Θέσεις για το κτήμα Ιόλα από το “Φυσάει Κόντρα”

0

Αγαπητοί Συναγωνιστές της Συνέλευσης για τον Ιόλα, εργαζόμενοι – εργαζόμενες,
νέοι και νέες της Αγίας Παρασκευής

Εδώ και αρκετά χρόνια τα ιδιωτικά συμφέροντα νέμονταν και νέμονται το Κτήμα και τη Βίλλα Ιόλα, με τα γνωστά σε όλους μας καταστροφικά αποτελέσματα από την αποψίλωση, την εγκατάλειψη, τη σύληση και το – χωρίς υπερβολή – πλιάτσικο που υπέστη το ιστορικό οίκημα και ο περιβάλλων χώρος.

Γίνεται σε όλους φανερό πως οποιαδήποτε εκμετάλλευση διεκδικήσιμων χώρων ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και λαϊκής δημιουργίας και αυτενέργειας από ιδιωτικά συμφέροντα έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που όλοι μας με οδύνη και δικαιολογημένη οργή παρακολουθούμε να έχουν τελεστεί στη Βίλλα και το Κτήμα Ιόλα.

Και φυσικά, επειδή ο «δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος», ο εργολάβος Γεωργίου, αφού ασέλγησε στην κυριολεξία επάνω στον ιστορικής και πολιτιστικής αξίας χώρο,  ζητάει και τα …ρέστα, ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανιζόμενος ως δωρητής και μέγας ευεργέτης του ελληνικού δημοσίου (τύφλα να ‘χουν οι Ζαΐμηδες !!!): εμφανίζεται έτοιμος να παραχωρήσει το χώρο στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, φυσικά με το …αζημίωτο: 1,500,000 € αγόρασε το χώρο πριν από χρόνια, 9,000,000 € φαίνεται πως διαπραγματεύεται τη μεταβίβασή του στο ελληνικό δημόσιο. Και αυτά τα …αστρονομικά νούμερα δεν βγαίνουν από τη νοσηρή φαντασία κάποιων, αλλά ήδη δημοσιεύονται  στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του δήμου μας…

Αλλά για την ολοκλήρωση παρόμοιων εγκλημάτων απαιτούνται συνεργοί και …συνοδοιπόροι, η περιβόητη «συμμορία των προθύμων»: πολλά ακούγονται όλο αυτό το διάστημα, που κινητοποιείται με ανάλογες δράσεις η Συνέλευση κατοίκων για το Κτήμα Ιόλα, για τη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας (άραγε τι λέει η νέα Περιφερειάρχης;;;), του Δήμου Αγίας Παρασκευής, των τοπικών Συλλόγων (π.χ. Κοντοπεύκου – Πευκακίων κλπ.). Δεν το κρύβουν, άλλωστε, ούτε οι ίδιοι μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ (π.χ. συνέντευξη κ. Γαβρά στο Σχολιαστή για σχέδιο μετατροπής του Κτήματος και της Βίλλας Ιόλα σε παγκόσμιας ακτινοβολίας [!!!] πολιτιστικό κέντρο, όπου η πρόσβαση των πολιτών θα είναι πρακτικά ασύμφορη μέσω του … τσουχτερού εισιτηρίου): business as usual!!! Φτάνουν, μάλιστα, να μιλούν ούτε λίγο ούτε πολύ, για «τίμια» συμφωνία με τον ιδιοκτήτη, που θα καταλήξει στα 5,000,000 €, υπό την προϋπόθεση στοιχειώδους αποκατάστασης του χώρου από τη μεριά του (ήδη έχουν αρχίσει παρόμοιες βολιδοσκοπήσεις για αντίστοιχη επιχορήγηση της αποκατάστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού…).

Και όλα αυτά όταν κοινωνικές υποδομές ουσίας στην Αγία Παρασκευή, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία κλπ. κυριολεκτικά υποφέρουν από υποχρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού που θα τα στελεχώνει.

Βέβαια, για να «δέσει πλήρως το …βύσσινο» χρειάζονται συνενόχους: τη διαβόητη «κοινωνία των πολιτών» (είπαμε παραπάνω για τους τοπικούς συλλόγους και τη στάση τους…): η νέα δημοτική αρχή ζητάει τη σύσταση δεκαπενταμελούς (!!!) επιτροπής για το Κτήμα Ιόλα, με αναλογική συμμετοχή όλων των παρατάξεων, του Συλλόγου Κοντοπεύκου – Πευκακίων (τον κατονομάζει έτσι ακριβώς !!!) και …ενεργών (???) πολιτών, διατηρώντας και δύο θέσεις εκπροσώπων για τη Συνέλευση Πολιτών για το Κτήμα Ιόλα.

Εμείς, σαν «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ», διαφωνούμε με τις ανωτέρω μεθοδεύσεις (που, οσονούπω, επιταχύνονται με γοργούς ρυθμούς τελευταία) δηλώνοντας τα ακόλουθα:

1.    Θα αποδεχθούμε τη θέση στη δεκαπενταμελή επιτροπή που συστήνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, μόνο και μόνο για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο όλο θέμα. Χωρίς, μάλιστα, να θέλουμε να δεσμεύσουμε τη Συνέλευση κατοίκων για τον Ιόλα, θα προτείναμε η τελευταία να κάνει χρήση των δύο (2) επιπλέον θέσεων που μένουν στη δεκαπενταμελή (θα έχει κάποια σημασία η καταψήφιση του όλου σχεδιασμού, όπως ανωτέρω προδιαγράφεται, από τουλάχιστον τρεις [3] εκπροσώπους σε αυτή τη δεκαπενταμελή). ΔΕΝ ΣΥΝΔΙΟΙΚΟΥΜΕ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ !!!
2.    Δεν δεχόμαστε κανενός είδους οικονομικές δοσοληψίες του δημοσίου με τον ιδιοκτήτη, ζητάμε την αποκατάσταση του χώρου με δική του επιβάρυνση ΕΞ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ  και την απόδοσή του στο δήμο Αγίας Παρασκευής τουλάχιστον όπως τον παρέλαβε… Αρκετά έχει …«κονομήσει» από τη σύληση του χώρου όλα αυτά τα χρόνια…
3.    Διαφωνούμε κάθετα – οριζόντια και διαγώνια με τη μετέπειτα διαχείριση του Κτήματος και της Βίλλας Ιόλα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως δήθεν πολιτιστικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας που ο κάτοικος της Αγίας Παρασκευής (και όχι μόνο…) θα πληρώνει …αλμυρό εισιτήριο για να ,,,κονομάνε κάποια συμφέροντα, όπως π.χ. στο Μέγαρο Μουσικής. Η αξιοποίηση του χώρου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είτε υπό αυστηρά ιδιωτική εποπτεία είτε μέσω της διαμεσολάβησης του τοπικού και του κεντρικού κράτους, δεν είναι αποδεκτή και παραμένει καταδικαστέα.
4.    Θέλουμε το Κτήμα και τη Βίλλα Ιόλα με ελεύθερη πρόσβαση στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής και του Λεκανοπεδίου, πραγματική κοιτίδα λαϊκού πολιτισμού, κοινωνικής αυτενέργειας, ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας και δημιουργίας, κοινωνικών δράσεων, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗΣ – ΤΕΛΙΚΑ – ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ… Πραγματικό κέντρο ενός νέου αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού, μακριά από τα «νάιλον ντέφια και ψόφια κέφια» του συστημικού πολιτισμού – fast food και main stream…

Γιατί – τελικά – αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία, με πραγματική συμμετοχή των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, μέσα από δομές αυτοδιαχείρισης και ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σε όλα αυτά που τους αφορούν, από την εργασία ως τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση