Η πτωχευμένη και διαλυμένη Χώρα… οι «Θέσεις ευθύνης» των υπαλλήλων … Οι Π.Ε και οι Τ.Ε … και το πρόβλημα του «Εν ελλείψει»!

0

Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της 21ης Ιουνίου 2018, αφορούσε την «Τροποποίηση της 107/2018 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου περί μερικής τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής».
Αν βρείτε λίγο ακαταλαβίστικο τον τίτλο του θέματος θα συμφωνήσω μαζί σας, γιατί όλοι εμείς που ζούμε σ΄αυτήν τη χώρα, όταν η ανάγκη μας αναγκάσει να προστρέξουμε σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, διαπιστώνουμε ότι οι υπάλληλοι που πληρώνονται από τους φόρους μας για να μας εξυπηρετούν, και μιλούν μια «άλλη γλώσσα» αλλά και μας αντιμετωπίζουν ως «Μια ακόμα ενόχληση της ησυχίας τους»…

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα που συζητιόταν επί δυόμιση ώρες… χωρίς τις ρητορικές κορώνες της αντιπολίτευσης, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές τόσο αυξάνονται και τα ντεσιμπέλ τους.

Πριν από μερικούς μήνες, η διοίκηση εισηγήθηκε «Μερική τροποποίηση» του «Οργανισμού», βάσει του οποίου λειτουργούν οι υπηρεσίες του δήμου, και συγκεκριμένα ζήτησε να δημιουργηθεί μια Διεύθυνση «Περιβάλλοντος και Πρασίνου» και μία Διεύθυνση «Καθαριότητος», αντί της μίας Διευθύνσεως που υπήρχε για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Όπως όμως είναι γνωστό, οι διοικούντες τον δήμο μας, όπως και σ’ όλους τους δήμους της Ελλάδας, ως βασικό κριτήριο πρόσληψης ενός υπαλλήλου είχαν το «Ρουσφέτι», είτε «κομματικό» είτε «προσωπικό».

Έτσι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ο δήμος γέμιζε από «στρατιές ημετέρων» με διάφορα τερτίπια, παραθυράκια και κολπάκια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστρατήγηση του νόμου ήταν κατάφορη κυρίως στις «Μεταφορές» προσωπικού από τα Νομικά πρόσωπα στον Δήμο.

Θυμάμαι συγκεκριμένα , ότι το 2000 το ποσοστό των υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που εργάζονταν στο δήμο, ήταν στο θλιβερό ποσοστό του 10% , ενώ οι διευθύνοντες την Οικονομική Υπηρεσία ήταν απόφοιτοι γυμνασίου / λυκείου και δεν είχαν σπουδάσει οικονομικά…

Αυτού του είδους οι προσλήψεις, που επί τρείς περίπου δεκαετίες γίνονταν αποκλειστικά από τις διοικήσεις ΠαΣΟΚ, δημιούργησαν έναν κομματικό στρατό, «συντρόφων» , συγγενών και φίλων, ο οποίος ούτε απεργούσε, ούτε διεκδικούσε αλλά ούτε έφερνε αντιρρήσεις σε εξόφθαλμα παράνομες εντολές των Αιρετών –Ευεργετών.

Μετά το 2002 οι διοικήσεις Ν.Δ των κ. Σιδέρη και Ζορμπά, οι οποίες «ευαγγελίζονταν» προεκλογικά την «κάθαρση» και την επαναφορά του «κράτους δικαίου», αρκέστηκαν στο να τακτοποιήσουν «δικά τους (αδικημένα) παιδιά»… ενώ η κυβέρνηση «Καραμανλή» εισήγαγε στον Νόμο «Πεπονή» (ΑΣΕΠ) , την αλήστου μνήμης «Συνέντευξη» που αλλοίωνε ουσιαστικά την αντικειμενική Μοριοδότηση.

Έτσι σιγά σιγά, οι υπάλληλοι του Δήμου και οι οικογένειες τους, επέβαλαν τα όποια προσωπικά τους «θέλω» , αφού είχαν πλέον καταλάβει ότι με την ψήφο τους καθόριζαν σ΄ένα μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχου κρινόταν σε μια διαφορά 200- 300 ψήφων.

Κατά την εποχή των «Μνημονίων», τα περισσότερα μέλη των στρατιών αυτών φρόντισαν να συνταξιοδοτηθούν, και οι εναπομείναντες θέλοντας και μη προσαρμόστηκαν μεν στη «νέα τάξη πραγμάτων», αλλά από την άλλη πλευρά δεν έπαψαν να «πιέζουν» για τους προσωπικούς τους λόγους τους αιρετούς.

Έτσι, στο «Σπάσιμο» στα δύο της υπηρεσίας καθαριότητας –πρασίνου – περιβάλλοντος, σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις της Ν.Δ και του ΠαΣΟΚ, αντέδρασαν με πρωτοφανή σφοδρότητα και με έωλα επιχειρήματα και σενάρια συνομωσιολογίας, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια «σύγκρουση» της διοίκησης με τους εργαζόμενους αλλά και να δημιουργήσουν δυσμενές κλίμα, σ΄ έναν οργανισμό, όπου κάθε προσπάθεια «αλλαγής» δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας σ΄ αυτούς που ιδρυματοποιημένα πια εκτελούν κάθε μέρα τα «ίδια πράγματα».

Σαν να μην έφθανε η κατάσταση που σας περιέγραψα, ίσως γνωρίζετε και την τεράστια διαμάχη που είχε ξεσπάσει χρόνια τώρα μεταξύ των Π.Ε υπαλλήλων και των Τ.Ε υπαλλήλων, δηλαδή αυτών που είχαν πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής κι εκείνων που είχαν πτυχίο τεχνολογικής σχολής, όπου οι Τ.Ε ζητούσαν την εξομοίωση με τους Π.Ε, θέμα που λύθηκε τελεσίδικα στον Άρειο Πάγο με δικαίωση των Π.Ε.

Τα γράφω όλα αυτά, επειδή έχουν άμεση σχέση με το συγκεκριμένο θέμα που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή, όταν τελικά στάλθηκε στον «υπερκείμενο» του δήμου φορέα, το «σπάσιμο» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος- Πρασίνου –Καθαριότητος σε δύο ανεξάρτητες Διευθύνσεις, επεστράφη στο δήμο για να προστεθεί μία παράγραφος που θα έλεγε ότι : «Εν ελλείψει υπαλλήλου Π.Ε, θα μπορούσε να οριστεί στη διεύθυνση ένας Τ.Ε υπάλληλος».

Θα μου πείτε και με το δίκιο σας, ότι γι ΄αυτήν την «προσθήκη» σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυε μύδρους κι εκφωνούσε «Φιλιππικούς» κατά της διοίκησης ;

Μάλιστα σας απαντώ, κι αυτό γιατί η προσθήκη του «Εν Ελλέιψει» έδωσε την αφορμή για προσωπικές επιθέσεις, για κατηγορίες, για κριτική εφ΄όλης της ύλης και κυρίως για ν΄ ακούσουν τα μέλη της κάθε «στρατιάς», ότι οι ευεργέτες τους είναι «εκεί» και διεκδικούν «επάνοδο»…

Ανδρέας Χρ. Μπαλωτής

Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ