Μαύρη σοκολάτα για καλύτερο ύπνο!

0

Βρετανοί ερευνητές που υποστηρίζουν ότι, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο, επειδή περιέχει συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού.
Συγκεκριμένα, ερευνητές των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι το μαγνήσιο, που επίσης εμπεριέχεται εκτός από τη μαύρη σοκολάτα, στους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βοηθά τα κύτταρα να ανταποκριθούν στον κιρκαδιανό ρυθμό ή «βιολογικό ρολόι» του σώματος, το οποίο καθορίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης και η θερμοκρασία του σώματος.
«Το βιολογικό μας ρολόι είναι δομικό στοιχείο της ύπαρξης μας κι επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας μας αλλά και την εμφάνιση ασθενειών, γεγονός που ισχύει για όλα τα έμβια όντα» εξηγεί ο Δρ Γκέρμπεν Βαν Όοϊτζεν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν οι ερευνητές στο Nature, η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε τρεις οργανισμούς: μύκητες, φύκη και τα ανθρώπινα κύτταρα.
Με μοριακή ανάλυση παρατήρησαν ότι τα επίπεδα του μαγνησίου ταλαντεύονται κατά τη διάρκεια του 24ωρου κι αυτή η 24ωρη αυξομείωση του, είναι σημαντική για να μπορούν τα κύτταρα να διατηρούν την ενέργειά τους κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η παρουσία του μαγνησίου στα κύτταρα συμβάλλει επίσης στον μεταβολισμό τους ή στην αποτελεσματικότητά τους να μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού το μαγνήσιο ελέγχει επίσης της καύση ενέργειας όποτε υπάρχει τέτοια βιολογική ανάγκη.
Οι παρατηρήσεις αυτές αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων με βάσει τον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος, αλλά ακόμα και στην βελτίωση ορισμένων καλλιεργειών φυτών.