες Σχολικών εγκαταστάσεων… και τα αμφιθέατρα του Αμερικανικού Κολλεγίου και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υπεύθυνοι για ν’ απαντήσουν είναι ο δήμαρχος κι όσοι εκ των παρόντων συμβούλων ψήφισαν θετικά.
Χρήστος Μπαλωτής
Απόφοιτος θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών –Εκδότης –Δημοσιογράφος

Απάντηση