Καρκίνος και Ψυχική Υγεία

0
iris

 

Αυτοί οι παράγοντες θεωρείται ότι μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα κάποιου που πάσχει από μία ψυχική ασθένεια ή ένα χρόνιο σωματικό νόσημα να συνυπάρξουν και τα δύο. Ακόμα, είναι πιθανό οι ψυχικές και οι σωματικές ασθένειες να χαρακτηρίζονται από κοινά συμπτώματα. Ο τρόπος με τον οποίο βιώνει κάποιος την ασθένεια παίζει επίσης, σημαντικό ρόλο καθώς μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση μιας ψυχικής ή σωματικής ασθένειας.
Οι έρευνες που συσχετίζουν τις ψυχικές ασθένειες με τον καρκίνο έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενα ευρήματα με τα ευρήματα μελετών που υποστηρίζουν οι ψυχικά πάσχοντες παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (καρκίνο του μαστού, του εντέρου, των πνευμόνων και του φάρυγγα), αλλά χαμηλότερα ποσοστά σε καρκίνους του αναπνευστικού. Η κακή διατροφή και το υπερβολικό κάπνισμα αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στους ψυχικά πάσχοντες. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το ιστορικό νοσηλείας λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας, από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, στην ανάπτυξη καρκίνου.
Οι καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, εξαιτίας του αυξημένου στρες και των αλλαγών στο σώμα τους. Η συνύπαρξη ψυχικής νόσου δημιουργήσει να παρενέργειες στη θεραπεία του καρκίνου. Παρ’ όλα αυτά, η θεραπεία ενός ψυχικού προβλήματος μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες που συμμετέχουν σε μια ομαδική θεραπεία η οποία αποτελεί μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού ζουν περισσότερο από τις γυναίκες που δεν ακολουθούν τέτοια θεραπεία. Αν και το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα σωματικής υγείας, η απόδειξη ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο κρίνεται αδύναμη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ των διαφόρων ψυχολογικών παραγόντων και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.Τέλος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται ραγδαία αύξηση των ανθρώπων που πρόκειται να νοσήσουν από καρκίνο μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αποχή από τη σωματική άσκηση και η κακή διατροφή αφορούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Κάποιες απλές οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί προκειμένου να μειώσει κάποιος την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου είναι οι εξής:
— Αποχή από το κάπνισμα: Τα οφέλη της διακοπής είναι άμεσα εμφανή.
— Προσοχή στο βάρος: Για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, ακόμη και η απώλεια λίγων κιλών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Η υγιεινή διατροφή, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλει στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.
— Σωματική Άσκηση: Για τους ενήλικες, οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα. Για τα παιδιά και τους εφήβους, προτείνουν μία ώρα γυμναστικής καθημερινά.
— Εμβολιασμός: Μερικοί τύποι καρκίνου οφείλονται σε λοίμωξη. Για παράδειγμα, το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β και το εμβόλιο κατά του HPV μπορούν να συμβάλουν μελλοντικά στην πρόληψη του καρκίνου.
— Μειωμένη έκθεση στον ήλιο: Το μελάνωμα και γενικότερα ο καρκίνος του δέρματος οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ πρέπει να φοράμε τα κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα.

Φωή Βάνα
Κλινικός  Ψυχολόγος Msc
Σωματείο «ΙΡΙΣ»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση