«Ισχυρή» κοινωνική πολιτική και μια αδύναμη κοινωνία.

0

Στα έξι χρόνια μνημονίων οι πολύτιμοι αριθμοί πάνω (και μόνο) στους οποίους βασίζονται οι «Θεσμοί της επιτήρησης» καταδεικνύουν εκτός όλων των άλλων και μια συνεχόμενη αύξηση της φτωχοποίησης που η κοινωνία μας διανύει, δυστυχώς χωρίς να διακρίνεται ακόμα το φως στην άκρη του τούνελ.
Σ’ αυτά τα χρόνια οι Δήμοι καλούνται να φροντίσουν τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας μέσα από τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και το κατά πόσο οι εκάστοτε διοικήσεις επενδύουν στον τομέα αυτό εξαρτάται από την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν.
Στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου ευθύς εξαρχής με σύνθημα «Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία» είχε κάνει σαφές ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής που θα εφαρμόσει θα ήταν η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Έτσι ο προϋπολογισμός για το 2016 προέβλεπε την επένδυση 2.000.000 ευρώ στον τομέα αυτόν και όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια σχετικά με ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, τα στοιχεία δείχνουν ότι και στον δικό μας Δήμο σημειώνεται αυξητική τάση των φτωχοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων.
Η ημερίδα είχε ως θέμα την «Κοινωνική Πολιτική & Γυναίκα» και τη διοργάνωση ανέλαβε το Κέντρο Γυναίκας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου σε συνεργασία με την “ΔΙΩΝΗ” Κοιν. Σ. Επ. που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 στο θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου με συντονίστρια την ποιήτρια Ζέτα Μπελαούρη.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δομές, οι δράσεις και οι παρεμβάσεων πολύπλευρης υποστήριξης και συμβουλευτικής των γυναικών της πόλης του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου (άνεργων, εργαζόμενων, μητέρων, απειλούμενων με κοινωνικό αποκλεισμό, ηλικιωμένων, κακοποιημένων, εχουσών ανάγκη)
imerida_ginaikas_03.jpg.Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε επιγραμματικά στις προτεραιότητες και το έργο της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της Κοινωνικής της πολιτικής, ομιλία που καταδεικνύει την αύξηση του δείκτη της φτώχειας στο Δήμο. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:
Την εξυπηρέτηση 330 οικογενειών έναντι 160 το 2014 του Κοινωνικού Μαγειρείου. Αντίστοιχη αυξητική τάση σημειώνεται και με τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Ανταλλακτηρίου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.
Τη δημιουργία νέων δομών (Γραφείο Συμβουλευτικής για Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά θέματα και το Κοινωνικό Φροντιστήριο).
Την αναβάθμιση σε επίπεδο δράσεων και προγραμμάτων της δομή στήριξης των γυναικών «Κέντρο Γυναίκας».

Όπως αναφέρει και Δελτίο Τύπου του Δήμου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Γεράσιμος Βλάχος παρουσίασε με αριθμούς έργο των Κοινωνικών Δομών και τη διαρκή αναβάθμιση τους από τη Δημοτική αρχή ώστε να καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες. Στη συνέχεια μίλησε για το Κέντρο Γυναίκας επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί μια κατά πολύ αναβαθμισμένη, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τη λειτουργία, Δομή Στήριξης Γυναικών του Δήμου, που τους παρέχει υποστήριξη και συμβουλευτική με δωρεάν προγράμματα και δράσεις για θέματα ισότητας, απασχόλησης και ανεργίας, κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως Πολυχώρος δημιουργικότητας, ελεύθερης έκφρασης, ψυχαγωγίας, συνάντησης και ν δραστηριοτήτων όπως θεάτρου, γραφής και εικόνας,  group therapy,  χοροθεραπείας κ.α.

Από αριστερά, Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αντωνία  Γκίνη, Η Διευθύντρια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου-ΠΑΙΣΔΑΠ Αναστασία Γιαννάκη , έκλεισε ο Ψυχολόγος-Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας Θανάσης Ραφτόπουλος και η συντονίστρια Ζέτα Μπελαούρη
Από αριστερά, Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αντωνία Γκίνη, Η Διευθύντρια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου-ΠΑΙΣΔΑΠ Αναστασία Γιαννάκη , έκλεισε ο Ψυχολόγος-Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας Θανάσης Ραφτόπουλος και η συντονίστρια Ζέτα Μπελαούρη

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αντωνία Γκίνη, παρουσίασε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα τις σημερινές ανάγκες στο Δήμο, τον χάρτη με τους θύλακες φτώχιας στην πόλη και στη συνέχεια τους στόχους, τη διάρθρωση και την οργάνωση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης και την ικανότητα προσαρμογής τους στις ανάγκες. Ανάδειξε την πολύπλευρη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και αποτελεσματικών παρεμβάσεων υποστήριξης των γυναικών, μέσα από το σύνολο σχεδόν των Δομών των Προγραμμάτων και των Δράσεων της Κοινωνικής Πολιτικής και όχι μόνο όσων απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτές όπως το κέντρο Γυναίκας.
Σύμφωνα πάντα με το δελτίο Τύπου, η Διευθύντρια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου-ΠΑΙΣΔΑΠ τους Αναστασία Γιαννάκη αναφέρθηκε στην πολύτιμη υποστήριξη, τη βοήθεια και την ασφάλεια που παρέχουν οι Σταθμοί στην προσπάθεια της μητέρας να συνδυάσει την οικογενειακή με την επαγγελματική της ζωή καθώς και στην κατάργηση από τη Δημοτική αρχή των τροφείων για εισοδήματα κάτω των 18.000€ (ήταν 10.000€ το 2014) και την καθιέρωση κοινωνικών κριτηρίων εγγραφής των παιδιών, την σημαντική αύξηση των εντάξεων οικογενειών στο ΕΣΠΑ (280 παιδιά το 2015-2016 από 162 το 2014-2015, με στόχο να προσεγγίσουν τα 400 το 2016-2017).
Το πρώτο μέρος της ημερίδας έκλεισε ο Ψυχολόγος-Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας Θανάσης Ραφτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη συνεργασίας Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών δομών, στη θετική ανταπόκριση της του Δήμου μας στην εκφρασμένη πρόθεση του Σταθμού για συνεργασία με τους Δήμους και στα καλά αποτελέσματα που καταγράφονται από τη συνεργασία αυτή όπως πχ το πρόγραμμα καταπολέμησης του άγχους των εξετάσεων.
Στο δεύτερο μέρος η ημερίδα περιελάμβανε μουσικοχορευτικό δρώμενο, παρουσίαση Δράσεων εκπαιδευτών του «Κέντρου Γυναίκας» με οπτικοακουστικό υλικό και απόσπασμα από το Θεατρικό Έργο του «Κέντρου Γυναίκας» με θέμα: «Μεσογείων & Γυναικών Α Γωνία» που εντυπωσίασαν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ