Η Μετεξέλιξη της Αγ.Παρασκευής μέσα από τη ματιά του Δημήτρη Παναγούλη.

0
panagoulis

panagoulisΣυναντηθήκαμε με τον κ. Παναγούλη και μιλήσαμε μαζί του για όλα όσα βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες όντας το δεξί χέρι πέντε δημάρχων αλλά και για το «Πώς» αντιμετωπίστηκαν τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και μας είπε τα εξής.

«Σ» Όλα αυτά τα χρόνια, έχει προχωρήσει μπροστά αυτή η πόλη;
«Η Αγ. Παρασκευή το 1975 ήταν ένα παραθεριστικό θέρετρο. Στην Αγ. Ιωάννου υπήρχαν μονοκατοικίες όπως αυτή του πεθερού μου, που είχε διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας της Αγ. Παρασεκυής κι ήταν ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της πλατείας του Αη Γιάννη.
Όταν εγώ ήρθα ήταν η εποχή που ακόμα δεν είχε διαμορφωθεί το νομικό καθεστώς που έδωσε πολλές εξουσίες στο Δήμο. Αυτό ξεκίνησε να γίνεται το 1981 και προσωπικά είχα συμμετάσχει σε κάποιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που θα οδηγούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολική αλλαγή.
Ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και μου είχε προταθεί να διεκδικήσω τη Δημαρχία στην Αγ. Παρασκευή και σ΄ αυτήν την κίνηση είχε πρωτοστατήσει και ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο πατέρας του τέως δημάρχου. Αρνήθηκα γιατί αφ’ ενός ήθελα να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου κι αφ’ ετέρου εκείνο τον καιρό δεν μπορούσα ν’ αναλάβω τέτοιες υποχρεώσεις τις οποίες θεωρώ «Βαριές» και πολύ σοβαρές.
Την εποχή εκείνη όποιος έπαιρνε το «Χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ, ικανός ή ανίκανος, άξιος ή όχι, εκλεγόταν δήμαρχος είτε από την πρώτη Κυριακή είτε από τη δεύτερη.

«Σ» Από την καταπράσινη Αγ. Παρασκευή που γνωρίσατε, πως φτάσαμε στη σημερινή «Τσιμεντούπολη»;

Η Αγ. Παρασκευή «Τσιμεντοποιήθηκε» επειδή η δημοτική αρχή του Λεονάρδου Χατζηανδρέου έκανε το μεγάλο σφάλμα να λάβει συγκεκριμένη πολιτική επιλογή με την οποία αύξησε το συντελεστή δόμησης στο 1,2 και πολύ αργότερα το Υπουργείο και όχι ο Δήμος τον μείωσε στο 1.0». 

Η αντιπαροχή ναι μεν λύνει το πρόβλημα ενός οικογενειάρχη και το βλέπεις με συμπάθεια αλλά όταν παρεμβαίνει και ο επιχειρηματίας ο οποίος έχει σκοπό το κέρδος γίνεται αδίστακτος…

«Σ» Τι σήμαινε το 1,2 συντελεστής δόμησης;

«Σήμαινε ότι σ’ ένα οικόπεδο ενός στρέμματος στην Αγ. Παρασκευή μπορούσε ένας κατασκευαστής να χτίσει οριζόντια και κάθετα 1200 τετραγωνικά μέτρα! Ενώ στα Μελίσσια και την Πεντέλη για παράδειγμα υπήρχε συντελεστής 0.6 και ύψος δύο ή τρεις όροφοι!! Στην ουσία δηλαδή με μία οικοδομική άδεια ο καθείς μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρα στρέμματα δασικής έκτασης χωρίς καμία παρέμβαση ή έλεγχο!!!».

«Σ» Δηλαδή θα μπορούσε τότε η δημοτική αρχή να είχε αποτρέψει την καταστροφή του Προαστίου;
«Αναμφισβήτητα! Θεωρώ ότι ο Χατζηανδρέου και η δημοτική αρχή θα μπορούσαν να είχαν κάνει μία παρέμβαση και να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση αλλά εκείνοι αντίθετα επέλεξαν να επιτρέψουν την άναρχη δόμηση!».

«Σ» Με ποιο σκεπτικό έγινε αυτή η πολιτική επιλογή;
«Ο ισχυρισμός που υπήρχε από την πλευρά των διοικούντων δεν είχε να κάνει με περιβαλλοντικά στοιχεία αλλά με οικονομικά. Μου έλεγαν τότε ότι ο «τάδε» έχει ένα οικόπεδο 1000 μέτρα και τρία παιδιά, το δίνει αντιπαροχή και παίρνει τρία διαμε­ρίσ­μα­τα και βολεύει τα παιδιά του… Γιατί να μειώσουμε εμείς το συντελεστή δόμησης και να μην βοηθήσουμε τον άνθρωπο;

 

 x 00102

 Συνέντευξη στον

Χρήστο Α. Μπαλωτή

«Σ» Αυτού του είδους οι πολιτικές επιλογές συνεχίστηκαν και μετά τον κ. Χατζηανδρέου;
«Μετά τη δημαρχία παρέλαβε ο Σταύρος Κώτσης που εκλέχθηκε δήμαρχος από το Δημοτικό Συμβούλιο επειδή παραιτήθηκε τότε ο Χατζηανδρέου για να γίνει βουλευτής.
Δεν είχε τη λεγόμενη «Δεδηλωμένη» από την πλευρά του λαού και το γεγονός αυτό πολλές φορές κάνει αυτούς τους ανθρώπους, όπως έγινε και με τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, να μην προχωρούν στη λήψη κάποιων αποφάσεων που θα λάμβαναν οπωσδήποτε αν είχαν εκλεγεί από το λαό».

«Σ» Τι εννοείται ακριβώς;
«Παρατηρείς τους συμβιβασμούς που κάνουν. Για παράδειγμα, δύο κρίσιμα για την πόλη θέματα που τέθηκαν επί Σταύρου Κώτση ήταν η Περιφερειακή Υμηττού και ο σταθμός του Μετρό.
Για την Περιφερειακή Υμηττού ο τότε δήμαρχος πιεζόμενος από την λεγόμενη «Κοινωνία Πολιτών» κι από κάποιους ανθρώπους που είχαν μονοπω­λή­σει και μονοπωλούν και καλά το ενδιαφέρον για την πόλη… είχε πιεστεί και είχε προβεί σε δικαστικές ενέργειες.
Ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε αυτό το θέμα. Σας πληροφορώ ότι η Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού έγινε όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί! Καμία απολύτως αλλαγή δεν έγινε από τις παρεμβάσεις του Δήμου!! Έγινε Μία μόνο αλλαγή κι αυτή από ενέργειες του Αμερικανικού Κολλεγίου!!!. Αυτά που σας λέω αποδεικνύονται με αποφάσεις του ΣτΕ, με έγγραφα κ.τ.λ.

«Σ» Κι εδώ ήταν πολιτική επιλογή, ή αδυναμία της Δημοτικής τότε Αρχής;
«Στην περίπτωση αυτή υπήρξε λανθασμένη πολιτική επιλογή. Δηλαδή ο Σταύρος Κώτσης πιεζόμενος από αυτούς που σας προανέφερα, πάλεψε για την υλοποίηση ενός αδύνατου κατασκευαστικά τούνελ .

«Σ» Γιατί το τούνελ ήταν κατασκευαστικά αδύνατο να γίνει;
«Για καθαρά στρατιωτικούς λόγους… υπήρχε αρνητική εισήγηση από το ΥΠΕΘΑ (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) .
«

Σ» Τι κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να είχε κάνει ο δήμαρχος;
«Η γνώμη μου ήταν, την οποία είχα δώσει κι εγγράφως στον Κώτση, ότι θα έπρεπε να παλέψει για τα αντισταθμιστικά λεγόμενα οφέλη. Ο Χολαργός και ο Παπάγου που προανέφερα δεν έχουν καμία είσοδο – έξοδο της Αττικής οδού, εν αντιθέσει με εμάς που έχουμε «Δύο»! γιατί εμείς ασχοληθήκαμε με το δέντρο και δεν είδαμε το δάσος…
Θα μπορούσε να είχε πετύχει 1ο) Να μην γίνει καμία είσοδος – έξοδος και να μεταφερθεί στο Σταυρό κάτω, εκεί που ήταν εξάλλου όλες μαζεμένες και 2ο) Να ζητήσει για το γήπεδο κάποια πράγματα και γενικά να χρησιμοποιήσει την Περιφερειακή για όφελος της πόλης».

«Σ» Αναφερθήκατε και στο φλέγον ζήτημα του Μετρό. Τι ακριβώς έγινε; Ποιος τελικά το έδιωξε;
«Το «Μετρό» ουσιαστικά και βασικά είχε χαραχτεί για την πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Όμως πέρα από τη δημοτική αρχή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εκείνος που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο και ουσιαστικό παράγοντα για να μην γίνει ο σταθμός στην πλατεία ήταν η ΕΝΕΒΑΠ».

«Σ» Γιατί κατηγορείται την ΕΝΕΒΑΠ;
«Η ΕΝΕΒΑΠ θεωρούσε ότι θα γκετοποιηθεί η πλατεία της Αγ. Παρασκευής! Λέγανε ότι θα μαζεύονται όλα τα «Μεσόγεια» στην πλατεία… και παρότι υπήρχε πλάνο για χώρο στάθμευσης στην Δουκίσης Πλακεντίας θεωρούσαν ότι δεν θα αρκούσε. Σκεφτόντουσαν ότι θα έχαναν πελάτες επειδή δεν θα έβρισκαν να παρκάρουν!!!».

«Σ» Ναι αλλά τι έκανε η ΕΝΕΒΑΠ που απέτρεψε να έρθει το «Μετρό»;
«Πίεζε συνεχώς. Οι δημοτικές αρχές άγονται και φέρονται από τους ψηφοφόρους τους. Προσωπικά είχα την άποψη κι επέμεινα ότι από τα μέλη της ΕΝΕΒΑΠ, μόνο ένα 30% είναι Αγιοπαρασκευιώτες. Οι υπόλοιποι είναι δημότες άλλων Δήμων και απλά έχουν την επιχείρησή τους στην πόλη μας».

«Σ» Η διοίκηση του κ. Γιαννακόπουλου θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό;
«Είχε κι αυτός το μειονέκτημα που είχε και ο Κώτσης. Δεν είχε τη δεδηλωμένη. Τη διετία 2000 – 2002 παρουσιάστηκε ένα φαινόμενο σκανδαλολογίας γύρω από το όνομά του το οποίο απεδείχθη ότι δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα, όπως το θέμα «Μπαρμπίκα» που ήταν καθαρά θέμα της Νομαρχίας.
Η σκανδαλολογία αυτή, σε συνδυασμό με την ρήξη που υπήρξε στην παράταξη του, έφερε την ήττα του από τον Αντώνη Σιδέρη ο οποίος εμφανίστηκε στην πόλη ως ο παλιός Αγιοπαρασκευιώτης, ο «Σωτήρας». Δεν υπονοώ κάτι, ούτε αμφισβητώ, απλά έτσι πέρασε τότε στην πόλη η εικόνα του. Εξάλλου είναι φίλος μου και γείτονάς μου. Όμως δεν κατάλαβε ότι δεν κέρδισε το Δήμο αλλά ότι έχασε ο Γιαννακόπουλος.

«Σ» Σας είχε εμπιστοσύνη ο κ. Σιδέρης;
«Όταν ανέλαβε δήμαρχος του είπα: Είμαι δικηγόρος του Δήμου από το 1985. Σε όλους τους δημάρχους όταν άλλαζαν είχα την παραίτησή μου έτοιμη γιατί ισχυριζόμουν ότι η σχέση εντολοδόχου και εντολέα, είναι σχέση εμπιστοσύνης. Εάν αυτή εκλείπει εγώ δεν μπορώ να παρεμβαίνω ως νομικός σύμβουλος».

«Σ» Αυτό το κάνατε σε κάθε αλλαγή διοίκησης; 

«Κάθε φορά! Όταν αναλάμβανε ο νέος δήμαρχος το πρώτο δεκαήμερο πήγαινα και του έθετα την παραίτησή μου. Πάντα εγγράφως. Ειδικότερα για τον σημερινό που έχω να πω πολλά γι αυτόν… Έτσι είχα κάνει με όλους».

«Σ» Όλοι όμως σας εμπιστεύθηκαν.
«Όλοι. Κανένας απολύτως δεν μου είπε όχι».

«Σ» Η διοίκηση «Σιδέρη» θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι περισσότερο για την πόλη;
« Είχα ενημερώσει τότε τον κ. Σιδέρη ότι είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Γιαννακόπουλου ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός – και νομίζω τον είχε ολοκληρώσει- για την ανέγερση του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Πρόκειται για ένα οικόπεδο που έχει απαλλοτριωθεί από το 1962 για να ανεγερθεί δημαρχείο. Του είχα τονίσει ότι ήταν ευκαιρία μεγάλη για εκείνον, ν’ ασχοληθεί με το να αποκτήσει η Αγ. Παρασκευή το δικό της δημαρχείο, πέραν του γεγονότος ότι εκ του νόμου όφειλε η επόμενη δημοτική αρχή να το συνεχίσει διότι αποτελεί παράβαση καθήκοντος όταν ο δήμαρχος δεν εκτελεί μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ακόμα κι αν έχει αλλάξει η διοίκηση!
Όπως είναι παράβαση καθήκοντος και του σημερινού δημάρχου που δεν ολοκλήρωσε την ειλημμένη απόφαση για την Αγ. Ιωάννου που πληρώσαμε τόσα χρήματα για να καταντήσει έτσι. Γιατί; Γιατί δεν έχουμε συνέχεια των δημοτικών αρχών. Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων δεν είναι για έναν δήμαρχο αλλά για όλους. Εκτός κι αν αιτιολογημένα φέρουν άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

«Σ» Δηλαδή ο κ. Σιδέρης δεν ήθελε ν΄ αναγερθεί το Δημαρχείο;
«Ο κ. Σιδέρης αντί να συνεχίσει αυτό που του άφησαν… θεώρησε ως κατάλληλο χώρο για το δημαρχιακό μέγαρο το κτήμα Σιστοβάρη! παρά το γεγονός ότι του είχα τονίσει επανηλλειμένως ότι ήταν αντίθετο στο σκοπό του διαθέτη!! και είχα διαφωνήσει κάθετα στο να αγοράσει τα δικαιώματα του κληροδόχου γιατί ούτως ή άλλως θα το έπαιρνε ο Δήμος το 2025!!!.

«Σ» Δηλαδή το μεγάλο λάθος του Αντώνη Σιδέρη ήταν η επιλογή άλλου χώρου για ανέγερση του δημαρχιακού μεγάρου;
«Αναμφισβήτητα! Κι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έχασε τις εκλογές. Εδώ όμως δεν αντιλήφθηκε ούτε και ο Γιαννακόπουλος ότι δεν κέρδισε τις εκλογές αλλά τις έχασε ο Σιδέρης του οποίου μάλιστα η παράταξη διαλύθηκε!».

«Σ» Επέστρεψε ο κ. Γιαννακόπουλος και τι έκανε;
«Ο κ. Γιαννακόπουλος επέδειξε μία καλή διάθεση και προσπάθεια για να κάνει κάποια έργα, με έναν δικό του όμως τρόπο που άφηναν σε κάθε περίπτωση τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε «Τρίτο» να μιλάει πάντα αρνητικά. Δημιουργήθηκε μία εικόνα ότι ήταν «Ο άνθρωπος των σκανδάλων», ότι κάθε τι που πήγαινε να κάνει ήταν σκάνδαλο. Δημιουργήθηκε δηλαδή μια περιρρέουσα σκανδαλολογική ατμόσφαιρα γύρω από το άτομό του.

«Σ» Αυτό συνέβη και στις δύο περιπτώσεις που ήταν δήμαρχος;
«Ναι. Προσπάθησε να το αντιπαρέλθει αλλά τότε ποινικοποιήθηκε η πολιτική ζωή της πόλης, κάτι που μέχρι και σήμερα γίνεται. Η απώλεια και η μη εκτέλεση του έργου της Αγ. Ιωάννου είναι καθαρά θέμα ποινικοποίησης του έργου αυτού. Θεωρώ ότι θα αποδειχτεί και στα δικαστήρια στο μέλλον. Μην ξεχνάμε ότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο επίτροπος είναι κι αυτός ένας υπάλληλος. Όταν βλέπει τέτοιες αντιθέσεις και τέτοιες αντιπαραθέσεις σε ένα έργο κι όταν στην Ελλάδα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι «Όλοι τα παίρνουνε» δεν θέλει ποτέ ο επίτροπος να βάλει το κεφάλι του μπροστά.
Όταν έκανα παρεμβάσεις θεσμικά στους επιτρόπους ειδικότερα στο θέμα της Αγ. Ιωάννου, μου έλεγαν όντας ηλικιωμένοι: «Εγώ κ. Παναγούλη βγαίνω στη σύνταξη… θα τρέχω εγώ στα δικαστήρια αν εγκρίνω την δαπάνη». Όπως και να χει το έργο αυτό στοιχειώνει την πόλη και υπήρξε η αιτία για την οποία ηττήθηκε ο κ. Γιαννακόπουλος».

«Σ» Με τον κ.Ζορμπά τι έχει γίνει;
«Δεν αντιλήφθηκε ο κ. Ζορμπάς ότι δεν κέρδισε τις εκλογές αλλά τις έχασε ο Γιαννακόπουλος! Αυτός κι αν δεν το κατάλαβε καθόλου…. Ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε να κάθεται σ’ αυτή την καρέκλα και θεωρώ ότι ακόμα δεν το έχει πιστέψει ότι έχει εκλεγεί δήμαρχος. Δεν το έχει πιστέψει».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση