Μείωση του καπνίσματος. Συνεχίζεται η ασέβεια στους μη καπνίζοντες.

0

Ένα ευχάριστο ρεκόρ κατέγραψε η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο λόγος για τη μείωση του καπνίσματος όπως κατέδειξε πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2017 σε 2054 άτομα 17 ετών και άνω , για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Σύμφωνα με την έρευνα το 27,1% του πληθυσμού σήμερα καπνίζει ενώ «συστηματικός καπνιστής» δηλώνει το 16,3% και «περιστασιακός» το 10,8%. Έρευνα του 2012 είχε δείξει ότι οι καπνιστές ανέρχονταν στο 36,7% του συνόλου ενώ την ίδια χρονιά το 30,5% δήλωνε «συστηματικός καπνιστής» και το 6,2% «περιστασιακός».
Είχαμε επισημάνει σε παλαιότερο ρεπορτάζ σχετικά με την προσπάθεια εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου από τη Δημοτική Αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου, ότι από το 2009 που έχει αναρτηθεί το τεράστιο πανό στο Γενικό νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», αυτό αποτελεί απλά μια υπενθύμιση της κοινωνικής και κρατικής αποτυχίας για περιορισμό του καπνίσματος σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
Η έρευνα λοιπόν έρχεται να δικαιώσει αυτή την άποψη αλλά και τις εκάστοτε πολιτικές καμπάνιες που πραγματοποιούνται για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου καθώς το 96,6% δηλώνει ότι έχει βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε χώρους όπου καπνίζουν παρότι απαγορεύεται και το 74,2% θυμώνει όταν συμβαίνει αυτό.
Ο νόμος είναι «ανύπαρκτος» σε ότι αφορά εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης όπως υποδεικνύουν οι απαντήσεις του 93,9% των ερωτωμένων, με τις δημόσιες υπηρεσίες να ακολουθούν στο 58,3%, τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί λεωφορείων ή σιδηρόδρομου (51,6%) και τα σχολεία (45,3%).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ