Η λογοδοσία του δημάρχου και ο μονόλογος του Άμλετ της εγκαταλελειμμένης πόλης

0
amlet 02

amlet 02Η ετήσια Λογοδοσία του δημάρχου για τα πεπραγμένα του έτους 2013 πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2014 στο θεατράκι του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής.
«Κάθε πέρσι και καλύτερα» θα μπορούσε να πει κανείς αναφορικά με τη μαζικότητα που παρουσιάζει η Λογοδοσία του δημάρχου, αφού τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά πραγματοποιείται μεταξύ «φίλων και γειτόνων» με τους πολίτες να «γυρνούν την πλάτη» στις προεκλογικές τύπου ομιλίες.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση λοιπόν, παρότι αφορούσε τον απολογισμό του Δημαρχιακού έργου ενός έτους, λόγω του προεκλογικού «χρώματος» μετατράπηκε από το δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά σε απολογισμό 3ετίας με την αντιπολίτευση αναγκασμένη να τον κρίνει συνολικά για όλο του το «έργο».
Όπως συνηθίζεται τον κύκλο των ομιλιών, ο λόγος δόθηκε στο δήμαρχο ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θεωρεί πως έχει ανταποκριθεί πλήρως στην εντολή που του έδωσε ο λαός της Αγίας Παρασκευής το 2010, δηλαδή τη χρηστή διοίκηση της πόλης με διαφάνεια και εντιμότητα.
Ο κ. Ζορμπάς όσον αφορά τον οικονομικά τομέα δήλωσε ότι το 2010 παρέλαβε το Δήμο με χρέη 19.000.000 ευρώ και διαβεβαίωσε το κοινό ότι πλέον αυτός (ο Δήμος) είναι οικονομικά υγιής ύστερα από τρία χρόνια διοίκησης του επισημαίνοντας ότι αυτό το κατάφερε παρότι μείωσε συνολικά τα Δημοτικά Τέλη κατά 19%.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος μίλησε για τα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη ή θα υ΄πποιηθούν στο μέλλον στην πόλη απαριθμώντας τα ένα – ένα.
Έτσι λοιπόν ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στο έργο της Αγίου Ιωάννου λέγοντας ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση πλακών και οδοστρώματος πριν τις εκλογές, μίλησε για τις βιοκληματικές αναπλάσεις στην περιοχή του Τσακού και συγκεκριμένα στις οδούς Ελευθερίου Βενιζέλου – Πατριάρχου Γρηγορίου και Κυκλάδων – Σολωμού όπως και στην περιοχή του Κοντοπεύκου στην οδό Δερβενακίων και τελείωσε αναφέροντας την ανέγερση του ιδιόκτητου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή των Πευκακίων και την αντίστοιχη του δημαρχιακού μεγάρου.
Ο δήμαρχος μετά τις αναφορές του στα «έργα», συνέχισε αναλύοντας την κοινωνική πολιτική του Δήμου, τις αθλητικές δραστηριότητες, τη διοικητική λειτουργία του Δήμου, τους τομείς του περιβάλλοντος και της καθαριότητας και τελείωσε δίνοντας έμφαση στη λειτουργία των σχολείων.
Απ’ αυτά που δήλωσε ο δήμαρχος δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι όλα κυλούν καλώς στην πόλη με αποκορύφωση την αναφορά του στα σχολεία, για τα οποία είπε ότι όλα είναι άψογα με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Γονέων και κηδεμόνων που ήταν παρών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας σύσσωμο αποχώρησε, με συνέπεια το θέατρο του 2ου Γυμνασίου να είναι ακόμα πιο άδειο ωσάν και επρόκειτο για ποιητική βραδιά αγνώστου ποιητή κι όχι για τον απολογισμό του δημάρχου μιας πόλης 100.000 κατοίκων. amlet 01
Με τη ρήση «Δεν υπάρχουν αυτά που λέει» ξεκίνησε την ομιλία του ο π. δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος εξηγώντας ότι ο δήμαρχος παρουσίασε μια εικόνα διοίκησης του Δήμου που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος σαρκάστηκε τον Βασίλη Ζορμπά δηλώνοντας ότι πρέπει να αντικαταστήσει τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αφού τα καταφέρνει τόσο καλά στον τομέα αυτών και εξήγησε ότι τα οικονομικά του Δήμου ανέκαθεν ήταν «τακτοποιημένα» με περίτρανη απόδειξη την τοποθέτηση του Δήμου μας στους αντίστοιχους «πράσινους» (οικονομικά υγιής) από το Υπουργείο Εσωτερικών το 2012.
Για την «ανάπλαση» της οδού Αγίου Ιωάννου ο κ. Γιαννακόπουλος κατήγγειλε το δήμαρχο ότι εσκεμμένα καθυστερεί και ταλαιπωρεί τους κατοίκους με σκοπό να «κόψει την κορδέλα» των εγκαινίων λίγο πριν τις εκλογές ενώ για τη βιοκλιματική ανάπλαση του Κοντοπεύκου που εκτελείται με κονδύλια της Περιφέρειας υπενθύμισε ότι ο Βασίλης Ζορμπάς το είχε καταψηφίσει ως αντιπολίτευση και σήμερα προσπαθεί το καρπωθεί ως δικιά του ενέργεια.
«Με το Βασίλη Ζορμπά έχουμε πάει πίσω» είπε ο κ. Γιαννακόπουλος και τόνισε ότι με τη σημερινή διοίκηση έκλεισε το ΚΕΠ στην οδό Πελοποννήσου, υπολειτουργούν τα ΚΑΠΗ και δεν καθαρίζονται τα όμβρια με αποτέλεσμα σε κάθε νεροποντή η πόλη να πλημμυρίζει.
Από την παράταξη «Νίκη για την Αγία Παρασκευή» ο Γιάννης Σταθόπουλος περιέγραψε με λίγα παραδείγματα τα αποτελέσματα της φτωχοποίησης της κοινωνίας από την οικονομικής κρίση.
Συγκεκριμένα ο κ. Σταθόπουλος μίλησε για ανθρώπους που κοιμούνται στα παγκάκια και ψάχνουν στα σκουπίδια της Αγίας Παρασκευής και δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια Δημοτική Αρχή που να αντιδράσει και να αντισταθεί σ’ αυτήν την πρωτοφανή λαίλαπα, ενέργειες που δεν έχει δείξει η διοίκηση του Βασίλη Ζορμπά.
Ο κ. Σταθόπουλος προέτρεψε το δήμαρχο να μην κοκορεύεται για τα «οικονομικά» γιατί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του «Παρατηρητηρίου» που έχει τοποθετηθεί στον τομέα αυτό από την Τρόικα όποιος κι αν ήταν στη θέση του τις ίδιες κινήσεις θα έκανε και αρνήθηκε τον όρο «ανάπλαση» για τα έργα στην Αγίου Ιωάννου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Κάνετε αντικατάσταση πλακών και ασφαλτόστρωση.. δεν είναι βιοκλιματικό έργο αυτό».
Ο επικεφαλής της «Νίκης» κατηγόρησε τον Βασίλη Ζορμπά για μη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα της πόλης, για ανηθικότητα και διαπλοκή και τόνισε ότι η πόλη δεν έχει αναπτυχθεί επί των ημερών του.
Το λόγο του ξεκίνησε ο Ανδρέας Γκιζιώτης υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η 2α Φλεβάρη ήταν η μέρα που ο κόκκινος στρατός κατέφαγε τον αντίστοιχο ναζιστικό – γκεμπελικό, εξηγώντας ότι το δίδαγμα είναι πως οι λαοί έχουν τεράστια δύναμη και πόσο μάλλον απέναντι στο φασισμό, ο οποίος έχει πολλά «πρόσωπα» κι εκεί που τον βλέπουμε πρέπει να τον χτυπάμε.
Ο κ. Γκιζιώτης συνέχισε λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση θα συμβεί σε ότι δημόσιο αγαθό υπάρχει, τόνισε την διάλυση που έχει επιβληθεί στις εργασιακές σχέσεις και κατηγόρησε τη διοίκηση για προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης στους μαθητές των σχολείων.
Ο επικεφαλής της «λαϊκής συσπείρωσης» αντιτάχθηκε της πολιτικής που ακολουθούν οι υπόλοιπες παρατάξεις καταγγέλλοντας την ψήφιση του ελεύθερου ωραρίου στα φαρμακεία, την ανάρτηση της φωτογραφίας του χουντικού δημάρχου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και ειρωνεύτηκε τις πράξεις αγαθοεργίας που δείχνουν κάποιοι υποψήφιοι όταν φωτογραφίζονται με σακούλες τροφίμων που δωρίζουν κατά περιόδους δηλώνοντας ότι έτσι δεν αντιμετωπίζεται ριζικά αλλά γίνεται διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
Ο ανεξάρτητος επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πνοή» κ. Κωνσταντίνος Κουβόπουλος κατήγγειλε για ολιγωρία το Βασίλη Ζορμπά στο θέμα του εθνικού κληροδοτήματος Σιστοβάρη και εξιστόρησε τις κινήσεις που ο ίδιος έχει προβεί ώστε το εν λόγω κληροδότημα να έρθει στα «χέρια» του Δήμου πριν το 2025 με τον κίνδυνο της απώλειας, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αλέξανδρος Μουστόγιαννης επεσήμανε την απουσία του κόσμου από τη συνεδρίαση και χαρακτήρισε «κάκιστη» και «απελπιστική» την κατάσταση που επικρατεί στην Αγίου Ιωάννου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση