Η μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 3% και η μη αναπροσαρμογή των αντίστοιχων του κοιμητηρίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2016. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και Πρασίνου κ. Γιάννης Σιδέρης δήλωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός της υπηρεσίας αποτυπώνει την πολιτική βούληση της διοίκησης μ’ ένα πλάνο δράσης που αντιμετωπίζει τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων με ρεαλισμό χωρίς να θρέφει προσδοκίες και υποσχέσεις μη υλοποιήσιμες.
Ο κ. Σιδέρης μίλησε για τις ενέργειες που έχει προβεί η υπηρεσία για όφελος των δημοτών, χωρίζοντάς τες σε τέσσερις τομείς. Συγκεκριμένα μίλησε για την εγκατάσταση των βυθιζόμενων κάδων, τη δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης σε συνεργασία με τους Δήμου Χολαργού – Παπάγου, για την αφορά ενός σαρώθρου, ενός απορριμματοφόρου φυσικού αερίου, δύο φορτηγών τύπου «Pick up», για την αγορά σύγχρονου αμαξοστασίου και του πράσινου σημείου καθώς και για την ενημέρωση των δημοτών μέσω του «κινητού πράσινου σημείου».
Συμπληρωματικά ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος πρόσθεσε ότι όλα τα προαναφερθέντα που αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση της καθαριότητας, τις εγκαταστάσεις, τις δράσεις της υπηρεσίας και τις ανάλογες προμήθειας αποτελούν τη «μεγάλη εικόνα» στη διαχείριση απορριμμάτων.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση του κοιμητηρίου, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Σπύρος Παπαγεωργίου δήλωσε πραγματοποιήθηκε γενικός καθαρισμός του χώρου διάρκειας έξι μηνών και για το 2017 προγραμματίζεται η ανέγερση του μικρού ναΐσκου εντός του χώρου που θα χρηματοδοτηθεί από κληρονομιά κατοίκου – ευεργέτη της πόλης μας, μία κληρονομιά που για πολλά χρόνια δεν είχε αξιοποιηθεί.
Από την αντιπολίτευση ο πρώην Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε ότι ο ίδιος αισθάνεται πως η διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου ακολουθεί την ίδια τακτική με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας τα εξής: «Κοροϊδία του αιώνα η μείωση 3% που μεταφράζεται σε 0,37 ευρώ για κάθε πολίτη ανά μήνα».
Ο κ. Ζορμπάς δήλωσε ότι παρανόμως η διοίκηση κρατά 3.400.000 ευρώ αποθεματικό αναξιοποίητο ενώ επεσήμανε ότι η μείωση θα έπρεπε να ήταν της τάξεως του 10% με τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο να του απαντά ότι δεν μπορεί ούτε μία καλή κουβέντα να «βγει από το στόμα του» ενώ τον κατηγόρησε ότι δεν έχει κάτι άλλο να πει για τη διοίκηση του Δήμου με αποτέλεσμα να στρέφεται συνεχώς σε «κομματικό λόγο» για την κυβέρνηση.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Ανδρέας Γκιζιώτης δήλωσε ότι η μείωση των τελών καθαριότητας συμβαίνει κυρίως λόγω της μείωσης των μισθών και των απολύσεων που δέχονται οι εργαζόμενοι. «Δεν ξέρω αν πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα επίπεδα της καθαριότητας» συνέχισε ο κ. Γκιζιώτης ενώ κατέληξε λέγοντας ότι: «το ζουμί είναι ότι έρχεται η ιδιωτικοποίηση του χώρου της καθαριότητας με πενταροδεκάρες για το Δήμο».
Ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς αμφισβήτησε το κατά πόσο η διοίκηση θα μπορεί να βρει πόρους ώστε να υλοποιήσει αυτά που προγραμματίζει. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιαμπάς δήλωσε ότι η διοίκηση είτε προβαίνει σε δημιουργική λογιστική ή προσπαθεί να κρύψει «κάτι» ή το μέλλον είναι τόσο δυσοίωνο που δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς θα κατορθώσει να υλοποιήσει ό,τι έχει προγραμματίσει.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Γκόνης παρομοίωσε το Δήμο μ’ ένα όχημα του οποίου το τιμόνι άλλοτε έχει στα χέρια του ο Δήμαρχος, η αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών ή ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και κάλεσε και μέλη της αντιπολίτευσης να πάρουν «το τιμόνι» και να ψηφίσουν τη μείωση των τελών.
«Να μην κοιτάμε μόνο τη νομιμότητα αλλά να ελέγχουμε και τη σκοπιμότητα» είπε στη συνέχεια ο κ. Γκόνης και κατέληξε λέγοντας ότι δεν θριαμολογεί κανείς για το -3% αλλά για το ότι κάθε χρόνο «κάτι γίνεται».
Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ κ. Βασίλης Τσαγκάρης ο οποίος αρχικά είπε ότι ενώ θα μπορούσαν – εκ του Νόμου – να υπάρχουν επτά κατηγορίες επιχειρήσεων που μειώνονται τα τέλη, εν τέλει η διοίκηση προτίμησε να παραμείνει στις έξι. Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ πρότεινε τη δημιουργία της έβδομης κατηγορίας που να περιέχει καταστήματα από 200 έως 500 τ.μ.
Ο κ. Τσαγκάρης στη συνέχεια ανέφερε ότι βάση έρευνας της ΓΕΣΒΕΕ ο τζήρος των μικρο – μεσαίων επιχειρηματιών έχει μειωθεί μόνο το 2016 κατά 40%
Αντί να γίνει οριζόντια μείωση του 3% η οποία αντιστοιχεί σε 120.000 ευρώ θα μπορούσε να γίνει μείωση της τάξεως 20% στις επιχειρήσεις από 60τ.μ. έως 200 τ.μ. και στους μη στεγασμένους χώρους έως 6.000 τ.μ. που σε πραγματικά νούμερα θα αντιστοιχούσε σε 112.000 ευρώ. Μ αυτόν τον τρόπο και ο Δήμος κερδίζει τα χρήματα που έχει προβλέψει αλλά και οι μικρομεσαίοι δέχονται «γενναία» μείωση.
Αναφορικά με τον τομέα της καθαριότητας ο κ. Τσαγκάρης είπε ότι υπάρχει ένα γενικό παράπονο για τον καθαρισμό των κάδων ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ θετικά σχόλια σχετικά με την εγκατάσταση των υπογειοποιημένων κάδων και το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που έθεσε σε λειτουργία η διεύθυνση υπηρεσίας.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος ερμήνευσε τις διαφορετικές τοποθετήσεις του κ. Ζορμπά και του κ. Τσιαμπά που ανήκουν στην ίδια παράταξη. Συγκεκριμένα, ο κ. Βλάχος αναρωτήθηκε πώς γίνεται ο πρώτος να προτείνει μείωση 10%, δηλαδή ένα ευρώ ανά κάτοικο αντί για 0,40 ευρώ ενώ ο κ. Τσιαμπάς απόρησε με ποιο τρόπο θα βρει χρήματα η διοίκηση να υλοποιήσει τα έργα που προγραμματίζει.
«Δηλαδή ο ένας εκ των δύο μιλάει για μεγαλύτερη μείωση και ο άλλος αναρωτιέται πως θα τα βγάλουμε με μείωση 3%» τόνισε ο κ. Βλάχος και κατέληξε κάνοντας τη ρητορική ερώτηση «Αυτό δεν είναι αντίφαση ;».
Στα προαναφερθέντα του προέδρου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών συμπλήρωσε ότι η παράταξη του κ. Ζορμπά οφείλει να συνεννοηθεί μεταξύ των μελών της ενώ δήλωσε ότι η υπονόμευση του έργου της διοίκησης δε θα επιτευχθεί. Ο κ. Παπαγεωργίου κατέληξε λέγοντας ότι η διοίκηση Σταθόπουλου παρέλαβε ταμειακά διαθέσιμα 4.700.000 ευρώ και σήμερα πλησιάζουν τα 8.000.000 ευρώ με πληρωμένες τις δανειακές υποχρεώσεις κατά 1.200.000 ευρώ κι έχοντας μειώσει τις οφειλές παρελθόντων ετών κατά 2.500.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τις προτάσεις του κ. Τσαγκάρη ο αντιδήμαρχος τον προσκάλεσε στο γραφείο του να τις συζητήσουν.
Δευτερολογίες
Ο κ. Ζορμπάς προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή της διαμόρφωσης των δημοτικών τελών από το 1998 μέχρι και το 2009 δηλώνοντας ότι το 1998 τα τέλη αυξήθηκαν εν μια νυκτί 25% ενώ τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2009 αυξάνονταν ανάλογα με τον πληθωρισμό περίπου 4% ανά έτος.
Ο πρώην Δήμαρχος στη συνέχεια είπε ότι τα «χρόνια τα παλιά» αυτά που ο μάζευε ο Δήμος και «έπεφταν στο γενικό κορβανά» ουδέποτε χρησιμοποιούνταν για επενδύσεις αλλά για «άλλους σκοπούς» και μάλιστα παρανόμως. Τέτοια «τσιτάτα» βέβαια αποτελούν βασική δομή του λόγου που χρησιμοποιεί ο κ. Ζορμπάς όπως όταν ήταν Δήμαρχος έλεγε στον απερχόμενο τότε Δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο ότι σε κάθε συρτάρι του Δήμου που άνοιγε έβρισκε κι από μία παρανομία αλλά στο τέλος καταλήξαμε όλοι να λέμε «πολύ τηγανίτα κι από λάδι τίποτα».
Στη συνέχεια ο κ. Ζορμπάς επέμεινε να γίνει οριζόντια μείωση 10% στα δημοτικά τέλη και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις.
Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης προειδοποίησε τους αντιδημάρχους της διοίκησης ότι μπορεί τώρα να υπάρχουν χρήματα αλλά όταν «χρωστάς να πληρώσεις λογαριασμούς» επί της ουσίας δεν έχει επενδυτική ικανότητα.
Ο κ. Τσιαμπάς δήλωσε ότι τα έξοδα υπερβαίνουν των εσόδων του Δήμου σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ο ίδιος, αιτιολογώντας το λόγο για τον οποίο αναρωτήθηκε νωρίτερα το πώς θα καταφέρει η διοίκηση να υλοποιήσει τα έργα με τον κ. Βλάχο να δηλώνει ότι η συλλογιστική του πρώην αντιδημάρχου δεν έχει λογική βάση.
Εν τέλει τέθηκαν δύο προτάσεις, αυτή του κ. Ζορμπά και η αντίστοιχη της διοίκησης με την πρώτη να υπερψηφίζεται μόνο από την παράταξη του κ. Ζορμπά και τη δεύτερη να καταψηφίζεται μόνο από τον κ. Ανδρέα Γκιζιώτη.