« Η Λέσχη των μεταφραστών» στη δημοτική βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής!

0
lesxi 01

Η κ. Ζέρβα αφού παρουσίασε τους μεταφραστές, εξήγησε στο παρευρισκόμενο κοινό ότι οι ξένοι συγγραφείς, των οποίων τα βιβλία θα παρουσιάζονται, είναι πασίγνωστοι στις χώρες τους αλλά άγνωστοι στο ελληνικό κοινό,  κι ότι «Σ’ αυτή τη λέσχη» πρωταγωνιστές θα είναι οι συγγραφείς και οι μεταφραστές τους καταλήγοντας στο ότι ο ρόλος του μεταφραστή με τα χρόνια απέκτησε το κύρος που δεν είχε στο παρελθόν και γι’ αυτό το λόγο ανάμεσα στα κρατικά βραβεία απονέμεται σήμερα και το αντίστοιχο  του «μεταφραστή».
Η κ. Ζέρβα υπενθύμισε επίσης ότι πολλοί Έλληνες λογοτέχνες ήταν και μεταφραστές όπως ο Αλεξάνδρος Παπαδιαμάντης και ο Άρης Αλεξάνδρου, χρησιμοποίησε στη συνέχεια τη φράση του Ουμπέρτο Εκο,  «η γλώσσα της Ευρώπης είναι η μετάφραση» και τόνισε τη σημασία της μόρφωσης και της καλλιέργειας που πρέπει να έχει ένας μεταφραστής, ώστε να μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια από μια άλλη γλώσσα στα ελληνικά, το νόημα των λέξεων αλλά και τα συναισθήματα που ο συγγραφέας αφήνει ν΄ αναδύονται στα διάφορα σημεία του κειμένου του.
Η συνέχεια της βραδιάς κύλησε με την παρουσίαση των μεταφραστών και το γόνιμο διάλογό τους με τους παρευρισκόμενους. Το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος που συνεχάρη την πρόεδρο για την επιλογή των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, με την κ. Γκιόκα τέλος να δηλώνει ότι η λέσχη μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη ομαδική εμπειρία, που για όσους θέλουν,  θ’ αποτελεί μια εναλλακτική λύση στη «μοναχική πορεία» που συνήθως ακολουθείται στην ανάγνωση ενός βιβλίου.  

 Για όσους ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ή απλά να παρακολουθήσετε τις βραδιές λογοτεχνίας μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία της Δημοτικής βιβλιοθήκης (τηλ.: 210 63 95335).
Το πρόγραμμα της λέσχης το οποίο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες έχει προγραμματίσει τις εξής συναντήσεις:
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015: Συζητάμε για τον Δημήτρη Νόλλα με την Ελένη Ζέρβα, την Ισμήνη Ραντούλοβιτς και τον Μαουρίτσιο Ντε Ρόζα, παρουσία του συγγραφέα.
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 : Συζητάμε για τον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο με την Ελένη Ζέρβα, παρουσία του συγγραφέα.  
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015: Συζητάμε για τον Άρθουρ Μίλλερ με την Αννίτα Δεκαβάλλα.
Τετάρτη 1 Απριλίου 2015: Συζητάμε για τον Χάντερ Τόμσον με τον Αλέξη Καλοφωλιά.
Τετάρτη 15 Απριλίου 2015: Συζητάμε για τον Ντοστογιέφσκι με τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.
Τετάρτη 29 Απριλίου 2015: Συζητάμε για τον Μοντάλε και τον Σεφέρη με τον Νίκο Αλιφέρη και τον Νίκο Πρατσίνη.
Τετάρτη 13 Ιουνίου 2015: Συζητάμε για τον Ζέμπαλντ με τον Γιάννη Καλιφατίδη.
Τετάρτη 27 Ιουνίου 2015: Συζητάμε για τον Μίλοραντ Πάβιτς με την Ισμήνη Ραντούλοβιτς.
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2015: Συζητάμε για την Εμίλια Πάρδο Μπαθάν και τον Ραφαέλ Σάντσεθ Φερλόσιο με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Νίκο Πρατσίνη.  
  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση