Η με «μισή» καρδιά συγγνώμη του Βασίλη Ζορμπά για τη ρατσιστική του συμπεριφορά.

0

Η ρατσιστική συμπεριφορά του πρώην Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά προς τον δημοτικό υπάλληλο, υπεύθυνο του κοιμητηρίου και Α.Μ.Ε.Α, υπήρξε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2017.
Συγκεκριμένα, της συζήτησης στο συμβούλιο είχε προηγηθεί ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΣΕΔΑΠ) με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην Δήμαρχο για κατ’ εξακολούθηση ρατσιστική συμπεριφορά προς τον υπεύθυνο του Δημοτικού Κοιμητηρίου .
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:
«Καταγγέλλουμε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, διότι επανειλημμένα έχει αναφερθεί και εξακολουθεί να αναφέρεται στον υπεύθυνο του κοιμητηρίου με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με την πρόσληψή του στην εργασία ως ΑΜΕΑ, υπονοώντας ότι επειδή ανήκει στην κατηγορία των ΑΜΕΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντά του.
Αν ο καταγγέλλων έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είναι ανεπαρκής στα υπαλληλικά του καθήκοντα, τότε τον καλούμε να αναφερθεί σε αυτά συγκεκριμένα, διαφορετικά, εφόσον συνεχίζει να το επαναλαμβάνει, δηλώνει την εμπάθειά του απέναντι στον συγκεκριμένο συνάδελφο αλλά και γενικότερα σε όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τον καλούμε να σταματήσει να προσβάλλει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς που δεν αρμόζουν σε κανέναν άνθρωπο που σέβεται τουλάχιστον τον εαυτό του, πόσο μάλλον σε κάποιον ο οποίος έχει και την ιδιότητα του γιατρού και αυτή του πρώην δημάρχου».
Ο κ. Ζορμπάς μετά τη δημοσίευση της καταγγελίας και κατά τη διάρκεια του συμβουλίου της 27ης Απριλίου ζήτησε εξαρχής συγγνώμη για τη λέξη ΑμΕΑ που είχε προσάψει κατ’ επανάληψη ως προσδιορισμό για τον υπεύθυνο του κοιμητηρίου. Ωστόσο ο κ. Ζορμπάς αμέσως μετά την απολογία του δήλωσε ότι η λέξη ΑμΕΑ δεν «χαρακτηρίζει» κάποιον και για να στρέψει το ενδιαφέρον της συζήτησης σε άλλο θέμα, αναφέρθηκε στον διαπληκτισμό που είχε ο συγκεκριμένος υπάλληλος με σύζυγο συναδέλφου δημοτικής υπαλλήλου προ ενός έτους.
Ο πρώην Δήμαρχος για να πετύχει το σκοπό του (της αλλαγής του θέματος) αναφέρθηκε επιπλέον και για πολλοστή φορά στο γεγονός ότι υπάλληλοι του κοιμητηρίου ενώ είχαν τιμωρηθεί ως «κοπανατζήδες», για το ίδιο διάστημα της τιμωρίας τους είχαν πληρωθεί υπερωρίες… Επίσης ο κ. Ζορμπάς καταλήγοντας κατηγόρησε τρεις υπαλλήλους – μεταξύ των οποίων και τον υπεύθυνο του κοιμητηρίου – ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία προς όφελος της διοίκησης του Γιάννη Σταθόπουλου αιτιολογώντας μ’ αυτόν τον τρόπο (από τη δική του πλευρά) τον λόγο για την οποία εξέδωσε ο Σύλλογος την συγκεκριμένη ανακοίνωση!
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε άδικο να χαρακτηρίζεις αναίτια κάποιον ως «ΑμΕΑ» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι από τη στιγμή που ο κ. Ζορμπάς ζήτησε συγγνώμη το θέμα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν.
Την ίδια στάση κράτησε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανδρέας Γκιζιώτης λέγοντας ότι «όταν κάποιος ζητάει συγγνώμη κλείνει το θέμα» ενώ ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος χαρακτήρισε «ατυχή» τη στιγμή που ο πρώην Δήμαρχος μίλησε κατ’ αυτόν τον τρόπο και ζήτησε να λυθεί το ζήτημα με τις συγγνώμες καθώς και να επανέλθει ο διάλογος και η σύνθεση στις συζητήσεις των μελών του σώματος.
Το θέμα ωστόσο μόνο λήξαν δεν θεωρήθηκε, καθώς η πρόεδρος του σωματείου κ. Στέλλα Τζανίνη πήρε το λόγο και εξήγησε ότι η καταγγελία του σωματείου δεν αναφέρθηκε σε μία μεμονωμένη συμπεριφορά του πρώην Δημάρχου, αλλά σε κατ’ εξακολούθηση χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του υπεύθυνου του κοιμητηρίου.
«Αναφέρεται και γράφεται ως ΑμΕΑ συνάδελφος εδώ και ενάμιση χρόνο, με συνέπεια να έχει αναχθεί σε κουτσομπολιό της πόλης…» δήλωσε η κ. Τζανίνη και συνέχισε λέγοντας ότι η μικροπολιτική δεν «χωράει» σε τέτοια ζητήματα καθότι η άσκηση αντιπολίτευσης διαφέρει κατά κόρον από το σχολιασμό της υγείας ενός ανθρώπου.
«Εμείς δεν είμαστε σωματείο σφραγίδα» συνέχισε η κ. Τζανίνη και κατέληξε λέγοντας ότι η ίδια προτιμά να θυμάται τον κ. Ζορμπά ως τον άνθρωπο που αγωνιζόταν μαζί με τους εργαζομένους κι όχι το «σημερινό χάλι».
Από τη μεριά του ο υπεύθυνος του κοιμητηρίου που έχει δεχθεί τις ρατσιστικές συμπεριφορές κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, αποδέχθηκε – εν μέρει – τη συγνώμη του πρώην Δημάρχου λέγοντας ότι: «Δεχτή η συγνώμη.. δεν ήταν όμως ένα περιστατικό, αλλά πολλά».
Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι ΑμΕΑ υπάρχουν σε πολλές θέσεις του δημοσίου όπως και βουλευτές του κοινοβουλίου… ότι δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για πάνω από ένα χρόνο να αναφέρεται το όνομα του αρνητικά για ένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο ενώ διαβεβαίωσε τον κ. Ζορμπά ότι ποτέ δεν πληρώθηκαν υπερωρίες οι υπάλληλοι που είχαν τιμωρηθεί ως «κοπανατζήδες».
Ο κ. Μαρκόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι σύντομα θα αποκαλύψει τις παρατυπίες που ο ίδιος εντόπισε ότι γίνονταν σχετικά με «φακελάκια» που δίνονταν σε κάποιους υπαλλήλους δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία και καταγγελίες τις οποίες θα προωθήσει στα αρμόδια όργανα.
Σε απάντηση των όσων είπε ο προλαλήσας, ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε ότι ο ίδιος έχει τα έγγραφα που υπάρχουν οι υπογραφές για τις υπερωρίες για το ίδιο διάστημα που ήταν η τιμωρία των δύο υπαλλήλων και δεσμεύτηκε να τα προσκομίσει σε επόμενη συνεδρίαση.
Ακόμα αναμένεται να προσκομίσει ωστόσο ο κ. Ζορμπάς τα εν λόγω έγγραφα παρότι η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε 14 ημέρες μετά,στις 11 Μαΐου 2017.