Μίνα Μουχτούρη: «Ονειρεύτηκα έναν παρεΐστικο χώρο για την γυναίκα!».

0
mouxtoyri new

Τα ιατρεία τα παραδώσαμε με έλλειψη προσωπικού λόγω μη δυνατότητας πρόσληψης γιατρών, στελεχωμένα βέβαια από εθελοντές. Πληροφορούμαι ότι δεν υπάρχει υγειονομικό υλικό.
Ο πολυχώρος «Γυναίκα και Δημιουργία» παρέμεινε κλειστός με τη διοίκηση και τους αρμόδιους να αρνούνται επί της ουσίας να συνεχίσουν τη γραμμή που εμείς είχαμε χαράξει.  
«Σ» Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί της δικής σας αντιδημαρχίας. Είχατε τη στήριξη του τότε δημάρχου Βασίλη Ζορμπά; κι αν «ναι» τότε γιατί υπήρχαν εκ των υστέρων καταγγελίες για «κακή διαχείριση»;.
«Τον χώρο αυτόν τον «ονειρεύτηκα». Έτρεξα, επικοινώνησα με Δήμους γιατί ήθελα να κάνω κάτι καινούργιο, κάτι που να είναι θελκτικό για τη σύγχρονη Γυναίκα. Κέντρο όχι ιδρυματικού χαρακτήρα,  γιατί η κοινωνική πολιτική απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.  Κοινωνική Πολιτική είναι και η χαρά και μ’ αυτήν τη λογική είχα εντάξει και τις παραστάσεις του Καραγκιόζη στα σχολεία αλλά και το στολισμό της κεντρικής μας πλατείας τα Χριστούγεννα. ‘Ήθελα λοιπόν ένα κέντρο που να φιλοξενεί μοντέρνες δραστηριότητες όχι μόνο ψυχοθεραπευτικά προγράμματα. Δραστηριό­τητες που να μην συγκρούονται με τις αντίστοιχες του ΠΑΟΔΑΠ, ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο που θα μπο­ρούσε να πάει η κάθε γυναίκα  να πιει ακόμα τον καφέ της και να φυλλομετρήσει και περιοδικά. Θυμάμαι ότι έλεγα  ότι θα μπορούσε να ήταν ένας χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ακόμα και εορτασμό  γενεθλίων. Δέχτηκα επίθεση από την εκκλησία για τη Γιόγκα που ήταν μέσα στις δραστηριότητες. Στόχος μου ήταν στο επόμενο βήμα να λειτουργήσει Λέσχη του Μπριτζ που δεν υπάρχει στην πόλη μας».
«Σ» Τι δραστηριότητες είχατε προγραμματίσει να γίνονται στο συγκεκριμένο χώρο ;
«Κάποιες από αυτές ήταν γιόγκα, μακραμέ, μακιγιάζ, μοδιστρική, κέντημα, βελονάκι, βελόνες (μήπως και ενισχύσουμε τα αντίστοιχα μαγαζιά της αγοράς μας) εργαστήρι παραγωγής λόγου, θεατρική ομάδα, art therapy,  δικηγόρο για πρώτες συμβουλές και στήριξη σε περίπτωση κακοποιήσεων ή διαζυγίου».
«Σ» Η ιδέα ήταν δική σας ;
«Ναι! Ξεκίνησα μιλώντας με μία φίλη μου παιδαγωγό για παιδιά και εμπνεύστηκα από τη συζήτησή μας και θέλησα να στήσω στο Δήμο μια δομή για τη Γυναίκα. Έκανα κοινωνό των σκέψεών μου τον Δήμαρχο, και εισέπραξα  «Μουχτούρη, μηδέν στον κωδικό του προϋπολογισμού». Με τη διευθύντρια της Κ.Π. κατασταλάξαμε στο χώρο της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας με στόχο μέχρι τον Μάρτιο του 2014 να είχε διαμορφωθεί γιατί έπονταν οι εκλογές, που σήμαινε ότι παραμονές εκλογών απαγορεύονται τα εγκαίνια».
«Σ» Είχατε προτείνει και πιο παλιά τη δημιουργία αυτού του χώρου ;
«Το όλο εγχείρημα ως πρόταση, ως κυνήγι ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2013. Είχα μιλήσει με τη διευθύντρια που είχε ενθουσιαστεί και συνειδητοποιώ στην πορεία ότι ενδεχομένως να μην είχα πείσει τον Δήμαρχο για το εγχείρημα και το μέγεθος αυτού και αναγκάστηκα να απευθυνθώ στην εθελόντρια, την κ. Μανωλοπούλου την οποία ευχαριστώ από καρδιάς, ώστε να τον πείσει και να πάρουμε το τελικό του «οκ»  με ό,τι άλλο συνεπάγεται ώστε ο χώρος να απελευθερωθεί από τα κατάλοιπα της Δημοτικής Αστυνομίας και από «αχούρι» να γίνει χώρος φιλοξενίας. Από εκεί και πέρα ο χώρος λειτούργησε με χορηγούς – ιδιώτες ώστε να στηθεί αυτό το κέντρο».
«Σ» Πόσο καιρό πριν προσπαθούσατε που είχε ως αποτέλεσμα λίγο πριν τις εκλογές να λειτουργήσει ;
«Τον Ιούλιο του 2013 το πρότεινα. Μεσολάβησε ο μήνας της «ραστώνης»και από Σεπτέμβρη άρχισα την αναζή­τηση. Ο κ. Ζορμπάς πείστηκε για το όλο θέμα αλλά όχι από εμένα – μάλλον δεν έχω πειθώ.
«Σ» Τι εννοείτε ;
«Τον έπεισε πέρα για πέρα η κ. Μανωλοπούλου κι είχε  καταλάβει ότι θα ήταν μια προβολή και για τον ίδιο».
«Σ»Σχετικά με το αντίτιμο τι είχε γίνει τότε ;
«Η πρώτη σκέψη ήταν να είναι δωρεάν. Όμως ακούγοντας με προσοχή  τη διευθύντρια της κοινωνικής υπη­ρεσίας αλλά και τους εκπαιδευτές που είχαν μια ανάλογη εμπειρία, πείστηκα ότι θα πρέπει να καταβάλλεται  το ελάχιστο αντίτιμο προκειμένου να συγκροτηθούν ομάδες. Το πρώτο επιχείρημα ήταν, στο  «δωρεάν» θα πηγαίνει ο καθένας από τη μια ομάδα στην άλλη μέχρι να κατασταλάξει, οπότε δεν θα είχαμε σαφή εικόνα ομάδων. Το δεύτερο ότι και το ΚΑΠΗ είχε ξεκινήσει ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος. Όλα αυτά τα συζητούσαμε γιατί υπήρχε το πρόβλημα του ότι δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε θεωρημένες αποδείξεις είσπραξης χρημάτων. Όμως θεωρούσαμε, γιατί κανείς μας δεν πίστευε  ότι θα χάσουμε τις εκλογές, ότι μετά το πέρας αυτών και έχοντας ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ, θα μπο­ρούσε να λειτουργήσει κανονικά το πρόγραμμα με αντίτιμο 10 ευρώ».
«Σ» Γιατί ο Δήμαρχος ουσιαστικά «Αρνήθηκε» να ληφθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να συσταθεί νόμιμα το συγκεκριμένο πρόγραμμα οπότε θα μπορούσε να λυθεί και το τυπικό πρόβλημα της έκδοσης νόμιμης απόδειξης είσπραξης χρημάτων ;
«Είναι ένα λάθος που το χρεώνομαι εγώ, γιατί ήμουν η υπεύθυνη αντιδήμαρχος. Όμως φρονώ ότι ο αιρετός δεν καλείται να γνωρίζει«όλα τα θέματα», γιατί ο καθένας προέρχεται και από  διαφορετικό χώρο και δεν έχει και την ανάλογη εμπειρία. Γύρω από τον αιρετό οφείλεται να αναπτύσσεται ένα πλέγμα προστασίας. Δεν θέλω να πιστέψω ότι μπήκε τρικλοποδιά, γι’ αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει».
«Σ» Σε σχέση με σήμερα, βλέπουμε ότι ήδη έχει περάσει μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την έναρξη του ίδιου πολυχώρου και σύντομα θα υπάρξει και δεύτερη που θα ορίζει το αντίτιμο. Έχετε μελετήσει πώς θα στηθεί ο χώρος και ποια είναι η άποψή σας;
«Καταρχήν θέλω να τονίσω ότι το Σεπτέμβρη του 2014 ενώ εγώ δούλευα στο σχολείο, σε συνέδριο για την ισό­τητα των δύο φύλων, ως Δήμος δεχθήκαμε συγχαρητή­ρια για τη σύσταση αυτής της πολυποίκιλης και πρωτότυπης δομής. Αυτό συνέβη γιατί ήταν μια δομή που ξέ­φευγε από τα κέντρα ισότητας που υπήρχαν στους άλ­λους Δήμους. Ένα χρόνο τώρα όμως παραμένει κλειστό.
Σ’ αυτόν τον ένα χρόνο όμως υπήρχε συγκεκριμένη δραστηριότητα που «έτρεχε» και δούλευε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δούλευε και επί των ημερών μας. Απλά να μην φανεί παραέξω. Αυτό το θεωρώ άκρως υποκριτικό».
«Σ» Υπήρχε αντίτιμο χωρίς νόμιμη απόδειξη δηλαδή και πάλι ;
«Βεβαίως! Γνωρίζουμε όλοι, κανείς δεν δηλώνει ότι το γνωρίζει και είμαστε όλοι ευτυχισμένοι.  Πληροφορήθηκα λοιπόν ότι τώρα θα λειτουργήσει πάλι με ΚΟΙΝΣΕΠ και θυμάμαι ότι η παράταξη «Σταθόπουλου» ήταν αντίθετη στις ΚΟΙΝΣΕΠ…
Μάλιστα θα συσταθεί από τα δικά μας παιδιά της Αγίας Παρασκευής που έρχονται από το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ. Εκείνο το οποίο κατάπληκτη έμαθα είναι την αλλαγή της ονομασίας σε «Κέντρο Γυναίκας» από «Γυναίκα και Δημιουργία». Στεναχωρήθηκα, δεν το κρύβω,  γιατί πιστεύω ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην πολιτική και τα ονόματα δεν συνδέονται με πα­ρατάξεις. Όχι από σεβασμό σε μένα τον δημιουργό, αλλά από σεβασμό στην κοινωνία γιατί θα πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι η κοινωνική πολιτική χαράζει απολιτική στρατηγική. Δεν είναι ποδόγυρος να ανεβοκατεβά­ζουμε  κατά το δοκούν. Είναι αχρωμάτιστη η κοινωνική πολιτική και το μόνο που έχει είναι το μεράκι. Γι’ αυτό ακ­ριβώς οφείλει  να είναι ευέλικτη και να αναζητά στη σημερινή συγκυρία τον άνθρωπο που πραγματικά έχει ανά­γκη όχι μόνο υλική αλλά ανάγκη ως αναζήτηση.
Γι αυτό η κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να συνδέεται με μικροκομματικές επιδιώξεις γιατί τότε ξεφτίζει. Όλες οι δομές της πρέπει να τελούνται υπό την αιγίδα της κοινωνικής υπηρεσίας. Ο αιρετός δίνει το όραμα».
«Σ» Θα ήθελα να μου κάνετε μια αποτύπωση του δικού σας οράματος για το πώς θα θέλατε να λειτουργήσει από εδώ και πέρα ;
«Αυτό που είχα πει ως παραίνεση , ως συμβουλή στη διάδοχό μου να γίνει ένας χώρος χωρίς πολιτικό χρώμα. Αυτό που έζησα στο ΚΑΠΗ, να περνάνε παραμονές εκλογών οι υποψήφιοι για να αλιεύσουν ψήφους δεν θα θελα να το δω στο νέο χώρο. Θα ήθελα να εξελιχτεί σε ένα χώρο γυναικείο, αγαπησιάρικο όπου η Γυναίκα μάνα, η Γυναίκα άνεργη αλλά και η Γυναίκα εργαζόμενη, η Γυναίκα με προβλήματα στο γάμο να βρίσκει στέκι. Να γίνει ένας χώρος ευχάριστος με μοντέρνες δραστηριότητες που να αγγίζουν τις κυρίες αλλά και τα νέα κορίτσια. Ναι μου αρέσει η ιδέα του καφέ όπου η μια γυναίκα θα αποζητά την άλλη για να κουβεντιάσει, να χαλαρώσει  πιο πέρα,  να διοργανώνονται και εκδρομές. Να γίνει ένας παρεϊστικος χώρος. Αυτόν τον χώρο ονειρεύτηκα εγώ»
Αλλά κ. Μπαλωτή, για να προχωρήσει μια πολιτική με αποτελέσματα οφείλουμε να κρατάμε τα θετικά του παρελθόντος και τους ανθρώπους που την υπηρετούν.

Απαντήσεις Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου

Μετά τις καταγγελίες της κ. Μουχτούρη σχετικά με την αλλαγή της ονομασίας του προγράμματος “Γυναίκα και Δημιουργία” σε “Κέντρο Γυναίκας”, τη λειτουργία του μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ και τη συνέχιση μίας δραστηριότητας ακριβώς με τον ίδιο παράνομο τρόπο όπως λειτουργούσε επί διοίκησης Βασίλη Ζορμπά επικοινωνήσαμε με το Δήμαρ­χο Γιάννη Σταθόπουλο και μας απάντησε τα εξής:
«Όταν αντιληφθήκαμε ότι το πρόγραμμα «Γυναίκα και Δημιουργία» στον χώρο του Δήμου επί της Λεωφ. Μεσογείων 403, είχε στοιχεία οικονομικών ατασθαλιών  (και το λέω ευγενικά), πέραν της καταγγελίας μας για τον πρ. Δήμαρχο Β. Ζορμπά, ο οποίος κάλυπτε την πα­ρανομία  επί μήνες, αναζητήσαμε τρόπο νόμιμης λειτουργίας. Επιλέξαμε βεβαίως να συνεχίσουμε το πρόγραμμα. Έτσι φθάσαμε στην λειτουργία του με τίτλο «Κέντρο Γυναίκας» και στον ίδιο χώρο.
Επίσης, στηρίζουμε μόνο τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που δεν κάνουν εμπόριο, ιδιαίτερα δε εκείνες που αποτελούνται από κατοίκους της πόλης αμειβόμενους για συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας με νόμιμο τρόπο.
Τέλος, δεν αντιλαμβάνομαι τι «καταγγέλλει» η πρ. Αντιδήμαρχος. Ο έλεγχος που κάναμε, όταν μας κοινοποιήσατε τις ερωτήσεις, δεν εντόπισε καμιά λειτουργία. Αν όμως κάτι μας έχει διαφύγει, είμαστε εδώ για να το καταδικάσουμε και να πάρουμε μέτρα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτραπεί καμιά  οικονομικά αδιαφανής λειτουργία όπως έκανε ο πρ. Δήμαρχος».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απάντηση