Κάτοικοι ζητούν τη μείωση της έντασης από τις καμπάνες του Αγίου Δημητρίου.

0

Με επιστολή τους κάτοικοι του Κοντοπεύκου – περίοικοι του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου,διαμαρτύρονται για την υπερβολική ένταση που έχουν ρυθμιστεί να παράγουν οι «ηλεκτρονικές καμπάνες» του Ναού, τον εξορθολογισμό στις ώρες και τις φορές που αυτές χτυπούν καθώς και τη μείωση της διάρκειας κάθε χτυπήματος. 

Στην επιστολή τους οι κάτοικοι αναφέρουν ότι από το 2009 λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα κωδωνοκρουσίας και ότι στο εσωτερικό του Ναού υπάρχει μια «κονσόλα», η οποία ανάλογα με το μυστήριο και τη θεία λειτουργία, ρυθμίζει το χρόνο, την ένταση, τη μελωδία και την επανάληψη στον κτύπο του καμπαναριού.
Αναφέρουν επίσης, ότι μέχρι το 2009 δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού ο ναός λειτουργούσε μ’ένα λιτό και χαμηλό χτιστό καμπαναριό παραπλεύρως του ιερού με μια και μοναδική καμπάνα με σχοινί, η οποία ηχούσε ηπιότερα σε ένταση και ρυθμό.
Για άγνωστο λόγο, επισημαίνουν οι κάτοικοι, το καμπαναριό αυτό γκρεμίστηκε και ανεγέρθηκαν δυο γιγάντια τσιμεντένια καμπαναριά, στην πρόσοψη της εκκλησίας εκ των οποίων μόνο το ένα διαθέτει καμπάνες!!
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι καμπάνες από Δευτέρα έως Παρασκευή χτυπάνε τρεις φορές το πρωί ( 6:50, 7:00 και 7:10 ή στις 7:00, στις 7:30 και στις 8:00 π.μ.) και το απόγευμα στις 17:30 μ.μ., το Σάββατο το πρωί και πάλι 3 φορές (6:45, στις 7:30 και στις 8:00 π.μ.), την Κυριακή στις 7:00, 7:30 και 8:15 π.μ. και τα απογεύματα του Σαβ/κου στις 17:30 μ.μ. ή στις 18:00 με μελωδικό χτύπημα διάρκειας περίπου 30 δευτερολέπτων την κάθε φορά.
Επιπλέον η επιστολή αναφέρει ότι κρούση της καμπάνας γίνεται και τα απογεύματα πριν τον εσπερινό εάν την επομένη είναι εορτή Αγίου, το πρωί εάν είναι εορτή, τα σαββατοκύριακα και ακόμα και σε μνημόσυνα Κυριακής λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας προ του μνημόσυνου (φαινόμενο που όπως δηλώνουν δεν συμβαίνει πουθενά).
Οι κάτοικοι προέβησαν σε μέτρηση της στάθμης του θορύβου καταγράφοντας εντός των οικιών που γειτνιάζουν με την εκκλησία 80 με 95 dB, όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι στα 50dB για αστικές περιοχές (Προεδρικό Διάταγμα 1180/1981) κι αυτή η διαφορά των 30dB, στη λογαριθμική κλίμακα των ντεσιμπέλ, μεταφράζεται ως 1.000 φορές μεγαλύτερης ισχύος!!!
Οι κάτοικοι οι οποίοι είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι… με την επιστολή τους καταγγέλλουν ότι η κατάσταση από την αυξημένη ηχορύπανση έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ψυχική τους υγεία, ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους,ότι έχουν ανατραπεί οι ρυθμοίτου βιολογικού τους ρολογιού,κι ότι έχει διαταραχθεί τονευρικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να πάσχουν από εκνευρισμό, ταχυπαλμίες και νευρικό κλονισμό και ζητούν την προστασία των ασθενών, των πασχόντων από καρδιακά νοσήματα, των εγκύων γυναικών, των παιδιών, των εργαζομένων βραδινής βάρδιας, των ενηλίκων καιτων υπερηλίκων.
Στη συνέχεια η επιστολή περιέχει μια σειρά από νομοθετικές διατάξεις και προεδρικά διατάγματα που δικαιολογούν την αγωνία των κατοίκων και επιπλέον επισημαίνουν ότι η δημοσίευση της επιστολής, αποτελεί την κατακλείδα μιας σειράς ενεργειών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν «πέσει στο κενό» παρά τις πάντοτε ευγενικές παρακλήσεις τους, μ’ όλο τον απαιτούμενο σεβασμό προς το χώρο και τους λειτουργούς του.
Στην επιστολή καταγγέλλεται επίσηςτο γεγονός ότι παρά τις από μέρους της εκκλησίας υποσχέσεις για μέριμνα μείωσης της έντασης,αυτές ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν αντίθετα παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις εκδικητική αύξηση της έντασης !!!
Με την επιστολή τους αυτή, οι κάτοικοι ζητούν από αρμόδιους φορείς, δηλαδή το Δήμο, την πολεοδομία και την αστυνομία να τους προστατέψουν ερευνώντας την αλήθεια των καταγγελιών, πραγματοποιώντας αυτοψίεςκαι εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία.
Τέλος οι κάτοικοι θέτουν προς όλους τους αρμόδιους φορείς τα εξής ερωτήματα :
— « Με ποια ερμηνεία της ορθόδοξης πίστης, εξαιρούνται οι καμπάνες από τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου;
—Για ποιο λόγο συνάνθρωποι και θεσμικά όργανα της πολιτείας θεωρούν πως η ηχορύπανση ενός ναού είναι «ιερή» και άρα έχει κάθε δικαίωμα να επιβάλλει πρωινό εγερτήριο;».
— «Πόσο δυνατό είναι το άβατο της Εκκλησίας που μας φέρνει απροστάτευτους πολίτες, έντιμους και καλούς χριστιανούς, αντιμέτωπους μαζί του;».
— «Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος που πρόσφατα ολοκλήρωσε την ανάπλαση της οδού Δερβενακίων και όχι μόνο, στην προσπάθειά του προς ένα καλύτερο οπτικό-ζωτικό περιβάλλον και μια ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του;».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ