«Λάθος», «Παρεξήγηση» ή τα πρώτα δείγματα εφαρμογής του «Τρίτου Μνημονίου»;

0
x 00101

Συγκεκριμένα τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς βάφτισε «Λάθος» της κεντρικής διοίκησης που πιθανόν θα λυνόταν το επόμενο πρωί με την αντιδήμαρχο κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου να προσθέτει ότι αντίστοιχο θέμα υπήρξε και σε άλλους Δήμους που το έλυσαν, αλλά λόγω της κατάληψης του Υπουργείου Εσωτερικών πιθανόν για το Δήμο μας να χρειαστεί παραπάνω χρόνος.
«Με δέκα Δήμους μίλησα.. πουθενά δεν λύθηκε» ήταν η αρχή της τοποθέτησης του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου και συνέχισε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά ένα λάθος αλλά 12 αφού τόσες είναι οι οικογένειες που θα μείνουν στον «Αέρα». Ο κ. Γιαννακόπουλος άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της διοίκησης Ζορμπά στο θέμα αυτό και πρότεινε να υπάρξει διεκδίκηση από την πλευρά του Δήμου με σκοπό την υπεράσπιση των εργαζομένων.
Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος πήρε το λόγο και είπε ότι οι απολύσεις τόσο το 2012 όσο και το 2013 είναι δεδομένες και ζήτησε να τεθεί εκείνη την ώρα έκτατο θέμα εκτός Ημερήσιας Διατάξης για συζήτηση και λήψη απόφασης με στόχο ένα ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο θα ενισχυθεί σημαντικά στους αγώνες του το σωματείο των υπαλλήλων του Δήμου Αγ. Παρασκευής.
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή του Υπουργείου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως «Λάθος» ούτε ως «Παρεξήγηση» αλλά αποτελεί «Τιμωρία» για τους Δήμους που έστειλαν μόνο αριθμητικά στοιχεία κι όχι λίστες με ονόματα. «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ασκεί βία» είπε ο κ. Γκιζιώτης και τόνισε ότι αν απαξιωθεί το Δημόσιο θα απαξιωθούν και οι υπηρεσίες που προσφέρει επισημαίνοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα ζητηθούν κι άλλες απολύσεις, γεγονός το οποίο θα συμβεί με τον καινούργιο τρόπο αξιολόγησης. Συγκεκριμένα ο κ. Γκιζιώτης εξήγησε ότι από εδώ και στο εξής με την αξιολόγηση που γίνεται το 30% για παράδειγμα των υπαλλήλων που θα κατατάσσονται στο τέλος θα είναι και οι επόμενοι υποψήφιοι για «Διαθεσιμότητα» και κάλεσε τα σωματεία να αγωνιστούν πιο ταξικά.
Το λόγο πήρε και πάλι η κ. Παπαδοπούλου θέλοντας να διευκρινήσει ότι οι δώδεκα υπάλληλοι δεν υπάγονται σε απόλυση αλλά σε διαθεσιμότητα με τον κ. Αλεξόπουλο να της απαντάει ότι από τη στιγμή κατά την οποία οι υπάλληλοι έχουν τεθεί εκτός της ενιαίας αρχής πληρωμών θεωρούνται και είναι απολυμένοι.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Μεγαγιάννης, υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων ύστερα από πρόταση του κ. Σταθόπουλου.
Ο κ. Μεγαγιάννης ξεκαθάρισε από την αρχή για «Το πως έχει η κατάσταση» με τους εργαζομένους τονίζοντας ότι: «Είναι ξεκάθαρο ότι από τη Δευτέρα οι 12 υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα δεν είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι» και συνέχισε λέγοντας ότι στο μέλλον οι υπάλληλοι θα απολύονται με τον μανδύα της διαθεσιμότητας. Ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων προς ενημέρωση του Σώματος και όχι μόνο είπε ότι σε «Διαθεσιμότητα» τίθενται υπάλληλοι όταν πρόκειται να μεταφερθούν είτε σε άλλη υπηρεσία είτε σε άλλο Δήμο, γενικά δηλαδή όπου υπάρχει ανάγκη για κάλυψη οργανικής θέσης. «Σε ποια οργανική θέση θα πάνε όταν όλες είναι καλυμμένες;» ρώτησε, ρητορικά βεβαίως, ο κ. Μεγαγιάννης και είπε ότι το μόνο όπλο που έχουν για να αποτρέψουν τις 150.000 απολύσεις που απαιτεί η Τρόϊκα είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις.
Ο κ. Ζορμπάς απέρριψε κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης, είτε ψηφίσματος ή απλής συζήτησης ενταγμένης τυπικά στην Ημερήσια Διάταξη και ανήγγειλε ότι θα το αναλάμβανε προσωπικά ο ίδιος απευθυνόμενος στο Υπουργείο.
Λίγο πριν τη λήξη της συζήτησης ο κ. Αλεξόπουλος απευθυνόμενος προς τον κ. Μεγαγιάννη, του υπενθύμισε ότι το πολυμελές πρωτοδικείο έχει ήδη με απόφασή του θεωρήσει παράνομες τις απολύσεις, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν στηρίζει τους εργαζόμενους ούτε ηθικά, δημοσιοποιώντας έστω ένα ψήφισμα υπέρ τους και τόνισε ότι ο κ. Ζορμπάς ή θα βρει «Κλειστή» την πόρτα του Υπουργείου ή οι χειρισμοί του θα φέρουν αποτελέσματα αντίστοιχα μ αυτά της μεταστέγασης της εφορίας.
Δεν γνωρίζουμε αν βρήκε «Κλειστή» την πόρτα του Υπουργείου ο κ. Ζορμπάς αλλά ξέρουμε ότι το θέμα δεν λύθηκε το «Επόμενο πρωί» όπως χαρακτηριστικά και με ελαφρά τη καρδία είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση